Friday 1 November 2019

Πώς θα μεγαλώσετε Παιδιά που αγαπούν τις Επιστήμες

Η φυσική, η χημεία και η βιολογία μπορούν να γίνουν πολύ διασκεδαστικές
Ακόμη και οι καλύτεροι μαθητές συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματα θετικών επιστημών. 
Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι αυτού του είδους η ύλη εντάσσεται στα σχολικά προγράμματα πολύ αργότερα από ό,τι η γλώσσα και η αριθμητική, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην είναι εξοικειωμένα με τις απαιτήσεις και τη λογική τους. 
Και αυτό είναι κρίμα, όχι μόνο γιατί τα συγκεκριμένα μαθήματα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, αλλά και γιατί είναι σε θέση να ικανοποιήσουν μία από τις κυριότερες έμφυτες τάσεις των παιδιών: 
Την ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον κόσμο και να ερμηνεύσουν τα πράγματα που τα περιβάλλουν. 
Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα;
Μικροί (και μεγάλοι) εξερευνητές: 
Οι βόλτες στη φύση είναι το πρώτο εργαλείο που έχετε στα χέρια σας, φτάνει να το αξιοποιήσετε σωστά. 
Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια οικογενειακή εκδρομή, ενθαρρύνετε την περιέργεια των παιδιών δείχνοντάς τους τα διαφορετικά ζώα και φυτά που θα συναντάτε. 
Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για αυτά. 
Αντιθέτως, το να μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας απορίες και έπειτα να αναζητήσετε μαζί πληροφορίες για αυτές θα τους μάθει να αναζητούν και τα ίδια απαντήσεις. 
Ταυτόχρονα, δεν βλάπτει να γεμίσετε το σπίτι με περιοδικά με θέμα τη φύση και τις επιστήμες, ούτε να παρακολουθείτε όλοι μαζί ντοκιμαντέρ για ζητήματα που το ενδιαφέρουν.

Παιχνίδια με τη γνώση: 
Εκμεταλλευτείτε την αγάπη τους για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προσφέρετέ τους επιλογές με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. 
Θα μαθαίνουν καινούρια πράγματα χωρίς καν να το καταλάβουν!

Εκδρομές με περιεχόμενο: 
Αν ζείτε σε μεγάλη πόλη, μπορείτε να κάνετε βόλτες με τα παιδιά που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και θα είναι πιο διασκεδαστικές από ποτέ. 
Μια επίσκεψη στο πλανητάριο, το αστεροσκοπείο ή το μουσείο φυσικής ιστορίας είναι βέβαιο πως θα τα μαγέψει! 
Σε περίπτωση που ο τόπος κατοικίας σας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αντί να περιμένετε το επόμενο οικογενειακό ταξίδι, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνει η καθημερινή ζωή για να ξυπνήσετε το ενδιαφέρον τους: 
Δείξτε τους πώς λειτουργούν τα διάφορα μηχανήματα που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο σπίτι σας ή κατεβάστε μία από τις εφαρμογές που εντοπίζουν αστερισμούς και κάντε μαζί μία βραδινή βόλτα μακριά από τα φώτα της πόλης.

Ανοιχτοί ορίζοντες: 
Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι επιστήμες δεν αφορούν μόνο τα «φυτά», καθώς όλοι μας τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα. 
Αν έχετε κόρες είναι ακόμη πιο σημαντικό να τους δείχνετε πως πιστεύετε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις θετικές επιστήμες. 
Παρ’ όλο που τα κορίτσια εκφράζουν μικρότερο ενδιαφέρον για αυτές από ό,τι τα αγόρια, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η απόκλιση παρουσιάζεται μετά το τέλος του δημοτικού, αφού δηλαδή εσωτερικεύσουν μια σειρά από στερεότυπα. 
Τέλος, βρείτε εύκολα πειράματα που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια στο σπίτι και καθιερώστε μία ημέρα και ώρα την εβδομάδα που η οικογένειά σας θα ασχολείται με αυτά. Είναι βέβαιο πως θα το διασκεδάσετε όλοι πολύ!

imommy
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μητρικός Θηλασμός: Ισχυρά το οφέλη για μητέρα και παιδί

Τα διάστημα 1-7 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού για το 2019 με θέμα: 
«Ενδυναμώστε τους γονείς, επιτρέψτε το θηλασμό», 
υποστηρίζοντας πολιτικές και νομοθεσία για την κοινωνική προστασία των γονέων καθώς και παροχή χώρων εργασίας φιλικών προς τους γονείς.
Ο θηλασμός είναι ο συνήθης τρόπος παροχής στα νεαρά βρέφη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη, δίνοντας στα παιδιά το πιο υγιεινό ξεκίνημα στη ζωή. Αποτελεί δε έναν από τους απλούστερους, πιο έξυπνους και πιο οικονομικούς τρόπους με τους οποίους έχουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν.

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς συστάσεις, μόνο το 40% όλων των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά και το 45% αυτών μόνο συνεχίζει το θηλασμό έως και την συμπλήρωση των 24 μηνών.

Προκειμένου η Πολιτεία και η κοινωνία σε διεθνές επίπεδο να κατανοήσουν αυτή την αξία, από το 1992 έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) που αφορά το διάστημα 1-7 Αυγούστου ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με παραπομπές στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας, της UNICEFκαι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο θηλασμός μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα της μητέρας και του παιδιού και αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις για την διατήρηση της ζωής καθώς και για τη βελτίωση της υγείας, της κοινωνικής ζωής και την οικονομική ανάπτυξη των ατόμων και των εθνών.

Οφέλη θηλασμού
Ο θηλασμός έχει ένα εξαιρετικό εύρος ωφελειών. Έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιβίωση του παιδιού, στην υγεία, στη διατροφή και στην ανάπτυξη του. 
Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται ένα βρέφος για ανάπτυξη για τους πρώτους έξι μήνες. 
Επιπλέον, το μητρικό γάλα φέρει αντισώματα από τη μητέρα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. 
Η ίδια η πράξη του θηλασμού διεγείρει τη σωστή ανάπτυξη του στόματος και της γνάθου και την έκκριση ορμονών για πέψη και κορεσμό. 
Επίσης δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ της μητέρας και του μωρού και η αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει θετικές συνέπειες για τη ζωή, τη συμπεριφορά, την ομιλία, την αίσθηση ευημερίας και την ασφάλειαν και του τρόπου με τον οποίο το παιδί συνδέεται με άλλους ανθρώπους.

Ο θηλασμός μειώνει
επίσης τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, άσθμα παιδικής ηλικίας και λευχαιμία παιδικής ηλικίας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που θηλάζουν βελτιώνουν τις εξετάσεις νοημοσύνης και συμπεριφοράς μέχρι την ενηλικίωση από τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένα τρόφιμα.

Ο θηλασμός συμβάλλει επίσης στην υγεία της μητέρας καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τον διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. 
Μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της πρόωρης διακοπής του θηλασμού και της μεταγεννητικής κατάθλιψης σε μητέρες. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό έως και 6 μηνών, με συνέχιση του θηλασμού μαζί με κατάλληλα συμπληρωματικά τρόφιμα ηλικίας μέχρι δύο ετών ή μεγαλύτερα.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2019 είναι «Ενδυναμώστε τους γονείς, επιτρέψτε το θηλασμό» και υποστηρίζει πολιτικές και νομοθεσία για την κοινωνική προστασία των γονέων καθώς και παροχή χώρων εργασίας φιλικών προς τους γονείς.
Ελληνικό Παράδειγμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (WABA), βλέποντας ολιστικά το ζήτημα της ενίσχυσης της οικογένειας θέτοντας στο πλαίσιο αυτό και τον μητρικό θηλασμό κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στην ανάγκη για κοινωνική προστασία των γονέων καθώς και παροχή χώρων εργασίας φιλικών προς τους γονείς περιγράφει ένα επιτυχημένο παράδειγμα σε επιχείρηση της χώρας.
Όπως αναφέρει, η νέα μητέρα έχει τη δυνατότητα άδειας για τους 4 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό ώστε να είναι κοντά στο βρέφος και ότι μετά έχει διευκολύνσεις ώστε και να μπορεί ακόμη και να το θηλάζει στη δουλειά ή να έχει άδεις ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατό περισσότερο κοντά του κατά τη διάρκεια της εβδομάδα.

news247.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Επειδή σ' αγαπώ» - Γιάννης Σπανός

Επειδή σ' αγαπώ ως και οι πέτρες ανθίζουν στη γλάστρα
επειδή σ' αγαπώ το φεγγάρι φιλιέται με τ' άστρα
επειδή σ' αγαπώ «σ' αγαπώ» γράφω σ' όλους τους τοίχους
επειδή σ' αγαπώ ξαγρυπνώ στης καρδιάς σου τους ήχους
Επειδή σ' αγαπώ τα φτερά ξαναράβω στους ώμους
επειδή σ' αγαπώ ξαναβγαίνω με τσέρκι στους δρόμους
και φωνάζω στους δρόμους:
«Σ' αγαπώ...»

Επειδή σ' αγαπώ τα λαμπιόνια του ο ήλιος ανάβει
επειδή σ' αγαπώ το κρεβάτι μας είναι καράβι
επειδή σ' αγαπώ το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει
επειδή σ' αγαπώ τούτη η λέξη ποτέ δεν παλιώνει

Επειδή σ' αγαπώ τα φτερά ξαναράβω στους ώμους
επειδή σ' αγαπώ ξαναβγαίνω με τσέρκι στους δρόμους
και φωνάζω στους δρόμους:
«Σ' αγαπώ....»
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki