Sunday 15 November 2020

Μαμά βαριέμαι! Γιατί είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να βαρεθεί;

Μαμά βαριέμαι! Πόσο συχνά το ακούτε αυτό από το παιδί σας; Και τι κάνετε μόλις σας το πει; Έχετε αναρωτηθεί γιατί βαριούνται τα παιδιά; Κι αν βαρεθούν τι πειράζει; Μήπως τους κάνει καλό;

Μια από τις πιο συχνές εκφράσεις των παιδιών από τη νηπιακή κιόλας ηλικία είναι το “Μαμά βαριέμαι”! Τις πρώτες φορές που το άκουσα από τα παιδιά μου σκέφτηκα ότι μάλλον δεν έχουνε πολλά παιχνίδια κι έτσι προμηθεύτηκα μερικά ακόμα! Μετά σκέφτηκα ότι μάλλον δεν κάνουμε αρκετά διασκεδαστικά πράγματα μαζί κι έτσι κάθισα να παίξουμε πιο πολύ ώρα. Στη συνέχεια όμως ξανά άκουσα το “Μαμά βαριέμαι”! Κι εκεί κατάλαβα ότι και πολλά παιχνίδια έχουμε και ότι απασχολώ δημιουργικά τα παιδιά μου αρκετά συχνά! Οπότε συνειδητοποίησα ότι δεν πειράζει! Tο να βαριούνται τα παιδιά έχει και τα καλά του!

Μαμά βαριέμαι!

Η βαρεμάρα είναι κάτι το φυσιολογικό. Και οι μεγάλοι βαριόμαστε πολλές φορές, αλλά είτε δεν το εκφράζουμε είτε ξέρουμε και το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Το παιδί μπορεί να βαριέται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Πχ την ώρα του μαθήματος, την ώρα της δραστηριότητας, την ώρα του φαγητού, του παιχνιδιού, κτλ.

Είναι σημαντικό να αφήσουμε το παιδί να αισθανθεί την πλήξη του και να μάθει να τη διαχειρίζεται. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε όλες τις στιγμές της ημέρας δίπλα του για να του δίνουμε λύσεις. Εξάλλου, οι ειδικοί λένε ότι η βαρεμάρα ενεργοποιεί τον εγκέφαλο του παιδιού και τον δραστηριοποιεί. Έτσι προάγει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του.

Η βαρεμάρα κάνει καλό

Ένα παιδί που βαριέται έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την πλήξη του και να επωφεληθεί. Την επόμενη φορά που το νήπιο ή το μεγαλύτερο παιδί σας πει “Μαμά βαριέμαι” μην τρέξετε να δώσετε αμέσως τη λύση. Αφήστε το παιδί να το διαχειριστεί μόνο του. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται, δώστε του το έναυσμα να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα τη φαντασία του και να φτιάξει μια ιστορία, ένα παιχνίδι ρόλων, μια χειροτεχνία, κτλ που θα το βοηθήσουν να βγει από την πλήξη του. Όσο περνάει ο καιρός θα τα καταφέρνει ολοένα και καλύτερα να διαχειρίζεται τη βαρεμάρα του και φυσικά αυτό θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. 

Το σημαντικότερο είναι ότι θα ενισχύεται η δημιουργικότητα του. Κι αυτό γιατί ένα παιδί που βαριέται και δεν έχει τη μαμά να τρέξει να του δώσει λύση “αναγκάζεται” να σκεφτεί. Να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει για να νικήσει την πλήξη του. Η βαρεμάρα λοιπόν γεννάει ιδέες και μάλιστα συχνά τις καλύτερες!

Γι΄αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσετε

-“Μαμά βαριέμαι”

πείτε του:

-“Δεν πειράζει παιδί μου, έχει και η βαρεμάρα τα θετικά της”!

Μπορεί στην αρχή να απογοητευτεί ή να θυμώσει και να δυσκολευτεί. Όμως μόλις βάλει το μυαλό του να δουλέψει είναι σίγουρο ότι θα σκεφτεί τις πιο όμορφες και δημιουργικές ιδέες για να απασχολήσει τον εαυτό του!

imommy.gr

Είναι σημαντικό για το παιδί σας να σας βλέπει να προσπαθείτε και να ζορίζεστε

Νομίζετε ότι είναι σημαντικό όταν προσπαθείτε να πετύχετε κάτι, για παράδειγμα να σφίξετε τη βρύση που τρέχει, να πακετάρετε τις βαλίτσες, να φτιάξετε ένα φαγητό ή να κρεμάσετε ένα κάδρο στον τοίχο, θα πρέπει να το κάνετε γρήγορα και τέλεια ώστε να σας δει το παιδί σας ως ‘τέλειους’;

Λάθος!

Τα τελευταία χρόνια ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί επικεντρώνονται σε μια νέα σημαντική έννοια την οποία στα ελληνικά μπορούμε να αποδώσουμε ως «δύναμη χαρακτήρα» (grit). Η δύναμη χαρακτήρα έχει κεντρική θέση στην ανάπτυξη του παιδιού και στη σχολική του εξέλιξη και μάθηση: δίνει περισσότερη σημασία στην προσπάθεια, την υπομονή και επιμονή του παιδιού και λιγότερη έμφαση στο IQ και το ταλέντο του παιδιού. Με άλλα λόγια, δε φτάνει να είσαι έξυπνος ή καλός σε κάτι, αν δεν κάτσεις να εξασκηθείς, αν δε μάθεις να σηκώνεσαι όταν πέφτεις, αν δεν βάλεις κόπο, χρόνο και προσπάθεια σε αυτό που κάνεις για να βελτιωθείς και να το τελειοποιήσεις.

Help sign in library

Γεννιέται κανείς με δύναμη χαρακτήρα ή είναι κάτι το οποίο διδάσκεται;

Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μια ιδιότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο παιδί. Όπως εξηγώ αναλυτικά στα βιβλία μου «Καταπληκτική Μαμά με Παιδιά 6-9 ετών» και «Καταπληκτική Μαμά με Παιδιά 9-12 ετών», τα παιδιά μαθαίνουν σε μεγάλο βαθμό από αυτό που βλέπουν να κάνουν οι γονείς, και ειδικά η μαμά τους, και λιγότερο από αυτό που τους λένε να κάνουν.

Αυτό λοιπόν που πραγματικά μετράει είναι το καλό παράδειγμα! Μάλιστα, δε χρειάζεται να περιμένουμε να ξεκινήσει το παιδί σχολείο, αλλά πολύ νωρίτερα, από ενάμιση χρονών περίπου, μπορούμε να του δώσουμε το καλό παράδειγμα με τη δική μας συμπεριφορά και να το βοηθήσουμε να αποκτήσει δύναμη χαρακτήρα.

liza, varvogli, psyxologia, symvoules, paidi, katapliktiki, mama,

Η διδακτορική φοιτήτρια Julia Leonard στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης σχεδίασε ένα έξυπνο πείραμα, για να τεστάρει αν τα μικρά παιδάκια, 15 μηνών, μπορούν να μάθουν από τη συμπεριφορά των ενηλίκων γύρω τους. Χώρισε τα παιδάκια σε δύο ομάδες και στη μία ομάδα τα παιδιά παρατήρησαν την ερευνήτρια να προσπαθεί σκληρά να πετύχει δύο στόχους: να βγάλει ένα παιχνίδι από τη συσκευασία του και να ξεγαντζώσει έναν γάντζο που ήταν μέσα σε μία αλυσίδα. Στην άλλη ομάδα, τα παιδιά παρατήρησαν την ερευνήτρια να πετυχαίνει τους δύο παραπάνω στόχους χωρίς καμία δυσκολία ή προσπάθεια. Στη συνέχεια, η ερευνήτρια έδωσε στα μικράκια τα ίδια παιχνίδια και τους ζήτησε να πετύχουν τους ίδιους δύο στόχους που είχε προσπαθήσει προηγουμένως και η ίδια.

Και τι βρήκε;

Βρήκε ότι τα παιδιά που ήταν στην ομάδα που παρατηρούσαν την ερευνήτρια να προσπαθεί, να δυσκολεύεται, αλλά στο τέλος να τα καταφέρνει, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι να τα καταφέρουν σε σχέση με τα παιδάκια της άλλης ομάδας. Τα παιδάκια που είχαν δει την ερευνήτρια να τα καταφέρνει με την πρώτη προσπάθεια, τα παράτησαν πολύ εύκολα όταν τους ζητήθηκε να κάνουν το ίδιο πράγμα και ζορίστηκαν.
Τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν διπλές πιθανότητες να συνεχίσουν να προσπαθούν χωρίς να τα παρατήσουν μέχρι να τα καταφέρουν! Αυτό είναι σαν να λέμε ότι διπλασιάσατε τα λεφτά σας!

Το πείραμα αυτό είναι σημαντικό, επειδή μας λέει κάποια βασικά πράγματα:

  • Καταρχήν, τα παιδιά πάντα μας βλέπουν και παρατηρούν τι κάνουμε (και όχι απαραιτήτως τι λέμε).
  • Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα που τους δίνουμε.
  • Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα παιδιά χρειάζονται παραδείγματα από τους γονείς τους όπου, όταν τους παρατηρούν να δυσκολεύονται με κάτι, να συνεχίζουν την προσπάθεια και να μην τα παρατάνε (και να προσπαθούν χωρίς να βρίζουν παρακαλώ!) μέχρι να πετύχουν. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες της υπομονής και επιμονής και…
  • Όταν έρθει η ώρα, όπως στο σχολείο, προσπαθούν και δεν τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία.
  • Έτσι χτίζεται η δύναμη χαρακτήρα, μία σημαντική ιδιότητα για να τα καταφέρει ένα παιδί και να πετύχει στη ζωή του.

liza, varvogli, psyxologia, symvoules, paidi, katapliktiki, mama,

Οπότε, την επόμενη φορά που το παιδί σας στέκεται σιωπηλό και σας παρακολουθεί να προσπαθείτε να πετύχετε κάτι, να αλλάξετε λάστιχο στο αυτοκίνητό σας ή να μαγειρέψετε ένα περίπλοκο φαγητό ή οτιδήποτε, και νιώθετε ντροπή και ότι θα έπρεπε να μπορείτε να το κάνετε άψογα και άκοπα, ΜΗ νιώθετε άσχημα! Θυμηθείτε ότι εκείνη τη στιγμή το παιδί σας δε σας κρίνει αρνητικά μέσα του, ούτε σας θεωρεί ανίκανο, αλλά μαθαίνει από το παράδειγμα που του δίνετε ότι πρέπει να προσπαθεί και να επιμένει μέχρι να τα καταφέρει!

varvogli.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης / 19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children

Το χρονικό διάστημα από 1ης έως 19ης Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης» («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children»), προκειμένου μέσα από διάφορες δράσεις να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες.
Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε για να συνδυαστεί με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Η πρωτοβουλία συσπειρώνει οργανώσεις, για την υπεράσπιση του παιδιού.

Το Χαμομηλάκι υιοθετεί 19 θέματα για την εκστρατεία κατά της παιδικής κακοποίησης
  1. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις
  2. Σεξουαλική κακοποίηση
  3. Εκφοβισμός
  4. Παραμέληση
  5. Παιδική εργασία
  6. Σωματική τιμωρία
  7. Εμπορία / Πώληση παιδιών
  8. Παιδική πορνεία
  9. Παιδική πορνογραφία
  10. Εμπορία και Διακίνηση / Trafficking παιδιών
  11. Παιδικός σεξουαλικός τουρισμός
  12. Επιβλαβείς εθιμοτυπικές πρακτικές
  13. Παιδιά του δρόμου
  14. Διακρίσεις με βάση την κατάσταση της υγείας
  15. Εθισμός και κατάχρηση ουσιών
  16. Υποσιτισμός
  17. Κίνδυνοι των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών 
  18. Απαγωγή Ανηλίκων
  19. Θανατική ποινή
Πηγές:

Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki