Thursday 14 April 2011

Πως μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά που έχουν ανάγκη;

Δεν χρειάζεται να είσαι γονιός για να αγαπάς τα παιδιά! Μπορούμε να τα βοηθήσουμε με πολλούς τρόπους. 
Απλά, δεν ξέρουμε πάντα πώς... 
Κρατήστε τη λίστα και, όταν σας το επιτρέπει ο χρόνος ή και το budget σας, βοηθήστε όσο μπορείτε τα παιδιά που έχουν ανάγκη. 
Όχι μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, 
αλλά όλη τη χρονιά
Η Κιβωτός του Κόσμου
Η
Κιβωτός μεριμνά για παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας,την Ακαδημία Πλάτωνος. Ιδρύθηκε το 1998 από τον εικοσιεξάχρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με σκοπό να αποτελέσει μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών αυτών, της άλλης Αθήνας.

ΖΗΝΟΔΩΡΟΥ 3 & ΚΑΛΛΙΚΛΕΟΥΣ Τ.Κ. 10442 – ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. & FAX: +30 210 5141935 ΤΗΛ: +30 210 5141953 e-mail: info@kivotostoukosmou.eu

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ» 
Είναι η ταυτότητα μιας σημαντικής ενέργειας που στόχο έχει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι συμπολίτες μας προκειμένου να ενισχύσουν το λογαριασμό που αφορά τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στην ΑΤΕbank, από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο λογαριασμό αυτό μπορούν να καταθέτουν όλοι όσοι επιθυμούν οποιοδήποτε ποσό, ακόμη και 1 Ευρώ. Η κατάθεση μπορεί να γίνει στα καταστήματα και τα ΑΤΜ της ΑΤΕbank, είτε εφάπαξ, είτε με πάγια εντολή και μέσω  web banking. Επίσης η ΑΤΕbank χρηματοδοτεί την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ» με 1€, για κάθε λογαριασμό ΑΤΕ Προοδεύω που ανοίγεται στην Τράπεζα από τους πελάτες της.

Το Χαμόγελο του Παιδιού
Μη κερδοσκοπικός σύλλογος, ιδρύθηκε το 1995 και υποστηρίζει παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας ή φιλοξενεί παιδιά σε κίνδυνο. Βασίζεται στις δωρεές και τον εθελοντισμό.  Περισσότερες πληροφορίες στο www.hamogelo.gr ή στα
κεντρικά του γραφεία (Στουρνάρη 16, τηλ.: 210-3306140).

Παιδικά Χωριά SOS 
Βοηθούν παιδιά που έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό περιβάλλον τους. Κάθε χωριό αποτελείται δε από 15-20 σπίτια όπου ζουν οικογένειες 6-8 παιδιών μέχρι την πλήρη κοινωνική κι επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δωρεές και έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις και κληροδοτήματα.
Για να γίνετε «μητέρα» σε ένα Παιδικό Χωριό SOS πρέπει να είστε από 30 έως 45 ετών, με γραμματικές γνώσεις σε επίπεδο γυμνασίου, να έχετε καλή σωματική και ψυχική υγεία και να είστε ανεξάρτητη από οικογενειακές υποχρεώσεις. «Μητέρα» σημαίνει ότι (με ικανοποιητικό μισθό, κοινωνική ασφάλεια, καλοκαιρινή άδεια και ρεπό) θα αναλάβετε υπεύθυνα την ανατροφή 5-6 παιδιών (επί της ουσίας θα ζείτε μαζί τους σ’ ένα σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS).

ActionAid 
Διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που από το 1972 συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την εξάλειψη της φτώχειας και των βαθύτερών της αιτιών. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τον Οκτώβριο του 1978 και σήμερα αποτελείται από 4.500 Πολίτες του Κόσμου και 16.000 αναδόχους παιδιών.
Με μοναδική προϋπόθεση από μέρους σας την καταβολή 22€ το μήνα (όταν ο μισθός ενός δασκάλου στην Γκάνα της Αιθιοπίας είναι 35€ το μήνα) γίνεστε ανάδοχος και λαμβάνετε ένα φάκελο που περιέχει τη φωτογραφία του παιδιού και τα προσωπικά του στοιχεία, πληροφορίες για τη χώρα όπου ζει, καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος αναδοχής.
Καθ’ όλη δε τη διάρκεια υποστήριξης θα λαμβάνετε: δύο μηνύματα το χρόνο από το ίδιο το παιδί ή σχετικά με το παιδί, μία φωτογραφία του κάθε τρία χρόνια, τρεις ενημερωτικές εκθέσεις το χρόνο από τον υπεύθυνο του προγράμματος στη χώρα αναδοχής, το περιοδικό της ActionAid Ελλάς δύο φορές το χρόνο και την ετήσια ενημερωτική έκθεση της ActionAid Ελλάς, επικυρωμένη από ορκωτούς λογιστές. 
Για περισσότερες πληροφορίες: Αμύντα 1, Παγκράτι,  
τηλ.: 210-7248789, www.actionaid.gr.

Ελληνική Επιτροπή της UNICEF (www.unicef.gr)
Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1977 με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.  Με την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, είδη γραφείου, παιχνίδια κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών χρηματοδοτεί προγράμματα ανάπτυξης και επειγόντων αναγκών σε τουλάχιστον 162 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του αναπτυσσόμενου κόσμου. 
Από τα σημαντικότερα προγράμματά της είναι ο «Νονός»: Επικοινωνώντας στο τηλ.: 210-7484184 και καταθέτοντας στη συνέχεια 20 € το μήνα, μπορείτε να ανοίξετε την αγκαλιά σας σε παιδιά που σας έχουν ανάγκη, ενώ η UNICEF θα σας στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ενημερωτικό φάκελο με την πορεία των προγραμμάτων της και πώς αξιοποιούνται τα χρήματά σας.

«Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»  
Τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στη χώρα μας. Κάθε χρόνο τραυματίζονται περίπου 500.000 παιδιά και από αυτά 700 χάνουν τη ζωή τους ενώ 3.000 μένουν με μόνιμες αναπηρίες. 
Για τη λύση αυτού του καυτού προβλήματος ιδρύθηκε, το 1995, το μη κερδοσκοπικό αυτό σωματείο, το οποίο είναι απαραίτητο να υποστηρίξουμε.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση Γυθείου 1Α,  Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6741993 και 6740118.

«Κάνε μια ευχή»
Δ
ιεθνής αποστολή που από το 1980 που ξεκίνησε στην Αριζόνα των ΗΠΑ έχει εκπληρώσει πάνω από 90.000 ευχές παιδιών σε 24 χώρες του κόσμου, με την υποστήριξη και την αφοσίωση 15.000 εθελοντών. Αναφερόμαστε, φυσικά, σε παιδιά που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες, από 3 έως 18 χρόνων.
Τηλ. επικοινωνίας: 210-9637660 και 210-9637667.

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
Έχει ανάγκη από ρούχα, σεντόνια, παπλώματα. Εάν έχετε ρούχα (παιδικά /γυναικεία/ανδρικά), σεντόνια, παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, το ίδρυμα αστέγων Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται καθημερινά προσφορές 8:00-3:00 στην Πειραιώς 35.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 και 2105246516,
e-mail: kyada@otenet.gr
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.kyada.gr/

Το Χατζηκυριάκειο  
Ίδρυμα παιδικής προστασίας χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του.  
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε 
στο 2104515387 ή επισκεφτείτε το site http://www.xatzikiriakio.gr/

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,  Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 - 2103816886
ΦΑΞ:210 3314334
Mαγαζί μεταχειρισμένων: Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα
Tηλ/Fax: 210 3816886

από myself

Τα παιδιά ερευνούν και γράφουν: Καταπάτηση Δικαιωμάτων του Παιδιού

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι μαθητές του Α2 με αφορμή το κείμενο «Ο Βάνκας» του Άντον Τσέχωφ, στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνικής  Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Αικατερίνης Δοκοπούλου, εκπόνησαν ομαδικές εργασίες στις οποίες συγκέντρωσαν στοιχεία για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, κυρίως στις περιπτώσεις της παιδικής εργασίας. Από τα στοιχεία που συνέλεξε όλη η τάξη προέκυψαν οι εξής εργασίες:

«Τα δικαιώματα των παιδιών»:
            Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).
                                              
Τα σημαντικότερα δικαιώματα των παιδιών είναι αυτό της επιβίωσης, της προφύλαξης από ψυχοσωματική βία,από την εργασία, τη χρήση ναρκωτικών αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση.Ένα εξίσου σημαντικό δικαίωμα είναι αυτό της συμμετοχής, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης των παιδιών σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν άμεσα                         
            Το δικαίωμα ανάπτυξης - εξέλιξης δεν αφορά μόνο την ίδια τη ζωή των παιδιών, για το πώς θα εκμεταλλευθούν τις δυνατότητές τους με διάφορες δραστηριότητες αλλά αφορά και το κοινωνικό επίπεδο της χώρας στην οποία ζουν. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα σεβόμαστε.
Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Α2

«Ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας»
            Στη νεότερη ιστορία, η μεγάλη έκρηξη στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας γίνεται τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Τα παιδιά εργάζονταν 12 με 16 ώρες την ημέρα, χωρία ούτε μια μέρα ανάπαυσης και έπαιρναν μισθούς πείνας. 

« Η παιδική εργασία με αριθμούς»
            Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, καθημερινά δεν χτυπά το κουδούνι του σχολείου.. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5 έως 17 ετών, στον κόσμο εργάζονται. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί εργαζομένων παιδιών είναι:
  • Ινδονησία: 700.000 παιδιά
  • Βραζιλία: 559.000 παιδιά
  • Μπαγκλαντές: 300.000 παιδιά
  • Αϊτή: 250.000 παιδιά
  • Κένυα: 200.000 παιδιά
  • Νεπάλ: 43.000 παιδιά
Δυστυχώς το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας.
Σεραφείμ Κωνσταντάκης, Α2

«Περιγραφή του προβλήματος της παιδικής εργασίας»
      Τα περισσότερα παιδιά τα οποία εργάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο ζουν συνήθως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι και μόρφωση. Οι  λέξεις αυτές τους είναι άγνωστες! Τα πιο πολλά από τα παιδιά αυτά εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή ως βιοτέχνες κατασκευής χαλιών ή δουλεύουν στα χωράφια από το πρωί ως το βράδυ. Τα περισσότερα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πριν την εφηβεία από την πολλή δουλειά και την εκμετάλλευση. Πώς θα μας φαινόταν αν είμασταν εμείς στη θέση τους;
Καλατζή Δήμητρα, Α2

«Τρόποι αντιμετώπισης της παράνομης παιδικής εργασία
            Η παράνομη παιδική εργασία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που έχει σχέση με οικονομικούς, πολιτιστικού και μορφωτικούς λόγους. Σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες του τις πλευρές για να προκύψουν αξιόλογα αποτελέσματα. Οι τομείς στους οποίους μπορούμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας είναι οι παρακάτω:
  1. Καταπολέμηση της φτώχειας. Πολλοί γονείς, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, βάζουν τα παιδιά του να δουλεύουν για λόγους βιοπορισμού. Αν βελτιωθείη οικονομική κατάσταση αυτών των οικογενειών, εκλείπει ένας σοβαρός λόγος ύπαρξης της παιδικής εργασίας. 
  2. Ενημέρωση του κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του στο φαινόμενο. Μια εκστρατεία ενημέρωσης θα δημιουργούσε την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. 
  3. Κοινωνική πρόνοια και δυνατότητα εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε αδυναμία να ακολουθήσουν την κανονική ροή του εκαπιδευτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταπολεμάται απευθείας η παράνομη παιδική εργασία, αλλά βελτιώνονται οι προοπτικές των παιδιών και μειώνονται οι πιθανότητες να εκτεθούν σε κινδύνους τέτοιου είδους. Νομοθετική κάλυψη των δικαιωμάτων των παιδιών. Η νομική προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών κρίνεται απαραίτητη όπως και η τιμωρία όσων τα καταστρατηγούν.
Ιωάννα Κουρνιώτη, Α2


Ιστοσελίδα 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας (δημοσιογραφική ομάδα) 
e-mail: todialeimma@gmail.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki