Friday, 13 March 2020

Κοροναϊός: Πώς θα αποτρέψουμε το παιδί μας από το να αγγίζει το πρόσωπό του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποφεύγοντας να ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια, συμβάλλουμε στη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Πώς όμως θα το μάθουμε αυτό στο παιδί μας;
 Η προσωπική υγιεινή, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η περιορισμένη επαφή με τρίτους είναι από τα βασικά μέτρα πρόληψης που με υπευθυνότητα πρέπει να τηρήσουμε όλοι μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Σημαντικό επίσης είναι, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες από τον ιό και αγγίζοντας το πρόσωπό μας, μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό μας.
 
Εμείς, οι "μεγάλοι" μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα αυτών των απλών μέτρων πρόληψης και να τα τηρήσουμε. Τα παιδιά όμως, είναι δραστήρια, υπερκινητικά και πολλές από τις κινήσεις τους γίνονται ασυναίσθητα. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
 

Απασχολήστε τα χέρια του με κάτι άλλο
Τα παιδιά πολλές φορές βάζουν τα χέρια στο στόμα τους ή ακουμπάνε το πρόσωπό τους, επειδή θέλουν με κάποιον τρόπο να κρατήσουν τα χέρια τους απασχολημένα. Δώστε τους αντικείμενα που πρώτα θα έχετε απολυμάνει όπως τρελόμπαλες, μεγαλύτερα μαλακά μπαλάκια ή ένα κομμάτι πλαστελίνη.
 

Μαζέψτε τα μαλλιά του σε αλογοουρά
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, του διαβάσματος ή της ζωγραφικής, αν δεν είναι πιασμένα, τα μαλλιά πέφτουν στο πρόσωπο του παιδιού και το ενοχλούν. Σε αυτήν την περίπτωση, τα παιδιά απομακρύνουν τις ενοχλητικές τούφες, με τα χέρια τους και φυσικά το κάνουν ακουμπώντας μάτια, μύτη και κάθε σπιθαμή του προσώπου τους.
 

Μείνετε μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή φτερνίζονται
Μπορεί να δεδομένο, όμως είναι σημαντικό να το τηρήσετε. Γνωρίζοντας το περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί το παιδί σας, είναι πιο εύκολο να το προστατέψετε.
 

Εφοδιάστε το με χαρτομάντιλα
Έχοντας πάντα στη διάθεσή του χαρτομάντιλα, το παιδί είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτά εάν θέλει να φυσήξει τη μύτη του ή να σκουπίσει τα χέρια του από κάτι που έφαγε. Εξηγήστε του τη σημασία του να τα χρησιμοποιεί και παρακινήστε το να πλένει τα χέρια του με κάθε ευκαιρία.

Πηγή: parents.com
mothersblog.gr

Το μυαλό δεν είναι ένα βάζο που πρέπει να γεμίσει.

Είναι σαν ένα δεμάτι ξύλα, που θέλει ένα προσάναμμα μόνο για ν’ ανάψει η φλόγα της αναζήτησης κι η λαχτάρα για την αλήθεια. 
Όπως όταν πάει κανείς να ζητήσει φωτιά από τον γείτονα, και βρίσκοντας εκεί στο τζάκι αναμμένη μια μεγάλη και λαμπρή φωτιά, κάθεται για ώρα και ζεσταίνεται, με τον ίδιο τρόπο, πηγαίνοντας κανείς σε κάποιον άλλο για να «μεταλάβει τον λόγο», δεν αντιλαμβάνεται ίσως ότι πρέπει ο ίδιος να ανάψει ένα δικό του φως και να διαμορφώσει δική του σκέψη, παρά κάθεται χαρούμενος και ακούει, επειδή τον θέλγει η ακρόαση. 
Κι αυτά που διδάσκεται του δίνουν εξωτερικά μια λάμψη, όμως τη μούχλα εντός του και το σκοτάδι της ψυχής δεν τα ’χει θερμάνει ούτε τα ’χει αποδιώξει με τη δύναμη της φιλοσοφίας. 
Αν λοιπόν χρειάζεται μια συμβουλή για το πώς να ακούει κανείς τη διδασκαλία, η συμβουλή είναι, να θυμάται ότι ταυτόχρονα με τη μάθηση πρέπει να ασκείται στην έρευνα και ανακάλυψη (την εύρεσιν), έτσι ώστε να μη γίνεται κάτοχος γνώσεων πληροφοριακού ή σοφιστικού χαρακτήρα, αλλά γνώσεων που τις οφείλει στη δική του νόηση και στη φιλοσοφία, έχοντας ως βασική αρχή για το «καλώς ζην» το «καλώς ακούειν». 
Πλουτάρχου Ἠθικά: Περὶ τοῦ ἀκούειν (απόσπασμα) - Ανεξαρτησία της εκπαίδευσης
[18] ...Οὐ γὰρ ὡς ἀγγεῖον ὁ νοῦς ἀποπληρώσεως ἀλλ´ ὑπεκκαύματος μόνον ὥσπερ ὕλη δεῖται, ὁρμὴν ἐμποιοῦντος εὑρετικὴν καὶ ὄρεξιν ἐπὶ τὴν ἀλήθειαν. Ὥσπερ οὖν εἴ τις ἐκ γειτόνων πυρὸς δεόμενος, εἶτα πολὺ καὶ λαμπρὸν εὑρὼν αὐτοῦ καταμένοι διὰ τέλους θαλπόμενος, οὕτως εἴ τις ἥκων λόγου μεταλαβεῖν πρὸς ἄλλον οὐκ οἴεται δεῖν φῶς οἰκεῖον ἐξάπτειν καὶ νοῦν ἴδιον, ἀλλὰ χαίρων τῇ ........
.......... 
η συνέχεια στα Ελληνικά
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ο Κορωνοϊός, οι Βλάκες και ο Πανικός

Είδα χτες στην τηλεόραση έναν νεαρό, που 'χαλαράαα' τόνισε ότι είναι έξω με φίλους, επειδή έχει καλό ανοσοποιητικό και δεν θα τον πιάσει ο κορωνοϊός. 
Μάλιστα!! Έχει καλό ανοσοποιητικό!! 
Αυτός και ο ανεκδιήγητος ο Τραμπ, ο Υπερατλαντικός ΗΛΙΘΙΟΣ!
Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί για τη μάνα του, για τον πατέρα του, για τον παππού και τη γιαγιά του, για όλους, συγγενείς, φίλους ή όσους τυχαία θα συναντήσει;
Δεν ενημερώνεται;
Δεν βλέπει τα χάλια της Ιταλίας;


Βλάκα, αν είσαι φορέας, εσύ μπορεί να την σκαπουλάρεις. 
Μπορεί, λέω, επειδή και νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται.
Ποιος είσαι βρε, τζάμπα μάγκα;
Ποιος είσαι εσύ που γράφεις στα @@δια σου την κοινωνία όλη;
Μετά απ' αυτό που είδα και άκουσα, άρχισα να πιστεύω ότι ακόμα και ο πανικός καλό μπορεί να κάνει.
Λαμβάνοντας υπόψη τον "ωχαδερφισμό" της φυλής μας (για να μην χρησιμοποιήσω την άλλη γνωστή λέξη) πιστεύω ότι μια γερή δόση πανικού θα ωφελήσει, αφού τους τζάμπα μάγκες και τους ηλίθιους μόνον αυτός μπορεί να τους μαζέψει. 
Όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, δεν παθαίνουν πανικό, ακόμα κι αν όλοι γύρω τους είναι τρελαμένοι.
Λοιπόν, για να μην μακρηγορώ:
Κλείστε μας μέσα όλους, πριν να είναι πολύ αργά. Ήδη μας έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι ιθύνοντες τρέχουν και δεν φτάνουν.
Κλείστε μας μέσα, μήπως και καταλάβουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.
Κλείστε μας μέσα. 
Κλείστε καφενεία, καφετέριες και όλα τα συναφή στέκια νέων και μεγαλυτέρων.
Δεν θα πάθουμε τίποτα, αν κλειστούμε στο σπίτι μας.

Γονείς, μαζέψτε τα παιδάκια στο σπίτι και ασχοληθείτε μαζί τους.
Βγάλτε τα βολτίτσες στον ήλιο, να τρέξουν να παίξουν σε ασφαλή περιβάλλοντα, και μετά σπίτι να κάνετε πράγματα πολλά μαζί τους

Παππού, που σε άκουσα να λες ότι δεν σε πιάνει τίποτα, επειδή έχεις περάσει χειρότερα, κάτσε στο σπίτι σου και άσε τα καφενεία.
Δεν σου φταίει σε τίποτα η κοινωνία όλη.
Εξάλλου, έτσι μπορεί και να τη γλιτώσεις.
Τα καφενεία εκεί θα είναι δεν θα πάνε πουθενά. 
Κάτσε σπίτι σου και βρες κάτι ωφέλιμο να κάνεις (για τον εαυτό σου πρώτα).
Πήγαινε τη βόλτα σου, βγες στην εξοχή, περπάτα... 
Μην συγχρωτίζεσαι.... 
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να το καταλάβεις;;;

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki