Wednesday 15 April 2009

Μεγάλη Τετάρτη - ... μαθητών πόδας ένιψε...

«Ὁ λίμνας καί πηγάς καί θαλάσσας ποιήσας, 
ταπείνωσιν ἡμᾶς ἐκπαιδεύων ἀρίστην, 
λεντίῳ ζωννύμενος, μαθητών πόδας ένιψε, 
ταπειvούμενος, ὑπερβολῇ εὐσπλαγχνίας
καί ὑψῶν ἡμᾶς ἀπό βαράθρων κακίας, 
ὁ μόνος φιλάνθρωπος».
Tintoretto, The Maundy 
Αὐτός πού λίμνες, πηγές και θάλασσες δημιούργησε, 
την τέλεια ταπείνωση θέλοντας να μᾶς μάθει,
ζώστηκε την ποδιά και ἔνιψε τῶν μαθητῶν τά πόδια , 
ταπεινούμενος ο πολυεύσπλαχνος, 
καί ἀνυψώνοντας ἐμᾶς ἀπ΄ τῆς κακίας τά βάραθρα , 
ὁ μόνος φιλάνθρωπος.

Στη νοηματική η «Αγάπη»


Την «αγκαλιά» της ανοίγει η Αρχιεπισκοπή ανήμερα το Πάσχα 
στους κωφάλαλους συνανθρώπους μας.
Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, 
ο «Εσπερινός της Αγάπης» θα διαβαστεί την Κυριακή το πρωί 
στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, 
σε μια γλώσσα ακόμη: τη νοηματική.

Στη νοηματική η «Αγάπη»  Καινοτομία είναι ότι στην Εκκλησία δεν θα παρίσταται απλά ένας διερμηνέας, αλλά ο ίδιος ο κληρικός που θα λάβει μέρος στη λειτουργία, θα διαβάσει και το Ευαγγέλιο στη νοηματική.
Άλλωστε, ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης, ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Χαλκίδος και συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου, στην Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, έχει μακρά πείρα στην ποιμαντική των κωφών.
Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει στα σεμινάρια εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας, τα οποία διοργανώνει η Μητρόπολη της Χαλκίδας και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των ακουόντων, ώστε να μιλήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα των κωφαλάλων και να μην τους καταδικάζουν σε απομόνωση.
«Τα σεμινάρια γίνονται με την ευλογία του μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, ο οποίος μάλιστα ανέθεσε και εκκλησιαστική διακονία σε κωφάλαλο, αφού χειροθέτησε έναν κωφό νέο σε αναγνώστη», σημειώνει ο π. Ιωάννης.
Το σχετικό διδακτορικό ο π. Ιωάννης το έκανε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πλέον έχει επικεντρώσει την ποιμαντική του δραστηριότητα στους κωφαλάλους, αφού στην ενορία του, τους κατηχεί και τους εξομολογεί.
Λειτουργία
Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο τελέσθηκε σε εκκλησία της Χαλκίδας η Θεία Λειτουργία, την οποία ο π. Ιωάννης μετέφραζε στη νοηματική, παράλληλα με την τέλεσή της από τον λειτουργούντα ιερέα.
Όπως λέει ο ίδιος, η παρουσία του το πρωί του Πάσχα στον ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου «εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος της Αρχιεπισκοπής για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα για τους κωφούς».
Η πρωτοβουλία θεωρείται ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης προσαρμογής των ευπαθών ομάδων στην εκκλησιαστική ζωή.
Να σημειωθεί ότι η ανάγνωση του Ευαγγελίου στη νοηματική θα γίνει ανήμερα το Πάσχα, στις 11 το πρωί, στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στο Κολωνάκι. Ο ναός λειτουργεί πλέον ως μητροπολιτικός, μετά το κλείσιμο του καθεδρικού ναού στην οδό Μητροπόλεως, για να εκτελεσθούν έργα συντήρησης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ
Συμβολικά δώρα και ευχές εν όψει των εορτών του Πάσχα έδωσαν χθες στους νεαρούς κρατούμενους στον Αυλώνα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας σε κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.
Παράλληλα επισκέφθηκαν τον χώρο του σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) που λειτουργεί στις φυλακές Αυλώνα και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης και την προσπάθεια να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά ο χρόνος κράτησης.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε συγκινητική την επίσκεψη και δεν έκρυψε πως του κακοφάνηκε που είδε παιδιά κλεισμένα πίσω από τις μπάρες, στην ηλικία που πρέπει να βάλουν τα θεμέλια για να ανοίξουν τη ζωή τους. Υπογράμμισε επίσης ότι ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να νιώσει την εσωτερική ελευθερία και μετά να νιώσει την εξωτερική ελευθερία, κάτι που όλοι ξεχνάμε πολλές φορές. Ευχήθηκε δε στους νεαρούς κρατούμενους να αγωνιστούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να γίνουν πάλι δεκτοί στην αγκαλιά της κοινωνίας.
Ο Ν. Δένδιας, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, τόνισε ότι το μήνυμα που περνά είναι πως όλοι δικαιούμαστε μία δεύτερη ευκαιρία και όλοι έχουμε χώρο προσφοράς στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να το πιστέψουν τα παιδιά και ότι θα είναι πολύ σημαντικό να τα δεχθεί πάλι η ελληνική κοινωνία, μόλις τελειώσει το διάστημα του σωφρονισμού τους.

15 Απριλίου 1452: Γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Λεονάρντο ντα Βίντσι 
 .
15 Απριλίου 1452 — 2 Μαΐου 1519. Ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.
Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki