Sunday, 30 June 2013

Βισκαδουράκης:«Ήμουν 13 χρόνια σε ορφανοτροφείο.
Δεν είπα ποτέ μαμά»

Μια απίστευτα συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε ο Θανάσης Βισκαδουράκης: για πρώτη φορά, ο ηθοποιός αποκάλυψε πως οι γονείς και τα αδέλφια του είναι κωφοί, ενώ η βιολογική του μητέρα πέθανε στα πρώτα χρόνια της ζωής του και τον μετέφεραν σε ορφανοτροφείο, όπου παρέμεινε εσώκλειστος για 13 χρόνια!
.
«Δεν έχω ποτέ πει τη λέξη «μαμά» στη ζωή μου. Ήμουν άτυχο παιδί, αλλά ίσως και τυχερό. Δεν ένιωσα την απώλεια. Δεν ήξερα την απώλεια του παππού, της γιαγιάς, της μητέρας μου. Ήμουν μωρό. Δεν την κατάλαβα. Από μια ευτυχισμένη, πολύτεκνη οικογένεια βρέθηκα ξαφνικά στο ορφανοτροφείο», εξομολογείται ο γνωστός ηθοποιός στην εφημερίδα «Espresso».
Αν και στο ορφανοτροφείο έτρωγε ξύλο και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες, ουδέποτε σκέφτηκε να αποδράσει. «Βοήθησα σε δραπετεύσεις παιδιών αλλά εγώ δεν δραπέτευσα ποτέ. Δεν ξέρω γιατί. Μάλλον έχω πολύ φίλο μου τον Θεό. Το λέω πολύ ωμά. Νιώθω ότι μου κλείνει το μάτι πολλές φορές. Δεν δραπέτευσα. Κατ’ αρχάς, δεν ήξερα πού να πάω. Δεν ήξερα ότι είμαι Αθηναίος. Το ορφανοτροφείο βρισκόταν στη Θήβα».
.
Δύσκολη, όμως, ήταν και η στιγμή που γνώρισε την οικογένειά του: «ήμουν πολύ παγωμένος. Δεν είχαν να μου πουν τίποτα. Τώρα τους αγαπώ. Αγαπώ πολύ τον πατέρα μου. Πέρασαν όμως είκοσι επτά χρόνια… Αν μου φύγει από τη ζωή, θα κλάψω. Του τα έχω συγχωρέσει όλα. Ένας άνδρας σαραντάρης έμεινε με πέντε παιδιά. Πέθανε η γυναίκα του και διαλύθηκε η οικογένειά του. Η ζωή μου δίδαξε ότι οι γυναίκες κρατάνε την οικογένεια».
Ο Θανάσης Βισκαδουράκης δεν διστάζει να περιγράψει τα δύσκολα που πέρασε, αλλά δεν τον έκαναν να το βάλει κάτω: «Για δύο χρόνια έτρωγα σκέτα μακαρόνια με κέτσαπ από το σούπερ μάρκετ. Έζησα! Έχω ζήσει για χρόνια με δανεικά πράγματα. Τα δικά σου άχρηστα πράγματα για μένα ήταν θησαυρός. Την πρώτη μου τηλεόραση την αγόρασα είκοσι πέντε χρόνων και το πρώτο μου πλυντήριο το πήρα από τον Μπουλά. Πέταγε το δικό του και το πήρα. Πήρα μέχρι και δανεικά σεντόνια και ποτήρια».
.
«Δεν θα ξεχάσω ένα απόγευμα στην Πατησίων, όπου έκλαιγα έξω από το Θέατρο Μινώα. Επειδή είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος, δεν έλεγα ποτέ στον διπλανό μου ότι πεινάω, ότι στερούμαι. Έλεγα πρέπει να το ζήσω, γιατί έτσι με έχει προορίσει ο Θεός. Κάποια στιγμή, ήρθε δίπλα μου ο Γιάννης Ζουγανέλης και με ρώτησε «γιατί κλαις;». Ζούσα τότε σε ένα υπόγειο της Αχαρνών. Του είπα «πλήρωσα το ενοίκιο ίσα-ίσα και δεν έχω να πληρώσω τη σχολή. Δεν έχω να φάω». Πήγε στο καμαρίνι του και μου έδωσε ένα ποσό για να μπορέσω να συντηρηθώ», συνεχίζει ο ηθοποιός.
.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η σχέση του με ηθοποιό
Όπως τονίζει ο ηθοποιός, ο πνευματικός του πατέρας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, το πείσμα του να μην το βάλει κάτω, η πίστη του στον Θεό και ο έρωτας με την Αγγελική Λάμπρη, τον βοήθησαν να ονειρεύεται ακόμα και στο… μαύρο!
.
«Τον Αρχιεπίσκοπο τον λατρεύω. Νομίζω τον αγαπώ περισσότερο από τον πατέρα μου, γιατί εκεί μεγάλωσα. Παιδί δεν είναι αυτό που γεννάς αλλά αυτό που μεγαλώνεις. Ήμουν πολλά χρόνια δίπλα του», λέει ο ηθοποιός.
.
Παράλληλα, μιλά για την 10ετή σχέση του με την Αγγελική Λάμπρη, η οποία ήταν ένα ακόμα άτομο που τον στήριξε: «ο ένας βοήθησε τον άλλον. Ήμασταν φοιτητές, γνωριστήκαμε και ερωτευτήκαμε. Κάναμε τρία σπίτια… Από το υπόγειο, πήγαμε στο ισόγειο και έπειτα στον πρώτο. Τώρα που ζούμε στο ρετιρέ, χωρίσαμε. Αυτή είναι η ζωή… Γι’ αυτό την αγαπώ».

«Έχω κουραστεί πολύ. Τραυματίστηκα ψυχικά. Έχω αγαπήσει πολύ λίγους ανθρώπους στη ζωή μου…», καταλήγει ο Θανάσης Βισκαδουράκης.
star

Διδάσκοντας τα παιδιά να αγαπούν την αλήθεια!

Η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή, ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης. Ο έρωτας της αλήθειας, ως ο θεμέλιος λίθος της ευσυνειδησίας και της ευτυχίας! 
Η ειλικρίνεια είναι μία πτυχή της ηθικής και υποδηλώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως είναι η ακεραιότητα, η αλήθεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη και η ευθύτητα, με την ταυτόχρονη απουσία του ψέματος και της εξαπάτησης.
.
TEACHING KIDS TO TELL THE TRUTH
Δεν είναι τυχαίο ότι τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ειλικρίνεια, κάνουν τους ανθρώπους, τους λαούς, και όλους τους πολιτισμούς να την εκτιμούν ιδιαίτερα! Έτσι και οι γονείς, θέλουν να έχουν παιδιά που να λένε την αλήθεια και που να μπορούν να τα εμπιστεύονται. Η διδασκαλία της ειλικρίνειας έχει τεράστια αξία γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των παιδιών. Μέσα από την ειλικρίνεια αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους και την αυτοεκτίμησή τους!
Η ειλικρίνεια όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.  
Συχνά τα μικρά παιδιά (3-5 ετών) λένε απίστευτες ιστορίες χρησιμοποιώντας ψέματα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αποφύγει την αλήθεια και να πει ψέματα, για να εξυπηρετήσει ένα σκοπό, όπως για παράδειγμα να αποφύγει να κάνει κάτι, ή να αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Ένας έφηβος μπορεί να ανακαλύψει ότι το να μην είσαι ειλικρινής, θεωρείται αποδεκτό σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το να μη λες την αλήθεια σε ένα φίλo ή φίλη, επειδή δε θέλεις να βλάψεις τα συναισθήματά του, και ένας άλλος έφηβος μπορεί να ψεύδεται για να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή ή για να αισθανθεί ξεχωριστός και ανεξάρτητος από τους γονείς του.
Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται θάρρος για να πεις την αλήθεια, κάτι που μπορεί να ισχύσει για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία μας. 
Η ειλικρίνεια δε βγαίνει πάντα με φυσικό τρόπο από μέσα μας και μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ πιο εύκολο να πεις ψέματα από το να επιλέξεις το δρόμο της αλήθειας. Είναι όμως στο χέρι των γονιών να διδάξουν σε ένα παιδί να εκτιμάει την αξία της ειλικρίνειας και να είναι αρκετά γενναίο για να την αναδείξει και να την υποστηρίξει!
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; 
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές για τις οποίες δέχονται προσοχή. Προτιμούν τη θετική προσοχή και τον έπαινο από την αρνητική προσοχή ή την τιμωρία, αλλά επίσης προτιμούν την αρνητική προσοχή από το να μη λάβουν καθόλου προσοχή. Όταν ένα μικρό παιδί λέει ψέματα, οι γονείς είναι καλό να προσπαθήσουν να τους δώσουν όσο λιγότερη προσοχή είναι δυνατόν (αφήνοντάς το να γνωρίζει ότι ξέρουν ότι δε λέει την αλήθεια).
Από την άλλη πλευρά, όταν πει την αλήθεια είναι σημαντικό να δεχτεί τον έπαινο των γονιών. Αν για παράδειγμα βάψει με μαρκαδόρο τους τοίχους και παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, είναι σημαντικό οι γονείς να επαινέσουν το παιδί που αποκάλυψε την αλήθεια, και να αντισταθμίσουν την τιμωρία δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να επανορθώσει για ό,τι έκανε. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα αρχίσει να διακρίνει την αξία που δίνουν οι γονείς στην ειλικρίνεια από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η συμπεριφορά του.
Ένας επίσης καλός τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να αντιληφθεί ένα μικρό παιδί την έννοια και τη σημασία της ειλικρίνειας, είναι μέσα από το παιχνίδι της αλήθειας! Για παράδειγμα, “Θα σου λέω κάποια πράγματα και εσύ θα λες αν είναι αλήθεια ή αν δεν είναι αλήθεια”. Μπορείτε να ξεκινήσετε... 

Ένας άστεγος, μια τυρόπιτα και ...

Η ματιά του με διαπερνούσε ενοχλητικά στο αργό περπάτημα μου λίγα μέτρα πιο πέρα… Αναζητούσα κάτι άλλο, αλλά προέκυψε αυτό το βλέμμα, που σαν να μου μιλούσε χωρίς ήχο με καθήλωσε και με γέμισε ενοχές…;  

Εγώ κρατώντας μια τυρόπιτα και ένα μπουκάλι νερό αμέριμνος αλλά και ψυχρός, εκείνος ένας πεινασμένος και κομματιασμένος ψυχικά περίμενε όχι την τυρόπιτα, αλλά το τέλος που δεν ερχόταν…

Τον κοίταξα άλλη μια φορά και του την πρόσφερα μαζί το νερό… Την πήρε στα χέρια αλλά δεν την έφαγε…
«Ένα τσιγάρο έχεις να μου δώσεις;»
«Δεν καπνίζω», του λέω, αλλά τρέχω στο περίπτερο δίπλα του και αγοράζω ένα πακέτο, δεν θυμάμαι και ποια μάρκα…; Το προσφέρω χαμογελώντας και καθώς απομακρύνομαι μη έχοντας να δώσω κάτι άλλο, ξεκίνησε η δική του προσφορά!!!

«Το τσιγάρο με σκοτώνει, ενώ η τυρόπιτα...

για περισσότερα εδώ
και εδώ

Ο εφιάλτης της γενετικής μηχανικής - Έμβρυα «τριών-γονέων» με την έγκριση της Βρετανικής κυβέρνησης

Δεν πρέπει να γίνει το έμβρυο πειραματόζωο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στο όνομα της επιστήμης 
περισσότερα στην πηγή: mporv.blogspot.gr

Ας σεβαστούμε όλοι την ανθρώπινη ζωή
Ας σεβαστούμε όλοι  το δικαίωμα του εμβρύου στη δική του ζωή

υπογράψτε εδώ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία έτη έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών στο έμβρυο, δαπανώντας τεράστια κονδύλια προς το σκοπό αυτό.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα οδηγήσει μοιραία να γίνει το έμβρυο πειραματόζωο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στο όνομα της επιστήμης. Κάθε πολιτική σκοπιμότητα υποστήριξης θα πρέπει να αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση των ενεργειών της ΕΕ που αποσκοπούν στην καταστροφή των ανθρώπινων εμβρύων.
Κάθε πρωτοβουλία όμως που δε σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, θίγει τον πολιτισμό μας και την υπόστασή μας.

Ο εφιάλτης της γενετικής μηχανικής

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πλέον ότι θα στηρίξει και θα επιτρέψει την πρακτική της δημιουργίας εμβρύων από τρείς-«γονείς»  με στόχο να «προληφθούν οι γεννήσεις παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις».

Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την περυσινή εκτεταμένη εκστρατεία συμβουλευτικής από την Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (σ.σ.pentapostagma.gr - Human Fertilisation and Embryology Authority) διαδικασία μέσω της οποίας έγινε γνωστό ότι η πλειονότητα των Βρετανών δεν αντιτίθονταν με την διαδικασία.

Η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανικής κυβέρνησης,  Καθηγήτρια Dame Sally Davies, δήλωσε: «Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά καινοτόμες νέες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων παθήσεων, γεμίζοντας με ελπίδα πολλές οικογένειες που επιζητούν την πρόληψη της κληρονόμησης των γενετικών παθήσεων στα μελλοντικά τέκνα τους. Το πλέον ορθό είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο συντομότερα γίνεται για να σωθούν ζωές»

Ενώ η ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος αντιμετώπισε την επιστημονική διαδικασία με διθυράμβους, φυσικά δεν έλειψαν οι έντονες κριτικές. Ο Δρ. David King, μέλος της ομάδας-lobby Human Genetics Alert άσκησε δριμεία κριτική:

"Οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι αχρείαστες και ανασφαλείς και στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν από την πλειονότητα των ανατροφοδοτήσεων της συμβουλευτικής διαδικασίας και της διαδικασία έγκρισης. Είναι καταστροφικό – η απόφαση να διασχίσουμε τη λεπτή γραμμή που θα οδηγήσει τελικώς σε μία ευγονική αγορά μωρών θα πρέπει να ειδωθεί στη βάση μίας εντελώς μεροληπτικής και ανεπαρκούς διαδικασίας  έγκρισης".

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αρνήθηκε κατηγορηματικά  ότι η διαδικασία έγκρισης και συμβουλευτικής ήταν μεροληπτική αναφέροντας ότι η τελευταία «αποτέλεσε μία πιο περίπλοκη διαδικασία από την απλή απαρίθμηση ψήφων υπέρ και κατά των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν». Η βιοηθική της μεταφοράς μιτοχονδρίων απλά αγνοήθηκε όμως από τα μέσα ενημέρωσης, που προτίμησαν να δώσουν βάρος στις ιστορίες ευτυχισμένων γονέων.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα. 
Πρώτον, η συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων σε ετήσια βάση είναι 1 στα 6.500 μωρά – περίπου 200 μωρά κατ΄έτος στη Βρετανία. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις νοσούν με πολύ έντονα συμπτώματα, άλλα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν λειτουργικές ζωές με πολύ λίγα συμπτώματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, μόλις δέκα ζευγάρια ετησίως θα επωφελούνται στη Βρετανία από την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνική. Επίσης, η απόφαση είναι καταστροφική για πολλούς ερευνητές από βιοηθικής και ηθικής άποψης: είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση εγκρίνει «μία διαδικασία βλαστικής γενετικής μηχανικής πλήρους κλίμακας» όπως αναφέρει ο Stuart Newman, του Medical College της Νέας Υόρκης.

Επίσης, οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντικατάσταση μιτοχονδρίων θα οδηγήσουν στην θανάτωση χιλιάδων εμβρύων… Ο τεράστιος όγκος ανθρώπινων ωαρίων που θα πρέπει να αποκτηθούν για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος ενέχει επίσης ισχυρά δεοντολογικά ζητήματα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι μελλοντικές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία ούτε έχουν προβλεφθεί αλλά ούτε και δύνανται να προβλεφθούν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki