Sunday, 27 June 2021

Κάποια από τα Τρόφιμα που μας... Ξεδιψάνε / Foods To Quench Your Thirst This Summer

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό θεωρούνται ιδανικά για κατανάλωση όταν κάνει ζέστη και ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά.
Foods To Quench Your Thirst This Summer

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και το νερό είναι ασφαλώς η καλύτερη πηγή τους. Ωστόσο το νερό δεν προέρχεται μόνο από τα ροφήματα, αλλά και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20-25% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από στερεά τρόφιμα. 
Πόσιμο νερό είναι μόνο το 50% των υγρών. 
Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορα ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.).

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, παρουσίασε προσφάτως επτά από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Να ποια είναι:

Αγγούρια

Έχουν 96,7% περιεκτικότητα σε νερό, την μεγαλύτερη από κάθε άλλο τρόφιμο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό.
Τα αγγούρια περιέχουν και συστατικά τα οποία μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος και τις ρυτίδες. 

Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης τους προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μαρούλι iceberg

Έχει περιεκτικότητα 95,6% σε νερό, οπότε αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε ενυδατική καλοκαιρινή σαλάτα. 
Ωστόσο είναι «φτωχός συγγενής» των υπολοίπων λαχανικών από πλευράς πρόσθετης θρεπτικής αξίας. 
Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να συνδυάζεται με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι (αυτό παρέχει λίγο λιγότερο νερό, με περιεκτικότητα 91,4%).

Σέλερι
Το σέλερι (ή αμερικάνικο σέλινο) έχει περιεκτικότητα 95,4% σε νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Περιέχει πολλά ακόμα συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Φώσφορος
Νάτριο
Βιταμίνες Α, C και B6

«Η κατανάλωση του χυμού του τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι το μασούλημα ολόκληρου του λαχανικού», λέει η κυρία Zumpano. «Και αυτό, διότι θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα».

Κολοκυθάκια
Έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (φθάνει το 92,7%). Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Κ. 
Ταυτοχρόνως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. 
Τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην καταπολέμηση των βλαβών στο DNA των κυττάρων.

Κουνουπίδι
Το φρέσκο κουνουπίδι αποτελείται κατά 92-94% από νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και σε άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. 
Το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχει επίσης συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρπούζι
Η περιεκτικότητά του σε νερό υπερβαίνει το 91,4%. Περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό. 
Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη (λυκοπένιο), που μπορεί να ασκεί αντικαρκινική δράση.

Φράουλες
Με περιεκτικότητα 90,9% σε νερό είναι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Τα οφέλη τους όμως είναι πολύ περισσότερα, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Οι φράουλες περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.

iatropedia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ροδάκινα: Τα απρόσμενα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Τα ροδάκινα είναι πεντανόστιμα, δροσιστικά και προσφέρονται για κατανάλωση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παρέχουν όμως και σημαντικά οφέλη στην υγεία, από την καλή ενυδάτωση έως την προστασία από τον καρκίνο.
Τα ροδάκινα είναι ένας από τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν δεκάδες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία.

Σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα μέτριο ροδάκινο (περίπου 150 γραμμάρια) μας παρέχει:

  • 60 θερμίδες
  • 135 γραμμάρια νερό
  • 10,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνες
  • 1,2 γραμμάρια διαιτητικές ίνες
  • 165 mg κάλιο
  • 115,5 mg φώσφορο
  • 30 mg ασβέστιο
  • 17 mg πολυφαινόλες

Σύμφωνα, εξ άλλου, με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), ένα μέτριο ροδάκινο παρέχει επίσης:

  • Το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) βιταμίνης C
  • Το 10% της ΣΗΔ βιταμίνης Α
  • Το 6% της ΣΗΔ νιασίνης
  • Το 5% της ΣΗΔ βιταμίνης Ε, της βιταμίνης K, του χαλκού και του μαγγανίου

Τα προαναφερθέντα είναι μερικά μόνο από τα συστατικά τους, καθώς τα ροδάκινα περιέχουν και πολλά άλλα.

Φρέσκα και σε κονσέρβα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ροδάκινα σε κονσέρβα είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα εφ’ όσον δεν είναι ξεφλουδισμένα. Ειδάλλως, τα φρέσκα είναι πιο θρεπτικά. Ούτως ή άλλως, πάντως, τα φρέσκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

Μοιραία λοιπόν μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία, ιδανικά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει λογικές ποσότητες από αυτά και άλλα φρούτα. Αν και τα έως τώρα ευρήματα δεν είναι οριστικά, οι έως τώρα μελέτες γι’ αυτά έχουν δείξει τα εξής:

Μπορεί να συμβάλλουν στην καλή πεπτική λειτουργία

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, άλλες εκ των οποίων είναι διαλυτές και άλλες αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την κένωση του εντέρου και παρέχουν τροφή στα προστατευτικά βακτήριά του. Με αυτούς τους τρόπους συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς

Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άλλα συστατικά τους συμβάλλουν στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Μπορεί να προστατεύουν το δέρμα

Τα ροδάκινα μπορεί να δρουν προστατευτικά στο δέρμα, καθώς συμβάλλουν στην βαθιά ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα ροδάκινα μπορεί να παράσχουν προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου. Ει μη τι άλλο, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για την αντικαρκινική δράση της και ένα από τα κύρια συστατικά της είναι τα φρούτα.

Ειδικότερα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων περιέχει καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ. Οι ουσίες αυτές είναι αντιοξειδωτικές και μελέτες τούς προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ανάλογη δράση έχουν και οι πολυφαινόλες τους. Έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που τρώνε 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια την ημέρα διατρέχουν κατά 41% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών

Τα ροδάκινα μπορεί να κατευνάσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα αλλεργιογόνα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα συστατικά τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων. Επιπλέον, κατά την ωρίμανσή τους παράγονται βιοδραστικά μόρια που μπορεί να ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.

Μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά τους μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της αντοχής στην ινσουλίνη και του διαβήτη στα παχύσαρκα ποντίκια. Οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη, όμως, μπορούν να τα καταναλώνουν (έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) με μέτρο και χωρίς να είναι πάρα πολύ ώριμα.

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki