Thursday, 22 October 2020

Ξηροί καρποί: «Δυναμίτες» υγείας για το παιδί, υπό προϋποθέσεις… / Healthy Nuts for Children

Καταρχήν οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων και πρωτεϊνών στο φυτικό βασίλειο. 
Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παδιών.

Healthy Nuts for Children 

Αν αναζητούσε κάποιος να βρει μια κατηγορία τροφών που είναι από τις πιο πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά, σίγουρα μία από αυτές θα ήταν οι ξηροί καρποί. 
Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών. 
Όσον αφορά ειδικά τα παιδιά, η ενσωμάτωσή τους στο διαιτολόγιό τους μπορεί να συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξή τους και στη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Καταρχήν οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων και πρωτεϊνών στο φυτικό βασίλειο. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών. Παράλληλα, οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 
Επίσης, ξεχωρίζουν για τα «καλά» λιπαρά τους, τα γνωστά ω3, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς αλλά και την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου ενός παιδιού. 
Με πρωταθλητές τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα στη διατροφή του ανθρώπου.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα αντιοξειδωτικά και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί μπορεί να βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα της διατροφής τους, αντικαθιστώντας άλλα λιγότερο «υγιεινά» τρόφιμα που συχνά καταναλώνουν. Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση.

Υπό προϋποθέσεις…

Ωστόσο, η «γνωριμία» των παιδιών με τους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.

* Αρχικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δυνητικά αλλεργιογόνο τρόφιμο, προτείνεται η εισαγωγή του στη διατροφή του παιδιού να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους. 
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η καθυστέρηση της εισαγωγής ξηρών καρπών δεν φαίνεται να εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης, ενώ αντίθετα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στη ζωή. 
Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ιστορικό εμφάνισης αλλεργιών, κρίνεται σκόπιμο η διαδικασία εισαγωγής ξηρών καρπών να γίνεται σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου.

* Από την άλλη, οι ξηροί καρποί δεν θα πρέπει να δίνονται σε ολόκληρη μορφή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Εδώ, η προσθήκη τους σε αλεσμένη μορφή σε γιαούρτι, δημητριακά, κρέμες ή χυμούς αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανάλωσης. Αργότερα, όταν το παιδί ξεκινήσει να καταναλώνει ολόκληρους ξηρούς καρπούς, θα ήταν καλό αυτό να γίνεται σε καθιστή θέση και υπό την επιτήρηση των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να καταναλώνει μικρή ποσότητα, μασώντας πολύ καλά.

* Τέλος, ένα επιπλέον σημείο προσοχής έχει να κάνει με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης των ξηρών καρπών. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ενεργειακή τους πυκνότητα, συστήνεται να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη ποσότητα, για παράδειγμα μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών ως ενδιάμεσο σνακ, ώστε να αποφευχθεί η πέραν του επιθυμητού αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης.

Ιδέες
Εντάξτε λοιπόν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας. 
Θα μπορούσαν μαζί με λίγες σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό ενεργειακό και θρεπτικό σνακ. Μπορείτε να τους προσθέσετε στο γάλα μαζί με τα δημητριακά τους ή σε ένα γιαούρτι μαζί με μέλι. 
Φτιάξτε σπιτικά κουλουράκια και μπισκότα και προσθέστε τα σε αυτά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

vita
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αλήθειες για τα 10χρονα

Καθώς το παιδί ετοιμάζεται να κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του, πολλά πράγματα αλλάζουν, πριν προλάβετε να τα συνειδητοποιήσετε! Ποια είναι αυτά;

Η ηλικία των 10 ετών είναι, ίσως, ο πρώτος μεγάλος σταθμός στη ζωή των παιδιών στο δρόμο για την εφηβεία και την ενηλικίωση. Μετρούν ήδη τέσσερα χρόνια στο σχολείο, η ανάπτυξή τους –σωματική και συναισθηματική– είναι εμφανής και, όπως είναι φυσικό, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες ξαφνικά χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους! Γιατί; Είναι απλό: Ένα πρωί διαπιστώνουν ότι το παιδί τους δεν είναι πια και τόσο μικρό! Εννοείται πως τους έχει ανάγκη, αλλά δίνει και τα πρώτα δείγματα ότι η εφηβεία βρίσκεται κοντά! Ειδικά οι μαμάδες που έχουν γιους, δεν ξέρουν πώς να τους χειριστούν, το ίδιο και οι μπαμπάδες με τις κόρες. Ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, τα παρακάτω είναι τα πιο χαρακτηριστικά όσων θα πρέπει να περιμένετε από ένα 10χρονο!

1. Τα πρώτα σκιρτήματα

Αν νομίζετε ότι στην ηλικία των 10 ο κανακάρης σας εξακολουθεί να θέλει να παντρευτεί τη μαμά του, δυστυχώς θα βρείτε ανταγωνίστριες! Σε αυτή την ηλικία αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να εκδηλώνουν τα πρώτα συναισθήματα για το αντίθετο φύλο και φυσικά ξεχνούν ότι πριν από ελάχιστα χρόνια σας δήλωναν με πείσμα: «Εγώ θα παντρευτώ τη μαμά».

2. Τέλος οι αγκαλιές!

Πακέτο με το προηγούμενο «σύμπτωμα» έρχεται και το παρακάτω: το παιδί σας ντρέπεται να το κανακεύετε και να αγκαλιάζετε δημοσίως! Ειδικά όταν το πηγαίνετε ή το παίρνετε από το σχολείο, μην παραξενευτείτε αν περάσει το κατώφλι του χωρίς να δώσει ένα φιλάκι στη μαμά! Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε! Τώρα το βλέπουν και οι συμμαθητές ή οι συμμαθήτριές του και δεν θέλει να γίνει ρεζίλι επειδή είναι το παιδί της μαμάς! Δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγηθείτε νιώθοντας ότι το βλαστάρι σας δεν σας αγαπάει! Απλώς η γνώμη των συνομηλίκων του είναι πολύ σημαντική τώρα που «χτίζει» τα θεμέλια της κοινωνικοποίησης και της αποδοχής του από τους άλλους.

3. Ακόμα χρειάζεται την υποστήριξή σας

Είπαμε, μπορεί να σας κακιώνει γιατί το «κατσιάσατε» με τα χάδια σας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα στραφεί στην αγάπη σας με την πρώτη ευκαιρία! Καθώς μαθαίνει να γίνεται αποδεκτό από τους γύρω του, πολλές φορές θα αμφιβάλλει και θα αμφισβητήσει τον εαυτό του. O ρόλος σας είναι να το εμψυχώσετε και να του δείξετε πόσο σημαντικό αλλά και πόσο μοναδικό είναι για εσάς!

4. H ηλικία των αντιφάσεων!

Το πρωί επιμένει να βάλει την καλή της φούστα για να μοιάζει «κυρία» και να συναγωνιστεί τις φίλες της και το βράδυ παίζει μαξιλαροπόλεμο ή κάνει μπουρμπουλήθρες με το γάλα της. Aυτή είναι η μαγική ηλικία των 10 ετών, μια ηλικία γεμάτη αντιφάσεις!

5. Το μυστικό της 10χρονης κοντέσας!

Κλειστές πόρτες, μυστικό ημερολόγιο, κρυφά ψιθυρίσματα στο τηλέφωνο, μα τι συμβαίνει επιτέλους; Καλώς ήρθατε στον κόσμο των 10χρονων! Όπως θα καταλάβετε με τον καιρό, δεν χρειάζεται να τα ξέρετε όλα! Πολλές φορές ο γιος σας θα σας κλείσει την πόρτα κατάμουτρα για να απομονωθεί με τους φίλους του ή η κόρη σας θα θυμώνει που την κατασκοπεύετε! Είναι απολύτως φυσιολογικό!

6. Μισό παιδί, μισό ενήλικας

Τα παιδιά στην ηλικία των 10 ετών είναι με μια λέξη μικρομέγαλα! Προσπαθούν να σας πείσουν ότι ξέρουν πότε πρέπει να διαβάσουν και σίγουρα η ώρα αυτή δεν ταυτίζεται ποτέ με εκείνη που είχατε εσείς στο μυαλό σας, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται κλαίγοντας στο σπίτι γιατί τα μάλωσε  ο δάσκαλος! 

7. Περισσότερη ελευθερία - μεγαλύτερη αγωνία!

Κι ενώ εκείνα προσπαθούν να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν, εσείς τρέμετε ακόμη και στην ιδέα ότι θα σας ζητήσουν να πάνε σε πάρτι ή ότι θα θέλουν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο. Τρομακτικά ερωτήματα σας τριβελίζουν το μυαλό: «Θα προσέχει στο δρόμο; Μήπως το πλησιάσουν άγνωστοι; Σίγουρα ξέρει το δρόμο;». Ώσπου το παίρνετε απόφαση και καταπίνετε την αγωνία σας, γιατί αλλιώς ακόμα θα του φορούσατε πάνες!

8. Οι «δύσκολες» συζητήσεις

Ένα 10χρονο σήμερα ξέρει πολλά περισσότερα από όσα εσείς υποψιαζόσασταν όταν ήσασταν στην ηλικία του. Γι’ αυτό και οι ερωτήσεις με τις οποίες ξεκινάει μια συζήτηση μαζί σας είναι συχνά αναπάντεχες έως και σοκαριστικές! «Μαμά, όταν φιλάς τον μπαμπά κάνετε μωρό;». Συνεπώς προετοιμαστείτε κατάλληλα για τέτοιου είδους συζητήσεις και μην τις αποφεύγετε. Ότι πρέπει να μάθει, ας το μάθει σωστά από εσάς!

9. O «φωτεινός» παντογνώστης

Τα σημερινά 10χρονα δέχονται ερεθίσματα από παντού. Ξέρουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή και κινητό πριν καν μάθουν να κρατάνε το πιρούνι. Μαθαίνουν να γράφουν μηνύματα στο κινητό πριν καλά καλά μάθουν να γράφουν προτάσεις. Και γενικότερα είναι πολύ πιο ενημερωμένα και «υποψιασμένα» απ’ ό,τι εσείς όταν ήσασταν 10 χρονών. Ωριμάζουν γρηγορότερα, ανεξαρτητοποιούνται γρηγορότερα και γενικά πρέπει να προσαρμοστείτε κι εσείς ακόμη πιο γρήγορα!

10. Πάντα θα γυρίζουν σε σας!

Παρά το γεγονός ότι πια τα 10χρονα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα, δεν παύουν να είναι παιδιά. Μπορεί να πάνε δύο εβδομάδες κατασκήνωση μόνα τους  ή να κοιμούνται στα σπίτια φίλων τους, όμως πάντα θα αναζητούν τη στοργική αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά και θα καταφεύγουν σε αυτούς για προστασία όταν ο κόσμος των μεγάλων τα τρομάζει. Όπως άλλωστε κάνατε και σεις στην ηλικία τους!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki