Friday, 4 September 2020

Συμβουλές για ευτυχισμένα και ευφυή παιδιά

Είναι αδύνατο να προγραμματίσεις ένα παιδί ώστε να γίνει επιτυχημένο ή πλούσιο. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να δημιουργήσεις τις βάσεις ώστε να γίνει ευτυχισμένο αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη:

«Εγώ που έκανα τόσα για σένα…»

Το να φροντίζουμε και να παρέχουμε ό,τι μπορούμε (και κρίνουμε σωστό) στα παιδιά μας, είναι υποχρέωσή μας. Ανεξάρτητα από το αν το κάνουμε ή όχι, ή σε ποιο βαθμό το κάνουμε, είναι δική μας επιλογή και δεν πρέπει να απαιτούμε από τα παιδιά να μας το ανταποδώσουν.
Ξεχάστε τη φράση «Εγώ που έκανα τόσα για σένα…» και αποδεχτείτε το γεγονός πως, ό,τι κάνετε το κάνετε επειδή εσείς το θέλετε! Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός δεν κερδίζεται από τα υλικά αγαθά που προσφέρετε ή τις «θυσίες» που κάνετε, αλλά από το πόσο κοντά τους είστε σε συναισθηματικό επίπεδο.

Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε άριστους μαθητές

Το να προσπαθούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που είναι άριστες μαθητές και με πολλά εφόδια, είναι η πιο κοινή στρατηγική των σημερινών γονιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι ακίνδυνη. Θέλουμε να τους μεταδώσουμε όσες περισσότερες γνώσεις μπορούμε από νωρίς, ενώ το πρόγραμμά τους είναι ασφυκτικά γεμάτο καθημερινά. Έτσι, «καίμε» το μυαλό τους από πολύ νωρίς ενώ δεν τους αφήνουμε το περιθώριο να κάνουν τα δικά τους λάθη και να μάθουν απ’ αυτά και όλο αυτό δεν έχει αίσιο τέλος.
Μην γεμίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε δυστυχισμένους ενήλικες. Δώστε τους την πολυτέλεια να μην έχουν να κάνουν τίποτα. Το να μην κάνουν τίποτα, είναι ένα σπουδαίο μάθημα γιατί μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό, να χορέψουν ή να εφεύρουν ένα δικό τους παιχνίδι. Είναι η στιγμή που γεννιέται η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Επιβράβευση για… τα πάντα!

Ένα κοινό λάθος που κάνουμε οι σημερινοί γονείς, είναι να τάζουμε κάποια επιβράβευση (ή επίπτωση, που είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος) για κάθε τι που θεωρείται υποχρέωσή τους. Για παράδειγμα, τους τάζουμε παγωτό, Playstation ή χαρτζιλίκι αν στρώσουν το κρεβάτι τους, φέρουν καλούς βαθμούς ή αν πάνε το πιάτο τους στον νεροχύτη.

Είστε περισσότερο φίλοι παρά γονείς

Πολλοί γονείς περηφανεύονται πως η σχέση τους με τα παιδιά τους είναι περισσότερο φιλική παρά σχέση γονιού – παιδιού, κάτι που φαινομενικά μοιάζει υπέροχο αλλά στην πραγματικότητα δεν βοηθάει στο μεγαλώσουν τα παιδιά με ισορροπία και σωστά πρότυπα.
Καλώς ή κακώς, τα παιδιά θέλουν να ξέρουν πως οι γονείς τους είναι γονείς – αυτοί, δηλαδή, που βάζουν όρια, θέτουν κανόνες, δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον και τους δείχνουν τον σωστό δρόμο όταν εκείνα… τον χάνουν. Οι φίλοι έχουν διαφορετικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού και το πιο υγιές είναι να τους αναζητήσουν εκτός σπιτιού.

Δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ονειρεύονται

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε αυστηρά πλαίσια και γεμάτο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα το οποίο προσανατολίζεται κυρίως στις στείρες γνώσεις που αργότερα θα τα εισαγάγουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, δεν προλαβαίνουν να ονειρευτούν. Η ζωή είναι κάτι παραπάνω από ένα ρολόι το οποίο πρέπει να κυνηγάς διαρκώς. Η ζωή είναι κάτι παραπάνω από τις προσδοκίες και τις απαιτήσει που έχουν οι άλλοι από σένα.

Οι εκφράσεις όπως «πρέπει», «είναι ανάγκη» ή «τώρα χρειάζεται να» σκοτώνουν την δημιουργικότητά τους. Διδάξτε τα να ονειρεύονται και να ακολουθούν τα όνειρά τους. Να βάζουν τους δικούς τους στόχους και ν τους ακολουθούν. Κι εσείς, να είστε δίπλα τους να τα στηρίζετε και να τα εμψυχώνετε μέχρι να τα καταφέρουν.

Πηγή: brightside.me,  mama365.gr

Η Marina Melia είναι καθηγήτρια ψυχολογίας, συγγραφέας βιβλίων πολλών best seller με συμβουλές για γονείς, ιδρύτρια συμβουλευτικών εταιρειών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παιδικού Νοσοκομείου με τον Μαγιάκ. Εκτός από το πλούσιο βιογραφικό της, όμως, έχει βοηθήσει πολλούς γονείς να χτίσουν μια όμορφη σχέση με τα παιδιά τους.

newsitamea.gr

Παιδί: Οι Πράξεις Που Του Τσακίζουν Την Αυτοπεποίθηση

Μήπως ασυναίσθητα κάνεις και εσύ αυτά τα λάθη
Ως γονείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να θρέψουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας. Ωστόσο, πολλές φορές κάνουμε λάθος σε αυτά που τους λέμε ή στη συμπεριφορά μας απέναντι τους, χωρίς να λογαριάζουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση τους.

Δες παρακάτω λοιπόν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, γιατί δεν θέλουμε να τα επαναλάβεις:

Οι φωνές και το ξύλο

Τίποτα δεν πλήττει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού περισσότερο από τις φωνές και το ξύλο. Όταν φωνάζεις και χτυπάς ένα παιδί δείχνεις έλλειψη αυτοελέγχου μέσα από ένα πρίσμα θυμού που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση του. Τι μάθημα ζωής προσφέρεις στο παιδί σου με μια τέτοια συμπεριφορά;


Για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι από εμάς φωνάζουμε. Ωστόσο, είναι μια λάθος συμπεριφορά, ακόμα κι αν πρόσκαιρα πείθει τα παιδιά μας να σταματήσουν να κάνουν αυτό που δεν πρέπει. Οι φωνές και το ξύλο εμποδίζουν τα παιδιά να έχουν μια εποικοδομητική συζήτηση για τη λύση του προβλήματος, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες και να χτίσουν την αυτοεκτίμηση τους.


Η αναφορά σε παλαιότερες διαμάχες

Όταν ένα πρόβλημα έχει λυθεί ή μια σύγκρουση έχει αντιμετωπιστεί μην την αναφέρεις ξανά στο παιδί σου. Στα παιδιά πρέπει να επιτρέπεται να ξεκινούν από την αρχή χωρίς να τους καταλογίζονται λάθη του παρελθόντος. Οι γονείς που ακολουθούν αυτή τη λανθασμένη συμπεριφορά μαθαίνουν τα παιδιά τους να κρατούν κακίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η δημιουργία ενοχών

Συχνά οι γονείς σε μια προσπάθεια να συνετίσουν το παιδί τους, το ρωτούν πως θα ένιωθε αν ήταν στη θέση τους ή στη θέση κάποιου άλλου που στεναχώρησε ή αδίκησε. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το παρακάνουν, με αποτέλεσμα το παιδί να αρχίσει να νιώθει ενοχές για τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις του.

Οι γονείς που χρησιμοποιούν τις ενοχές για να έχουν υπό έλεγχο τα παιδιά τους θα πρέπει να προσέχουν, γιατί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τα αποξενώσουν.


Ο σαρκασμός

Ο σαρκασμός είναι όταν λέμε πράγματα που δεν εννοούμε και υπονοούμε το αντίθετο από αυτό που λέμε μέσω του τόνου της φωνής μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι όταν λέμε σε ένα παιδί, «πόσο έξυπνος είσαι πραγματικά», όταν στην πραγματικότητα τον επικρίνουμε για κάποια λάθος συμπεριφορά ή επιλογή του.

Ο σαρκασμός πληγώνει τα παιδιά, γιατί τα κάνει να νιώθουν ντροπή. Το να μειώνουμε ένα παιδί μέσω του σαρκασμού καταστρέφει κάθε δίαυλο επικοινωνίας για έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί του.

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή:mylife.com.cy
star.gr

Μην ταπεινώνετε τα παιδιά

Μερικές φορές, τα παιδιά  ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τα όρια της οικογένειας και αυτό εξοργίζει τους γονείς.

Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πως οι γονείς θα αντιδράσουν. Ειδικά, είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποφύγουν να τα απαξιώσουν, να τα ταπεινώσουν.
Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο με ένα εγχειρίδιο οδηγιών και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πράγματι εξοργίζουν τους γονείς. Όλοι κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά είναι σημαντικό να αφιερώσουμε ένα λεπτό για να σκεφτούμε τις συνέπειες των ενεργειών μας. Η απαξίωση των παιδιών δεν είναι ποτέ η σωστή απάντηση.

Γιατί συνίσταται στην υποτίμησή τους και την άρνηση της αξιοπρέπειας τους σαν ανθρώπινα όντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Τα παιδιά μας είναι άνθρωποι. Παρόλο που εξαρτώνται από εμάς για πολλά πράγματα, δεν είναι αντικείμενα που μας ανήκουν. Επομένως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουμε χωρίς σεβασμό.

Υπάρχουν ακόμη πολλές οικογένειες σήμερα που καταφεύγουν στη δύναμη και την εξουσία όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών τους. Χωρίς αμφιβολία, και αυτοί είχαν την ίδια αντιμετώπιση από τους δικούς τους γονείς. Πιστεύοντας έτσι, ότι η ανατροφή των παιδιών απαιτεί αυστηρή πειθαρχία και επιβολή εξουσίας. 

Και όταν τα πράγματα γίνονται πράγματι δύσκολα, τότε οι γονείς δυσκολεύονται να ελέγξουν τα νεύρα τους και καταλήγουν να ταπεινώνουν τα παιδιά τους, παρότι ξέρουν ότι αυτό είναι λάθος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι αυτές οι ενέργειες δεν προσφέρουν τίποτα στην εκπαίδευση των παιδιών.

Αντίθετα είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων τους. Το ξύλο και οι προσβολές δεν διδάσκουν τίποτα απολύτως στα παιδιά μας.

Ούτε τα μαθαίνουν πώς να κάνουν κάτι καλύτερα. Απλά παράγουν μόνο συναισθήματα ανικανότητας  και έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Ελάτε στη θέση τους.
Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβουμε τα κακά αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς. Σκεφτείτε ότι κάνατε μία ζημιά στο σπίτι και ο σύντροφός σας αρχίζει να φωνάζει και να λέει πόσο αδέξια είστε και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά. 
Πως θα νιώθατε; Φανταστείτε αν για κάποιο λόγο αργούσατε να φτάσετε στο γραφείο σας και ο εργοδότης σας μιλούσε πολύ άσχημα, θα το δεχόσαστε; 
Αν όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο μεταξύ των ενηλίκων, τότε γιατί πιστεύουμε ότι είναι μία σωστή επιλογή για τα παιδιά; Νιώθουν την ίδια ντροπή, θυμό και φόβο. Και φυσικά αναρωτιούνται γιατί είναι εντάξει για τους ενήλικες να φωνάζουν, να χτυπούν και να προσβάλλουν, αλλά δεν επιτρέπεται γι’ αυτά.

Οι συνέπειες της απαξίωσης/ταπείνωσης των παιδιών.

Η εκπαίδευση και η ανατροφή που βασίζονται στην δύναμη και την εξουσία δεν λειτουργούν σωστά μακροπρόθεσμα.
 Μπορεί να βλέπετε ένα αποτέλεσμα επειδή υπακούν εκείνη τη στιγμή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν μάθει τίποτα απολύτως και δεν τους διδάσκετε καμία αξία. Επιπλέον, η απαξίωση που τους δείχνετε θα προκαλέσει πιθανώς εξέγερση, θυμό και ανάγκη εκδίκησης. 

Τα παιδιά σας θα θέλουν να ταπεινώσουν τους άλλους.
 Μην ξεχνάτε ότι είστε το νούμερο ένα, το πρότυπο γι’ αυτά. Οπότε οι ενέργειές σας θα τους διδάξουν ότι το να ταπεινώνουν τους άλλους είναι εντάξει. Και θα το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο στις δικές τους σχέσεις. 

Ταπεινώνοντας τα παιδιά, καταστρέφετε τη σχέση σας.
 Όταν κάνετε κριτική, τους φωνάζετε και τα πληγώνετε πολύ συχνά, σε τακτική βάση, καταστρέφετε την εμπιστοσύνη τους σε σας και προκαλείτε μία συναισθηματική πληγή. Τα παιδιά δεν θα σας βλέπουν σαν σύμμαχο ή έμπιστο άτομο, αλλά σαν μία πηγή πόνου.

Ταπεινώνοντας τα παιδιά, καταστρέφετε την αυτοεκτίμησή τους. 
Η συμπεριφορά αυτή, αναγκάζει τα παιδιά να έχουν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους. Σαν αποτέλεσμα, αισθάνονται ανίκανα, αναξιόπιστα και χωρίς καμία αξία. Μπορεί να αισθάνονται τελείως ανίκανα από ορισμένες καταστάσεις, ακόμη και να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη.

Ταπεινώνοντας τα παιδιά, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα. 
Αν λέτε συνεχώς στα παιδιά ότι είναι ανόητα, τότε πιθανότατα θα πάρουν κακούς βαθμούς. Αν τους λέτε ότι είναι αδέξια, μάλλον δεν θα απολαύσουν κανένα άθλημα. Όλα αυτά που λέτε στα παιδιά σας προγραμματίζουν το μυαλό τους. Αν τους λέτε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά, θα σταματήσουν να προσπαθούν.

Ο σεβασμός είναι το κλειδί.
Τελικά, για να μεγαλώσουμε υγιή και χαρούμενα παιδιά, πρέπει να τα σεβόμαστε. Σαν γονείς οφείλουμε να θεσπίσουμε και να υποστηρίξουμε σαφείς κανόνες και αξίες. Και όταν τα παιδιά μας δεν υπακούν, πρέπει να τα διορθώνουμε ήρεμα και στοργικά και ποτέ ταπεινωτικά.

Πάνω από όλα, προσέξτε να καταλάβετε γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και τι προσπαθούν να σας πουν. 

Με υπομονή και ευγένεια εξηγήστε τους γιατί κάποια συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη στην οικογένειά σας και πως θα θέλατε να συμπεριφέρονται.
Εστιάστε στα θετικά πράγματα και πείτε τους ότι είναι καλά παιδιά, ικανά και πολύτιμα για σας.

Χαράξτε αυτές τις ιδέες στο μυαλό τους τόσο ξεκάθαρα ώστε ποτέ να μην πιστέψουν διαφορετικά.

paidorama.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki