Saturday 18 March 2017

Οι μικροί συλλέκτες και οι «θησαυροί» τους!

Είναι καλό για το παιδί να έχει μία συλλογή;
Το δωμάτιό του και οι τσέπες του είναι γεμάτα με «θησαυρούς»: αυτοκόλλητα, κοχύλια, σβούρες, τάπες, μικρά παιχνιδάκια… 
Αυτή η αγάπη για τις συλλογές μερικές φορές σας μπερδεύει.

Στην παιδική ηλικία αυτή η μανία είναι φυσιολογική. 

Η συλλογή δίνει στο παιδί σας την αίσθηση της εξουσίας πάνω στα αντικείμενα που κατέχει και χρησιμοποιεί. 
Αποκτά αυτονομία: εδώ υπάρχει ένας τομέας στον οποίο μπορεί επιτέλους να καλύψει την ανάγκη του για την εξουσία. 
Τα αποκτήματά του θα θέλει να τα φυλάει σαν τα μάτια του, να τα ταξινομεί, να τα καθαρίζει ή να τα δανείζει… για τα πράγματά του θα αποφασίζει το ίδιο τι θα κάνει. Και το λατρεύει αυτό. 
Το να έχει στην κατοχή του μια συλλογή, του επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζεται. 
Όταν λέει: «μαζεύω τάπες», στην πραγματικότητα εκφράζει ένα μεγάλο συναίσθημα αλαζονείας. Τον περισσότερο καιρό τα αντικείμενα που θα κρατάει, θα είναι γεμάτα αναμνήσεις. 
Θα φυλάει με ευλάβεια τα κοχύλια που μάζεψε με τον παππού του στις τελευταίες διακοπές, τα οποία θα τον φέρνουν κατά κάποιο τρόπο κοντά του όταν αυτό λείπει μακριά. 
Αν και εσείς είσαστε ο τύπος που κάνει συλλογές, αν δεν σας αρέσει να πετάτε τίποτα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί σας θα θέλει να κάνει ό,τι και εσείς.
Χαρτιά αλληλογραφίας, κάρτες με αυτοκίνητα ή με χώρες από όλο τον κόσμο, αυτοκόλλητα με ποδοσφαιριστές, ή τάπες, τι σημασία έχει; 
Στην ηλικία αυτή, το παιδί ικανοποιεί την ανάγκη της κατανόησης, της πνευματικής ιδιοκτησίας του κόσμου ταξινομώντας αντικείμενα. 
Η τακτοποίηση σε λειτουργία με ειδικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν πάνω απ” όλα την αίσθηση της κριτικής παρατηρητικότητας καθώς και τις αρχές της κατανόησης της τάξης.
Μαζεύοντας εικόνες ή αντικείμενα, μαζεύει γνώσεις, τις απομνημονεύει, τις συγκρίνει με θαυμάσια ταχύτητα. Πριν ακόμα μάθει να διαβάζει, θα μάθει χωρίς να το καταλάβει πράγματα απ' όλο τον κόσμο.

Μέσο κοινωνικοποίησης
Μα ναι, η συλλογή του είναι θαυμάσια τροφή για την εξέλιξη της ψυχαγωγίας του, ο τρόπος για να καταπλήξει τους άλλους, για να συγκρίνεται με αυτούς, για να δημιουργεί απλά σχέσεις. 

Αρκεί να πει: «Θέλεις να δεις τη συλλογή μου;», και να, έκανε καινούργιους φίλους. Το ενδιαφέρον μοιράζεται στις εικόνες με δημιουργικό τρόπο σε ένα έδαφος άμεσης συνοχής και στο παιχνίδι χωρίς τέλος. 
Αν νιώσετε λίγο παραμελημένη εξαιτίας των νέων του ενδιαφερόντων, ενδιαφερθείτε και εσείς με αυτό που παθιάζεται, σίγουρα δε θα περιμένει κάτι τέτοιο. Το παιδί σας θα αισθάνεται περήφανο κάθε φορά που θα σας λέει την ιστορία του κάθε αντικειμένου και για τον τρόπο με τον οποίο το απέκτησε…


Πλησιάζει τα όρια της εμμονής;
Μπορεί να ένα παιδί να φτάσει στο σημείο να θέλει να καλύψει την έλλειψη ή ακόμα και να κατευνάσει μια συγκεκριμένη ανησυχία. Γι” αυτό, λοιπόν, ξεφεύγει με κάθε ευκαιρία. 

Αν όμως το δικό σας παιδί παραμένει ανοιχτό και κοινωνικό και ενδιαφέρεται παράλληλα και για άλλα πράγματα, δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου. 
Αντιθέτως, να είστε σε επαγρύπνηση όταν αρχίζει να ζητάει λεφτά για το χόμπι του. 
Το παιδί σας δεν έχει αποκτήσει πλήρως τη συνείδηση της αξίας μερικών συλλογών και αφήνεται γρήγορα στη διασκέδαση της καταναλωτικής μανίας, κυρίως όταν ο ανταγωνισμός με τους μικρούς του φίλους γίνεται με μανία. 
Χωρίς να φορτώνεστε ενοχές, εκμεταλλευτείτε το γεγονός για να του εξηγήσετε ότι τα χρήματα, αυτά που κερδίζετε, πρέπει να επιλέγετε που θα τα διαθέσετε, πρέπει να έχει υπομονή…. Εξηγήστε του ότι στις γιορτές ή τα γενέθλιά του, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ζητήσει τις μικρές φιγούρες των ιπποτών που μαζεύει.

Βάσω Μακαρώνη (Ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος)

Έστειλε γράμμα στο Θεό για να προσέχει το σκυλάκι της
και έλαβε την καλύτερη απάντηση...!

Αυτό το κοριτσάκι όταν πέθανε ο σκύλος της η Άμπι, έστειλε γράμμα στο Θεό να τον προειδοποιήσει για τον ερχομό της, έτσι ώστε να την φροντίσει.
Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έμενε και η 4χρονη τότε Μέρεντιθ με την οικογένειά της και την 14 ετών σκυλίτσα της Άμπι.
Τον Αύγουστο του 2006 όμως η Άμπι πέθανε και η μικρή Μέρεντιθ Σκρίνεβερ στεναχωρήθηκε τόσο που θέλησε να στείλει ένα γράμμα στο Θεό για να προσέχει το σκυλάκι της.
Αφού έγραψε το γράμμα μαζί με τη μαμά της, το ταχυδρόμησαν στο ταχυδρομείο του Μπρουκ Χόλοου, στο Τέξας. 
Δύο εβδομάδες μετά έκπληκτη η οικογένεια βρήκε έξω από την πόρτα της, ένα πακέτο, τυλιγμένο με χρυσό χαρτί και με όνομα παραλήπτη «Μέρεντιθ», ενώ όνομα αποστολέα είχε «Θεός, και ένας από τους αγγέλους!».

Μέσα στο μυστηριώδες αυτό πακέτο, υπήρχε ένα βιβλίο με τίτλο, «Όταν ένα σκυλί πεθαίνει» και ένα γράμμα «απάντηση», σε αυτό που είχε στείλει η ίδια πριν μέρες στον Θεό για να φροντίζει τη σκυλίτσα της Άμπι. 
Το γράμμα έγραφε.

 
Οι γονείς της μικρής Μέρεντιθ, Τζόι και Γκρέγκ, έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι κάποιος από το ταχυδρομείο μπήκε στον κόπο να κάνει όλο αυτό για την μικρή τους κόρη. 
«Πίστευα ότι θα στέλναμε ένα γράμμα και θα τελείωνε εκεί το θέμα» είπε η Τζόι Σκρίνεβερ σε τοπική εφημερίδα του Τέξας, 
«Όταν πήρε το πακέτο στα χέρια της η Μέρεντιθ, ήταν αρκετά χαρούμενη αλλά καθόλου έκπληκτη. Ήταν σίγουρη ότι το γράμμα θα έφτανε στο Θεό και ότι θα έπαιρνε απάντηση!».
«Ως γονέας αλλά και ως φιλόζωος, αυτή ήταν η πιο ευγενική χειρονομία που έχω βιώσει ποτέ. Δεν έχω κανένα τρόπο να μάθω ποιος το έστειλε. 
Κάπου όμως, σε κάποιο άψυχο γραφείο υπάρχει ένας όμορφος άνθρωπος με υπέροχη καρδιά, ένας άγγελος.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki