Saturday 5 June 2010

Η "γένεσις" του παράδεισου και οι διαχειριστές του

ΓΕΝΕΣΙΣ κεφ. Α΄
27 ΚΑΙ ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΑΥΤΟΥΣ
28 ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΕΝ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΤΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΖΩΟΥ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
30 ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝ ΕΡΠΕΤΟΝ ΕΡΠΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝ ΕΝ ΕΑΥΤΩ ΨΥΧΗΝ
ΖΩΣΑΝ ΕΔΩΚΑ ΠΑΝΤΑ ΧΛΩΡΟΝ ΧΟΡΤΟΝ ΕΙΣ ΤΡΟΦΗΝ
ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΝ ΟΥΤΩ
31 ΚΑΙ ΕΙΔΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑ ΕΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΗΣΑΝ ΚΑΛΑ ΛΙΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΝ ΕΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΙ ΗΜΕΡΑ ΕΚΤΗ
2o Κεφάλαιο
2 ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΜΕ
3 ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗΝ ΚΑΙ ΗΓΙΑΣΕΝ ΑΥΤΗΝ ΔΙΟΤΙ ΕΝ ΑΥΤΗ ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΙΣΕ ΚΑΙ ΕΚΑΜΕΝ Ο ΘΕΟΣ.

Και ο Θεός αναπαύτηκε την έβδομη μέρα...
Και έβαλε τον άνθρωπο διαχειριστή στον Παράδεισο-Γη
Έβαλε την εικόνα Του διαφεντευτή και κυρίαρχο
Και αυξήθηκε
Και πληθύνθηκε
Και γέμισε τη γη παιδιά
Παιδιά και έργα, τα έργα του ανθρώπου.
Αλλά η εικόνα Του αμαυρώθηκε
και έχασε την Αιδώ και τη Δίκη
και έπεσε στην ύβρη από απληστία,
και έγινε ο άνθρωπος η χειρότερη απειλή
για το σπίτι του, τον παράδεισο-Γη,
έγινε θεριό για τα παιδιά του, έγινε λύκος
λύκος αχόρταγος για δύναμη, εξουσία, ηδονές άνομες....


Ευτυχώς όμως, υπάρχει ελπίδα...
υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γνοιάζονται,
που τρέχουν, που δίνουν και τη ζωή τους
για να διορθώσουν, να αποκαταστήσουν 
το άδικο...
υπάρχουν ακόμα οι φωνές και η δράση
των εθελοντών της ΑΓΑΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ - ΓΗ
και τα παιδιά, τα Χαμομηλάκια του.

Έκθεση ελαιογραφίας και αγγειοπλαστικής παιδιών
Ειδικού Σχολείου Πειραιά

Δελτίο Τύπου:
«ΑΝΤΙΛΗΨΗ»

Έκθεση ελαιογραφίας και αγγειοπλαστικής
παιδιών Ειδικού Σχολείου Πειραιά
Αντανάκλαση
5 – 11 Ιουνίου 2010
Πολυχώρος Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, 18541 Καμίνια, τηλ: 210 4539395

Εγκαίνια: Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010, 19:00

Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω του. Όλοι μας σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με διαφορετικούς νοητικούς μηχανισμούς και κατέχουμε τις δικές μας υποκειμενικές αλήθειες. Όμως όλοι μας λίγο πολύ , συγκλίνουμε σε βασικές αρχές του κόσμου και της κοινωνίας μας και καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε, να επιβιώσουμε και να εξελιχτούμε.

Απόδραση από το όνειρο
Υπάρχουν ωστόσο και κάποια παιδιά που δεν λειτουργούν διανοητικά με τον τρόπο των περισσότερων ανθρώπων αλλά αντιλαμβάνονται και λειτουργούν μέσα από την δική τους ιδιαίτερη ματιά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταφέρνουμε να αντιληφθούμε τον τρόπο τους και δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Όμως εκείνα, δείχνοντας μεγάλη κατανόηση στο πρόβλημά μας, μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε και με πολύ μεράκι και ταλέντο ζωγραφίζουν τον κόσμο, όπως τον βλέπουν τα δικά τους διαφορετικά μάτια , ώστε να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε.

Έρωτας 
Η έκθεση «ΑΝΤΙΛΗΨΗ» πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου μάθησης Commenius. Πρόκειται για μια δράση με τίτλο «Special Artists Thought Europe», στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Η μελωδία του Έρωτα
Στο πρόγραμμα αυτό παίρνουν μέρος ειδικά σχολεία από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Φιλανδία και Τουρκία). Οι μαθητές των ειδικών σχολείων ζωγραφίζουν σε συνεργασία με επαγγελματίες εικαστικούς και ζωγράφους δημιουργώντας τους δικούς τους πίνακες. Δύο έργα από κάθε χώρα θα συμπεριληφθούν σε μια κοινή ευρωπαικη έκθεση η οποία θα περιοδεύσει στις συμμετέχουσες χώρες από τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2011.

Ο ταύρος το άλογο και 4 άνθρωποι
συζητάνε μέσα σε ένα δωμάτιο

Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχει το (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πειραιά) Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πειραιά. Εικοσιπέντε μαθητές συνεργάζονται με δέκα ζωγράφους και εκπαιδευτικούς για να κατασκευάσουν τα δικά τους έργα με θέμα την ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

Τα έργα θα εκτεθούν στον Πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων, από τις 5 έως και τις 10 Ιουνίου 2010. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010 και ώρα 19:00.

Ο έρωτας στον κήπο
Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την στήριξη του προγράμματος και του Ειδικού Σχολείου του Πειραιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την φιλοξενία και την στήριξη του Πολυχώρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Πειραιά, την χορηγία του καταστήματος ειδών ζωγραφικής και αγιογραφίας Motivo.
Βρίσκοντας την οδό των ονείρων 


Σας περιμένουμε στα εγκαίνια της έκθεσης και αναμένουμε στην στήριξή σας στης προβολή της διοργάνωσης.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Για πληροφορίες:
Χάρης Τορτορέλης,
Υπεύθυνος Επικοινωνίας,
εθελοντής,
ch.tortorelis@gmail.com

Με τη σοβαρότητα του αληθινού καλλιτέχνη, η νεαρή ζωγράφος παρουσιάζει το πορτρέτο μιας οπτασίας.

5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2010, η UNICEF σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να πάρουν μέρος σε ένα πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σχεδίου και αρθρογραφίας και να στείλουν ένα σχέδιό τους ή ένα άρθρο που έχουν δημιουργήσει, με θέμα «Αγαπώ τη Γη, φροντίζω το περιβάλλον!» έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2010.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και η ελεύθερη έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και το γραπτό λόγο των ανησυχιών τους, αλλά και προτάσεων προς τους μεγάλους.
Σήμερα, που στην εξάντληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος έρχεται να προστεθεί και η δυσοίωνη προοπτική της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από ποτέ. Πολλές από τις βασικές αιτίες για την παιδική θνησιμότητα στις φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της ελονοσίας, της διάρροιας και του υποσιτισμού, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν οι τριπλάσιοι στερούνται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, γεγονός που εκτιμάται πως στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.
Το δικαίωμα που έχουν όλα τα παιδιά σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, καθώς και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, είναι ισχυρά θεμελιωμένο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εκπλήρωση αυτών των δικαιωμάτων είναι ο απώτερος σκοπός των προγραμμάτων που υλοποιεί η UNICEF.
Το καλύτερο έργο ζωγραφικής και το καλύτερο γραπτό θα γίνουν εξώφυλλο και πρόλογος αντίστοιχα, στην πρώτη σειρά σχολικών UNICEF και θα κερδίσουν μια πλήρη υποτροφία σπουδών σε όποια ειδικότητα θέλουν από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κοδριγκτώνος 16, Αθήνα, τηλ.: 210-8224074, email: info@iek-akmi.gr

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος: once again...



Μετά τη φοβερή οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού (που μάλλον  πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ , χειρότερη ακόμα και απ’ αυτή του « Exxon Valdez» στην Αλάσκα) το ερώτημα ξανατίθεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: τι κόσμο θέλουμε επιτέλους;

Ανάπτυξη και πλούτο με κάθε κόστος; Χωρίς όρια και χωρίς αιδώ;
Που είναι αλήθεια η περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Οbama που θα γέμιζε με ΑΠΕ τον κόσμο ολόκληρο και θα προστάτευε την βιοποικιλότητα πάση δυνάμει; 

 Το ερώτημα τίθεται καθημερινά σχεδόν όπου Γης. Και προφανώς και στον τόπο μας. Θέλουμε οικονομική ανάπτυξη,  ναι. Θέλουμε ανταγωνιστικότητα, ναι.  Θέλουμε βιομηχανική ανάπτυξη, ώστε να μην φοράμε διαρκώς το "παπιγιόν" του σερβιτόrου, ναι. Αλλά με ποιό κόστος για το περιβάλλον και τη ζωή μας; Και τι κάνουμε γι'αυτό; Πώς προστατεύουμε τα όρια που βάζουμε;

Δυστυχώς φέτος δεν ...γιορτάζει μόνο ο κόλπος του Μεξικού.  Γιορτάζει και η βιοποικιλότητα, η οποία βιάζεται απανταχού της γης. Γιορτάζει ..η διαχείριση των απορριμμάτων στις χωματερές, στους ΧΥΤΑ και στους αναμενόμενους σταθμούς κομποστοποίησης, μηχανικής και θερμικής επεξεργασίας. Γιορτάζουν οι ορεινοί όγκοι και οι υγροβιότοποι, ειδικά της Αττικής. Γιορτάζουν οι χώροι αστικού πράσινου, οι ελεύθεροι χώροι για τους πολίτες, η ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις ..καθαρές μας παραλίες και η μη  εκμετάλλευσή τους από διαφόρους!  Γιορτάζει και ο Μάρκος...

Οι κίνδυνοι που διατρέχει η φώκια Monachus monachus και οδηγούν στην σταδιακή εξαφάνιση της είναι τελικά ο εξής ένας: ο άνθρωπος!
Τελικά ο “Μάρκος”, το νεαρό αρσενικό φωκάκι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Εύβοια, δεν κατάφερε να επιβιώσει...

Ας ελπίσουμε οτι τελικά μέρες σαν κι αυτήν θα δώσουν έστω ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και μια ευκαιρία να σκεφτούμε (για μια ακόμη φορά): τι είμαστε και που πάμε..

[Πέτρος Τζεφέρης] [by tzeferis Peter]


Many Species
One Planet
One Future

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki