Monday 26 April 2010

Ιλαρά: ελέγξτε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών σας

Τον τελευταίο μήνα παρουσιάστηκαν στην Κύπρο επτά κρούσματα Ιλαράς.  
Η Ιλαρά είναι μια ασθένεια που σχετικά συχνά έχει επιπλοκές και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. 
Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχτούμε είναι να εμβολιαστούμε. 
Γι αυτό ελέγξτε όλοι τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών σας ή τηλεφωνήστε του παιδιάτρου σας για να σας πει αν έχει το παιδί σας να κάνει κάποιο εμβόλιο.
Τι προκαλεί την ιλαρά;
Ιός της ιλαράς. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους.


Πώς παρουσιάζεται η ιλαρά;
Στην αρχή της αρρώστιας ο άρρωστος δίνει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή, ρινική καταρροή, πυρετό, κόκκινα μάτια που "τρέχουν", και βήχα. 
Την τέταρτη περίπου μέρα ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα, πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε.
Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplick. Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες, που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.  
Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
 
Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
  • Πνευμονία
  • Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα

Χρόνος επώασης, μετάδοση και διάρκεια.

μηνία 19/10/2002
Χρόνος επώασης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες.

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;


Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της ιλαράς 4 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 4 μέρες μετά. Ο ιός της μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 90% να μολυνθούν.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;


Το εξάνθημα διαρκεί 7-9 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 10-14 μέρες.

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ιλαρά;


Δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες.

Προφύλαξη και θεραπεία

26 Απριλίου 1937: Guernica - Ένα έγκλημα πολέμου και ένα αριστούργημα

Όταν στις 26 Απριλίου 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Γερμανοί και Ιταλοί πιλότοι βομβάρδισαν την κωμόπολη Guernica στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, ο Pablo Picasso βρήκε στο τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 1,650 ανθρώπους και ισοπέδωσε το 70% της πόλης, μια πηγή έμπνευσης. 
Ο λόγος για το έργο του, Guernica, το οποίο περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και τη φρίκη του συγκεκριμένου πολέμου, αλλά και όλων των πολέμων.

Από το 1936 έως το 1939 η Ισπανία αντιμετώπισε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο: ο δικτάτορας Franco εναντίον των δημοκρατικών δυνάμεων. 
Οι Βάσκοι, στο βορρά της χώρας, ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εθνικιστές του Franco, καθώς αντιστέκονταν σθεναρά και συνεργάζονταν με τη δημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης. 
Όταν, λοιπόν, την άνοιξη του 1937, οι εθνικιστές θέλησαν να καταλάβουν επιτέλους τον ατίθασο βορρά, η Guernica θεωρήθηκε εξαρχής το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Bilbao. Η μικρή αυτή κωμόπολη, με τους 5.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες δημοκρατικούς πρόσφυγες, βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο πάνω στο δρόμο για το Bilbao.  
Επιπλέον, η Guernica ήταν σημαντική για τους Βάσκους γιατί στο κέντρο της πόλης υπήρχε μια βελανιδιά, κάτω από την οποία συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους.
Η «Επιχείρηση Επίπληξη» (Operation Rugen), όπως ονομάστηκε ο βομβαρδισμός της Guernica, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Απριλίου, 1937, από τις 16:30 έως τις 19:00. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 20 γερμανικά μαχητικά και 3 ιταλικά. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για μια πολύ απλή επιχείρηση, καθώς η μικρή βασκική πόλη ήταν ανοχύρωτη. 
Μετά από τους απανωτούς βομβαρδισμούς γρήγορα ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά σημεία της πόλης, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.

Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Πικάσο τον πίνακα αυτόν και τον ρώτησε: δικό σας έργο; «Όχι, δικό σας!» ήταν η απάντηση. 

Οι εθνικιστές δεν αρνήθηκαν τον βομβαρδισμό της Guernica, αλλά έριξαν την ευθύνη για τις φωτιές και την εκτεταμένη καταστροφή της πόλης στους υποχωρούντες Δημοκρατικούς, τους οποίους και κατηγόρησαν για εφαρμογή τακτικών «καμένης γης». Εξήντα, πάντως, χρόνια μετά από αυτό το έγκλημα πολέμου –επίθεση σε μη στρατιωτικό στόχο, θάνατος άοπλων- το 1997, ο γερμανός πρόεδρος Roman Herzog «έτεινε χείρα φιλίας και συμφιλίωσης, εξ ονόματος του γερμανικού λαού» προς τους επιζώντες της επίθεσης.
Από την αρχή του πολέμου ο Picasso είχε ταχθεί με τους δημοκρατικούς. Όταν, λοιπόν, πληροφορήθηκε την καταστροφή της βασκικής πόλης Guernica θέλησε να διαμαρτυρηθεί με το δικό του τρόπο: ζωγραφίζοντας τον ομώνυμο πίνακα, καταδικάζοντας έτσι τον πόλεμο και την ωμότητά του. Ο διάσημος ζωγράφος ήταν, εξάλλου, οπαδός της στρατευμένης τέχνης, έχοντας δηλώσει στο παρελθόν ότι «η ζωγραφική είναι ένα όπλο για την επίθεση και την άμυνα ενάντια στον εχθρό». 
Τις ημέρες, λοιπόν, εκείνες του βομβαρδισμού, ο Picasso ετοίμαζε έναν πίνακα, παραγγελία της Δημοκρατικής κυβέρνησης της Μαδρίτης για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Μόλις έμαθε για την τύχη της Guernica είχε βρει τόσο το θέμα, όσο και τον τίτλο του έργου του.
Λέγεται, τέλος, ότι όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Παρίσι, με στόχο την κατάσχεση καλλιτεχνικών θησαυρών, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Πικάσο τον πίνακα αυτόν και τον ρώτησε: δικό σας έργο;
«Όχι, δικό σας!» ήταν η απάντηση. 

tvxs

Ιάσονας, ο μονοσάνδαλος — Η Αργοναυτική εκστρατεία

Ο Ιάσονας ήταν γιος του βασιλιά της Ιωλκού, Αίσονα και της Πολυμήδης, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας. 
Πριν απ’ αυτή διακρίθηκε στην εξόντωση του Καλυδώνιου κάπρου.
Άνηκε στην οικογένεια των Αιολιδών της Ιωλκού. 
Ο πατέρας του, θέλοντας να προστατέψει τον Ιάσονα από τις επιβουλές του σφετεριστή Πελία, προσποιήθηκε ότι ο Ιάσονας είχε πεθάνει, ενώ κρυφά και μέσα στη νύχτα τον οδήγησε στον Κένταυρο Χείρωνα, στο βουνό Πήλιο, όπου ο Ιάσονας εκπαιδεύτηκε στο σώμα και το πνεύμα.

Όταν έγινε 20 χρονών, ξεκίνησε το δρόμο του για την Ιωλκό.
Στην πορεία, ο νέος συνάντησε την Ήρα, που εμφανίστηκε υπό τη μορφή μιας ασθενούς γριάς, ζητώντας του να την περάσει από τον ποταμό Άναυρο.
Ο Ιάσονας πρόθυμα πέρασε τη γριά από το ποτάμι, έχασε όμως το ένα του σανδάλι στον πάτο του ποταμού. Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε μονοσάνταλος μπροστά στον Πελία, ζητώντας του το θρόνο που δικαιωματικά του άνηκε. 
Ενώ ο συγκεντρωμένος λαός σκόπευε να θυσιάσει στο θεό Ποσειδώνα ζώα, για να τιμήσει τη δύναμή του, σάστισε και έμεινε άναυδος από το έκπαγλο κάλλος του νεανία, ο οποίος έμοιαζε πολύ με τον Απόλλωνα...

Όμως, ο Πελίας, τρομοκρατημένος από την πραγματοποίηση της προφητείας ότι η ζωή του και ο θρόνος του θα κινδύνευαν από ένα μονοσάνταλο συγγενή του, δέχθηκε να του τον παραχωρήσει μόνο εάν αυτός πήγαινε στην Κολχίδα και του έφερνε το Χρυσόμαλλο Δέρας, στου οποίου τη ράχη είχε ταξιδέψει ο Φρίξος και η Ελένη, πιστεύοντας ότι ο Ιάσονας δεν θα τα κατάφερνε και θα παρέμενε στο θρόνο. 
Ο Ιάσονας, όπως πάντα, πρόθυμα εκτέλεσε το καθήκον του. Φθάνοντας στην Κολχίδα, ο Ιάσονας κατάφερε να αρπάξει το Δέρας, χάρη στη βοήθεια της κόρης του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη, και ξακουστής μάγισσας, Μήδειας, η οποία τον είχε ερωτευτεί παράφορα. Έτσι, επέστρεψε νικηφόρος στην Ιωλκό με τη Μήδεια σύζυγό του. 

Με την επιστροφή του Ιάσονα, ο Πελίας αρνήθηκε να του παραδόσει το θρόνο. Η Μήδεια όμως, βλέποντας ότι ο Πελίας παρέμενε αδιάλλακτος, έπεισε τις κόρες του να τον διαμελίσουν, τάχα για να τον ξανανιώσουν. Ο λαός της Ιωλκού, μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, αντέδρασε και παρέδωσε το θρόνο στο γιο του Πελία, Άκαστο. Έτσι, ο Ιάσονας και η Μήδεια αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Κόρινθο όπου έζησαν για δέκα χρόνια μαζί. Όμως, μετά από τη δεκάχρονη συμβίωση, ο Ιάσονας ερωτεύτηκε τη Γλαυκή (ή Κρέουσα), κόρη του βασιλιά Κρέοντα της Κορίνθου, την οποία και έκανε γυναίκα του. Η Μήδεια, εξοργισμένη και πληγωμένη από την απόρριψη αποφάσισε να εκδικηθεί και σκότωσε όχι μόνο την αντίζηλό της αλλά και τα παιδιά της, Μέρμερο και Φέρητα.

Στη συνέχεια, για να αποφύγει την οργή του Ιάσονα, δραπέτευσε με το άρμα της, δώρο του θεού Ήλιου, το οποίο έσερναν φτερωτοί δράκοι, και έφτασε στην Αθήνα, όπου της προσέφερε άσυλο ο βασιλιάς Αιγέας. Έτσι, ο Ιάσονας έμεινε μόνος στην Κόρινθο μέχρι το τέλος της ζωής του. Το καράβι του, την Αργώ, είχε αφιερώσει στο θεό Ποσειδώνα, γι’ αυτό και καθημερινά επισκεπτόταν το πλοίο, θυμούμενος την εκστρατεία στην Κολχίδα και λησμονώντας τη θλίψη του. Μια μέρα, ενώ κοιμόταν στη σκιά της Αργώς, ένα σάπιο δοκάρι έπεσε και τον σκότωσε, τερματίζοντας τη ζωή του τόσο πολυταξιδεμένου ήρωα. Ο Ιάσονας ήταν αγαπητός ήρωας και τιμόταν σε ιερά σε όλη την Ελλάδα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Κίνδυνοι για παιδιά και εφήβους

Σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να γίνεται πλήρης ιατρικός έλεγχος (καρδιολογική, παιδιατρική εξέταση) τουλάχιστον 3 φορές (στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο) ή κάθε 4-5 χρόνια.

Is Football Too Dangerous for Kids?

Η άσκηση στο παιδί και στον έφηβο συμβάλλει στην σωματική και στην ψυχική του ανάπτυξη. 
Η άσκηση συμβάλλει στην ψυχαγωγία του, στην σωστή δομή των μυών και του σώματος του και καταπολεμά τις διάφορες κακές συνήθειες των νέων όπως είναι το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός και η παχυσαρκία.
 
Οι ασκήσεις που συνιστώνται στα παιδιά και στους εφήβους είναι συνήθως αεροβικού τύπου (βάδισμα, κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο, μπάσκετ κ.α.). Το ποδόσφαιρο είναι μια καλή άσκηση αεροβικού τύπου (μικτή). Αλλά επειδή είναι άθλημα ομαδικό κατά την διάρκεια του μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για το παιδί ή τον έφηβο. Προτού ξεκινήσει το παιδί ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα σύγκρουσης θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρό (παιδίατρο ή παιδοκαρδιολόγο).

Αλλά τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή ιατρική εξέταση ενός μελλοντικού παιδιού αθλητή;
  1. Λεπτομερές ιστορικό (εάν έχει παρουσιάσει σπασμούς, εάν έχει κάνει κάποια εγχείρηση, εάν παίρνει φάρμακα, εάν παίρνει διεγερτικά, αναβολικά, εάν έχει διαβήτη, εάν είναι υπέρβαρος κλπ).
  2. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης (υπόταση, υπέρταση).
  3. Εξέταση οφθαλμών (εάν φορά γυαλιά).
  4. Εξέταση από Ω.Ρ.Λ. (για ωτίτιδα, βαρηκοΐα κλπ).
  5. Εξέταση από παιδοκαρδιολόγο (αρρυθμίες, φυσήματα, μελάνιασμα κλπ).
  6. Εξέταση από παιδίατρο (δυσμορφίες θώρακος, άσμα, μεγαλοσπληνία).
  7. Εξέταση από παιδοχειρουργό (γεννητικά όργανα, κρυψορχία, υδροκήλη).
  8. Εξέταση από παιδορθοπεδικό (σκολίωση, αρθρώσεις, ατροφία μυών).
  9. Εξέταση από παιδονευρολόγο (επιληπτικές κρίσεις, κακώσεις εγκεφάλου).
  10. Εξέταση από παιδοδερματολόγο (μυκητιάσεις, δερματίτιδες, εξανθήματα).
  11. Εξέταση από μικροβιολόγο (γεν. αίματος, αναιμία, γεν. ούρων, κλπ).
Αλλά ποιες είναι οι παθήσεις που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του παιδιού ή του εφήβου από τις ασκήσεις και ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο;
  1. Οξείες φλεγμονές (αμυγδαλίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη).
  2. Απώλεια οργάνου (όρχεις, νεφρού, οφθαλμού).
  3. Καρδιοπάθειες (περικαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμίες, κλπ).
  4. Σπασμοί-επιληψία (απαγορεύονται το κολύμπι, η πυγμαχία, η πάλη).
  5. Αιμορροφιλία (απαγορεύονται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κλπ).
  6. Κακώσεις μηνίσκων ή σπονδυλικής στήλης.
Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο στους εφήβους η λήψη αμφεταμινών (έκσταση) εφεδρίνης, κοκαΐνης, ηρωίνης, χασίς, μαριχουάνας, και άλλων διεγερτικών ουσιών πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα.  
Οι κακώσεις στους μυς και στα οστά μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου στο 60% του συνόλου των κακώσεων που παρατηρούνται στο ποδόσφαιρο.  
Οι πιο συχνές κακώσεις είναι οι θλάσεις (ρήξεις μυϊκών ινών) των προσαγωγών και του τετρακέφαλου. Πιο σπάνια είναι τα κατάγματα και οι ρήξεις των μηνίσκων. Οι κακώσεις αυτές γίνονται συνήθως λόγω κακής προθέρμανσης και από βίαιη άσκηση βίας (κλωτσιά, προβολή) του συμπαίκτη.
Επίσης η υπερβολική έκταση μπορεί να προκαλέσει θλάση μυών ή κάταγμα υπό πίεση. Η ψυχική κατάσταση του παιδιού, το βάρος του, η ευλυγισία, η κινητικότητα των αρθρώσεων, το παίξιμο των συμπαικτών του, η φυσική του κατάσταση, η προθέρμανση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία ή μη κάποιου ατυχήματος.  
Τα παχύσαρκα και αφηρημένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα. Το ποδόσφαιρο αλλά και άλλα αγωνίσματα με έντονη σωματική προσπάθεια (κολύμπι, μπάσκετ) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Οι αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε παιδιά αθλητές είναι:
  1. Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς (στένωση στεφανιαίων, αορτής, πνευμονικής).
  2. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
  3. Τα ανευρύσματα αορτής ή εγκεφαλικών αρτηριών (συνδ. Marfaus).
  4. Η ιδιοπαθής υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.
  5. Η μυοκαρδίτιδα.
  6. Η πρόπτωση μιτροειδούς.
Προμηνύματα αιφνίδιου θανάτου είναι οι αρρυθμίες. Ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να προληφθεί όταν υπάρχει η σωστή ιατρική παρακολούθηση που αναφέραμε.
Πάντως σ’ όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να γίνεται πλήρης ιατρικός έλεγχος (καρδιολογική, παιδιατρική εξέταση) τουλάχιστον 3 φορές (στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο) ή κάθε 4-5 χρόνια. Στα παιδιά ή εφήβους που παρουσιάζουν βρογχόσπασμο (κρίση άσθματος) κατά την διάρκεια της άσκησης συνίσταται ένα πρόγραμμα 30-40 λεπτών ήπιων ασκήσεων (τρέξιμο) πριν την έναρξη του κυρίου αθλήματος (π.χ. ποδόσφαιρου) για την σκόπιμη πρόκληση του βρογχόσπασμου. Γιατί ο προκληθείς βρογχόσπασμος ακολουθείται από μια αδρανή ανερέθιστη περίοδο που προστατεύει από νέα οξεία κρίση. Επίσης η χορηγία βαδρενεργικού παράγοντα με εισπνοές βοηθά το παιδί πριν την έναρξη κάποιου ποδοσφαιρικού αγώνα. 
Ο υγιεινός τρόπος ζωής με την σωστή διατροφή και την σωστή άσκηση θα βοηθήσουν το παιδί και τον έφηβο τόσο στην πρόοδο του στα μαθήματα αλλά και θα του τονώσουν τον ψυχισμό του ούτως ώστε να αποφύγει τις κακές συνήθειες της ηλικίας του που είναι το κάπνισμα, το ποτό, τα ξενύχτια, τα ναρκωτικά κ.α.
Οι γονείς και οι καθηγητές θα πρέπει να μεταδώσουν στα παιδιά την αγάπη για την άθληση και για την φύση. Το παιδί που έχει ταλέντο και προσόντα γρήγορα θα ξεχωρίσει.

Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας, Ιατρός
Δ/ντης Παιδοχειρουργικής Νοσοκ. Παίδων «Αγία Σοφία».

Ακόμα και οι «ξυλιές» στον ποπό φέρνουν βία

Όσοι γονείς πιστεύουν ότι με το ξύλο συνετίζουν τα παιδιά τους, όχι μόνον αποτυγχάνουν αλλά πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει η επιθεώρηση «Ρediatrics» της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν, στη Νέα Ορλεάνη, μελέτησαν 2.500 μαμάδες και τα παιδιά τους και διαπίστωσαν πως όσα τιμωρούνταν με ξυλιές στον ποπό μέχρι τα 3 τους χρόνια, είχαν πιο επιθετική συμπεριφορά στα 5 τους.
«Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και πειθαρχία, αλλά το ξύλο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Κάθριν Τέιλορ, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.
Η σωματική τιμωρία, μια σχετικά ήπια μορφή της οποίας είναι η ξυλιά στον ποπό, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρ΄ όλα αυτά, υπολογίζεται πως ποσοστό έως και 90% των γονέων εξακολουθούν να τιμωρούν με αυτήν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσα 3χρονα παιδιά τιμωρούνταν με ξυλιές στον ποπό δύο φορές τον μήνα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι επιθετικά όταν έγιναν 5 ετών. 
ygeia ta nea

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki