Thursday 15 February 2018

Αρθρογρύπωση διαγνώστηκε στον 3χρονο γιο μου...

"Είναι υπάκουο παιδί αλλά δεν μιλάει..."
"Ο μικρός Χρήστος είναι τριών ετών και τριών μηνών. Από την γέννησή του τον παρακολουθεί παιδο-ορθοπεδικός, καθώς λόγω του περιορισμένου χώρου στην κοιλιά της μαμάς του ήταν "μαζεμένος" με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αγκύλωση στα χεράκια του. Κάναμε φυσιοθεραπείες και πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 
Η ανάπτυξή του είναι ομαλή είναι υπάκουο παιδί, υπάρχει άριστη συνεννόηση μεταξύ μας, εκτελεί όλες τις "εντολές" μας και γενικά δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του. Είναι αρκετά συνεπής με τα παιχνίδια του, τα τακτοποιεί και γενικά από αυτά που βλέπουμε και μπορούμε να καταλάβουμε έχει μια υγιή ανάπτυξη.

Αυτό που με απασχολεί είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αρχίσει να μιλάει. 
Λέει κάποιες λεξούλες όπως μπαμπά, μαμά, αγκαλιά, μπέμπα, μπάλα, έτσι εντάξει αλλά δεν κάνει προτάσεις. Ωστόσο, καταλαβαίνει ότι του ζητάμε. 
Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε έναν λογοθεραπευτή και τους τελευταίους τρεις μήνες κάνουμε συνεδρίες. Βέβαια δεν έγιναν πολλές συνεδρίες λόγω ιώσεων και λοιπών υποχρεώσεων. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν πρέπει να ανησυχώ για την αργοπορημένη ανάπτυξή του.
Το παιδί γενικότερα καθυστέρησε να μπουσουλήσει (9 μηνών), να περπατήσει (13 μηνών) και ο παιδο-ορθοπεδικός μας είπε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο γενικότερο "σφίξιμο" που παρουσιάζει ως παιδί. 
Η διάγνωση ήταν μια ήπια μορφή αρθρογρύπωσης και μας συνέστησε να μην ανησυχούμε, ΄καθώς, όπως καθυστέρησε να κάνει όλα τα άλλα καθυστερεί και στην ομιλία. 
Πρέπει να ανησυχούμε θεωρείτε;"

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Το παιδί μεγάλωσε σε ένα περιορισμένο χώρο στην κοιλιά της μητέρας με αποτέλεσμα να υπήρχε ένα γενικότερο "σφιξιμο" στην ανάπτυξη του. 
 Δηλαδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί. Αυτό τον "χώρο" καλείται τώρα το παιδί να αποκτήσει. 
Ήδη ξεκινήσατε με θεραπείες λόγου και φυσιοθεραπείες που βοηθούν στην έγκαιρη αποκατάστασή. Χρειάζεται χρόνος τόσο απο εσάς όσο και από το παιδί στο να αποβάλλετε το στρες που βιώσατε όλο αυτό το διάστημα.

Καλό θα ήταν για το ζήτημα της αρθρογρύπωσης να απευθυνθείτε είτε σε κάποιον παιδονευρολόγο είτε σε έναν αναπτυξιολόγο όπου και θα σας καθορίσουν το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και το βαθμό της βαρύτητας των συμπτωμάτων του. Πιθανά επίσης να έπρεπε να γίνει και από εργοθεραπευτή αξιολόγηση. 
Θα σας συμβούλευα να προχωρούσατε και στις ανωτέρω αξιολογήσεις ώστε να μπορέσετε να ηρεμήσετε και να εφαρμόσετε το κατάλληλο πρόγραμμα βοήθειαςπρος το παιδί σας. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Μπριντάκη Παρασκευή

Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

www.greekpsychologist.com
infokids.com.cy

Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki