Monday 8 June 2020

Η πανδημία απειλεί τα παιδιά σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική - 16 εκατ. θα βυθιστούν στη φτώχεια

Δεκαέξι εκατομμύρια παιδιά επιπλέον θα βυθιστούν στη φτώχεια μέσα ως το τέλος του 2020 στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν πρωτοβουλία για να αμβλυνθεί η σοβαρή οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησαν χθες η UNICEF και η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
Συνολικά, σχεδόν το ένα παιδί στα δύο (46%) θα ζει στη φτώχεια ως τα τέλη της χρονιάς, δηλαδή ποσοστό αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το 2019, αν δεν ληφθούν μέτρα «γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», τονίζουν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση θα οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά στα οποία βρίσκονταν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και θα αντιστρέψει (…) τις προόδους που είχαν επιτευχθεί στον αγώνα εναντίον της φτώχειας των παιδιών στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», προειδοποίησε η Μόνικα Ρούμπιο, σύμβουλος της UNICEF για θέματα κοινωνικής πολιτικής στην περιφέρεια αυτή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ και τη ΜΚΟ, η οικονομία κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στα παιδιά των φτωχών και αυτά των πλουσίων οικογενειών, καθώς το ΑΕΠ της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα συρρικνωθεί κατά 5,3%.
Η Νότια Αμερική θα χτυπηθεί περισσότερο, με αύξηση κατά σχεδόν 30% τα παιδιά τα νοικοκυριά των οποίων είναι φτωχά (+11 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019).
Στην Καραϊβική, η αύξηση ενδέχεται να φθάσει το 19% (+1 εκατ.) ενώ στην Κεντρική Αμερική και στο Μεξικό ενδέχεται να ανέλθει στο 13% (+4 εκατ. φτωχά παιδιά). 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η UNICEF και η Save the Children απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές να πολλαπλασιάσουν τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, ειδικά προσφέροντας βοήθεια σε είδος στις πιο ευάλωτες οικογένειες, αλλά και να φροντίσουν να προσφέρονται σχολικά γεύματα.
«Θα επιτρέψουμε να πληρώσουν τα παιδιά το τίμημα της COVID-19; Είναι όλο και πιο εμφανές ότι οι συνέπειες της ανέχειας στα παιδιά μπορεί να είναι διαρκείς, αν όχι μη αναστρέψιμες»,
υπογράμμισε η Ρούμπιο.

Η απώλεια εισοδημάτων των οικογενειών σημαίνει συχνά πως χάνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων, ιατρικές φροντίδες, φάρμακα, αλλά και τη δυνατότητα να εγγυηθούν τη μόρφωση των παιδιών.
Πιο μακροπρόθεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά να αναγκαστούν να εργαστούν, να γίνουν θύματα βίας ή να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σημειώνουν UNICEF και Save the Children.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

iefimerida.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

8χρονος έχασε την όραση του από ένα παιχνίδι που όλα τα παιδιά έχουν - Μεγάλη προσοχή

Μην δίνετε λέιζερ στα παιδιά, γιατί δεν κατανοούν τους κινδύνους τους. 
Δεν πάει το μυαλό σας
Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να τραυματιστούν την ώρα του παιχνιδιού. Αυτό που έπαθε ένα 8χρονο αγόρι ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, αφού έχασε την όρασή του. Μακριά, λοιπόν, από αυτό το παιχνίδι.
Ένα παιχνίδι που μοιάζει αβλαβές μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, και να καταστρέψει την ζωή ενός παιδιού, αφού μπορεί να μην ξέρει να το χειρίζεται. Το λέιζερ φαίνεται διασκεδαστικό σαν παιχνίδι.

Η εμπειρία ενός 8χρονου με το λέιζερ είναι απόδειξη του πόσο σοβαρή ζημιά μπορεί να προκαλέσει. 
Ο Τζόνι Μάρσαλλ ήταν στο παζάρι του σχολείου της αδερφής του όταν είδε ένα λέιζερ σε έναν από τους πάγκους. Παρακάλεσε τους γονείς του και τελικά εκείνοι ενέδωσαν και του το αγόρασαν.

Αλλά ένα παιχνίδι που μοιάζει αβλαβές μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πολύ σοβαρό μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. 
Ο Τζόνι έπαιζε με το καινούριο του παιχνίδι στο σπίτι όταν το έστρεψε προς τα μάτια του από περιέργεια – κάτι που πολλά παιδιά μπορεί να κάνουν. 
Μέσα σε ένα τέταρτο του δευτερολέπτου έπαθε θερμικό έγκαυμα και μόνιμη ζημιά στον αμφιβληστροειδή του, κάτι που έπαθε και ένα 4χρονο κοριτσάκι.
Το κέντρο Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας λέει ότι τα λέιζερ 3-5 milliwatts βρίσκονται στα ομοσπονδιακά όρια ασφάλειας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για βλάβες στα μάτια από αυτά τα λέιζερ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά λέιζερ που ξεπερνάνε τα όρια κατά πολύ, θέτοντας σε κίνδυνο οποίον έρχεται σε επαφή με αυτά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα όρια διαφέρουν. “… Αν βρισκόταν στα όρια των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα είχε κάνει ζημιά”, λέει η μητέρα του Τζόνι,Άντζελα. “Αλλά δυστυχώς ήταν εισαγόμενο και ήταν λέιζερ τάξης 3Β, από 5 ως 500 milliwatts.” 
Τα λέιζερ αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια σε κλάσμα του δευτερολέπτου, ακόμα και από απόσταση.
Ακόμα και από τα 100 μέτρα μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά.
Παρ’όλο που ο Τζόνι δεν νιώθει πόνο, έχει χάσει το 75% της όρασης του και θα περιοριστεί στο υπόλοιπο 25% για την υπόλοιπη ζωή του. Αν χρησιμοποιείτε λέιζερ, δείτε 7 σημαντικές συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να θυμάστε:
Μην χρησιμοποιείτε λέιζερ χωρίς ταμπέλες. Τα εισαγόμενα συνήθως δεν έχουν ταμπέλες και είναι επικίνδυνα.
Μην στρέφετε την ακτίνα τους προς το πρόσωπο ή τα μάτια, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
Μην στρέφετε το λέιζερ προς αεροσκάφη – είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Μην στρέφετε το λέιζερ προς κοντινά οχήματα, γιατί μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση.
Μην ακουμπάτε την ακτίνα του λέιζερ στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.
Μην στρέφετε το λέιζερ προς τα ζώα, γιατί μπορεί η ακτίνα να μπει κατά λάθος στα μάτια τους.
Μην δίνετε λέιζερ στα παιδιά, γιατί δεν κατανοούν τους κινδύνους τους.

athensmagazine.gr

Ένας έφηβος μιλάει άσχημα και βρίζει;

- Πώς άλλαξε έτσι ξαφνικά το παιδί; 
Τρόποι για να τον πλησιάσουμε!
Συνήθως διακρίνουμε μια πιο αντιδραστική και ίσως πιο επιθετική στάση.
Υπάρχουν έφηβοι που αρχίζουν να μιλούν με άσχημο τρόπο, να φωνάζουν και να χρησιμοποιούν προσβλητικά λόγια, βρισιές. 
Δεν συμπεριφέρονται έτσι μόνο μεταξύ τους στις παρέες τους αλλά και γενικότερα. 
Είναι όντως άσχημο για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του να συμπεριφέρεται έτσι. Δημιουργεί ανησυχία και απορία. 
Τι φταίει άραγε; 
Και πώς άλλαξε έτσι ξαφνικά το παιδί;

Γιατί το έφηβο παιδί μιλάει άσχημα ή/ και βρίζει;
Οι συμπεριφορές μιμούνται από κάπου. 
Μπορεί να έχει μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η ομιλία περιείχε σκληρές λέξεις και εντάσεις. 
Μπορεί οι παρέες να μιλούν έτσι. 
Τα ΜΜΕ, ταινίες, το Διαδίκτυο και τα social media επίσης περνούν μηνύματα επιθετικής επικοινωνίας που εύκολα επηρεάζουν τις νεότερες ηλικίες.
Ειδικά στην εφηβεία, η χρήση αυτής της επικοινωνίας αποτελεί «μαγκιά». Νιώθουν πιο μεγάλοι, ισχυροί και θέλουν να προκαλέσουν. 
Θέλουν να δημιουργήσουν αντιδράσεις. Να δείξουν ότι δεν φοβούνται τίποτα, ότι δεν είναι πια μικρά παιδιά. Όλο αυτό στην υπερβολή πάντα.

Επίσης, την περίοδο της εφηβείας είναι χαρακτηριστικός ο θυμός. Νιώθουν πολλές φορές αδικημένοι, ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς και θυμόμουν εκρηκτικά.

Πώς να πλησιάσει ο γονιός το παιδί του;
Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγουμε τις έντονες συγκρούσεις με το παιδί μας. 
Μην δημιουργούμε ένα πεδίο αντιπαράθεσης, δεν ρίχνουμε λάδι στην φωτιά. Η εφηβεία είναι περίεργη. Δεν ενθαρρύνουμε την συμπεριφορά αυτή με το να δείχνουμε την ίδια ανταπόκριση. 
Ούτε να καταλαβαίνει ότι κερδίζει έτσι την αντίδραση μας.

Προσπαθούμε να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί μας χωρίς εντάσεις ώστε πρώτα να καταλάβουμε γιατί συμπεριφέρεται έτσι. 
Τι μπορεί να νιώθει; 
Τι τον ενοχλεί; 
Συμβαίνει κάτι; 
Τι κερδίζει αντιδρώντας κατά αυτόν τον τρόπο; 
Γιατί δεν μπορεί να περάσει το ίδιο μήνυμα πιο ήρεμα; 
Νιώθει ότι δεν θα τον/την καταλάβουν, προσέξουν ή σεβαστούν;

Αυτές είναι ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε όταν συζητάμε μαζί πάντα προσέχοντας τον τόνο και την γλώσσα του σώματος μας. Πρέπει να δημιουργείτε ασφάλεια στο παιδί για ανοιχτεί αλλιώς δεν θα μιλήσει ελεύθερα. 
Να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με σεβασμό, αγάπη και ηρεμία.

Τονίστε ότι δεν θα επιτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά
Στη συνέχεια εξηγούμε πως ο τρόπος αυτός δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά. Εισπράττουμε μόνο δυσάρεστα συναισθήματα απογοήτευσης και λύπης. Τονίστε ότι δεν θα επιτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι θέμα αξιών και ηθικής. Προσέξτε όμως να τηρείτε και εσείς οι ίδιοι σαν γονείς τη γραμμή αυτή πλεύσεως αλλιώς δεν θα δουλέψει. Πάντα θα σας λέει ότι το κάνετε και εσείς οι ίδιοι και θα βρίσκει λοιπόν πάτημα εσάς.

Όταν επιμένει η συμπεριφορά, απομακρυνόμαστε από τον χώρο. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι δεν πρόκειται να κάνουμε συζήτηση κάτω από τέτοιες συνθήκες. Διευκρινίζουμε ότι η επικοινωνία αυτή εάν επικρατεί στην παρέα του/της δεν θα συνεχίζεται περαιτέρω. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την κουλτούρα της παρέας (και μην το δοκιμάσετε), γιατί θα σας αποπροσανατολίσει από τον επιθυμητό στόχο.

Πότε ο γονιός πρέπει να πάει σε ειδικό ψυχικής υγείας;
Όταν θα ηρεμήσει και θα μιλήσει με σεβασμό, τότε θα συνεργαστείτε. Έτσι, δείχνουμε ότι δεν επιτρέπουμε και δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές στο οικογενειακό και γενικότερο περιβάλλον. Δεν υπάρχει ανταπόκριση στις βρισιές αντιθέτως απομάκρυνση.

Ενθαρρύνουμε τη θετική ορολογία και επιβραβεύουμε την ομαλή επικοινωνία με το να δείχνουμε την ευχαρίστηση μας στην θετική αλλαγή. Εάν παρόλα αυτά η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη, τότε απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα εξετάσει το θέμα κατά περίπτωση.

Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Εφήβων, ΜΑ in Clinical Counseling Psychology, 6944189797, minakantarou@hotmail.com

boro.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki