Sunday, 13 July 2008
Νέα δεδομένα στην καταπολέμηση της φτώχειας επιφέρει η επισιτιστική κρίση
Η επισιτιστική κρίση, ο πόλεμος και η βία δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για εκατομμύρια ανθρώπους
Ρώμη
Ριζική αναθεώρηση στην στρατηγική των ηγετών για την καταπολέμηση της φτώχειας με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και έμφαση στην θεμελιώδη ανάγκη της διατροφής, ζητά αξιωματούχος του ΟΗΕ ενόψει της συνόδου της Ρώμης με αντικείμενο την επισιτιστική κρίση.
«Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές έχουν λάβει σαν δεδομένο το ότι στην παγκόσμια αγορά θα υπάρχει φτηνά τρόφιμα σε προσιτές τιμές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λέναρτ Μπαγκ, πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD). Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε αυτό και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι βαθύ δομικό πρόβλημα».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι οι ημέρες της αφθονίας των τροφίμων, που άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και κράτησαν περίπου ως το 2005, τελείωσαν αλλά, εν τω μεταξύ, προκάλεσαν τον εφησυχασμό σε πολλές κυβερνήσεις ακόμα και σε αφρικανικές.
Παράλληλα, απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στην κακή σοδειά σε χώρες παραγωγής ή την αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Ποτέ ξανά στην ιστορία τόσο πολλοί άνθρωποι δεν βγήκαν από καθεστώς φτώχειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αν και η σύνοδος της Ρώμης θα ασχολούνταν με την επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή τροφίμων, η ραγδαία άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες αναπροσάρμοσε την ατζέντα των συνομιλιών. Αναμένεται επίσης, όπως σημειώνει το Reuters, ότι θα εκδοθεί από τους ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μία κοινή δήλωση, ενώ θα συσταθεί και ομάδα εργασίας.
Από την πλευρά της η IFAD κινείται για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών κυρίως σε χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Οι χώρες αυτές, τονίζει ο Μπάγκ, μπορούν να γίνουν παραδείγματα έτσι ώστε να εξευρεθούν τρόποι για την διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού όταν το 2050 θα έχει προσεγγίσει τα εννέα δισεκατομμύρια (σήμερα ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια).
Εν τω μεταξύ, σε άλλο μέτωπο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) τονίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πεδία μαχών ανά τον πλανήτη θα πληγούν και αυτοί από την επισιτιστική κρίση. «Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα επιβαρύνουν τη ζωή για όσους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας», τονίζει ο διευθυντής της ICRC Γιάκομπ Κέλενμπεργκ.
Η ανθρωπιστική οργάνωση σκοπεύει να αυξήσει τις διανομές τροφίμων στην Υεμένη και τη Σομαλία. Παράλληλα, το Αφγανιστάν, το Τσαντ, το Ιράκ, το Σουδάν και η Αϊτή -όπου οι ταραχές στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές- είναι υψηλά στον κατάλογο των χωρών που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.
Συνολικά, η Επιτροπή το 2007 διέθεσε περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής στον τομέα της υγείας και για την ανακούφιση όσων έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας. Το Σουδάν, όπου και παραμένει ανεπίλυτη η κρίση στο Νταρφούρ, έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων της ICRC, η οποία απασχολεί εκεί περίπου 1.500 άτομα.
Την ίδια στιγμή, σε άλλες βίαιες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, φροντίζει να ανοίγει πηγάδια μέσα στα χωριά ώστε να μην υποχρεώνονται οι γυναίκες να εξορμούν σε μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν νερό, πράγμα που τις καθιστά ευάλωτες σε σεξουαλικά εγκλήματα.
Newsroom ΔΟΛ
Unforgettable YEARS
Αναρτήθηκε από Το Θολό Τοπίο Κυριακή, 12 Ιούλιος 2009
Προσοχή! Μωρό στο αεροπλάνο!
Δέκα στρατηγικές για να κάνετε
τον «εφιάλτη» της πτήσης πιο υποφερτό
Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα έδινε ένας... «παθών» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια με μωρά κάτω των τριών ετών; «Απλώς μην το κάνετε!», δηλώνει εμφατικά ο Ματ Ρουντ στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου. Αλλά αν επιλέξετε να αγνοήσετε τη συμβουλή του, έχει 10 στρατηγικές για να γίνει ο εφιάλτης λιγότερο εφιαλτικός.
Η πρώτη εμπειρία του Βρετανού αρθρογράφου τού θύμισε την ταινία «Snakes on a Ρlane» (Φίδια στο Αεροπλάνο) με τον Σάμιουελ Τζάκσον - αλλά σε χειρότερο βαθμό: «Σε μεγάλο υψόμετρο, τα μωρά είναι πιο τρομακτικά από τα φίδια», επισημαίνει με χιούμορ. «Είναι πιο φασαριόζικα, οι πάνες τους είναι μακράν πιο “δηλητηριώδεις” και επιπλέον δεν μπορείς να τους κόψεις το κεφάλι».
Το μωρό τους ήταν μόλις έξι μηνών, όταν τόλμησαν με τη σύζυγό του να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο. Έκανε τα... κακάκια του στη διάρκεια της απογείωσης και αμέσως μετά άρχισε να τσιρίζει αρνούμενο να δεχθεί πως έπρεπε να περιμένει να σβήσει η φωτεινή επιγραφή «προσδεθείτε» για να το αλλάξουν.
Ο γρίφος της αλλαξιέρας
Όταν πια έσβησε, ο Ρουντ έτρεξε στην τουαλέτα, πάλεψε για λίγο με τον γρίφο που ακούει στο όνομα «αλλαξιέρα» και μόλις κατάφερε να τον λύσει, συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει την τσάντα με τα απαραίτητα στο κάθισμα.
Μέχρι να πάρει το μωρό, να γυρίσει πίσω, να πάρει την τσάντα, να επιστρέψει στην τουαλέτα, είχε σχηματιστεί απέξω ουρά. Τελικά, αναγκάστηκε να αλλάξει τον μικρό στο πάτωμα της κουζίνας του αεροσκάφους και όπως λέει χαρακτηριστικά, με το που άνοιξε την πάνα, «παρά λίγο να πέσουν οι μάσκες οξυγόνου».
Και επιπλέον, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το μωρό αποφάσισε να κάνει και άλλα κακά. Κάτι άλλο έπειτα από αυτό ο Ρουντ δεν θυμάται. Επειδή όμως έχουν περάσει τρία χρόνια και στο μεταξύ απέκτησε και δεύτερο παιδί, έχει να προτείνει κάποια τρικ για να μη χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αναρρώσετε μετά το πρώτο αεροπορικό σας ταξίδι παρέα με το μωρό σας.
Τα τρικ της επιβίωσης
- Αποφύγετε τις εταιρείες χαμηλού κόστους. Όσο «φιλικές προς την οικογένεια» και αν υποστηρίζουν πως είναι, τα στενά καθίσματα και ο λιγοστός χώρος για τα πόδια δεν είναι φιλικά προς την ψυχική σας υγεία
- Κάντε τη μετάβαση στο αεροδρόμιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Αποφύγετε πάση θυσία τις πολύ πρωινές πτήσεις. Κι αν δεν μπορείτε να αγκαζάρετε κάποιον φίλο να σας πάει στο αεροδρόμιο, προτιμήστε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται πιο κοντά στις αναχωρήσεις - ας είναι ακριβότερος.
- Μην κουβαλήσετε μαζί σας δέκα τσάντες. Υγρά μαντηλάκια, μερικές πάνες και ένα βαζάκι με βρεφική τροφή: μόνο αυτά χρειάζεστε. Το μόνο που θα κερδίσετε αν πάρετε μαζί σας δέκα τσάντες, είναι διογκωμένες φλέβες στο μέτωπο.
- Επιβιβαστείτε την τελευταία στιγμή. Όσο λιγότερος ο χρόνος παραμονής στο αεροπλάνο τόσο λιγότερο θα υποφέρετε.
- Αν είστε τέσσερις, χωριστείτε. «Βάλτε τα παιδιά μαζί, και μετά καθήστε στην άλλη άκρη του αεροσκάφους», λέει ο Ματ Ρουντ χαριτολογώντας. Σοβαρά, όμως, η συμβουλή του είναι να αναλάβει ο κάθε γονιός από ένα μωρό και να καθήσουν χωριστά: «Έτσι μειώνονται στο ήμισυ οι πιθανότητες να βρεθείτε με το μωρό που θα αποφασίσει ότι αρκετά ανέχτηκε τη ζώνη».
- Μη δένετε τη ζώνη του μωρού παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Ο δημοσιογράφος των «Sunday Τimes» ξέρει καλά πως μπορεί να βρει τον μπελά του με αυτήν (και την επόμενη) τη συμβουλή που δίνει, αλλά επιμένει στο δίκιο του: κανένα παιδί, λέει, δεν μπορεί να μείνει σε μια θέση για περισσότερο από 20 λεπτά. Και ανάμεσα στην απογείωση και τη στιγμή που σβήνει η φωτεινή επιγραφή «προσδεθείτε» μεσολαβούν τουλάχιστον 21 λεπτά.
- Βολτάρετε στο αεροπλάνο. Ο μόνος τρόπος να μην έχετε τα δράματα, είναι να αποφύγετε την ανία. Τα μωρά και τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση. Σηκωθείτε λοιπόν από τη θέση σας και αρχίστε τις βόλτες πάνω- κάτω.
- Ρίξτε το στο ποτό! Υπερβάλλουμε, απλώς πιείτε ένα ποτηράκι: αν μη τι άλλο, θα βοηθήσει να αγνοήσετε τα ενοχλημένα βλέμματα και τους ψιθύρους αποδοκιμασίας των συνεπιβατών σας
- Έχετε μαζί ένα DVD player. Προσέξτε όμως, το DVD που θα βάλετε να είναι χαλαρωτικό και να φέρνει ύπνο - κάτι σε στυλ Μέρι Πόπινς.
- Δύο ώρες. Αυτή είναι η μέγιστη διάρκεια πτήσης που έχει καταφέρει να αντέξει ο Ματ Ρουντ με τα μωρά του: πέραν των δύο ωρών, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου και το ταξίδι ξινό.
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Subscribe to:
Posts (Atom)