Tuesday 2 September 2008

Εσείς φταίτε, εγώ θα την πληρώσω;

Η επιμέλεια του παιδιού
Στην πατρίδα μας, σε περίπτωση διαζυγίου, συνήθως ο δικαστής ορίζει την επιμέλεια του παιδιού να την αναλάβει η μητέρα.
Αυτό δεν είναι πάντα το καλύτερο για το παιδί, αλλά λόγω αδυναμίας της πολιτείας να ερευνήσει τις πραγματικές συνθήκες, ο δικαστής επιλέγει την εύκολη λύση. Παραχωρεί την επιμέλεια του παιδιού στην μητέρα και ησυχάζει.
Η ελληνική νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά, είναι σχετικά καλή, όχι η καλύτερη, και επιτρέπει στον δικαστή να δώσει την επιμέλεια στον γονιό που θα κρίνει καταλληλότερο για την ανατροφή του παιδιού. Η έλλειψη όμως κοινωνικών λειτουργών, η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας, δεν παρέχει στον δικαστή τα επαρκή δεδομένα για την λήψη σωστής απόφασης για το παιδί κι έτσι ο δικαστής κατά πάγια τακτική παραχωρεί την επιμέλεια στην μητέρα. Η διόρθωση της απόφασης αυτής στην πορεία της επιμέλειας λόγω αδυναμίας παρακολούθησης της τήρησης των όρων της επιμέλειας μοιάζει ανέφικτη για τους ίδιους λόγους.
Το θύμα βέβαια πάντα είναι το παιδί και αυτό είναι που μας απασχολεί.
Η πολιτεία μας, δυστυχώς, ανταποκρίνεται πλημμελώς στο πρόβλημα, και θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση στους δικαστές. Αγαπητοί λειτουργοί της Θέμιδας, προσέξτε τις αποφάσεις σας. Κάθε λάθος απόφασή σας καταδικάζει ένα παιδί. Κάθε λάθος εκχώρηση επιμέλειας κακοποιεί ένα παιδί. Τα διαζύγια αυξάνουν, εντιμότατοι δικαστές, κάθε λάθος απόφαση χτίζει έναν κακό αυριανό γονιό, έναν κακό πολίτη.
Αλλά οι δικαστές μας βαριακούνε και επειδή οι γονείς πριν φτάσουν στα δικαστήρια, έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα του διαζυγίου τους μόνοι τους και να δεσμευτούν με την συμφωνία τους, παρακαλούμε γονείς, εξαντλείστε τις προσπάθειες σας. Κάντε ότι είναι δυνατόν για να λύσετε τα προβλήματα που δημιουργεί το διαζύγιο σας στο παιδί σας.
Χωρίστε αλλά μη σκοτωθείτε μεταξύ σας, μην αγγίζετε το παιδάκι σας, με κανένα τρόπο.
Μάνα είναι μόνο μία. Ναι μάνα είναι μόνο μία, αναντικατάστατη, μοναδική, κορυφαία στην ψυχή του κάθε παιδιού.
Μάνα, μητερούλα γλυκιά, εσένα που σε ευνοεί ο έλληνας δικαστής, μην εκδικείσαι τον άντρα σου μέσω του παιδιού σου.
Ο πατέρας του παιδιού είναι ιερός και το παιδί τον έχει τόση ανάγκη όσο έχει εσένα. Μπορεί ο άντρας να φταίει για το διαζύγιο σας, αλλά το παιδάκι σας δεν φταίει. Υπάρχουν μετανοιωμένοι πατεράδες, έκαναν λάθος και προκάλεσαν τον χωρισμό σας, αλλά νοιάζονται για το παιδί σας. Είναι και δικό τους παιδί. Άφησε στην άκρη την σκληροκαρδία σου μανούλα.


Μανούλα μου,
Μην αφήνεις το μίσος σου να με απομακρύνει από τον μπαμπά μου.
Μη με χωρίζεις από τον πατέρα μου, τον χρειάζομαι.
Θέλω να τον βλέπω, θέλω να παίζω με τον μπαμπά μου. Θέλω να παίζουμε μπάλα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να κάνουμε βόλτες με το αυτοκίνητο.
Θέλω να σας έχω μαζί και τους δυο, αφού όμως δεν γίνεται, άσε με να τον βλέπω.
Μην κατηγορείς τον μπαμπά μου, μανούλα. Ξέρω, δεν είναι ο καλύτερος, αλλά για μένα είναι ο θεός μου.
Μανούλα μου,
Σε λατρεύω, το ξέρεις, αλλά μη με βάλεις να διαλέξω ανάμεσά σας. Σας αγαπάω και τους δυο. Σας αγαπάω τόσο πολύ.
Μανούλα, ξέρεις, σε προσέχω τον τελευταίο καιρό, είσαι τόσο όμορφη, αλλά όταν μιλάς για τον μπαμπά ασχημαίνεις, σε φοβάμαι μανούλα.
Μανούλα μου, ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψω, αλλά άσε με να αγαπάω τον μπαμπά μου, μην μπαίνεις ανάμεσά μας.
Πονάω μανούλα, τα βράδια που με κοιμίζεις, κάνω ότι κοιμάμαι, αλλά μετά κλαίω, κλαίω βουβά για να μη μ’ ακούσεις. Κλαίω μέχρι που δεν αντέχω άλλο.
Μανούλα, ζηλεύω τους συμμαθητές μου που έχουν τον μπαμπά τους. Ντρέπομαι να πω ότι δεν βλέπω τον μπαμπά μου.
Μανούλα, προχτές ο Γιώργος πήγε με τον μπαμπά του στο λούνα Παρκ και ήθελα να πάω κι εγώ με τον μπαμπά μου και είπα στον Γιώργο ότι εμένα θα με πάει ο μπαμπάς μου αύριο. Μανούλα, θα πω ψέματα στον Γιώργο ότι πήγα με τον μπαμπά μου. Μανούλα, άρχισα να λέω ψέματα.
Μανούλα, θέλω κι εσένα και τον μπαμπά μου. Αφού δεν μπορείτε να είστε μαζί, μη με βάζετε ανάμεσά σας.
Μανούλα, σας αγαπάω τόσο, τόσο πολύ.
Μανούλα, ο μπαμπάς μου, μου λείπει.

Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων Κιλκίς: Η παγκόσμια επιβράβευση και η εγχώρια αδιαφορία!

Επιτέλους, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων είναι Ευρωπαϊκός!

Η άνοιξη είναι η εποχή για μια επίσκεψη στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων! 
Μοναδικός στη σύλληψή του. Εργάζεται αποκλειστικά για τη διατήρηση των Ελληνικών και Βαλκανικών φυτών, μελετάει την αξιοποίησή τους σε ποικίλες εφαρμογές (φαρμακολογία, κοσμητολογία, διατροφή, αρχιτεκτονική τοπίου, …). 
Αποτελεί τράπεζα γενετικού υλικού και επιστημονικών γνώσεων. Αποτελέσει μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι άριστο πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και σπουδαστών, τόπος αναψυχής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης χιλιάδων επισκεπτών. Ο Κήπος είναι παγκοσμίως γνωστός και οι ειδικοί τον θεωρούν παράδειγμα καλής πρακτικής. Τον επισκέφτηκαν, τον μελέτησαν, τον θαύμασαν, τον φωτογράφησαν, τον ανέδειξαν με δημοσιεύσεις τους σε σημαντικά κείμενα και βιβλία και ενέταξαν την ερευνήτρια που τον συνέλαβε και τον δημιούργησε στις επιτελικές ομάδες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας. Της εμπιστεύτηκαν μάλιστα το διεθνές συνέδριο EUROGARD VI, να το διοργανώσει στη χώρα μας το 2012!

Και το κράτος μας τι κάνει για τον Κήπο; Τίποτε! Με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε, πριν 10 χρόνια, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με την ΕΕ, θα έπρεπε σήμερα ο Κήπος να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και οργανόγραμμα, επαρκές προσωπικό και πόρους. Όμως όχι, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί με χρήματα που εξασφαλίζονται από προγράμματα!

Και τώρα ο Κήπος έμεινε μόνο με τον φύλακά του. Για του λόγου μου το αληθές, επισκεφτείτε τον! Όλα κινδυνεύουν να καταστραφούν με ευθύνη του ΕΘΙΑΓΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Είναι κρίμα! Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του νομού υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν το έργο, ο σημερινός Υφυπουργός μάλιστα θα έλυνε το πρόβλημα πέρυσι «εντός των ημερών».
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον Κήπο. Ας τον στηρίξουμε εμείς. Καταγγέλλοντας την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι δεν καταφέρνουμε ως Έλληνες πολίτες μπορούμε να το καταφέρουμε ως Ευρωπαίοι.


Από ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Η σημερινή νοοτροπία παρουσιάζει τον άνδρα-πατέρα ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας

Η σημερινή νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τον άνδρα-πατέρα ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας μη έχοντα δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις καθώς και το παρωχημένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά την επιμέλεια των παιδιών σε περίπτωση διάλυσης του γάμου, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα (που στηρίζονται από διεθνείς συνθήκες), αλλά και ενεργεί εις βάρος των παιδιών και της ψυχοσωματικής τους ανάπτυξης. Ο γονεϊκός ρόλος του πατέρα έχει καταργηθεί, εστιάζοντάς τον μόνο σε μια πενιχρή «επικοινωνία» που τις περισσότερες φορές δεν τηρείται ούτε και αυτή και σε μια παχυλή διατροφή.

Η αντίληψη στη χώρα μας στηρίζεται σε παρωχημένα κοινωνικά στερεότυπα, όπου ο γονεϊκός ρόλος του άνδρα δεν αναγνωρίζεται σαν βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και των κοινωνικών αλλαγών και ρόλων των γονέων.
Πηγή: Alfa Radio
7381925
Η «επικοινωνία» είναι μια βαθειά καθημερινή βιωματική σχέση των γονέων με τα παιδιά και επ' ουδενί λόγο δεν μπορεί να εκφράζεται με ένα ωράριο φυλακής όπως αυτής των δικαστικών αποφάσεων.

Η καταστροφή αυτή των σχέσεων του πατέρα με το παιδί εξ' αιτίας αυτών των δικαστικών αποφάσεων, ολοκληρώνεται με την οικονομική του καταστροφή από τις εξωπραγματικές διατροφές και την κοινωνική, επαγγελματική, προσωπική καταστροφή.

Παράλληλα, ενώ η αύξηση των διαζυγίων είναι τρομακτικά επικίνδυνη στη χώρα μας, δεν υπάρχει καμία υποδομή, κοινωνικές υπηρεσίες και οικογενειακός δικαστής ώστε να υπάρχει πρόνοια για τους χωρισμένους και τα παιδιά τους.

Οι επιδιώξεις του κινήματός μας αφορούν θέματα των Ελλήνων πατεράδων για την δικαιότερη αντιμετώπισή τους από την ελληνική δικαιοσύνη, την εναρμόνιση του ελληνικού οικογενειακού δικαίου με αυτό των άλλων χωρών και την εφαρμογή του Νόμου δίχως διακρίσεις. Ένα εκατομμύριο διαζευγμένοι περιμένουν άδικα στήριξη από την πολιτεία και είναι άκρως ανησυχητικά τα αποτελέσματα παραβατικότητας ανηλίκων, ψυχικών-ψυχολογικών προβλημάτων και κοινωνικού και εθνικού προβλήματος.

Υπεύθυνος του ΣΥΓΑΠΑ: 
στη Αλεξανδρούπολη είναι ο κύριος, Νατσαρίδης, τηλ: 6945494820. 
Στη Σπάρτη ο κύριος Αλειφέρης Ε., τηλ: 696972884648. 
Πρόεδρος ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. Νίκος Σπιτάλας
Γ. Γραμματέας Δέσποινα Παπαγιάννη
http://www.alexandroupolis.gr/news.php?extend.106

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki