Wednesday 12 July 2023

«Μπαμπά, μαμά, πού θα πάμε διακοπές;» Άντε τώρα να τους πεις: «Θα πάμε διακοπές στο... σπίτι!»

Φέτος θα πάμε διακοπές στο… σπίτι! 
Πώς το λες στο παιδί σου;
Μετά το κλείσιμο των σχολείων, τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκούραση και αλλαγή παραστάσεων, δηλαδή διακοπές!
Πώς όμως μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα πάμε διακοπές γιατί δεν έχουμε χρήματα, χωρίς να τα στεναχωρήσουμε και να αισθανθούν μειονεκτικά;
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολή οικονομική κατάσταση, πράγμα που μας έχει επηρεάσει όλους, δημιουργώντας άγχος, ανασφάλεια για το μέλλον, ακόμα και δυσκολία βιοπορισμού.
Έτσι, η οικογένεια καλείται να επαναπροσδιορίσει και να οριοθετήσει στενότερα τις ανάγκες της. Μέσα σε όλη αυτή την ανακατάταξη είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το χρήμα. 
Υπάρχουν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης που μπορούν να μας δώσουν ίσως και μεγαλύτερη ευχαρίστηση, φέρνοντάς μας πολύ κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Καταρχήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές από τις υλικές ανάγκες των παιδιών έχουν δημιουργηθεί για να υποκαθιστούν τεχνητά την απουσία των γονιών. Έτσι, για τα παιδιά είναι σημαντικό την περίοδο του καλοκαιριού, ακόμα και αν δεν πάτε διακοπές, να φροντίσετε να περάσετε πολύ χρόνο μαζί τους. Η παρουσία των γονιών χρειάζεται να είναι πιο ουσιαστική, μη αποφεύγοντας παράλληλα την έκθεση των παιδιών στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση,χωρίς όμως υπερβολές.
Οι διακοπές μπορούν να σας αγχώσουν πολύ προσπαθώντας να οργανώσετε και να προβλέψετε τα πάντα. Μπορείτε όμως να κάνετε ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς με χαμηλό κόστος πρόσβασης (πχ. με το αυτοκίνητο) και διαμονής (πχ. κάμπινγκ). Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει η αυτή η δυνατότητα, θα μπορούσατε να γίνετε τουρίστες στην πόλη σας! 
Θα ήταν ωραίο και εποικοδομητικό να επισκεφθείτε μουσεία, παραλίες και άλλες τουριστικές ατραξιόν, μαθαίνοντας παράλληλα και την ιστορία του τόπου σας. Επίσης, θα μπορούσατε να φέρετε τα παιδιά κοντά στη φύση, ακόμη κι αν δεν απομακρυνθείτε από το σπίτι, με μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, κάνοντας ποδήλατο ή οργανώνοντας εκεί ένα πικνίκ.
Μένοντας στο σπίτι, θα μπορούσατε να δώσετε έμφαση και σε μικρές καθημερινές δραστηριότητες, που λόγω πίεσης χρόνου δεν κάνατε σωστά, όπως πχ. να δώστε σημασία στον καλό ύπνο, την υγιεινή διατροφή, την άσκηση αλλά και το παιχνίδι. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διαπροσωπικές σας σχέσεις μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες που να αφορούν όλη την οικογένεια. Επίσης, το γεγονός ότι δεν θα πάτε διακοπές μπορεί να σας δώσει το έναυσμα να κάνετε αλλαγές στο σπίτι σας, κάνοντάς το ένα χώρο χαλάρωσης και άνεσης.
Οι αλλαγές δεν είναι απαραίτητα πολυδάπανες, καθώς χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο μπορείτε εύκολα να ψάξετε μαζί με τα παιδιά να βρείτε δημιουργικές και σχεδόν ανέξοδες συνθέσεις και κατασκευές που θα αλλάξουν και θα κάνουν πιο ευχάριστο το χώρο σας.
Είτε μπορέσουμε να πάμε διακοπές είτε όχι, το σημαντικό είναι να αποφύγουμε να κάνουμε πράγματα που μας πίεζαν όλον τον υπόλοιπο καιρό και να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά μας.

Στέλλα Σμπώκου

Κοινωνιολόγος - Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πρώην εθελόντρια στο “Μαζί για το παιδί

Η τσάντα της μαμάς για το μωράκι της, τώρα το Καλοκαίρι

Κάθε μαμά έχει συνηθίσει να έχει πάντα μαζί της μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα που μπορεί να χρειαστούν στην εξόρμησή της ή σε μια απλή βόλτα με το παιδί.
Το καλοκαίρι όμως οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται και είναι διαφορετικές ενώ οι βόλτες είναι πιο συχνές. 
Ανάλογα λοιπόν προσαρμόζεται και το τσαντάκι της μαμάς που έχει ο,τι μπορεί να χρειαστεί το παιδί. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία, είτε το παιδί είναι βρέφος είτε λίγο μεγαλύτερο, οι ανάγκες είναι διαφορετικές.
Αυτά είναι τα απαραίτητα που έχει στην τσάντα της μια μαμά για το μωράκι της...

Πάνες

Αλοιφή για τσιμπήματα
Πιπίλες στις θήκες τους
Μια αλλαξιά ρούχα
Ένα καπελάκι
Ένα θερμόμετρο
Μπιμπερό
Θερμός με ζεστό νερό
Σκόνη γάλακτος σε συσκευασία δοσομετρητή (σε περίπτωση που η μητέρα δε θηλάζει)
Κουταλάκια
Σαλιάρα
Ένα παιχνιδάκι
Μωρομάντηλα

Τέλος τα μπρατσάκια για τα παιδιά!

Οι ειδικοί έκριναν πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία του παιδιού σας!
Τεράστια προσοχή! Τέλος τα μπρατσάκια για τα παιδιά! 

Οι ειδικοί έκριναν πως δεν είναι ασφαλή για το μπάνιο του παιδιού σας είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα! 
Για ποιο λόγο όμως κρίθηκαν ακατάλληλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούμε… 

Τι άλλο είναι επικίνδυνο για το παιδί σας και το κάνετε κάθε ημέρα;
«Τα μπρατσάκια δεν είναι για μικρά παιδιά. Γλιστρούν, ξεφουσκώνουν και δυστυχώς δίνουν στους γονείς μια εσφαλμένη έννοια της ασφάλειας»,
λέει ο Dr. Tom Griffiths, πρόεδρος και ιδρυτής της Ερευνητικής Ομάδας Υδάτινης Ασφάλειας. 
«Τα μπρατσάκια είναι φθηνά και δημοφιλή, αλλά δεν μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού.»
Έτσι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, τα μπρατσάκια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά που δεν ξέρουν καλό κολύμπι. 
«Μπορεί να ξεφουσκώσουν ή να γλιστρήσουν από το χέρι του παιδιού. Τα παιδιά που ξέρουν μέτριο κολύμπι πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά γιλέκα κολύμβησης, ενώ τα παιδιά με μικρή ή καθόλου εμπειρία στο κολύμπι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο σωστικά γιλέκα.»
Το σημαντικότερο, βέβαια, σωστικό μέσο που έχουν για να προστατεύσουν τα παιδιά οι γονείς ή οι φροντιστές είναι να μην τα χάνουν ποτέ από τα μάτια τους, όταν βρίσκονται στην θάλασσα ή στην πισίνα! «Τα αξεσουάρ που επιπλέουν δεν θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστούν την προσοχή του γονέα ή φροντιστή. Αν πάντως έχει να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε αυτά, εγώ θα πρότεινα όσα έχουν την έγκριση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Στο τέλος, 
«οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα της απόστασης του χεριού που σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται πιο μακριά από την απόσταση ενός χεριού από ένα παιδί που δεν ξέρει κολύμπι.»
Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας το καλοκαίρι; 
Πως θα περάσετε καλά κι εσείς και το μωρό σας χωρίς προβλήματα;

Μπορεί να δέχεστε συμβουλές από φίλες σας ή συγγενείς σας αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στην θάλασσα!

Αφήστε το γυμνό, μόνο με την πάνα του, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να δροσιστεί
Μύθος: Θα νιώσει πολύ καλύτερα αν του φορέσετε ένα λευκό αρκετά φαρδύ βαμβακερό μπλουζάκι. Έτσι, θα παίρνει αέρα, θα απορροφάται ο ιδρώτας του και θα προστατεύεται από τις ακτίνες UV. 
Ξεχάστε για την ώρα τα τζιν και συνθετικά ρούχα. Όσον αφορά τα βρέφη, σε περίοδο καύσωνα, μπορούμε να τα έχουμε μόνο με την πάνα τους ξαπλωμένα σε βαμβακερό σεντονάκι. 

Μπορείτε να του κάνετε πολλά μπάνια την ημέρα 
Αλήθεια: Τίποτα δεν σας εμποδίζει να του κάνετε δύο και τρία μπάνια την ημέρα. Αν το νερό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα ή το δέρμα του μωρού σας είναι ξηρό, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό αφρόλουτρο που θα το προστατεύει.
Όταν είστε έξω, να χρησιμοποιείτε σπρέι με νερό ψεκάζοντάς το ελαφρά και παντού για να δροσίζεται. 

Ένα μπανάκι στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο για να δροσιστεί το μωράκι μου 
Μύθος: 
Ειδικά αν είναι μικρότερο από τεσσάρων μηνών, τα μπάνια στην θάλασσα ή στο νερό της πισίνας είναι απαγορευτικά, γιατί μπορεί να είναι γεμάτα μικρόβια και μύκητες. 
Από την στιγμή που είναι η πρώτες του διακοπές και δεν προστατεύεται ακόμα πλήρως από το ανοσοποιητικό του σύστημα, προτιμήστε να το κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα του για να μπορείτε να ελέγχετε και την θερμοκρασία χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Τώρα με την ζέστη πρέπει να το αλλάζετε πιο συχνά 
Αλήθεια: 
Η ζέστη ευνοεί τον ερεθισμό του δέρματος εξαιτίας των ούρων και των κοπράνων, με αποτέλεσμα η ευαίσθητη περιοχή του να γίνεται κόκκινη. Περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει ν’ αλλάζετε την πάνα μόλις λερωθεί.

Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, αφήστε λίγη ώρα το μωρό σας χωρίς πάνα για να πάρει αέρα κάθε φορά που το κάνετε μπάνιο ή το αλλάζετε. Μερικά προϊόντα κουνουπιών είναι επικίνδυνα
Αλήθεια: 
Η πλειοψηφία των λοσιόν και των κρεμών που εφαρμόζονται στο δέρμα είναι καθαρά χημικά σκευάσματα και δεν ενδείκνυνται σε τόσο μικρές ηλικίες. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό σας. Το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε μια συσκευή κατά των κουνουπιών κοντά στον χώρο που κινείται (προτιμήστε τις συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα).

Είναι ακίνδυνες, σε αντίθεση με τα περισσότερα χημικά προϊόντα που είναι απαγορευτικά. Δεν πρέπει να ετοιμάζετε το μπιμπερό από πριν!
Αλήθεια: 
Το καλοκαίρι, τα μπιμπερό με το γάλα εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Πρέπει λοιπόν το περιεχόμενό τους να καταναλώνεται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Ομοίως και το μπουκάλι με το νερό. Μόλις το ανοίξετε, μην το διατηρείτε στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες Είναι καλό να του δίνετε το γάλα του σε θερμοκρασία δωματίου Αλήθεια: Συνιστάται. Να αποφεύγετε επίσης να το ξαναζεσταίνετε από πριν και να το διατηρείτε όλη την ημέρα σε θερμός, γιατί ευνοείται η ανάπτυξη των βακτηρίων.

Τους πρώτους μήνες το μωρό δεν πρέπει να ταξιδέψει με αεροπλάνο!
Μύθος: 
ένα μωρό μπορεί να «πετάξει» από την ηλικία των τριών εβδομάδων, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός σας έχει επιβεβαιώσει ότι δεν έχει ωτίτιδα. 
Για να αποφύγετε τα κλάματα κατά την διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης θηλάστε το ή δώστε του το μπιμπερό ή την πιπίλα. 
Η κατάποση βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης στην περιοχή των αυτιών του και αποφεύγονται και οι πόνοι. Κατά την διάρκεια της πτήσης να του δίνετε κάτι να πίνει: ο πεπιεσμένος αέρας των αεροπλάνων είναι πολύ ξηρός και μπορεί το μωρό σας να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα. 
Τέλος, για να μην κρυώνει λόγω του κλιματισμού, να έχετε μια κουβερτούλα στην τσάντα σας.

Δεν πρέπει ποτέ να το ξαπλώνετε απευθείας στο γρασίδι ή στην άμμο!
Αλήθεια: 
Στην εξοχή ή στην παραλία, να βάζετε πάντα ένα ύφασμα ή καλύτερα ένα βαμβακερό σεντόνι πριν βάλετε το μωρό σας να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το γρασίδι φιλοξενεί ζουζούνια που ενδεχομένως τσιμπάνε και προκαλούν φαγούρα. Η άμεση επαφή του μωρού με την άμμο αντίστοιχα, μπορεί να του προκαλέσει δερματικές μολύνσεις. 

Το βουνό δεν κάνει καλό στα παιδιά κάτω του ενός έτους
Μύθος: 
Μέχρι το υψόμετρο των 1.500 μέτρων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τον όρο ότι ο παιδίατρός σας έχει επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά με τα τύμπανα του αυτιού και ότι το μωρό δεν είναι συναχωμένο. 
Αν επιλέξετε το βουνό για τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές, να κάνετε στάσεις κάθε μισή ώρα (και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα) για να έχει τον χρόνο ο οργανισμός του να προσαρμοστεί στις διαφορές του υψόμετρου. Να του δίνετε να πίνει πολλά υγρά αλλά και την πιπίλα του για να μην πονάνε τα αυτάκια του.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki