Friday 22 March 2019

Στην άλλη Παγκόσμια Ημέρα του Νερού θα λέμε το νερό-νεράκι

Σ' όποια χώρα της Ευρώπης να πας, σε όποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να παραγγείλεις ένα καφεδάκι, νερό δεν έχει, δεν σου σερβίρουν. 
Πρέπει να το παραγγείλεις το νεράκι. Να το παραγγείλεις και να το πληρώσεις ακριβά.
Μόνο στην «φτωχή» μας Ελλαδίτσα, μόλις καθίσεις στο τραπεζάκι, πριν παραγγείλεις, το νεράκι θα στο φέρουν να δροσιστείς και να ξεδιψάσεις. Δωρεάν.
Δεν είναι μόνο η φιλοξενία, που είναι στο αίμα μας, είναι που και το νεράκι είναι του Θεού.
Ένα ποτήρι νερό στο κερνάει ο Θεός, αλλά μόνο εδώ. Έξω θα το πληρώσεις ακριβά.
Είναι η νοοτροπία τους: Όλα τα πουλάνε. Πουλάνε και τα δώρα. Πήραν δώρο το νερό και το πουλάνε. 
Προτεστάντες - Τελώνες στο μυαλό και στη ψυχή.
Αλλά, τέλος πάντων, αυτό είναι το λιγότερο.
Τώρα κάνουν πολέμους για το πετρέλαιο, Διέλυσαν την Λιβύη, διέλυσαν τη Συρία. Τσάκισαν το Ιράκ, περικυκλώνουν το Ιράν. Το μάθαμε αυτό και δυστυχώς το συνηθίσαμε.

Λένε ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι για το νερό.

Λένε;
Τί λένε;
Μπουκάρισαν στο Αφγανιστάν και το 'καναν γης Μαδιάμ. 
Τι κάνανε εκεί; Πήρανε λέει τα βουνά για να βάλουν χέρι στα ορυκτά και τα πετρώματα, έτσι λένε.
Εκείνο που ξέρω εγώ είναι, ότι αφού έκαναν κατοχή στο Αφγανιστάν, μπήκε μέσα η Νεστλέ, αυτή η γνωστή, με του πουλιού το γάλα, έπιασε όλες τις πηγές νερού και τις σφράγισε.
Τις σφράγισε. Τέλος.
Που θα πει, άμα διψάσει ο Αφγανός θα πρέπει να αγοράσει το νεράκι του κι επειδή είναι εξαθλιωμένος, δεν θα μπορεί να αγοράσει και θα πεθάνει.
Το νεράκι, θα πουλιέται στους προνομιούχους. 
Οι άλλοι να ψοφήσουν.
Θα έχουμε NesTea αφγανικό και νεράκι «Αλ Κάιντα» σε περιτύλιγμα Τζιχάντ με σπόνσορα την Νεστλέ.
Έτσι θα γίνουν τα πράγματα, τί λέω, έτσι γίνονται. Κι ας κάνουν συνέδρια για την κλιματική αλλαγή. Δεν θέλουν ισορροπία στον πλανήτη, ισορροπία στο κλίμα. 
Οι λίγοι και καλοί πρέπει να ζήσουν, οι άλλοι ψόφο.
Τώρα έρχεται μια μεγάλη κακοκαιρία και ο Τράμπ κοροϊδεύει, «μα που είναι αυτή κλιματική αλλαγή, μα που είναι; 
Πότε θα κάνει ζέστη να τελειώσει το νερό; Πότε;» και γελάει!
Γελάει ...
Κι εκεί κάτω στην Αφρική, πεθαίνουν από την δίψα.

Το χαμομηλάκι επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Τρομάρα μας!


Παραφροσύνη... (Homo Parafronus)

Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Μήπως με το που μπήκε ο Άνοιξη το παιδί παρουσιάζει έντονη φαγούρα στη μύτη ή στα μάτια; Μήπως βήχει και φτερνίζεται ακόμα και με μια σύντομη βόλτα στο πάρκο ή στην εξοχή; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη των φυτών, οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος όλο και αυξάνεται στις χώρες της Μεσογείου, όπως και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό – λένε οι ειδικοί – σχετίζεται άμεσα με αλλεργιογόνους παράγοντες, κοινούς στις μεσογειακές χώρες (π.χ. η γύρη της ελξίνης ή παριετάριας, ελιάς κ.ά.), αλλά και με μύκητες που ευνοούνται από τις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες (υγρασία και ζέστη).
Όσον αφορά τη χώρα μας, οι περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνονται κάθε άνοιξη σε ποσοστό που ξεπερνά το 15%, ενώ ένα στα δέκα παιδιά υποφέρει από αλλεργικό άσθμα, σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες.
Σημειώνεται ότι η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, φαγούρα στα μάτια, στον ουρανίσκο, στον ρινοφάρυγγα ή στα αφτιά και με έκκριση υγρού (που μοιάζει με νερό).
Γνωρίζοντας ότι η γύρη των δέντρων και των φυτών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μόνο κατά τους μήνες της μεγάλης ανθοφορίας τους, δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ο γονιός δεν έχει παρά να φροντίσει ώστε να εκτίθεται το παιδί του όσο το δυνατόν λιγότερο σε καταστάσεις δυνητικά απειλητικές για την υγεία του.
Η ανοιξιάτικη επίσκεψη ενός παιδιού στο πάρκο, μπορεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.  Πρόκειται για παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη γύρη των φυτών και παρουσιάζουν φαγούρα στη μύτη, κοκκινίζουν και γεμίζουν δάκρυα τα μάτια τους, βήχουν, φτερνίζονται και τρέχει η μύτη τους, παθαίνουν αναφυλαξία κ.ο.κ.
Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο το παιδί με αλλεργικό άσθμα ή ρινίτιδα να αποφύγει τελείως τη γύρη, κύριο μέλημα του γονιού πρέπει να είναι να περιορίσει την έκθεσή του στη γύρη. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγετε τις βόλτες με το παιδί κοντά σε δέντρα και φυτά, όπως η ελιά, που ευθύνεται για τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι βόλτες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου τα επίπεδα της γύρης είναι πιο χαμηλά είναι προτιμότερες, για παιδιά ευαίσθητα στην αλλεργία της γύρης.
Επίσης σημαντικό είναι να κλείνετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις όπως και να φροντίζετε να αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού σας νωρίς το πρωί, δεδομένου ότι η απελευθέρωση των κόκκων της γύρης αρχίζει με τη θέρμανση της ατμόσφαιρας.
Με την ολοκλήρωση της βόλτας, κάντε μπάνιο το παιδάκι σας, έτσι ώστε να αποβάλλετε τυχόν μικρόβια και γύρη.
Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού δροσερή και ξηρή, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά παπλώματα και μαξιλάρια.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαθέτετε σε περίπτωση ανάγκης ειδικά σκευάσματα (αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και οφθαλμιούχα κολλύρια κ.ο.κ.) που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας για την περίπτωση του παιδιού σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πηγές: vita.gr
superpanes.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki