Thursday, 16 May 2024

Το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού/Shaken Baby Syndrome

Η εικόνα του γονιού που παίζει με το μωρό του, πετώντας το στον αέρα και στη συνέχεια πιάνοντάς το, είναι γνωστή ανά την υφήλιο.  
Η εικόνα του θυμωμένου ενήλικου που κουνά βίαια το μωρό που κλαίει είναι επίσης συνηθισμένη. 
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι αυτή η πρακτική έχει συχνά ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εγκεφάλου του μωρού. 
 Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 3.000 παιδιά κάθε χρόνο υποφέρουν από το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού λόγω κακοποίησης. 
Το 25% αυτών των μωρών θα πεθάνει, ενώ το 60% θα έχει μόνιμες αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή του.
Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός που συμβαίνει, όταν ένας εξουθενωμένος ή γονιός ή αυτός που φροντίζει το μωρό χάνει τον έλεγχο και αρχίζει να ταρακουνά το μωρό για να το κάνει να σταματήσει.  
Οποιοσδήποτε είναι παρών σε ένα τέτοιο ταρακούνημα μωρού μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι επικίνδυνο.  
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ανατάραξης στο μωρό είναι:
λήθαργος, 
εκνευρισμός, 
μειωμένη όρεξη 
και εμετοί
Αν η ανατάραξη είναι πολύ σοβαρή, τότε μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί, ακόμα και κωματώδης κατάσταση. Τα πιο ελαφρά συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να εκληφθούν από τον παιδίατρο λανθασμένα ως γρίππη ή κολικός. Οι τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης (MRI, CT scan), η ακτινογραφία κεφαλιού και η οφθαλμολογική εξέταση για να διαπιστωθεί η ύπαρξη αιμορραγίας στα μάτια χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Μια έρευνα στο Colorado των ΗΠΑ κατέδειξε ότι οι πιθανότεροι "δράστες" που προκαλούν το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού με αποτέλεσμα τον εγκεφαλικό τραυματισμό του είναι: 
ο βιολογικός πατέρας (37%), 
ο φίλος της μητέρας (20,5%), 
οι γυναίκες μπέιμπι σίτερ (17,3%) 
και, τέλος, η μητέρα (12,6%). 
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή του συνδρόμου της ανατάραξης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού κοινού δεν γνωρίζει ότι το να ταρακουνά κανείς ένα μωρό μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του. Και μόνο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα και αν το μωρό επιζήσει ενός ή περισσότερων βίαιων ταρακουνημάτων, οι επιπτώσεις για το ίδιο και την οικογένειά του είναι τεράστιες. Τόσο το συναισθηματικό όσο και το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτα.

Τι να κάνετε, όταν το μωρό κλαίει:
-Σιγουρευτείτε ότι όλες οι βασικές ανάγκες του έχουν καλυφθεί (φαγητό, πάνα, κατάλληλο ντύσιμο κ.λπ.).
-Δώστε του μια πιπίλα.
-Πηγαίνετε το μωρό μια βόλτα.
-Πάρτε αγκαλιά το μωρό και περπατήστε στο σπίτι.
-Τηλεφωνήστε σε ένα δικό σας άνθρωπο για βοήθεια και υποστήριξη και κάντε ένα διάλειμμα.
-Βάλτε το μωρό στην κούνια του, σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές, κλείστε την πόρτα και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Κάθε πέντε, δέκα λεπτά ρίχνετε μια ματιά στο μωρό.

Για να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό:
-Σιγουρευτείτε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το μωρό σας γνωρίζουν τους κινδύνους της ανατάραξης, συμπεριλαμβανομένων φίλων, συγγενών, μπέιμπι σιτερ, αδελφών και οποιουδήποτε δεν έχει εμπειρία με μωρά και μικρά παιδιά.
-Υποβαστάζετε το κεφάλι και το λαιμό του μωρού σας, όταν το έχετε αγκαλιά ή το μεταφέρετε.
-Όταν παίζετε, να είστε προσεχτικοί και να κάνετε απαλές κινήσεις. Ποτέ μην πετάτε το μωρό στον αέρα για να το ξαναπιάσετε, ποτέ μην του κάνετε κούνια κρατώντας το από τους αστραγάλους και μην κάνετε τζόκινγκ έχοντας το μωρό στην πλάτη σας.
-Θα πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει. Το κλάμα, και ιδιαίτερα αυτό ενός μωρού με κολικό, είναι η συμπεριφορά που κάνει ένα γονιό να ταρακουνήσει το μωρό του. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό θέλει φαγητό ή καθαρή πάνα, έχει πυρετό, είναι κουρασμένο, θέλει να κοιμηθεί, δέχτηκε πολλά ερεθίσματα κ.λπ.
-Να φροντίζετε τον εαυτό σας, να αναγνωρίζετε πότε έχετε κουραστεί και να ζητάτε βοήθεια. 

Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Κλινική Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος

Shaken Baby Syndrome
You ask what SBS is? 
It is called Shaken Baby Syndrome. It is when a child’s brain and body are injured when a baby is shaken done by a caregiver, a mother or father when they get upset with a crying baby and they lose control or stresses and shakes the baby. Most cases show that a baby is shaken by the father or a mother’s boyfriend.

Shaking Baby Syndrome Causes:
Brain Injury
Cerebral Palsy
Blindness
Learning and Behavior Problems
Seizures
Paralysis
Death
To Prevent these injuries never shake a child and make sure your other children or younger children around your baby know this. Always support your baby’s head and neck when holding your them. Always be gentle with your baby’s head.
Signs and Symptoms of Shaken Baby Syndrome:
Extreme irritability
Rigidity
Lethargy
Seizures
Decreased appetite
Dilated pupils
Feeding problems
Difficulty breathing
Vomiting
Blood spots in eyes
Poor muscle tone
Coma
What you can do to make your baby stop crying? Well all babies do alot of crying the first few months of life but that does not mean that they are being bad. Sometimes babies just need to cry, they have no other way of communicating.
Here are some tips:
Check to see if they need a diaper change.
Check to see if they are too hot or too cold, or are hungry, feed your baby slowly and burp often.
Rock your baby.
Give your baby a pacifier or let your baby breastfeed.
Play soft music, sing or hum to your baby.
Take a walk with your baby out in the stroller.
Let your baby cry out it out.
If none of these tips work, put your baby in a safe place like a crib and take a time out, then take a deep breath count to ten and call a friend or family member for support. Call your doctor to, maybe your baby could be sick.
Julie WAU

«Νομίζετε ότι το σύνδρομο Down είναι πρόβλημα. Μήπως νομίζετε ότι είναι και κολλητικό;»

Περιμένοντας στο ταμείο του σούπερ μάρκετ δυο κυρίες με τα παιδιά τους (κοριτσάκια) περιμένουν κι αυτές υπομονετικά τη σειρά τους...
Κάποια στιγμή το ένα κοριτσάκι πλησιάζει το άλλο και προσπαθεί να μιλήσει μαζί του, να παίξουν και γενικά το προσεγγίζει προκειμένου να το γνωρίσει.
Το δεύτερο κοριτσάκι ανταποκρίνεται και πλησιάζει και αυτό το πρώτο για να παίξουν...
Κάπου εδώ όμως η μητέρα του πρώτου παιδιού παρεμβαίνει και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
— (μητέρα α') Άσε ήσυχο το κοριτσάκι... 
—  (παιδί) Παίζουμε... 
—  (μητέρα α') Είπα άστο ήσυχο και έλα εδώ... 
—  (παιδί) Δεν κάνουμε ζημιές, μόνο καθόμαστε... 
—  (μητέρα α') Τραβώντας το παιδί της από το χέρι) δε βλέπεις ότι δεν είναι καλά; Έχει πρόβλημα, άστο ήσυχο γιατί θα σε βάλω τιμωρία... 
—  (μητέρα β') Εσείς έχετε πρόβλημα, κυρία μου, τα παιδιά είναι μια χαρά... 
—  (μητέρα α') Μα δεν είπα κάτι για το παιδί σας, το δικό μου μαλώνω! 
—  (μητέρα β') Μα δεν έκανε κάτι κακό το παιδί σας για να το μαλώσετε, τον εαυτό σας να μαλώσετε που, εν έτει 2015, νομίζετε ότι το σύνδρομο Down είναι πρόβλημα. Μήπως νομίζετε ότι είναι και κολλητικό;
Η μητέρα α' δεν απάντησε και συνέχισε να κρατά σφιχτά την κόρη της από το χέρι, ο κόσμος που κατάλαβε τι είχε γίνει αντέδρασε θετικά με ένα δειλό χειροκρότημα και ένα ομόφωνο μπράβο στη μητέρα β'.
Τα παιδιά δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα, διότι τα παιδιά δεν είναι καχύποπτα, δεν χρειάζονται κώδικες και κοινά χαρακτηριστικά για να επικοινωνήσουν. Στον κόσμο τους όλα είναι απλά και το "είσαι παιδί, είμαι παιδί, παίζουμε" είναι ο μόνος νόμος τους.

Από την άλλη, το σύνδρομο Down θεωρείται γενετική «βλάβη», πώς όμως μπορεί να θεωρείται ασθένεια όταν είναι δεδομένο ότι τα άτομα με σύνδρομο Down δεν υποφέρουν από αυτό!
Στην Ελλάδα η αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down είναι 1 στις 770 γεννήσεις, αρκετά για να αποτελούν μια απολύτως υγιή κοινωνική ομάδα με την ίδια δίψα για ζωή και επιβίωση και τα ίδια ακριβώς δικαιώματα!
Όπως και να 'χει, το κοριτσάκι με σύνδρομο Down φεύγοντας χαιρέτισε το άλλο και εκείνο ανταποκρίθηκε με χαμόγελο και το χαιρέτησε επίσης.
Τόσο απλά ...


Γράφει ο Θωμάς Νικολαΐδης  

Χαμομήλι, το πανάρχαιο γιατρικό!!

Μεγαλώσαμε, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε το χαμομήλι, σαν υποβοηθητικό, σχεδόν για κάθε ιατρική περίπτωση.  
Είτε ήταν μια απλή δυσπεψία, είτε ήταν κρυολόγημα, είτε ήταν αϋπνία, είτε κάτι δερματικό ή αλλεργικό, η λύση των γιαγιάδων μας ήταν το χαμομήλι.
Οι σύγχρονες έρευνες πιστοποιούν κάποια από τα ωφέλη, που λέγεται πως έχει το χαμομήλι.  

Όμως, πέρα από γιατροσόφι, το χαμομήλι είναι και ένα εξαιρετικό ρόφημα, που μάλιστα πίνεται άνετα και χωρίς ζάχαρη, σε αντίθεση με το τσάι.  Ας δούμε όμως, που μπορεί να χρησιμεύσει ένα φλυτζάνι χαμομήλι.
  1. Είναι ηρεμιστικό, βοηθάει πριν τον ύπνο και δίνεται ακόμα και στα μωρά.
  2. Έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στα ερεθισμένα μάτια, σαν κολλύριο, αλλά και για πλύσεις της ερεθισμένης στοματικής κοιλότητας.
  3. Είναι μαλακτικό και βοηθάει στον πονόλαιμο από κρυολόγημα.
  4. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην επούλωση εκζεμάτων, δερματικών ερεθισμών, καψιμάτων, αλλεργιών και στην νεανική ακμή.
  5. Επειδή θεωρείται και μυοχαλαρωτικό, μπορεί να βοηθήσει και στις κράμπες της περιόδου στις γυναίκες.
  6. Όπως και το τσάι, περιέχει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά.
  7. Αποτοξινώνει τον οργανισμό.
  8. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  9. Μάχεται τις μολύνσεις, με ήπιο τρόπο.
  10. Καλμάρει και καθαρίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα.
Πηγή: minutetips.blogspot.gr 

σχετικά:
14 Απρ 2013
Εκτέλεση Βάλτε το χαμομήλι σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Αφαιρέστε τα σακουλάκια χαμομηλιού και προσθέστε το σαπούνι σε νιφάδες. Αφήστε το μέχρι να μαλακώσει το σαπούνι. Ανακατέψτε σε γλυκερίνη μέχρι το ...

16 Μαι 2011
Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, (Marticaria Chamemilla) πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.), ο πατέρας της ...

09 Ιουν 2011
Το χαμομήλι ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, βοηθά σε περιπτώσεις έλκους, κολικούς εντέρων και τυμπανισμό, συμβάλλει ...

10 Δεκ 2006
Στο μπάνιο: βάζουμε 300γρ. χαμομήλι, ή διάφορα αρωματικά βότανα (δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.λπ.), σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki