Thursday 12 September 2019

Γιατί είναι υπέροχο να είσαι μαμά

Καθημερινά όλες οι μανούλες παραπονιούνται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την ανατροφή των παιδιών τους. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, το άγχος, το τρέξιμο για να τα προλάβουμε όλα πολλές φορές μας κάνουν να ξεχνάμε όλα εκείνα τα υπέροχα και μοναδικά στοιχεία που μόνο η μητρότητα και τα παιδιά μπορούν να φέρουν στη ζωή μας.

Ας δούμε λοιπόν γιατί είναι υπέροχο να είσαι μανούλα:
  • Βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει: Εκείνο το μικρό πλασματάκι που κάποτε φέρατε από το μαιευτήριο στο σπίτι, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, εξελίσσεται και εσύ είσαι εκεί για να το βλέπεις και να το καμαρώνεις.
  • Κάθε μέρα είναι και μια καινούρια εμπειρία: Όλα αυτά που μέχρι τώρα σου φαίνονταν ίδια και μονότονα, τώρα τα ξαναβλέπεις μέσα από τα μάτια του παιδιού σου και είναι πραγματικά σαν να γνωρίζεις τον κόσμο πάλι από την αρχή.
  • Χαίρεσαι με τις επιτυχίες του: Για τα μικρά παιδιά η ζωή είναι μια συνεχής προσπάθεια, μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα δικά τους πόδια και να ανεξαρτητοποιηθούν. Και κάθε τους επιτυχία, κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτηση γεμίζει την καρδιά σου χαρά.
  • Σε πνίγει στις αγκαλιές και τα φιλιά: Είναι λες και γεννήθηκε για να χωρά ακριβώς μέσα στην αγκαλιά σου και δεν υπάρχει ωραιότερος τρόπος για να ξεκινάς την μέρα σου από μια αληθινή αγκαλιά που συνοδεύεται από χιλιάδες φιλιά.
  • Σε κάνει να γελάς: Ποιος άλλος μπορεί να το πετύχει αυτό; Ποιος άλλος μπορεί να φωτίσει το πρόσωπο σου με ένα τεράστιο χαμόγελο, μόνο και μόνο κοιτώντας τον;
  • Σου θυμίζει τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή: Όλα έχουν τη θέση τους στη ζωή μας και όλα χρειάζονται, αλλά όταν αποκτάς παιδί, οι προτεραιότητες σου αλλάζουν και τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους θέση.
  • Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο: Είσαι το πρότυπο του, είσαι εκείνη που μέσα από τις πράξεις και τα λόγια σου το καθοδηγείς στη ζωή και διαμορφώνεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, όσο κανείς άλλος. Πώς, λοιπόν, να μην γίνεις όσο καλύτερη μπορείς;
Παιδική Γωνιά
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι να κάνετε αν το Παιδί τσακωθεί με έναν φίλο του

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά τσακώνονται συχνά και το ίδιο συχνά τα ξαναβρίσκουν. Κάποιοι τσακωμοί, όμως, είναι πιο έντονοι από άλλους και ένας από αυτούς μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην πρώτη του ρήξη με έναν καλό φίλο. Αν και εμείς ξέρουμε ότι πολύ δύσκολα θα είναι οριστική, το παιδί, που βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα, δεν μπορεί να το αντιληφθεί και τον θυμό ίσως ακολουθήσουν αισθήματα απώλειας και ενοχής. Σε περίπτωση που το παιδί σας βιώσει αυτή την εμπειρία, καλείστε να μείνετε κοντά του και να το βοηθήσετε να την αντιμετωπίσει.

Μην εμπλακείτε άμεσα
Όσο επώδυνή και αν μοιάζει η κατάσταση απ’ έξω, μην ξεχνάτε ότι οι ρήξεις με οικείους ανθρώπους είναι μέρος της ζωής και αργά ή γρήγορα το παιδί θα πρέπει να μάθει να τις αντιμετωπίζει και να τις ξεπερνά.
Μην κάνετε, λοιπόν, το πρόβλημά του δικό σας και μην εμπλακείτε για να διορθώσετε ότι έχει συμβεί. Μείνετε δίπλα στο παιδί σας, εξετάστε ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και συμβουλέψτε το με γνώμονα το ότι, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι τσακωμοί ξεχνιούνται μια για πάντα. Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός σας και πως αυτό που χρειάζεται το παιδί πριν δει τα πράγματα πιο καθαρά είναι να βγάλει αυτό που νιώθει από μέσα του.

Ακούστε χωρίς να κρίνετε
Όταν το παιδί είναι έτοιμο να σας περιγράψει το περιστατικό, ακούστε προσεκτικά ώστε να καταλάβετε τι έχει συμβεί, ποιος ήταν ο λόγος του τσακωμού και γιατί τα δυο παιδιά έφτασαν στο σημείο να μην θέλουν να ξαναειδωθούν.
Μόνο προσοχή, όσο μιλάτε με το παιδί σας, μην του λέτε τι θα έπρεπε να έχει πει ή κάνει και μην κρίνετε καμία απ’ τις δύο πλευρές. Είναι φυσιολογικό, η πρώτη εξιστόρηση να είναι λίγο πιο υποκειμενική και να δικαιώνει το παιδί σας. Αν διαπιστώσετε αμφιλεγόμενα σημεία, προσπαθήστε να ρίξετε φως σ’ αυτά. Μην επιμείνετε, όμως, για να μην φέρετε το παιδί σε θέση άμυνας. Δείξτε υπομονή και σιγά σιγά θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε και πώς νιώθει το παιδί σας.

Παρηγορήστε το παιδί και αναφέρετε το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν
Είστε στην πολύ πλεονεκτική θέση να γνωρίζετε ότι, μετά από τσακωμούς, όσο έντονοι και αν είναι αυτοί, τα παιδιά συνηθίζουν να τα ξαναβρίσκουν και να περνούν μαζί το ίδιο καλά με πριν. Το παιδί σας, όμως, δεν το ξέρει και η διαδικασία επούλωσης είναι αναμενόμενα δύσκολη.
Μόλις το παιδί εκτονωθεί και δείχνει να έχει ξαλαφρώσει, δώστε του να καταλάβει ότι ξέρετε πολύ καλά πως νιώθει και ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται ή να μετανιώνει για το συμβάν. Χρησιμοποιήστε λόγια παρηγορητικά και μόλις μαλακώσει, μιλήστε του σιγά σιγά για το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν με το άλλο παιδί και να ξαναπαίξουν μαζί. Αν το παιδί είναι αρνητικό μην το πιέσετε, πάρτε το μια αγκαλιά και δώστε του λίγο χρόνο να το σκεφτεί μόνο του.

Μοιραστείτε μια δική σας παρόμοια εμπειρία
Ως γονιός, κάθε νέα εμπειρία του παιδιού είναι για εσάς μια ευκαιρία να του μάθετε κάποια πράγματα για τη ζωή και να το καθοδηγήσετε μέσω του παραδείγματος. Έτσι και σ’ αυτήν τη περίπτωση, οφείλετε να το βοηθήσετε να βγει σοφότερο.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε περάσει κάτι παρόμοιο στα παιδικά σας χρόνια, οπότε γιατί να μην το μοιραστείτε με το παιδί σας. Τα παιδιά αγαπούν τις αφηγήσεις και παίρνουν το μήνυμα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αν τους το υπαγορεύσετε. Μιλήστε του για μια δική σας εμπειρία, εξηγώντας παράλληλα πως λειτουργούν οι φιλίες και το πως οι φίλοι τσακώνονται κιόλας και, καμιά φορά, μπορεί και να μην τα ξαναβρούν. Έχοντας εσάς για ζωντανό παράδειγμα, το παιδί θα πάρει πιο εύκολα τη σωστή απόφαση.

Ενθαρρύνετέ το παιδί να κάνει περισσότερους φίλους
Είναι πολύ πιθανό, το παιδί να νιώθει ακόμη χειρότερα για ότι συνέβη επειδή πιστεύει ότι κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο. Ευτυχώς, το πιθανότερο είναι να μην το χάσει. Παρ’ όλ’ αυτά, η αγωνία του ίσως και να είναι βάσιμη σ’ αυτή τη φάση της ζωής του.
Ό,τι και αν γίνει, είναι καλό να δώσετε στο παιδί την ώθηση να γίνει πιο κοινωνικό ώστε να μην βασίζεται μόνο σε ένα ή δύο παιδιά για παρέα. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες και η ένταξή του σε διαφορετικές ομάδες παιδιών, είναι ένας καλός τρόπος. Έτσι θα μάθει να κοινωνικοποιείται όχι με αποκλειστικό κριτήριο την ζώνη άνεσής του, αλλά την ευχαρίστηση από την ίδια τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και το να συναγωνίζεται μαζί τους ή να μοιράζεται τα ποικίλα ενδιαφέροντά τους.

tvxs.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki