Friday, 19 November 2010

Παιδική κακοποίηση - μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία
του σήμερα

Μπορεί να ανυπομονούμε για τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αλλά η πραγματικότητα συχνά μας προσγειώνει απότομα. 
Η Παγκόσμιο Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση στις 19 Νοεμβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου μας θυμίζουν έναν σιωπηλό εφιάλτη.


Εκστρατεία
κατά της Παιδικής κακοποίησης

Στην κοινωνία του 21ουαιώνα, επικρατεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη ο νόμος ότι υπερισχύει ο πιο δυνατός. Θύματα: οι αδύναμοι. Ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά. Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στα ελληνικά σπίτια.
Κακοποίηση ενός παιδιού συνιστά η σωματική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά επίσης η συναισθηματική βία, η εκμετάλλευση και οπωσδήποτε η παραμέληση σε βαθμό που απειλεί τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο θύτης «ξεσπάει» την οργή του στο θύμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιδί, καθώς ξέρει ότι είναι πιο δυνατός από αυτό, άρα δεν μπορεί να αμυνθεί, ούτε να τον σταματήσει ή να τον απειλήσει με οποιοδήποτε τρόπο.
Η συναισθηματική κακοποίηση είναι επίσης μία μορφή βίας, που μπορεί να συμβαίνει χωρίς καν ο θύτης να αγγίζει σωματικά το θύμα ή να το χτυπά. Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών που υφίστανται συναισθηματική βία είναι πολύ δυσάρεστες και ίσως δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμες όσο εκείνες της σωματικής βίας. Οι άγριες φωνές, οι βρισιές και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε ένα παιδί είναι μία πτυχή της συναισθηματικής κακοποίησης.

19/11, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Τηλεοπτικό σποτ για την 19 Νοεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Παιδικής Κακοποίησης
.





Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών
για την καθιέρωση της
Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού

Μάχη για καταπολέμηση του τετάνου
UNICEF - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ- on maternal and neonatal tetanus

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην επιτυχία της εκστρατείας. 

Πρόσφατα ταξίδεψε στην Ακτή του Ελεφαντοστού - ντοκιμαντέρ από αυτό το ταξίδι προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης-, όπου επισκέφθηκε προγράμματα που υποστηρίζονται από τη UNICEF και είδε από κοντά την εφαρμογή της εκστρατείας για την καταπολέμηση του μητρικού και νεογνικού τετάνου.


«Στην Ακτή Ελεφαντοστού μπόρεσα να δω τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμών και πόσο άμεσα βοηθούν τις μαμάδες και τα μικρά τους. Αυτοί οι εμβολιασμοί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για γυναίκες και μωρά που ζουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες, χωρίς ούτε καν τις πλέον βασικές παροχές.
Γι’ αυτό η συμμετοχή όλων είναι πολύ σημαντική. Είναι τιμή μου να είμαι και φέτος πρέσβειρα της εκστρατείας κατά του νεογνικού τετάνου, μιας ασθένειας που στερεί τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά και μαμάδες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Όλες οι μαμάδες μπορούμε να βοηθήσουμε, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

έθνος

Κουταβάκι βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε προαύλιο σχολείου.

Κτηνωδία μέσα σε σχολείο

«Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη,
ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα»

Μαίρη Λου Ράντουρ, ψυχολόγος 

Το άτυχο σκυλάκι χτυπήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στον λαιμό κατά τη διάρκεια της 7ης ώρας του μαθήματος. Άγνωστος παραμένει ο δράστης. Ένα μαθητή άλλου σχολείου «δείχνει» ως αυτουργό η διεύθυνση του σχολείου.

περισσότερα στο Πράσινο χαμομηλάκι

Η ψυχολογία του 15χρονου
Adolescent Psychology

Adolescent Psychology

Η Γεωργία Τζίμα, Ψυχολόγος, Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως αλλάζει η ψυχολογία των εφήβων, στην δύσκολη ηλικία των 15 ετών.

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι η αντιμετώπιση της κρίσιμης περιόδου της εφηβείας. Η εφηβεία βρίσκεται μεταξύ της παιδικότητας και της ενηλικίωσης, γι’ αυτό και ο έφηβος συμπεριφέρεται άλλοτε σαν παιδί και άλλοτε σαν ενήλικος. Η εφηβεία σηματοδοτείται από βιολογικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού και τελειώνει με τη γενετήσια ολοκλήρωση του ατόμου.

Ο έφηβος προσπαθεί να αποδεχθεί την καινούρια εικόνα του σώματός του και να αποκτήσει έλεγχο των γενετήσιων ορμών του. Επίσης, παρατηρούνται αλλαγές στο γνωστικό τομέα. Κάποιοι έφηβοι καταφέρνουν να φτάσουν στο επίπεδο της αφαιρετικής σκέψης, της ικανότητας δηλαδή να αντιλαμβάνονται τι βρίσκεται πίσω από τα πράγματα και να μη δέχονται κάποιες καταστάσεις έτσι όπως φαίνονται. 

Κάποιοι όμως έφηβοι δεν το καταφέρνουν αυτό, μένουν στο επίπεδο της συγκεκριμένης σκέψης και δέχονται την πραγματικότητα όπως φαίνεται. 
Αλλαγές  παρουσιάζονται και στον συναισθηματικό τομέα. Οι έφηβοι είναι δυνατό να βιώσουν κάποια συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους για το μέλλον. Η εφηβεία είναι περίοδος ανησυχίας και αμφισβήτησης των θεσμών και της λειτουργίας του κοινωνικού συστήματος γενικότερα.

Είναι πράγματι η εφηβεία περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών;
Η αλήθεια είναι πως η κατάθλιψη είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στους εφήβους. Μία αιτία ίσως είναι οι ορμονικές αλλαγές που παρουσιάζονται στην εφηβεία. Κάποιες φορές όμως, οι έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές, η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ αυξάνεται και ο έφηβος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ακόμη και με το νόμο λόγω παραβατικής συμπεριφοράς.

Η σχέση του εφήβου με τους γονείς
Ο ασφαλής δεσμός με τους γονείς στην εφηβεία είναι ένας δείκτης υψηλής αυτοεκτίμησης, περισσότερης ικανοποίησης από τη ζωή, καλύτερης ακαδημαϊκής προσαρμογής και λιγότερης ψυχολογικής εξάντλησης. Η ποιοτική σχέση του εφήβου με τους γονείς συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων, των δυσκολιών και των έντονων αλλαγών στην εφηβεία.

Ο έφηβος θέλει να μιλάει και να δρα ελεύθερα, δεν ανέχεται να τον υποτιμούν οι γονείς ή οποιοσδήποτε άλλος. Οι σχέσεις με τους γονείς του θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και τις σχέσεις με τους υπόλοιπους  ενήλικες που θα συναναστραφεί στη ζωή του. Θα έλεγε κανείς πως όταν ο έφηβος έχει ομαλές σχέσεις με τους γονείς και τους καθηγητές του – οι οποίοι αποτελούν πρότυπα προς μίμηση- τότε ο έφηβος μαθαίνει να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στην κοινωνία.
Πολλές φορές οι γονείς έχουν ιδιαίτερα κριτική στάση απέναντι στους εφήβους. Τους επικρίνουν για την εμφάνιση, τη συμπεριφορά ακόμα και τους φίλους τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας έφηβος ενδεχομένως να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης. 

Η σχέση του εφήβου με τους συνομηλίκους
Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του εφήβου επηρεάζεται σημαντικά και από την παρέα του, η οποία αποτελεί μία πρώτη δομή κοινωνικοποίησης (μετά την οικογένεια και το σχολείο). Η σχέση του εφήβου με τους συνομηλίκους του, επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του καθώς και την αξία που του αποδίδει.

Έχει μεγάλη σημασία για τον έφηβο ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι και τι σκέφτονται γι’ αυτόν.
Γι’ αυτό και οι ισχυρές σχέσεις με τους συνομηλίκους σχετίζεται με τη μειωμένη εμφάνιση προβληματικής συμπεριφοράς. Ο έφηβος μοιράζεται τις ανησυχίες του με τους άλλους εφήβους και παρατηρεί ομοιότητες και διαφορές, μαθαίνει τα όριά του αλλά και να σέβεται τα όρια των άλλων.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki