Sunday, 9 October 2011

Η σωστή διατροφή για γερά παιδικά δόντια

Το πιο συχνό παράπονο των γονιών όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο είναι, ότι δυστυχώς τα παιδιά τους έχουν κακή ποιότητα δοντιών, όπως χαρακτηριστικά λένε «δεν είναι καλή η πάστα τους» και χαλάνε εύκολα, 
anatolikiattikinews_blogspot044
παρόλο που τα παιδιά τους πλέον
τα βουρτσίζουν σχεδόν κάθε μέρα.
Aγανακτισμένοι επιμένουν ότι οι ίδιοι στα παιδικά τους χρόνια ενώ δεν πρόσεχαν τα δόντια τους και οι δικοί τους γονείς δεν τους πήγαιναν στον οδοντίατρο, είχαν πολύ λιγότερα χαλασμένα δόντια.
Ξεχνάνε όμως ή δεν αξιολογούν σωστά, πόσο έχει αλλάξει η διατροφή των παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα τα παιδιά, χωρίς υπερβολή, καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη όλη την ημέρα. Οι περισσότερες τροφές που τους αρέσουν ή έχουν μάθει να τους αρέσουν, από φίλους, γονείς, διαφημίσεις, περιέχουν ζάχαρη.
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς, κρουασάν, μπισκότα, σοκολατούχο γάλα, μιλκ σεϊκ, κορν φλέκς, αναψυκτικά, ζελέ, γιαούρτι με φρούτα κτλ. Ακόμα και τα πατατάκια, γαριδάκια κ.λ.π που είναι αλμυρά, κολλάνε ιδιαίτερα εύκολα στα δόντια και οι υδατάνθρακες που και αυτά περιέχουν, προκαλούν ζημιά στα δόντια, ανάλογη των γλυκών.
Τα παιδιά σήμερα ξεκινάνε την ημέρα τους, συνήθως, χωρίς να φάνε πρωινό ή πίνουν βιαστικά ένα γάλα με σοκολατούχο συμπλήρωμα. Είναι λοιπόν αναμενόμενο μετά από λίγες ώρες να πεινάνε και να αναζητούν στην καντίνα του σχολείου στα διαλείμματα, διάφορα σνακ, κρουασάν, σοκολάτες που τους αρέσουν.
Παίρνοντας αρκετές θερμίδες από το ακατάστατο κολατσιό τους, το μεσημέρι που θα γυρίσουν σπίτι, δεν πεινάνε και δεν τρώνε την ποσότητα του φαγητού που θα έπρεπε, οπότε δεν παίρνουν και τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους συστατικά.
Το απόγευμα λοιπόν, πάλι θα πεινάσουν και θα αναζητήσουν στο σπίτι ή πηγαίνοντας στο φροντιστήριο ένα εύκολο μικρό γεύμα, καταναλώνοντας πάλι κρουασάν, παγωτά, πατατάκια, συνοδεύοντάς τα πολλές φορές με αναψυκτικό. Είναι αφελές λοιπόν να πιστεύουμε ότι το βράδυ με ένα επιπόλαιο βούρτσισμα είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η φθορά των δοντιών που συντελείται όλη την ημέρα.
Τα παιδιά στις μέρες μας τρώγοντας απρογραμμάτιστα και πρόχειρα, καταναλώνουν συνεχώς όλη μέρα τροφές που περιέχουν ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες, που προκαλούν ζημιά στα δόντια τους αλλά και τάση για παχυσαρκία που συνεχώς όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο έντονη.
Αυτή η άσχημη διατροφή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων που τα παιδιά τρώνε στο σχολείο και το μεσημεριανό τους φαγητό, που συχνά είναι τύπου φαστ φούντ, διάφορα σνακ, πατατάκια κ.λ.π και δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα.
Τα παιδιά, που επηρεάζονται τόσο εύκολα από την διαφήμιση, δεν θέλουν -ειδικά μπροστά στους φίλους τους -να τρωνε τα παραδοσιακά, 'εκτός μόδας' ελληνικά φαγητά, όσπρια, λαχανικά κ.λ.π αλλά προτιμούν τα ξενόφερτα, μοδάτα σνακ και σάντουιτς.
Σωστές διατροφικές συνήθειες
Επειδή λοιπόν η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στη στοματική υγεία των παιδιών, θα πρέπει και οι γονείς να επιμένουν από πολύ νωρίς τα παιδιά τους να πάρουν σωστές διατροφικές συνήθειες.
Πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουν να τρώνε πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και να βουρτσίζουν ύστερα τα δόντια τους. Τα παιδιά μετά δεν θα πεινάνε στο σχολείο και δεν θα λαμβάνουν συνεχώς μικρά και ανθυγιεινά γεύματα, ενώ τα δόντια τους θα παραμένουν καθαρά.
Το κολατσιό των παιδιών, αν χρειάζεται, ή το μεσημεριανό τους, αν τρώνε στο σχολείο, θα πρέπει να το φροντίζουν με μεγάλη επιμέλεια οι γονείς ώστε να είναι ασφαλώς νόστιμο, ώστε να αρέσει στα παιδιά, αλλά και υγιεινό χωρίς να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και ζάχαρη.
Επίσης είναι ιδιαίτερα καλό να μην συνηθίσουν να πίνουν αναψυκτικά, χυμούς που έχουν ζάχαρη, σοκολατούχο γάλα, μιλκ σεϊκ . Ύστερα από κάθε γεύμα στο σπίτι ή στο σχολείο, θα πρέπει το παιδί να συνηθίσει να βουρτσίζει σχολαστικά τα δόντια του.
Φυσικά και το παιδί θα φάει και το γλυκό του και το παγωτό του αλλά μετά το φαγητό ώστε να μπορεί ύστερα να βουρτσίσει τα δόντια του. Οπότε δεν θα χορταίνει με γλυκά την πείνα του , θα τρώει όλο το φαγητό που επιβάλλεται να φάει και θα προστατεύει τα δοντάκια του από την τερηδόνα και τον κίνδυνο να χαλάσουν.

Γιώργος Τσιάνος: Aπό το Γύθειο στα Χανιά κολυμπώντας

Κολυμπούσε επί 28 ώρες για να στείλει μήνυμα ζωής!
Ο γιατρός ήρθε από το Γύθειο στα Χανιά διανύοντας 100 χιλιόμετρα

Κολύμπησε 28 ώρες για να στείλει το μήνυμα
της δωρεάς αίματος και μυελού των οστών!
Ο αθλητής και γιατρός από τα Τρίκαλα, Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος, έφτασε χθες στην περιοχή Μπάλος της Κισάμου.
Το ταξίδι του ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης με αφετηρία τις ακτές της Πελοποννήσου και διέσχισε μια απόσταση που υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα, μένοντας 28 ώρες μέσα στη θάλασσα.
Εμφανώς εξαντλημένος αλλά απολύτως καλά στην υγεία του, δήλωσε "Το μήνυμα είναι η προσφορά και ο υγιής αθλητισμός, αυτό μόνο".
"Η υπερπροσπάθεια του υπεραθλητή ας αποτελέσει παράδειγμα για την κοινωνία μας", δήλωσε η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη που υποδέχτηκε τον τολμηρό αθλητή στα Χανιά.

Ανθρώπινο μήνυμα
Το εγχείρημα του 35χρονου αθλητή είχε ως στόχο την προβολή του χανιώτικου Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Μέσω του εγχειρήματος αυτού ο Γεώργιος Τσιάνος, ο δεύτερος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τα εγχειρήματα του διάπλου της Μάγχης και της ανάβασης στο Εβερεστ, αποσκόπησε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να γίνουν εθελοντές και δωρητές αίματος και μυελού των οστών.
Προχθές το μεσημέρι παιδιά από σχολεία των Χανίων βρέθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου για να εμψυχώσουν και να δώσουν δύναμη στον αθλητή μιλώντας μαζί του μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης (skype).
Ο αθλητής παραμένοντας μέσα στη θάλασσα έκανε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να μιλήσει με τα παιδιά.

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσιάνος
Ο Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφορνίας των Η.Π.Α και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία. Τον διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκωτία. Έχει ειδικευτεί στην ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε... 

Συνενοχή.... Συνένοχοι...

«Τούς καθεύδοντας ἐργάτας εἶναι καί συνεργούς
τῶν ἐν τῷ κόσμῳ γινομένων.»
Οι κοιμισμένοι (φυσικώς και πνευματικώς) είναι εργάτες
και συνεργοί των όσων γίνονται στον κόσμο!

Αγανακτισμένη Σύνοδος: Αναζητήστε τους φοροδιαφυγάδες και ελέγξτε το κεφάλαιο.

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
για την οικονομική κρίση
......................................
Δεν αγνούμε και δεν παραβλέπουμε σε καμμιά περίπτωση την σκληρή πραγματικότητα για τους χαμηλομίσθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τους απολυθέντες από τις δουλειές τους, τους αγανακτισμένους και τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας, γι’ αυτό και τους συμπαραστεκόμεθα χωρίς καμία ιδιοτέλεια η αλλότριες επιδιώξεις.

Φθάνουν πια οι επιβαρύνσεις στους αδελφούς μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και χαμηλή σύνταξη.
Φθάνουν πια οι φόροι και οι περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων. Φθάνουν πια οι στρατιές των ανέργων.
Αναζητήστε τους φοροδιαφυγάδες και ελέγξτε το κεφάλαιο.

Σε πολλές τοπικές κοινωνίες η προσφορά της Εκκλησίας στο επίπεδο της πρόνοιας και της κοινωνικής μέριμνας αντικαθιστά απόλυτα και αυτό το Κράτος, στο οποίο ο Έλληνας πολίτης καταθέτει τη φορολογία του και τις ασφαλιστικές εισφορές του.
............................................ 
ολόκληρο το κείμενο εδώ

Steve Jobs (1955-2011)

«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον;» 
 (Μαρκ. 8, 36)
What good is it for someone to gain the whole world?
(Mark 8:36)

Η Apple ξεπερνά σε μέγεθος τη MicrosoftΜπορεί η Microsoft να ήταν εδώ και χρόνια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών γραφείου, ωστόσο μια γρήγορη ματιά στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποκαλύπτει ότι η Apple ξεπερνάει τη Microsoft σε αξία.
Η Apple είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Αμερική, ανεξαρτήτως κλάδου. Τα σκήπτρα κρατά η Exxon Mobil. (tomshardware, e-pcmag.gr)
Η Apple με τα I-pod, I-phone, I-pad, I-tunes είναι μεγαλύτερη εταιρεία και από την IBM, τον κολοσσό των υπολογιστών, μεγαλύτερη μακράν και από την Hewlett Packard, τον βασιλιά των επιτραπέζιων υπολογιστών. (e-pcmag.gr, e-pcmag.gr)
-------------------------------------------------------------------------- 
Και αυτό το κατάφερε ένας άνθρωπος, μόνος του, ο Steve Jobs. 
Ο άνθρωπος που ίδρυσε την Apple σε ένα γκαράζ, που την μεγάλωσε την έκανε ισχυρή, τον έδιωξαν, και τον ξανάφεραν πίσω για να αναλάβει ξανά τα ηνία της εταιρείας του. 
Και από τον πάτο την ανέβασε σε πρώτη εταιρεία της Αμερικής. Με δικές τους ιδέες, προσωπικές, παρήγαγε 3 νέα προϊόντα και κατέκτησε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας κάθε άνθρωπο, κάθε παιδί σ' αυτό τον πλανήτη. Πραγματικά ένας άνθρωπος που κέρδισε τον κόσμο όλο.
-------------------------------------------------------------------------
O Steve Jobs, τα είχε όλα. Όλα τα χαρίσματα. Ό,τι φανταστείτε το είχε αυτός ο άνθρωπος. Και τα αξιοποίησε, στο έπακρο. Και τα παρουσίασε τέλεια ως μέγας showman που ήταν:

Το μήνυμα της ζωής του, διατυπώνεται σε πρώτο πρόσωπο: 
Και αν ακόμα η ζωή σε χτυπήσει κατακέφαλα –όπως το Steve (πολύ πριν αρρωστήσει), όταν στα τριάντα του τον απέλυσαν από την Apple, την εταιρεία που ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του μαζί με το Steve Wozniak–, έχει σημασία: να μην χάνεις την πίστη σου, την αγάπη σου για αυτό που σου αρέσει, να μη βολεύεσαι, να μην τα παρατάς, να ζεις την κάθε μέρα σου σαν να είναι η τελευταία, να θυμάσαι το θάνατο: «Το να θυμάμαι πάντα πως σύντομα θα πεθάνω, ήταν η καλύτερη βοήθεια για να παίρνω τις σωστές αποφάσεις στη ζωή μου», είπε κάποτε ο Steve Jobs, σαν να ήταν Αγιορείτης Γέροντας. 

Έγραφε στο Whole Earth Catalog: «μείνετε αχόρταγοι• μείνετε τρελαμένοι». Αυτό το αποχαιρετιστήριο μήνυμα, μας το υπαγόρευσε ο ίδιος, κλικ εδώ). Και η πρώτη διαφήμιση του υπολογιστή Macintosh, που κυκλοφόρησε από την Apple στις 22 Ιανουαρίου του 1984, σκηνοθετημένη από το Ridley Scott, μάλλον τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη του Hollywood. Η ιδέα της - πιο επίκαιρη από ποτέ…(Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 --------------------------------------------------------------------
Αλλά, ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Steve Jobs;

Οι φίλοι και οι συνεργάτες τα λένε καλύτερα, λογικό άλλωστε. Ο "ιδιοφυής" και ο "μεγαλύτερος διευθύνων σύμβουλος της γενιάς του. Καμία αμφιβολία ότι τα επιτεύγματα του είναι μοναδικά. Όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος.  Ο Jobs διαμόρφωσε μια ολόκληρη βιομηχανία. Ο ίδιος ένα φαινόμενο στρατηγικής σκέψης, πολυμάθειας, πρωτοπορίας, παρουσίασης.
Με μια διαφορά: δεν ήταν τέλειος, όπως θεωρούν τα"ορφανά" του.
Ήταν αγενής, επιθετικός, μοχθηρός. Οι υπάλληλοι της Apple που τολμούν να μιλήσουν έχουν πει αρκετά για το φόβο που προκαλούσε το όνομα του.
Η επιτυχία της Apple χτίστηκε στις πλάτες Κινέζων εργατών, ανάμεσα τους και παιδιά, που δούλευαν ατέλειωτες ώρες με το φόβο της βαριάς τιμωρίας για τυχόν λάθη. Επίσης είναι γνωστό ότι επέβαλλε παρανοϊκούς κανονισμούς σχετικά με το ποιος μπορούσε να πει κάτι για τα προϊόντα του ή την εταιρία του και είχε απόλυτα αυταρχικό έλεγχο.
Η λογοκρισία που έχει επιβάλλει στις συσκευές του είναι πρωτοφανής. Ο,τιδήποτε σχετικό με τέχνη ή ταξιδιωτικούς οδηγούς για gay, πολιτικά καρτούν, σέξι φωτογραφίες, πολιτικές καρικατούρες κι άλλα σχετικά δεν παίζουν. Η φημολογούμενη ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο μάλλον δεν έφτασε ποτέ εδώ. Στην Apple υπάρχει η περίφημη "Worldwide Loyalty Team", που ειδικεύεται στο να βρίσκει οποιαδήποτε διαρροή πληροφορίας, να κατάσχει κινητά και να ψάχνει στα κομπιούτερ.
Το 2010, η Daily Mail, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ όταν ένας δημοσιογράφος της κατάφερε να μπει σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, που φτιάχνει προϊόντα για την Apple : "Το εργοστάσιο δουλεύει 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες τη βδομάδα, για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα της Apple. Οι εργάτες δουλεύουν σε 15άωρες βάρδιες. Κοιμούνται σε στενούς διαδρόμους, όπως της φυλακής, σε τριώροφα κρεβάτια για οικονομία χώρου, με στρώματα από μπαμπού, σε θερμοκρασίες πάνω από 35 και υγρασία 90%, χωρίς να υπάρχει αιρκοντίσιον. Ούτε κουβέντα για τα ζωύφια και τις αρρώστιες."
Ο Jobs είχε τη φήμη του τύραννου που μείωνε τους ανθρώπους, τους έβριζε και τους πίεζε μέχρι σημείου που δεν άντεχαν άλλο. Στο δρόμο του για τη μεγαλοσύνη δεν λογάριαζε ευγένειες και καθωσπρεπισμούς. Ποτέ δεν έπαψε να μειώνει λεκτικά τους άλλους και να χρησιμοποιεί πολύ κακή γλώσσα. Στο περιοδικό Fortune είχε γραφεί για τον ημίωρο δημόσιο εξευτελισμό μιας ομάδας της Apple, που κατέληξε με τον επιτόπιο "αποκεφαλισμό" του επικεφαλής.
Επίσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι έδωσε ποτέ λεφτά για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό σκοπό και μάλιστα διέκοψε όλα τα φιλανθρωπικά προγράμματα της Apple, όταν επέστρεψε το 1997.
Μπορεί να έγινε πατέρας και οικογενειάρχης αλλά παρουσίασε την κόρη του Lisa στα 23 της - που είχε αποκτήσει από τη φίλη του που δεν παντρεύτηκε ποτέ - και επί δυο χρόνια αρνιόταν την πατρότητα της ακόμα και στα δικαστήρια, καταθέτοντας "πως δεν θα μπορούσε να είναι ο πατέρας της Lisa γιατί ήταν στείρος και άγονος, άρα δεν είχε τη φυσική ικανότητα  να γεννήσει ένα παιδί.". Ο Jobs αργότερα αποδέχτηκε την πατρότητα, παντρεύτηκε την Laurene Powell, κι απέκτησαν τρία ακόμα παιδιά. (myreview.gr: Στάθης Παπούλιας, Cursed Crown
 --------------------------------------------------------------------
Είναι γνωστό ότι από το 2004 ο Steve Jobs έδινε μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, για την αφαίρεση από το πάγκρεας του νευροενδοκρινή όγκου με τον οποίο είχε διαγνωστεί και το 2009 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος
Σε μια ομιλία του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford το 2005 ο Jobs είχε πει: «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να πάνε στο παράδεισο δεν θέλουν να πεθάνουν για να φτάσουν εκεί. Και όμως ο θάνατος είναι ένα προορισμός που όλοι μοιραζόμαστε. Κανείς δεν του ξέφυγε ποτέ.» (vita.gr).
 --------------------------------------------------------------------
Ο Steve Jobs ήξερε τί τον περίμενε, και ενώ κέρδισε τον κόσμο όλο, έχασε όλες τις ευκαιρίες ...

«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, 
καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;»
 What good is it for someone to gain the whole world,
yet forfeit their soul?

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki