Wednesday 7 May 2008

ΟΥΑΙ !!!! (π.κ: προ κρίσης και προ κορωνοϊού)

Διαβάζω στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 37 χώρες πλήττει η πείνα και η έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο “πόλεμο της πείνας
Μάλιστα!
Κατά τα άλλα η Ελλάδα έχει τα πιο χοντρά παιδιά στην Ευρώπη!
Αν το καλοσκεφτείς περνάμε καλά ε;;

Έχουμε το καναπέ μας, παίζουμε το στοίχημά μας από το κομπιούτερ μας, έχουμε μια γυναίκα, καμια δεκαριά παιδιά, τη γκόμενά μας, τη παρέα να βλέπουμε το «ΜΠΑΟΚ» ή το «Θρύλλο», πίνοντας μπύρες και τρώγοντας «σουφλάκια» με τζατζίκια και καμιά φορά πάμε και σε κανένα σκυλάδικο να νοιώσουμε άρχοντες, να πετάξουμε καμιά χιλιαριά γαρούφαλα στο πιπίνι που μας ερέθισε στη πίστα και βλέποντας τα οπίσθια της γυναίκας του φίλου μας που χορεύει πάνω στο τραπέζι το άσμα της αοιδού «εκεί που καίγομαι πολύ»!
Χλίδα σου λέω!
Τι άλλο να ζητήσουμε από τη ζωή?
Είμαστε καλοί γονείς, γιατί το παιδί μας των 8 ετών, από 35 κιλά που πρέπει να ζυγίζει, φτάνει το καταπληκτικό ρεκόρ των 65 κιλών!
Άσε που στα 15 θα έχει μέσα στο δωμάτιό του δικιά του τηλεόραση, dvd, υπερσύγχρονο κομπιούτερ, να κάνει chat με ανώμαλους κωλόγερους και κατά τα άλλα θα απαιτούν χωρίς να ξέρουν να δίνουν σε γονείς κι αδέρφια μια σταγόνα χαράς!!
Κατά τα άλλα γι αυτά οι Θερμοπύλες θα είναι άπλα το μέρος που κατούρησαν σε μια σχολική εκδρομή!
Έτσι τα έχουμε φιμωμένα κι εμείς τη κάνουμε λαμόγια από τις αληθινές ανάγκες τους!
«Μάγκες» πατεράδες, που είναι ανίκανοι και τρέμουν, μήπως και ερωτηθούν από το παιδί τους για έρωτα, για αγώνα, για πνεύμα, για αληθινή ζωή!
Έτσι τυφλωμένα και αποχαυνωμένα μέσα στην επίπλαστη χλίδα, μπας και ξεχάσουν ότι ζουν!
θα μου πεις τώρα: έλα ρε συ Γιώργο! Υπερβολικός είσαι!
Ε, καλά! ΕΙΜΑΙ!!!!
Όπως κι αυτό που διάβασα:
«Ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 37 χώρες πλήττει η πείνα και η έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο
“πόλεμο της πείνας» και τι μας νοιάζει εμάς ρε? θα μου πείτε.
Έλα ντε!
Εμείς είπαμε! Είμαστε μια χώρα προηγμένη.
Με το δώρο του Πάσχα τρέξαμε στα jumbo, στο χασάπη για τα αρνιά και τα άντερα για να εορτάσομεν ως καλοί Χριστιανοί το Πάσχα!
Σιγά μη δώσουμε δεκάρα για να γίνουμε ανάδοχοι σε κάνα παιδί στη Σομαλία ή στην Αιθιοπία!
Το ACTION AID (για τα παιδιά του τρίτου κόσμου) και η ΦΛΟΓΑ (για τα παιδιά με καρκίνο), νομίζουμε ότι είναι καινούργιο μοντέλο της μερτσέντες (επί το ελληνικότερον) ή κανένα καινούργιο μοντελάκι μακιγιάζ ή δονητών!
Αλήθεια συνΈλληνες της μάσας, έχουμε καταλάβει οτι τα παιδιά που πεινάνε στην Αφρική ή στην Ασία, είναι όλων μας?
Ότι όλοι μας αφήνουμε αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν στη πείνα?
Δεν είπα να γίνουμε όλοι καλοί Σαμαρείτες και να τρέξουμε στην Αφρική να δώσουμε το «είναι» μας σα συνάνθρωποι.
Όχι μωρέ!
Ας μη φάει το παιδάκι σας ένα βράδυ δέκα σουβλάκια. Ας φάει εννέα!
Ας μη βγείτε με τη γκόμενα ένα βράδυ να τα πιείτε στα μουγκά στο μπαρ κι ας κάτσετε σπιτάκι σας, μπας και ερωτευτείτε!
Απλό?
Ναι θα μου πεις.
κι όλα αυτά τα χρηματάκια από δυο πράγματα που σας πρότεινα να τα δώσετε στις οργανώσεις ενάντια στη πείνα στο τρίτο κόσμο.

Μια πείνα που είναι πλαστή!
Μια πείνα που την επινόησαν και τη διαχειρίζονται οι ασπρουλιάρηδες τύραννοι κάπου εκεί στα "think tanks" της Αμερικής!
Μια πείνα, που στην ουσία τη φτιάξαν για να υποττάξουν λαούς και να ξεσκίσουν υπολήψεις και αξιοπρέπειες λαών και εθνών!
και τώρα έρχονται να ανησυχήσουν.
Ωωωωωωωωω!!!!!!!!
Πονόψυχοι χοντροί κι αναίσθητοι φονιάδες των λαών!
Αλλά είπαμε! Εμείς περνάμε καλά!
Τα έχουμε όλα!
Όλα εκτός απο ένα!
ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ!! γιατί αυτή τη ξεπουλήσαμε στο διάολο για ένα σπιτάκι και μια μοναξιά!

«Ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 37 χώρες πλήττει η πείνα και η έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο “πόλεμο της πείνας
ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια

Η σύγχρονη ορολογία σταδιακά ξεφεύγει από τον όρο «ειδικά παιδιά» για να τον αντικαταστήσει με το σωστότερο «παιδιά με ειδικές ανάγκες», σε μια προσπάθεια να μπει μπροστά και να τονιστεί η ιδιότητά τους ως παιδιών πρωτίστως και στη συνέχεια να προσδιοριστεί ότι υπάρχουν και κάποιες ειδικές ανάγκες.

Οι ενοχές...

Οι ενοχές είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός συναισθηματικός παράγοντας που βασανίζει τους γονείς. Συναισθήματα φόβου, απογοήτευσης, σύγχυσης, απόρριψης και έλλειψης δύναμης να κάνουν κάτι για να μεταβάλουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση βασανίζουν πολλούς γονείς και αποτελούν τη φυσιολογική αντίδραση σε μια αναπάντεχη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι ναι μεν δεν μπορούν να αλλάξουν το παρελθόν και τη διάγνωση, αλλά μπορούν να έχουν μια θετική επιρροή στην εξέλιξη του παιδιού τους, χτίζοντας θετικές σχέσεις γύρω τους και δημιουργώντας μια ζεστή οικογένεια που προσφέρει αγάπη, σιγουριά και φροντίδα σε όλα της τα μέλη.


Χειρισμός των αρνητικών συναισθημάτων
Τα συναισθήματα που περιγράφηκαν παραπάνω είναι φυσιολογικά. Οι γονείς πρέπει να αναθεωρήσουν τις ελπίδες και τα όνειρα που είχαν για το παιδί τους στο πλαίσιο της ειδικής του ανάγκης. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουν το θυμό τους, να τον αποδεχτούν και, στη συνέχεια, να απαλλαγούν από αυτόν. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι φανερό την ώρα της οδύνης, η ζωή βελτιώνεται και τα θετικά συναισθήματα επιστρέφουν. Χρειάζονται αποδοχή και προσωπική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων. Με αυτό τον τρόπο, ο γονιός θα απαλλαγεί από την αρνητική επιρροή του θυμού και της πίκρας του που απορροφά την ενεργητικότητα και την πρωτοβουλία του, θα θωρακιστεί και θα αποκτήσει νέα ψυχικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν στη συνέχεια. Η επαγγελματική βοήθεια από τους ειδικούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη σε αυτήν τη φάση της ζωής τους.

Θετική στάση ζωής
Μία θετική στάση ζωής είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση και των δυσκολότερων καταστάσεων. Ο άνθρωπος μπορεί πάντα να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, χωρίς να αρνείται τη σοβαρότητά τους. Όταν, για παράδειγμα, στην κόρη του κυρίου και της κυρίας x γνωστοποιήθηκε η διάγνωση της μυϊκής δυστροφίας, μετά το αρχικό σοκ, οι γονείς ανακουφίστηκαν από το γεγονός ότι η φυσική αυτή αναπηρία δεν συνοδευόταν και από πνευματική καθυστέρηση. Στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης ζωής βοηθά και η αφιέρωση χρόνου από την πλευρά των γονιών για τον εαυτό τους και τις δικές τους ανάγκες, πέρα από εκείνες του παιδιού τους. Η ξεκούραση, η σωστή διατροφή, η καταπολέμηση του άγχους και οι κοινωνικές επαφές μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Μήνυμα προς όλους τους γονείς: «Δεν είστε μόνοι σας!»
Η απομόνωση που νιώθουν οι γονείς, κυρίως την εποχή της διάγνωσης αλλά και σε άλλες κρίσιμες καμπές της ζωής του παιδιού με ειδικές ανάγκες, παρατηρείται παγκοσμίως. "Ένιωθα σαν να κουβαλούσα το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους μου και ότι ήταν απλώς ζήτημα χρόνου το πότε θα λύγιζα" εξομολογείται η μητέρα ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση. Και η αντίδρασή της δεν είναι καθόλου παράξενη, αφού πρόκειται για μία από τις βασικές συναισθηματικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν τους γονείς που έχουν ένα παιδί με αναπηρία, διανοητική, κινητική, ή άλλου είδους. Η πρώτη σκέψη είναι «γιατί να τύχει αυτό σε μας;» με το συνεπαγόμενο συναίσθημα μοναξιάς και πεποίθησης ότι είναι οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.

Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα, άγνοια και άγραφοι κοινωνικοί κανόνες που ήθελαν την τήρηση σιωπής γύρω από τα ζητήματα ειδικών αναγκών επέβαλαν την κοινωνική απομόνωση των οικογενειών με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες.

«Τολμηροί» γονείς που κυκλοφόρησαν με ένα μωρό με σύνδρομο Down στο καροτσάκι του εξομολογούνται: "Άνθρωποι στο δρόμο ή σε δημόσιους χώρους έσκυβαν πάνω από το καροτσάκι χαμογελώντας, αλλά μόλις αντίκριζαν τον γιο μας απέστρεφαν το βλέμμα και έκαναν αρνητικά σχόλια, αγκάθια που μπήγονταν στην καρδιά μας". Και δεν είναι οι μοναδικοί γονείς που έχουν μια τέτοιου είδους ιστορία να μοιραστούν. Αλλά, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, μαθαίνοντας από την εμπειρία τους, και έχοντας τη δυνατότητα να μοιραστούν και να συγκρίνουν την ιστορία τους με εκείνη άλλων γονιών σε παρόμοια θέση, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν ήταν μόνοι στην πορεία των πραγμάτων.

Τι μπορώ να κάνω ως γονιός περιμένοντας τη διάγνωση του παιδιού μου ή αμέσως αφότου έχει δοθεί;
Κάθε παιδί είναι ένα μοναδικό άτομο και, ακόμα και με τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, η διάγνωση μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν πρόκειται για κάποια σπάνια ή μη ξεκάθαρη περίπτωση, μπορεί οι γιατροί να περιμένουν να δουν όλη την κλινική εικόνα, όπως θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, προτού αποφανθούν για τη διάγνωση. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι η διάγνωση δεν είναι ταυτόσημη με την πρόγνωση της διαταραχής ή της ασθένειας, καθώς παιδιά με το ίδιο πρόβλημα έχουν διαφορετική εξελικτική και μαθησιακή πορεία. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν -τόσο για διαγνωστικούς όσο και για λόγους περαιτέρω χειρισμού της κατάστασης- με τους παρακάτω τρόπους:
  • Ειλικρινή και ευκρινή επικοινωνία με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Οι γονείς είναι οι ιθύνοντες σε ό,τι αφορά το παιδί τους και μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.
  • Για να μειώσουν τη σύγχυση και το άγχος που συνήθως συνοδεύουν τις ιατρικές επισκέψεις, οι γονείς μπορούν να καταρτίσουν μια γραπτή λίστα με τις απορίες και τις ερωτήσεις τους, καθώς και με παραδείγματα από τη συμπεριφορά του παιδιού τους, προκειμένου να τα συζητήσουν με το γιατρό τους στη διάρκεια της επίσκεψης.
  • Καθώς η ιατρική και η ψυχολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα στον όγκο της γνώσης που έχουν συσσωρεύσει, είναι απαραίτητο για τους γονείς να καταλάβουν ότι θα πρέπει να συνεργάζονται με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, και όχι γιατί ο ένας ειδικός τούς παραπέμπει σε κάποιον άλλον για να τους ξεφορτωθεί.
  • Αν στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης ο γονιός δεν καταλάβει κάτι, είναι απαραίτητο να ρωτήσει για να πάρει τη σωστή πληροφορία. Ο ρόλος του γιατρού είναι να βοηθήσει και όχι να εκφοβίσει.
  • Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από το γιατρό τους να τους φέρει σε επαφή με άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα.
Αντιμετώπιση του κοινωνικού περίγυρου
Η άγνοια και η έλλειψη κατανόησης συχνά οδηγούν στη λάθος αντιμετώπιση που έχουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες από τον περίγυρό τους. Οι γονείς είναι συνήθως αυτοί που το αντιλαμβάνονται και πληγώνονται. Μπορούν όμως να επιμορφώσουν τους γύρω τους για την κατάσταση του παιδιού τους και να τους προτείνουν θετικούς τρόπους αντιμετώπισής του. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ή συναντούν μεγάλη αντίδραση, ίσως είναι καλύτερα να απομακρυνθούν από τα συγκεκριμένα άτομα που τους προξενούν δυσκολίες.

Λίζα Βάρβογλη, Κλινική Ψυχολόγος

Χαμομήλι

Το όνομα του είναι σύνθεση από τις λέξεις χαμαί (πάνω ή χαμηλά στο έδαφος) και μήλον, επειδή η μυρωδιά του θυμίζει αυτή του μήλου (χάμω - μήλο). Έχει βλαστό λείο, πολύκλαδο, όρθιο. Τα φύλλα δις ή τρις φτεροσχιδή. Τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια, ασπροκίτρινα. Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτά της μαργαρίτας, με λευκά πέταλα να περιστοιχίζουν μια κεντρική κιτρινωπή κεφαλή στην οποία είναι συγκεντρωμένη η γύρη.
Ο κίτρινος ανθικός δίσκος είναι διογκωμένος και κούφιος από μέσα (αν δεν το αναγνωρίζετε από την χαρακτηριστική μυρωδιά του τεμαχίστε το για να δείτε το κενό). Το χαμομήλι είναι μονοετές και δεν αναπτύσσεται πολύ σε ύψος (δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά). Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα εδάφη, στα λιβάδια και στους αγρούς. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Μάιο. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά. Αφού τα αποξηράνετε καλύτερα να τα φυλάξετε στο ψυγείο διότι χάνουν πολύ εύκολα τις ιδιότητες τους,( είδη χάνουν το 40% των δραστικών συστατικών τους μετά τον 4-5 μήνα).
.
Συστατικά του φυτού είναι κουμαρίνες, διάφορα φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, χαμαζουλένιο, αιθέρες, σεσκιτερπένια, κ.α. Τα τμήματα του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι οι κεφαλίδες των ανθέων.
Οι ιδιότητες του ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, είναι ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
.
Δράση
  • Σε κλινικές μελέτες τα εκχυλίσματα του χαμομηλιού αναφέρεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες γενικά στο οργανισμό και ιδιαίτερα στον ανθρώπινο στόμαχο και δωδεκαδάκτυλο.
  • Το χαμομήλι αναφέρεται ότι είναι αποτελεσματικό και για μολύνσεις του βλεννογόνου.
  • Επίσης έχει ελαφρώς ηρεμιστικές ιδιότητες
 .
Χρήσεις
  • Το κοινό χαμομήλι χρησιμοποιείται ευρέως σαν έγχυμα από τα άνθη και έχει ευχάριστη μυρωδιά και ελαφρά πικράζουσα γεύση.
  • Χρησιμοποιείται ακόμα στην ομοιοπαθητική
  • Τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή έχουν κολικούς.
  • Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι
  • Από τα άνθη παράγεται το πολύτιμο αιθέριο έλαιο χρώματος ελαφρό μπλε.
  • Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φουσκώματος στο στομάχι–τυμπανισμός.
  • ναυτίας του ταξιδιώτη.
  • αιμορροΐδων.
  • Σε περιπτώσεις γαστρεντερικών ενοχλήσεων, συνδυαζόμενες με νευρικότητα στα παιδιά.
  • Εξωτερικά επιθέματα για μαστίτιδα, ελκών στα πόδια.
  • Για πλύσεις των γενετικών οργάνων.
  • Για την θεραπεία δερματικών ασθενειών.
  • Για τη θεραπεία γαστρεντερικών σπασμών, φλεγμονωδών ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος,
  • Για δυσμηνόρροια.
  • Ένα ρόφημα χαμομηλιού προάγει ήσυχο ύπνο.
  • Για τα κουρασμένα μάτια.
  • Για μαλλιά πιο λαμπερά και πιο ξανθά
.
Αλληλεπιδράσεις
Δεν αναφέρονται συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις. Υπερβολικές δόσεις όμως μπορεί να εμπλακούν στην αντιπηκτική θεραπεία, εξαιτίας της παρουσίας των κουμαρινικών συστατικών του. Επίσης, λόγω της καταπραϋντικής του δράσης, το κοινό χαμομήλι δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με αγχολυτικά-ηρεμιστικά φάρμακα ιδιαίτερα με βενζοδιαζεπίνες, ή αλκοόλ.
 .
Σας προτείνουμε: Chamomile fluid extract (lifeplan), αιθέριο έλαιο Chamomile ABSOLUTE, Chamomile blend tabs. (lifeplan).
 
Δέττη Χριστοφίδου, Βοτανοθεραπεύτρια, Web link : http://www.karpasia-hp.com/
.
... το χαμομηλάκι βρίσκεται παντού,
στην εξοχή και την πόλη
και για να το δεις πρέπει να σκύψεις,
για να μην το πατήσεις πρέπει να προσέξεις.
Δεν κάνει φιγούρα, είναι ταπεινό σαν τα παιδάκια,
μικρό και ταπεινό,
αλλά η απαλή και διακριτική μοσχομυρωδιά του
γεμίζει τον αέρα και ευφραίνει τις καρδιές μας.
Αγαπάει τον ήλιο και στρέφει στο Φως το κεφαλάκι του,
και είναι ιαματικό με τρόπους πολλούς,
και καλλωπιστικές ιδιότητες έχει,
και είναι ευλογημένο …. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki