Αν το παιδί σας κοντεύει να φτάσει ή έχει φτάσει τη σχολική ηλικία και εξακολουθεί να ξυπνά σε βρεγμένα σεντόνια, ενδεχομένως έχετε αρχίσει να ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών, με τα αγόρια μάλιστα να το αντιμετωπίζουν έως και δύο φορές συχνότερα από τα κορίτσια. Για την ακρίβεια, η νυχτερινή ενούρηση επηρεάζει το 15% των παιδιών έως πέντε ετών, ενώ μέχρι την ηλικία των 11 ετών το ποσοστό έχει μειωθεί μόλις στο 5%. Τα περισσότερα παιδιά κάποια στιγμή ξεπερνούν μόνα τους αυτό το στάδιο, αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα κρατήσετε στεγνά και καθαρά.
Ρωτήστε την παιδίατρο
Αν το παιδί σας είναι πάνω από πέντε ετών ή αν το πρόβλημα ξεκίνησε πρόσφατα, ίσως μια συζήτηση με τον γιατρό του να σας βοηθήσει να δώσετε μία λύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται η νυχτερινή ενούρηση να οφείλεται σε υποβόσκοντα προβλήματα υγείας, όπως είναι η ουρολοίμωξη, ο παιδικός διαβήτης ή ακόμη και το άγχος. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η πιο συνηθισμένη αιτία είναι απλώς η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Μην τα μαλώνετε
Κανένα παιδί δεν απολαμβάνει το γεγονός ότι βρέχει το κρεβάτι του. Αν διαπιστώσει ότι το γεγονός αυτό σας ξυπνά αισθήματα θυμού, είναι πολύ πιθανό να αγχωθεί με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνει χειρότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι πρέπει να αγνοήσετε την κατάσταση, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη ντροπή που αισθάνεται το μικρό σας. Εξηγήστε του ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε πολλά παιδάκια και προσφέρετέ του υποστήριξη.


Αυξήστε τα δρομολόγια
Κατά πάσα πιθανότητα ήδη φροντίζετε το παιδί σας να επισκέπτεται την τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο, ίσως όμως δεν έχετε σκεφτεί να προσθέσετε άλλη μία βόλτα πριν ξαπλώσετε κι εσείς. Αυτή η δεύτερη επίσκεψη δεν θα θεραπεύσει τη νυχτερινή ενούρηση, αλλά θα κρατήσει τα σεντόνια του στεγνά καθώς η κύστη του θα έχει αδειάσει.


Δώστε κίνητρο
Αν και η τιμωρία μπορεί να έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις, η ενθάρρυνση ενδέχεται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα επηρεάζοντας το υποσυνείδητο των παιδιών. Φτιάξτε έναν πίνακα με τετραγωνάκια ή χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο και κολλήστε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που καταφέρνει να κρατηθεί μέχρι το πρωί. Όταν συγκεντρώσει δέκα αυτοκόλλητα κάντε του ένα συμβολικό δώρο, όπως ένα μικρό παιχνίδι ή ένα γλειφιτζούρι.


Κανόνας… νούμερο δύο
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συνηθισμένη αιτία ακράτειας στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το ορθό, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κύστη, δεν καταφέρνει να αδειάσει αποτελεσματικά, ασκεί επιπλέον πίεση που συχνά καταλήγει σε ατυχήματα. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν πηγαίνει κάθε μέρα στην τουαλέτα, αυξήστε τα υγρά και τις φυτικές ίνες που καταναλώνει και ίσως δείτε διπλά αποτελέσματα!


Μειώστε τις συνέπειες
Επενδύστε σε ένα αδιάβροχο κάλυμμα για το στρώμα του μικρού σας ή βάλτε πάνες κάτω από τα σεντόνια του. Αποφύγετε να φορέσετε πάνα στο παιδί αν έχει ξεπεράσει τα πέντε του χρόνια γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση την ανάπτυξή του. Τις μέρες που δεν έχει καταφέρει να αποφύγει το «ατύχημα», ζητήστε του να σας βοηθήσει να αλλάξετε τα σεντόνια, φροντίζοντας να μην το κάνετε να ακουστεί σαν τιμωρία. Η συμμετοχή του στην καθαριότητα θα το βοηθήσει να νιώσει μέρος της λύσης και θα του ανεβάσει την αυτοπεποίθηση.