Saturday 24 February 2007

ΜΕ ΛΕΝΕ ΦΛΥΑΡΟΥΛΑ


Έρχομαι από έναν μακρινό τόπο. Τόσο μακρινό από τον δικό σας και τόσο πιο παράξενο σε σχέση με τον δικό σας που μόνο με παρομοιώσεις μπορώ να σας τον περιγράψω.

Τα σπίτια μας μοιάζουν με τεράστια μανιτάρια. Έχουν μεγάλα παράθυρα με κόκκινες χαρούμενες κουρτίνες και ξύλινες καφέ πόρτες, που είναι πάντα ανοιχτές.

Δεν έχουμε δρόμους, ούτε αυτοκίνητα. Τα φτερά μας αν και πολύ λεπτά, είναι αρκετά δυνατά για να μας μεταφέρουν γρήγορα οπουδήποτε θέλουμε να πάμε. Μας αρέσει όμως, όπως και σε σας, να περπατάμε και να τρέχουμε εδώ κι εκεί χαρούμενοι, παίζοντας.

Ξέχασα να σας πω, πως είμαστε όλοι πάρα, μα πάρα πολύ μικροί, τόσο μικροί που δεν θα μας βλέπατε ακόμα κι αν ξέρατε ακριβώς που είμαστε. Τόσο μικροί είμαστε.

Είμαστε πλάσματα που θέλουμε να μαθαίνουμε συνεχώς. Δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από το να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα για τον εαυτό του και για όλα εκείνα που βρίσκονται γύρω του.

Δεν είμαστε σαν τις Νεράιδες που βρίσκεται στα παραμύθια σας. Μοιάζουμε λιγουλάκι μαζί τους μιας κι είμαστε τόσο μικρές, πετάμε, κι είμαστε μόνιμα χαμογελαστές και καλόκαρδες.

Αλλά δεν είμαστε καθόλου σοφές όπως οι Νεράιδες που ξέρουν πολλά πολλά πράγματα και πρέπει να τα μάθουμε μόνοι μας. Κι επειδή δεν είμαστε τόσο τυχεροί σαν εσάς που έχετε τόσο και τόσα βιβλία να διαβάσετε μαθαίνουμε κατ’ ευθείαν από σας.

Κάθε ένας από εμάς βρίσκει έναν άνθρωπο και τον ακολουθεί προσέχοντας να μην τον ενοχλεί καθόλου για να μάθει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί μέσα στην μέρα.

Αργά το απόγευμα όταν όλοι σας μαζεύεστε στα σπίτια σας, γυρίζουμε κι εμείς στα δικά μας, καθόμαστε στην μεγάλη πλατεία του χωριού μας ανάμεσα στα μανιταρένια μας σπίτια κι ακούμε ο κάθε ένας την ιστορία του άλλου.

Κι επειδή οι μεγάλοι σας είναι συνήθως απασχολημένοι με το να δουλεύουν ή με το να προσέχουν εσάς τα πιο μικρά παιδιά προτιμάμε να κάνουμε παρέα σε σας. Τα παιδιά.

Άλλωστε μας έρχεται λίγο καλύτερα που δεν είστε τεράστιοι σαν τους γονείς σας και που δεν κάνετε τόσο μεγάλα βήματα κι έτσι μπορούμε να σας προλαβαίνουμε. Κυρίως όμως μας αρέσετε γιατί έχετε να μάθετε ακόμα τόσα πολλά, σαν κι εμάς.

Είστε τόσο τυχεροί που κάθε μέρα μαθαίνετε και κάτι καινούργιο.

Είστε επίσης πολύ τυχεροί που έχετε μεγάλους να σας προσέχουν και να σας μορφώνουν.

Εμείς βλέπετε δεν μεγαλώνουμε ποτέ και δεν έχουμε κανέναν να μας λύσει τις απορίες που μας δημιουργούνται, εκτός από εσάς τα παιδιά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τι είναι κάτι είναι να ρωτήσεις.

Γι αυτό σας παρακαλώ, επειδή θέλουμε να μάθουμε πολλά μην σταματάτε να ρωτάτε. Πάντα φυσικά πρέπει να ρωτάτε ευγενικά και να περιμένετε με υπομονή να σας απαντήσουν χωρίς να βιάζεστε.

Σκεφτείτε κι εμάς που δεν έχουμε κανέναν να ρωτήσουμε καμιά φορά. Είπα πολλά όμως για σήμερα και είναι ώρα να ξεκινήσω.

Θα πιω μια δροσοσταλίδα για πρωινό και θα φαω ένα κομματάκι από το χτεσινοβραδυνό βατόμουρο.

Ελπίζω το παιδί που με τις απορίες και τις ερωτήσεις του θα είναι σήμερα ο δάσκαλός μου να έχει φάει το δικό του πρωινό με την ίδια όρεξη.

Χρειαζόμαστε την δύναμη που μας δίνει ένα καλό πρωινό γι αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ όσο κι αν βιάζεστε να βγείτε για να παίξετε στον ήλιο.

Θα σας έρχομαι εδώ κάθε τόσο για να με μαθαίνεται.



Δημήτρης Μπαλτάς

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Ακούμε συχνά την άποψη από ειδικούς επιστήμονες και μη, ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι από τα παχύτερα στην Ευρώπη. Είναι όμως αυτό σωστό; Τι είναι αυτό που άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και συνέβαλλε στην αύξηση αυτή;
Τελευταία στατιστικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε σχετικά ιατρικά συνέδρια μιλούν για περίπου 4 στα 10 παχύσαρκα παιδιά, κάτω των δέκα ετών. Από αυτά μάλιστα πάλι 4 στα 10 έχουν τουλάχιστον ένα γονιό παχύσαρκο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχουν και τους δύο. Ειδικότερα στοιχεία από τη Βόρεια Ελλάδα έδειξαν ότι η παχυσαρκία είναι συχνότερη στα παιδιά σε σχέση με τους εφήβους. Ο ΙΝΚΑ αναφέρει σε έκθεση του ότι "Τρέφουμε τα πιο αμόρφωτα, αγύμναστα και παχύσαρκα (ή υπέρβαρα) παιδιά". Είναι σίγουρα μια ακραία και σοκαριστική άποψη, αλλά δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά, αφού τα παιδιά στη χώρα μας ασκούνται όλο και λιγότερο και τρέφονται ολοένα και με χειρότερο τρόπο.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση καθώς το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας περισσότερο από ότι οι φυσιολογικού βάρους ενήλικες, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.
Το ΙΝΚΑ-Ινστιτούτο Καταναλωτών χαρακτηρίζει την παιδική παχυσαρκία και την αλματώδη αύξηση της ως "βραδυφλεγή βόμβα" και δεν έχει άδικο. Η παχυσαρκία θεωρείται η επιδημία της εποχής και λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αυτή δημιουργεί (στεφανιαία νόσο, διαβήτη, υπερλιπιδαιμίες κ.ά.) πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους υπεύθυνους φορείς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Παχυσαρκία αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τους κατοίκους των "αναπτυγμένων χωρών" του Δυτικού Κόσμου.

Τι φταίει;
  • Το 77% των παιδιών δεν τρωει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του και περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Έτσι συχνά το φαγητό που τρωνε δεν ελέγχεται όσο πρέπει από τους γονείς, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του. 25-48% των Ελληνόπουλων δεν έχουν ποτέ ενημερωθεί για θέματα διατροφής από τους γονείς τους.
  • Το "σπιτικό" φαγητό αποτελεί για πολλά νοικοκυριά μια συνήθεια όχι καθημερινή, η ακόμα και μια πολυτέλεια. Η μητέρα δουλεύει, είναι πολυάσχολη, και η εύκολη λύση του φαγητού από έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για τη σύγχρονη, ελληνική οικογένεια. Τα ίδια τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν απάντησαν ότι κατά 63% καταναλώνουν πολύ κρέας και κατά 51% ότι δεν καταναλώνουν πολλά όσπρια και χόρτα.
  • Τα παιδιά τρωνε σε ταχυφαγεία (εστιατόρια τύπου "fast food") σε ποσοστό 7-42 % τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Πολλοί μπορεί να πούνε πως δεν είναι μεγάλο ποσοστό. Αλλά αν αναλογιστούμε το είδος της τροφής που προσφέρεται και καταναλώνεται σε αυτούς τους χώρους, την περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη των χάμπουργκερ, των τηγανητών και των αναψυκτικών θα καταλάβουμε και το γιατί παχαίνουν αυτά τα παιδιά αλλά και γιατί τα περισσότερα από αυτά προτιμούν το φαγητά από έξω από το σπιτικό, μια και αναζητούν διαρκώς γεύσεις έντονες. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνουν όλο και λιγότερο σαλάτες, λαχανικά και όσπρια, ενώ είναι σχεδόν καθημερινή η κατανάλωση κρέατος, στη μια ή την άλλη μορφή. Από το 1984 μέχρι το 2000 υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού κατά 956%.! Αν συνδυάσουμε αυτή την αύξηση με τον πενταπλασιασμό των αρχικών μερίδων στα ταχυφαγεία σε σχέση με τα σημερινά εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί στις ΗΠΑ υπήρξαν άνθρωποι που μήνυσαν γνωστή αλυσίδα fast food, για τη συμβολή της στην αύξηση του σωματικού τους βάρους (αν και σαφώς είναι μια ακραία κίνηση).
  • Ιδιαίτερα τα αναψυκτικά έχουν ενοχοποιηθεί και συσχετιστεί με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσημα στοιχεία υπάρχουν μόνο για τις ΗΠΑ (όχι για τη χώρα μας), όπου μεταξύ 1991-1995 η μέση ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών αυξήθηκε από 345 σε 570 ml στους εφήβους, κάτι που επιβαρύνει θερμιδικά τα άτομα αυτά με πάνω από έξτρα 200 θερμίδες ημερησίως, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της παχυσαρκίας
  • Η διατροφή στα σχολικά κυλικεία δεν είναι κατάλληλα. Επίσημα στοιχεία του ΙΝΚΑ δείχνουν ότι οι μαθητές αγοράζουν σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κ.ά) σε ποσοστό 49-56%, προϊόντα με πολύ ζάχαρη σε ποσοστό 36-65%, χυμούς μη φυσικούς με προσθήκη ζάχαρης (τύπου νέκταρ) σε ποσοστό 53-57%. Γενικά το 81% των παιδιών προμηθεύεται για κολατσιό από το σχολείο είδη τροφής τα οποία (αν εφαρμόζονταν ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό) δεν θα έπρεπε να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.
  • Το σχολείο, πέρα από τα «ακατάλληλα» κυλικεία δεν ενημερώνουν τα παιδιά για τη διατροφή τους. Κάποια γενικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δεν είναι ενημερωμένα σε ποσοστό 53% για θέματα διατροφής (κάτι που καθιστά πολύ σημαντική και μάλλον απαραίτητη την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων "Αγωγής Υγείας" από την Πολιτεία στα σχολεία. Ακόμα, σε ποσοστό 61% δεν ξέρουν τα δικαιώματα τους, όσο αφορά την ποιότητα των προϊόντων διατροφής που καταναλώνουν.
  • Η αδυναμία των γονιών να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό τουλάχιστον στα παιδιά τους, τους οδηγεί στην εύκολη λύση του χαρτζηλικιού. Σύμφωνα πάντα με το ΙΝΚΑ το 85% των παιδιών παίρνει υπερβολικό ποσό ως «χαρτζηλίκι» το οποίο το καταναλώνει σε άχρηστα και συχνά επικίνδυνα τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα. Ένα 4% μόνο δεν παίρνει λεφτά από το σπίτι, 31% παίρνει 3-5 ευρώ και 4% παίρνει 6-10 ευρώ.
Τι πρέπει να γίνει;
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετο και δύσκολο. Δεν είναι θέμα μόνο να πιέσουμε και να πείσουμε τα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι ένα πρόβλημα που για να λυθεί απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας, του σχολείου, των γονέων.
  • Οι γονείς θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για το τι τρώνε τα παιδιά τους στο σπίτι αλλά και στο σχολείο. Πρέπει από μικρά να τα εκπαιδεύσουν σε όλες τις γεύσεις και όλα τα τρόφιμα ώστε να είναι αποδεκτά από αυτά, όταν το φαγητό γίνει συνειδητή και αυτόνομη διαδικασία. Το μαγειρεμένο φαγητό με τη σαλάτα θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά) στο τραπέζι και η λύση του "έτοιμου φαγητού" θα πρέπει να περιορίζεται σε ελάχιστες ειδικές μέρες, όταν οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρονικά περιθώρια για μαγειρική παρασκευή.
  • Ακόμα θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το τι τρώνε στο σχολείο ή στις εξόδους τους., ώστε να μη μάθουν τα παιδιά στην εύκολη επιλογή του fast food και της υποκατάστασης του σπιτικού φαγητού από χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα και σνακ. Μάθετε τα παιδιά να τρώνε σαλάτες και φρούτα, να προτιμούν τους φυσικούς χυμούς από τα αναψυκτικά, να προτιμούν μια φέτα ψωμί με μέλι από μια τυρόπιτα και να τρώνε εξίσου τα όσπρια με το κρέας. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την επιβράβευση του παιδιού για τις επιδόσεις του στο σχολείο ή αλλού με την προσφορά σοκολάτας, άλλων γλυκών ή με την έξοδο σε κάποιο ταχυφαγείο, με την κατανάλωση των "παιδικών μενού", που αυτά παρέχουν.
  • Επειδή η παχυσαρκία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κακής διατροφής αλλά και της περιορισμένης άσκησης θα πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά να γίνουν πιο δραστήρια. Αν και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών γίνεται όλο και λιγότερος, είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια μπορεί να ασχοληθούν πιο συστηματικά με κάποια ήπια μορφή άσκησης. Τελευταία στοιχεία έχουν δείξει μεγάλη αύξηση των ωρών τηλεθέασης, που είναι συνδυασμός ακινησίας με σύγχρονη κατανάλωση σνακ, που είναι υψηλά σε θερμίδες, λίπος και αλάτι. Κλείστε την τηλεόραση και ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά..
  • Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει όμως και η Πολιτεία αφού ο έλεγχος στις καντίνες, η εφαρμογή των ειδικών μαθημάτων πάνω σε θέματα διατροφής, ο περιορισμός της διαφημιστικής καμπάνιας των αλυσίδων "έτοιμου φαγητού" καθώς και των επιβαρυντικών σνακ (γαριδάκια, σοκολάτες, μπισκότα, χυμοί και αναψυκτικά), ειδικά σε ώρες τηλεθέασης παιδικής ζώνης είναι λύσεις που θα συμβάλλουν με τα παραπάνω στη μείωση της παχυσαρκίας στις παιδικές ηλικίες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ένα παχύσαρκο παιδί έχει 1/3 μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη "μάστιγα" αυτή έγκαιρα και δυναμικά.
Γράφει ο ΧΑΡΗΣ Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Γ.Ν.ΑΘΗΝΩΝ "Λαϊκό" - Μέλος του Health Profession Councils, UK.
Αναδημοσίευση από το www.iatronet.gr όπου μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για την υγεία.

Μία μασέζ στο παιδικό παρακαλώ!

Λένε ότι τα χάδια δεν έβλαψαν ποτέ κανένα και μάλλον έχουν δίκιο, ειδικά αν αυτά τα χάδια είναι της μαμάς...
 .
Το μωράκι σας σίγουρα καταλαβαίνει πόσο το αγαπάτε και γι' αυτό φροντίζει να σας ανταμείβει με τα πιο γλυκά του χαμόγελα. 
Αν θελήσετε πάντως να ενισχύσετε το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας, υπάρχει ένας τρόπος που σίγουρα θα ενθουσιάσει το μωρό σας.  
Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε μερικά λεπτά από το χρόνο σας και να του κάνετε πολύ τρυφερά και με προσοχή μασάζ.
.
Η ανάγκη που νιώθετε συχνά να αγκαλιάσετε και να χαϊδέψετε το μωρό σας είναι ένα ευφυές τέχνασμα της φύσης για να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.  
Το άγγιγμα και η σωματική επαφή για τα μωρά είναι μεγάλης σημασίας για την συναισθηματική τους ανάπτυξη, για την επιβεβαίωση της αγάπης σας αλλά και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στις ανθρώπινες σχέσεις. 
Γι' αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που το μωρό αποζητά την αγκαλιά σας και την διεκδικεί κάποτε με έντονο τρόπο.
.
ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΩΡΟ
Για το παιδικό μασάζ υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις, πως συνεισφέρει στην καλή υγεία του παιδιού, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους ενήλικες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στους μύες και στα μαλακά μέρη του σώματος. Επίσης, το άγγιγμα επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα προσφέροντας ηρεμία, κάτι που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αν το μωρό σας είναι ανήσυχο. Ιδιαίτερα σημαντικό, παράλληλα, είναι πως με το μασάζ ενισχύετε η έκκριση της ενδορφίνης, μια ουσία η οποία λειτουργεί σαν παυσίπονο.
 .
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ
Επιλέξτε, λοιπόν, κάποια στιγμή που θα σας φανεί κατάλληλη και κατά την οποία θα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας. 
Φροντίστε πάντως να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, ώστε να αποκτήσει το μωρό σας μια θετική πρώτη επαφή με αυτή την ενασχόληση. Να μην είναι δηλαδή πεινασμένο και να μην το διακόψετε από κάτι άλλο που το ευχαριστεί. 
Να έχετε φυσικά υπόψη σας, πως τα μωρά κουράζονται εύκολα, οπότε υπολογίστε τη διάρκεια του μασάζ από δέκα έως είκοσι λεπτά και μόνο αν το βλέπετε να είναι ευχαριστημένο, διαφορετικά δοκιμάστε κάποια άλλη φορά. Μην ξεχνάτε πως στο μωράκι σας αρέσει πολύ να το αγγίζετε, πόσο μάλλον αν φροντίσετε να το χαϊδέψετε σε όλο του το σωματάκι.
 .
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Όταν ξεκινήσετε την επιχείρηση «χαρούμενο μωρό» δε χρειάζεται να έχετε άγχος για το τι να κάνετε. Αφήστε το ένστικτό σας να σας κατευθύνει και σαν μυστικό επιτυχίας επιλέξτε ένα καλό baby oil. 
Δώστε πάντως σε όλη τη διαδικασία μια αίσθηση παιχνιδιού και δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. 
Επιλέξτε χαλαρωτική μουσική και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της επαφής για να επικοινωνήσετε με το μωρό σας. 
Εκφράστε την αγάπη που του έχετε με λόγια και με χάδια και θα δείτε πως και εσείς θα ευχαριστηθείτε εξίσου το μασάζ του μωρού.
 .
ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ
1Ο ΒΗΜΑ: Αρχίστε τα χάδια σας από το πρόσωπο του μωρού, χαϊδεύοντας απαλά τα μάγουλά του και φτάνοντας μέχρι το πηγούνι του. Τα πρώτα αυτά χάδια θα το ηρεμήσουν και θα του δώσουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Μπορείτε να του χαϊδέψετε και το κεφαλάκι του με πολύ απαλές κινήσεις και να διανθίσετε το πρόγραμμά σας με μερικά φιλιά για να το ενθουσιάσετε.
2ο ΒΗΜΑ: Συνεχίστε με τους μύες που βρίσκονται ανάμεσα στην ωμοπλάτες, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Με προσοχή πάντα, γιατί δεν πρέπει να αγγίζετε τα κόκαλα της πλάτης και κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Το μασάζ προορίζεται για τους μύες και όχι για τα οστά.
3ο ΒΗΜΑ: Έπειτα, με απαλές κινήσεις ακουμπήστε τα χέρια σας στις μασχάλες του και προχωρήστε τα προς το στήθος του. Κατεβάστε σιγά - σιγά τα χέρια προς τα κάτω και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, επικεντρωθείτε στο σημείο γύρω από το στήθος του.
4ο ΒΗΜΑ: Μπορείτε να προχωρήσετε τα χάδια σας σταδιακά στην κοιλίτσα του, κάνοντας πάλι κυκλικές κινήσεις. Θυμηθείτε, πως όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι τρυφερά χάδια. Δεν πρέπει να πιέζουμε το μωράκι με δύναμη. Μόνο αν κάνετε μασάζ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να έχετε κάποια ένταση στο άγγιγμα.
5ο ΒΗΜΑ: Πάρτε τις πατούσες του μωρού στα χέρια σας και αρχίστε να κάνετε επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις σε όλο του το πέλμα. Μην αμελήσετε να χαϊδέψετε όλα τα δαχτυλάκια του και ύστερα μπορείτε να συνεχίσετε τα χάδια στη γάμπα και σταδιακά κατά μήκος σε όλο το πόδι του μωρού.
6ο ΒΗΜΑ: Τις ίδιες κινήσεις θα κάνετε και στα άνω άκρα του μωρού φροντίζοντας να νιώσει το χάδι σας σε όλο του το σωματάκι. Καλό είναι να μην βιάζεστε, ώστε να νιώθει το μωρό ότι σας ευχαριστεί που ασχολείστε μαζί του. Σκοπός του μασάζ δεν είναι μόνο να τονώσετε τους μύες, αλλά και να του μεταδώσετε την αγάπη σας μέσα από το χάδι σας.
7ο ΒΗΜΑ: Όταν θα έχετε ολοκληρώσει το μασάζ στα μπροστινά μέρη του σώματος γυρίστε το μωρό μπρούμυτα, για να το χαϊδέψετε και στην πλάτη του. Μπορείτε να κάνετε είτε κυκλικές κινήσεις στα πλαϊνά μέρη της πλάτης, είτε κάθετες τρυφερές κινήσεις, αρκεί να μην αγγίζετε την σπονδυλική στήλη. Διατρέξτε όλο του το σώμα και στα πίσω μέρη συνεχίζοντας τα χάδια για όση ώρα βλέπετε πως το μωράκι απολαμβάνει το άγγιγμά σας.
.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ζεστό, γιατί τα μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους με αποτέλεσμα να σφίγγουν από το κρύο οι μύες τους.
  • Προσέξτε να μην έχετε μακριά νύχια και να έχετε βγάλει τα κοσμήματά σας, για να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί.
  • Προτού αγγίξετε το μωράκι να έχετε ζεστάνει τα δάχτυλά σας, αλλά και το λαδάκι τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους.
  • Κάντε συμμετρικό μασάζ αγγίζοντας σταδιακά όλο το σώμα του μωρού.
  • Αποφύγετε το μασάζ σε ερεθισμένες περιοχές του σώματός του.
  • Κατά τη διάρκεια του μασάζ προσέξτε να μην πάει λάδι στα μάτια του μωρού και φυσικά εμποδίστε το αν επιχειρήσει να το δοκιμάσει.
  • Απολαύστε κάθε στιγμή του μασάζ και μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Μεταδώστε την ηρεμία σας και στο μωράκι.
Μόλις ολοκληρώσετε το μασάζ του μωρού σας, ταΐστε το και εκείνο θα κοιμηθεί ήρεμο και ευχαριστημένο.
 .
mynewbaby

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki