Sunday 24 September 2023

Άκου το παιδί σου

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούς το παιδί σου να σου λέει ότι κάποιος το έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά, έστω και με μια υπόνοια. Πώς να το δεχτείς; Και τι να κάνεις μετά;
Γράφει η Ζωή Γιαννελέρ

Αλήθεια, έχετε συζητήσει ποτέ με φίλους σας για προσωπικές εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης; Για οτιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνεται μέσα σε αυτό, από το πιο "λίγο" (δεν πιστεύω ότι υπάρχει λίγο) μέχρι το πιο πολύ.

Για δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε. Το me too τελικά είναι πολύ περισσότερο me too από ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε και δεν ομολογούμε. Τουλάχιστον οι περισσότεροι έχουμε μια τέτοια εμπειρία.

Και δε μιλάω για ολοκληρωμένο βιασμό. Αναφέρομαι στις πιο "απλές", τις "καθημερινές" περιπτώσεις παρενόχλησης, που συμβαίνουν και στις "καλύτερες οικογένειες". 
Που όμως μια χαρά εγκληματικές είναι, αφού τραυματίζουν μια παιδική ψυχή.

Για σκεφτείτε.. ή θυμηθείτε.. Είναι ο ενήλικας του περιβάλλοντος που βλέπει το μικρό, γλυκό, όμορφο παιδάκι, κορίτσι ή αγόρι, δεν έχει σημασία, και του κάνει μια ωραία αγκαλιά φιλική, οικογενειακή. Απλά.. αυτή η αγκαλιά είναι λίγο παραπάνω "ωραία", λίγο πιο "χειροπιαστή", λίγο πιο "ζωντανή". 
Είναι κι ένα χάδι κάπως διαφορετικό, ένα τσιμπηματάκι, ένα χτυπηματάκι, διάφορα τέτοια λίγο "διαφορετικά".... 
Αλλά από αγάπη βρε παιδί μου, από έναν άνθρωπο "δικό" μας, σαν να είναι η μαμά ή ο μπαμπάς, τίποτε παραπάνω..

Γιατί όμως το παιδάκι δε νιώθει καλά μ΄αυτό; 
Γιατί ενστικτωδώς κάτι δεν του αρέσει; 
Γιατί η μαμά κι ο μπαμπάς δεν το βλέπουν; 
Και τώρα το παιδάκι τι να πει; 
Να τους το πει; Ότι κάτι το ενοχλεί, ότι δε θέλει; 
Αυτό. ΔΕ ΘΕΛΕΙ!

Κι αν τελικά πει ότι κάπως του φαίνεται αυτή η επαφή, ότι κάτι περίεργο έχει, τι θα πει ο γονιός; Τι έλεγε μέχρι τώρα; Το γνωστό, το συνηθισμένο: Μα είναι φίλος μας, είναι ο ξάδερφος σου, ο δάσκαλος σου, ο προπονητής σου! και γενικά κάποιος υπεράνω πάσης υποψίας, ενώ εσύ είσαι ένα παιδί που απλώς δεν ξέρει τίποτα. Μπορεί να είσαι και ένα αγενές παιδί.

Έρχεται τώρα εδώ να προστεθεί και η ενοχή, η ντροπή. Ακόμη κι αν είναι πολύ μικρό ένα παιδί, νιώθει πως εκείνο είναι ένοχο για τη συμπεριφορά του ενήλικα. 
Έχει τη ντροπή μέσα του. Γιατί; Μα γιατί του την καλλιέργησαν. Πάλι οι γονείς. Και οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Και η κοινωνία ολόκληρη. Ειδικά στα κορίτσια. 

Μεγαλώνουν με την ενοχή, τόσο, που λες και είναι έμφυτη. Δεν είναι. Τους την εμφύτευσαν κάποια στιγμή άλλοι. Εσύ είσαι κορίτσι και τα κορίτσια δεν κάθονται έτσι. Τα καλά κορίτσια δε φοράνε τέτοιες φούστες. Τα κορίτσια δε μιλάνε έτσι. Τα σωστά κορίτσια δε χορεύουν έτσι. Κι ένα σωρό άλλα πράγματα που ΔΕΝ κάνουν τα κορίτσια. Κι αν είναι και λίγο παραπάνω όμορφα, εκείνα κι αν νιώθουν ενοχή. Ενοχή για την ομορφιά τους. Πόσο πιο εγκληματική να γίνει μια κοινωνία;

Όλοι όσοι έχουν ζήσει περιστατικά παρενόχλησης, όλοι, κορίτσια και αγόρια, έχουν νιώσει ντροπή να το αναφέρουν, ακριβώς γιατί αισθάνθηκαν ενοχή. Αισθάνθηκαν ότι εκείνοι έφταιγαν, επειδή ήταν όμορφα, τρυφερά, γλυκά παιδάκια. Αν δεν ήταν έτσι, το κακό δε θα γινόταν.
Ντρέπονται λοιπόν να το πουν στους γονείς και φοβούνται ότι θα τα μαλώσουν. Καλύτερη η σιωπή..

Είναι και η άλλη πιθανότητα. Το να το πει το παιδί στους γονείς κι εκείνοι να αντιδράσουν βίαια ως προς τον ενήλικα. Δηλαδή, ακριβώς επειδή σοκάρονται με αυτό που ακούν, να απειλήσουν ότι θα κάνουν κακό σ’ εκείνον που έκανε κακό στο παιδί τους. Κι άλλη, επιπλέον ενοχή λοιπόν εδώ, να μη γίνεις εσύ η αιτία κάποιου άλλου κακού. Σιωπή και πάλι..

Θέλω να πω ότι είναι πολύ δύσκολη η σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση από τους γονείς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακούς το παιδί σου να σου λέει ότι κάποιος το έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά, έστω και με μια υπόνοια. Πώς να το δεχτείς; Και τι να κάνεις μετά; 
Η δύσκολη λύση είναι να δείξεις ψυχραιμία και να ΑΚΟΥΣΕΙΣ το παιδί συ.

Δε θα τους πούμε λοιπόν εμείς ποιος θα τα αγκαλιάσει και θα τα φιλήσει, ποιος θα τα χαϊδέψει, ποιος θα παίξει μαζί τους και πώς. Εκείνα θα το αποφασίζουν κάθε φορά αυτό, εκείνα μόνα τους. 
Αυτό που εμείς οφείλουμε να τους μάθουμε από την αρχή είναι πως το μόνο κριτήριο για το σε ποιον θα επιτρέψουν την εγγύτητα και την επαφή είναι το αν εκείνα θέλουν ή όχι και το πώς αισθάνονται με αυτό.

Τι μας κάνει εντύπωση σε όλα αυτά; Για δείτε το, είναι μια απόλυτα λογική και προβλεπόμενη εξέλιξη. Ξεκινάει από τη γλυκιά μας οικογένεια, την εγκλωβισμένη στα καταστροφικά για χρόνια κατεστημένα μιας δυσλειτουργικής (καχεκτικής) κοινωνίας. Στα σίγουρα άθελά της, εγκληματικά ωστόσο “πρέπει’.

Να μεγαλώσουμε λοιπόν αλλιώς τα παιδιά μας. Αυτή είναι η λύση. Αυτή είναι και η απαίτηση. Να μη δημιουργήσουμε άλλους ανθρώπους που είτε θα κακοποιούν είτε θα υφίστανται κακοποίηση. Εμείς, που τώρα είμαστε γονείς, όσοι θα γίνουν γονείς από δω και πέρα, έχουμε τεράστια ευθύνη και τεράστια δύναμη στα χέρια μας. Γιατί πλάθουμε ανθρώπους. Πλάθουμε τους πολίτες της αυριανής κοινωνίας. 
Ποια μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από αυτήν; 
Ποιο έργο σημαντικότερο; 
Ποιος ρόλος καθοριστικότερος;

Η θέση μας δεν είναι στον καναπέ, να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τα σενάρια των παρενοχλήσεων και των κακοποιήσεων στην τηλεόραση, στο internet και τα social media. Αυτό που εκεί ξεκινά ως ενημέρωση πολύ γρήγορα γίνεται ένα πικάντικο κουτσομπολιό και μόνο ως τέτοιο εξελίσσεται...

Η θέση μας είναι δίπλα στα παιδιά. 
Στα σχολεία τους, στις ομάδες τους, στην καθημερινή τους ζωή. 
Να συζητάμε μαζί τους γι’ αυτά τα θέματα από πολύ μικρή ακόμη ηλικία, να συμμετέχουμε σε δράσεις και ενημερώσεις στο σχολικό περιβάλλον. 
Να τους καλλιεργήσουμε από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους την πίστη σ’ αυτό που πραγματικά είναι : προσωπικότητες με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αξία.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι μένει τελικά; / Καληνύχτα σας...

Μπορείς να ξεγελάσεις όλον τον κόσμο άμα το θέλεις. 
Τον εαυτό σου όμως όχι, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Γι αυτό και επιλέγεις να μην σε σκαλίζεις και πολύ-πολύ, για αυτό και σε τρομάζει η παρέα με εσένα.
Πες μου, αν βγάλεις από πάνω σου όλα τα φτιασιδώματα, όλα τα περιτυλίγματα, τι μένει στη τελική;
Αν βγάλεις τις συνήθειες, τα γλέντια, τη δουλειά, τα αξιώματα, τα μπράβο, τους επαίνους, τι θέσεις, την εικόνα που προσπαθείς να έχουν οι άλλοι για σένα, όλα, όλα…
Τι μένει; Το αντέχεις αυτό που μένει;
Αυτό είσαι. Αυτό που μένει πάντοτε στο τέλος.

Όχι. Δεν είναι αυτό για να στεναχωρηθείς. Για να ενεργοποιηθείς είναι. Για να ζήσεις.

Μπέρδεψες το περνάω καλά, με το ίδιο το καλό, με την ίδια την Zωή. Μα αυτό δεν φτάνει. Δεν σου φτάνει. 
Για αυτό συνέχεια θέλεις, μανιωδώς, και άλλο, και άλλο, από όλα αυτά που σε κρατάν εγκλωβισμένο. Δεν κοντοστέκεσαι να αφουγκραστείς τον εαυτό σου. 
Μπουκώνεις την ψυχή σου. Και έτσι ζαλισμένος, προσπαθείς να πορευθείς. Σε όλους έξω υποκριτικά χαρούμενος, και μέσα σου νεκρός.

Μα που πας έτσι;
Θα περάσει μια ολόκληρη ζωή, και δεν θα έχεις ζήσει.

Στάσου λίγο. Ηρέμησε. Μόνος. Κάνε φίλη σου την ησυχία. 
Αυτή θα γεννήσει προσευχή. Μην την εμποδίσεις. 
Η προσευχή με τη σειρά της, θα λεπτύνει, θα μαλακώσει την ψυχή σου. Και τότε θα νιώσεις κάποιες πρώτες σπίθες για πραγματική ζωή.

Μην νομίζεις. Μια από τα ίδια και εγώ. Να εδώ, με τους δικούς μου δαίμονες παλεύω…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki