Saturday 17 July 2021

Η χρήση του διαδικτύου στην καραντίνα αύξησε τα περιστατικά φυγής παιδιών από το σπίτι

Τα παιδιά έκαναν διαδικτυακές γνωριμίες με άλλους έφηβους ή και ενήλικες-Στα περισσότερα περιστατικά υπάρχουν ενδοοικογενειακά προβλήματα 

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνετέλεσε στην αύξηση των περιστατικών φυγής από το σπίτι, κυρίως σε κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, μετά από διαδικτυακές γνωριμίες με άλλους εφήβους, ή ενηλίκους

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ την τελευταία δεκαετία ενεργοποιήθηκε, κατά μέσο όρο, από «Το Χαμόγελο του παιδιού», η υπηρεσία Amber Alert έξι με οκτώ φορές ετησίως, το 2020 έγιναν 18 ενεργοποιήσεις.

Τα στοιχεία παρουσίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο σεμιναρίου ενημέρωσης για τις πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο συντονιστής επιχειρήσεων της οργάνωσης Κωνσταντίνος Καλφούντζος και ο ψυχολόγος και χειριστής κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Αιμίλιος Παλάτος.

«To lockdown είχε ως αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να βρουν ευκαιρία τα μέλη τους να έρθουν πιο κοντά και σε κάποιες άλλες να γιγαντωθούν τα προβλήματα. Επιπλέον, η αρνητική επιρροή του διαδικτύου, οδήγησε σε αύξηση των φυγών σε έφηβες» είπε ο κ. Καλφούντζος. Όπως εξήγησε, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τα παιδιά ήταν πολλές ώρες στο διαδίκτυο και χωρίς γονικό έλεγχο, ήταν ευάλωτα και εκτεθειμένα.

«Συνεπώς, συνομιλούσαν με αγνώστους και πολλές φορές, έπεφταν και θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης» πρόσθεσε. Η φυγή των εφήβων, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονταν, πολλές φορές, οργανωμένα όπως δύο κορίτσια που έφυγαν από το σπίτι τους στον Βόλο και βρέθηκαν μετά από λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ή δύο έφηβες, μια από τη Θεσσαλονίκη και μία από την Αθήνα που γνωρίστηκαν διαδικτυακά και έφυγαν από τα σπίτια τους δίνοντας ραντεβού στην Κόρινθο.

Ο κ. Πολάτος διευκρίνισε μάλιστα ότι οι εξαφανίσεις εφήβων το 2020 αφορούν σε έφηβους ελληνικής καταγωγής, κυρίως κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, με ενδοοικογενειακά προβλήματα ενώ οι επαναλαμβανόμενες φυγές γίνονται κυρίως ομαδικά από δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν χάσει την επαφή με το παιδί, είναι να ψάξει πού του είπε ότι θα πάει και με ποιόν, αν το έχει ξανακάνει και να τηλεφωνήσει σε φίλους του. Γενικότερα όμως, πρέπει να κινηθεί άμεσα δηλώνοντας την εξαφάνισή του γιατί, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος είναι εχθρός» ξεκαθαρίζει ο κ.Καλφούντζος.

Στατιστικά 2020 από «Το Χαμόγελο του παιδιού»

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 που έδωσε ο οργανισμός, έγιναν 10.421 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, 101 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν, 93 παιδιά εντοπίστηκαν, έγιναν 18 ενεργοποιήσεις του Amber Alert και επτά κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» για παιδιά και πέντε κινητοποιήσεις για ενήλικες.

Για τρία παιδιά ο Οργανισμός προχώρησε σε διακρατική συνεργασία, χειρίστηκε 25 αιτήματα για την αναζήτηση 50 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 41 ενήλικες βρέθηκαν. Για 35 ενήλικες ενεργοποιήθηκε το Missing Alert.

Το σεμινάριο ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « INTERSYC II- Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των ΠαιδιώνII».

makthes.gr

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία

Πώς θα διαχειριστούν καλύτερα την δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Η εφηβεία δεν είναι μια δύσκολη περίοδος μόνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και συχνά διαταράσσονται με αποτέλεσμα έντονα ξεσπάσματα και από τις δύο πλευρές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως εφηβεία την ηλικιακή περίοδο από τα 11 ως τα 19 έτη ενώ η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία την περίοδο από τα 11 ως τα 21 έτη . Ωστόσο νέες έρευνες που έγιναν, αποδεικνύουν ότι η ωρίμανση του εγκεφάλου ενός ενήλικα, ολοκληρώνεται έως τα 24 έτη!

Κάθε έφηβος περνάει μια κρίση ταυτότητας. Από τη μια βλέπει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του και από την άλλη γνωρίζει ότι δεν είναι ενήλικας. Αυτή η σύγχυση επιτείνεται και από την συμπεριφορά των γονιών του που άλλες φορές τον αντιμετωπίζουν ως «μεγάλο» και άλλοτε ως παιδί.

Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς με παιδιά στην εφηβεία:

  • Ταυτίζονται υπερβολικά με τα παιδιά τους
  • Παίρνουν τις αντιδράσεις τους προσωπικά
  • Προτρέχουν και κάνουν προβλέψεις για το μέλλον σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού τους
  • Χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους
  • Συγκρούονται με τον έφηβο θέλοντας να έχουν την τελευταία κουβέντα
  • Κατηγορούν το έτερο ήμισυ για έλλειψη στήριξης ή υπερβολικής επιείκειας απέναντι στον έφηβο
  • Δεν ακούνε το παιδί τους
  • Δεν αφήνουν χώρο για πρωτοβουλίες
  • Αποφασίζουν για εκείνο χωρίς να το ρωτήσουν
  • Δεν σέβονται την ιδιωτικότητά του

Μοιραία λοιπόν ο έφηβος βιώνει έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις όπως:

  • Βαρεμάρα
  • Επιθυμία να μείνει μόνος
  • Αμφισβήτηση σε όλα όσα του λένε οι γονείς του
  • Εχθρική στάση απέναντι στους άλλους
  • Θυμό
  • Υπεραπασχόληση με θέματα που αφορούν στο σεξ
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης
  • Τάσεις φυγής


Με πληροφορίες από το psychologytoday/ mothersblog/ photo unsplash

el.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki