Sunday 6 March 2011

Φτιάχνουμε την κυρά-Σαρακοστή μαζί με τα παιδιά μας !!

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Δεν τρώνε κρέας και άλλα φαγητά που προέρχονται από ζώα. 
Στα φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα φασόλια, οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα καρότα, τα μπιζέλια και όλα τα λαχανικά.
Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ και πολλά φρούτα.


Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία συνδέεται και με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε  τον εσωτερικό μας κόσμο.
Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μη θυμώνουμε, να έχουμε καλές σχέσεις με τους συμμαθητές μας και γενικά να προετοιμαστούμε για το Πάσχα, τη γιορτή της Αγάπης.
 


Μας έχει μείνει μια συνήθεια, ξεχασμένη λίγο σήμερα, για να μετράμε τις εβδομάδες που περνάνε. Είναι η κυρα-Σαρακοστή, ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι' αυτό δεν την τρώμε! 
Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή
Θα χρειαστείτε:
  • Μισό κιλό αλεύρι
  • Μισό φλιτζάνι νερό
  • Μια κουταλιά σούπας αλάτι
  • Έναν πλάστη
  • Ένα μεγάλο ταψί
  • Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί
Εκτέλεση
  1. Πρώτα απ' όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.
  2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
  3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  4. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
  5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
  6. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
  7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
  8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160-180 βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας μέχρι να στεγνώσει (περίπου 30' ανάλογα και με το πάχος της) μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.
Να θυμάστε: Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

Χταπόδι ξυδάτο-Μια Σαρακοστιανή Λιχουδιά
για Μεγάλα Χαμομηλάκια :)
How to Make Greek Pickled Octopus

Στο super market χτες το λιγουρεύτηκα.  
Κοιτάζω την τιμή και ζαλίστηκα. 
Δυο μπουκιές όλο όλο μέσα σε ένα τόσο δα φακελλάκι... εφτά ευρώ και κάτι (7+) !!  

Χταποδάκι έχω, μπαχαρικά και ξυδάκι μου βρίσκονται, 
βουρ λοιπόν στην κουζίνα για τον απίθανο μεζέ!!

How to Make Greek Pickled Octopus

Ιδανικός μεζές 
για ούζο ή τσίπουρο.
Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά
1 χταπόδι, καθαρισμένο, περίπου 1 κιλό
 

Για το βράσιμο
½ φλ. τσαγιού ξύδι
1 κουταλάκι κόκκοι πιπέρι
1 κουταλάκι κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
 

Για το μαρινάρισμα
1/3 φλ. τσαγιού ξύδι
½ κουταλάκι θυμάρι ξερό
½ κουταλάκι ρίγανη ξερή
Λίγο πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί
Ελαιόλαδο
 
Για το σερβίρισμα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
 

Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για το βράσιμο, σε κατσαρόλα και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι (δεν χρειάζεται νερό ή αλάτι).
Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε κομμάτια. Το δοκιμάζετε για αλάτι κι αν χρειάζετε το αλατίζετε (το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεται αλάτι). 

Το βάζετε σε μπολ, μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα αρωματικά. Προσθέτετε ελαιόλαδο και το φυλάτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (καλύτερα είναι να μείνει 2 – 3 μέρες).
Για να το σερβίρετε το βγάζετε σε πιατέλα, αρκετά νωρίτερα, γιατί το ελαιόλαδο στο ψυγείο πήζει και χρειάζεται λίγη ώρα να πάρει την υγρή του μορφή, πασπαλίζετε αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο - Τρεις συνταγές: η παιδική, η... τεμπέλικη και με μυζήθρα!! - Μμμμμμ... η μανούλα έφτιαξε τυρόπιτα!!

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο με Μυζήθρα
Παιδική τυρόπιτα

Περιγραφή

Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη τυρόπιτα που την κάναμε με την αδερφή μου, όταν ήμασταν ακόμα παιδιά.

Συστατικά

  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 βαθύ πιάτο τυρί φέτα τριμμένη
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μείγμα σ' ένα ταψάκι, αλειμμένο με βούτυρο.
  2. Ψήστε σε μέτριο φούρνο (180 β.C), για 20 λεπτά. (Καλό είναι να την παρακολουθείτε και να κανονίσετε εσείς το χρόνο ψησίματος)

Λίγα μυστικά ακόμα

Διάλεξα αυτή την απλή και εύκολη τυρόπιτα γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των γυναικών σήμερα. Μπορούν να τη φτιάξουν και τα παιδιά σας!


Τεμπέλικη Τυρόπιτα

Περιγραφή

Μια πολύ γρήγορη και εύκολη τυρόπιτα που την λατρεύουν όλοι! Τέλεια λύση όταν βαριέσαι ή βιάζεσαι να μαγειρέψεις!

Συστατικά

  • 250 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • διάφορα τυριά (φέτα, γραβιέρα, κασέρι ή ό,τι άλλο έχει το ψυγείο)
  • λίγο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Λιώνω τη φέτα με ένα πιρούνι και τρίβω τα άλλα τυριά.
  2. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο και προσθέτω εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι. Προσθέτω τα αυγά και το γιαούρτι. Στο τέλος, ρίχνω τα τυριά και το πιπέρι και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
  3. Βάζω το μείγμα σε ένα γυάλινο πυρέξ και από πάνω ρίχνω γραβιέρα ή κασέρι για να κάνει ωραία κρούστα.
  4. Ψήνω στους 180 για περίπου μισή ώρα, μέχρι η πίτα να πάρει πάνω-κάτω ένα χρυσό χρώμα.

Και εκάθησα και έκλαιγα ...

«.... Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν».
Γιάννης Μακρυγιάννης (1794 - 1864)

«Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους».... Ο Κολοκοτρώνης είχε συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες έπρεπε να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις. «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα από τους ξένους» έλεγε και ξαναέλεγε κρατώντας έτσι υψηλό το σθένος και το φρόνημα των Ελλήνων.
Για αυτό και πάντα τους αποκαλούσε Έλληνες, θέλοντας να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν την ιστορία που κουβαλάνε, την κληρονομική τους μεγαλοσύνη και την υψηλή τους αποστολή για τη σωτηρία ολόκληρου του ελληνικού έθνους και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki