Wednesday, 8 January 2014

Φιλοσοφία για παιδιά (και όχι μόνο): Ο Θωμάς Ακινάτης

Από την εκπομπή "Animated...Φιλόσοφοι"
της (πάλαι ποτέ) Δημόσιας Τηλεόρασης ΕΡΤ3. 

Ama et fac quo vis
Love, and do what you will.
Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις.
 
Είναι ένας από τους 33 Διδασκάλους της Εκκλησίας και θεωρείται από πολλούς Καθολικούς ως ο μεγαλύτερος θεολόγος της Εκκλησίας και ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών.
Eπανέφερε στο προσκήνιο μια αξία που είχε προ πολλού τότε παραγκωνισθεί... τη λογική!




Αυγό: Ένα πολύτιμο τρόφιμο
για την ανάπτυξη των παιδιών

Το αυγό αποτελεί εξαιρετική τροφή για την εμβρυϊκή, τη βρεφική και την παιδική ηλικία.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη του εμφανίζει την υψηλότερη βιολογική αξία σε σχέση με όλες τις μεμονωμένες πηγές πρωτεΐνης.
Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δεν μπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα, περιέχονται στο ασπράδι του αυγού. 
 .
Ακόμα και αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλα τρόφιμα, υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στο ασπράδι του αυγού, αναφέρει το δημοσίευμα του newsbeast.gr. 
Συνεπώς, η πρωτεΐνη του αυγού κατέχει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών έχοντας υπόψιν ότι οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.
 
Επιπλέον, στον κρόκο του αυγού περιέχονται:
- Το απαραίτητο ω6 λιπαρό οξύ (που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας) αραχιδονικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά την εμβρυϊκή και τη βρεφική ηλικία, προκειμένου να δομηθεί ο νευρικός ιστός.
 
- Λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο που προάγει τις πνευματικές λειτουργίες.
- Χολίνη, μια βιταμίνη που ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης των παιδιών. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη νωρίτερα από την εμβρυϊκή ηλικία αν υπάρξει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου με συνέπεια το βρέφος να γεννιέται είτε με ατελή μνήμη, είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης.
- Λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D,E, Κ. Ο κρόκος του αυγού είναι η δεύτερη πλούσια πηγή βιταμίνης D, ύστερα από ορισμένα ιχθυέλαια. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
- Σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, θείο, χρώμιο. Ο σίδηρος ειδικά στα παιδιά βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τις μαθησιακές δυσκολίες. Αν συνδυαστεί το αυγό με χυμό πορτοκάλι που περιέχει βιταμίνη C διευκολύνεται η απορρόφησή του σιδήρου.
- Χοληστερόλη. Περιέχονται 175 – 220mg χοληστερόλης οπότε χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του κρόκου από παιδιά που έχουν υπερλιπιδαιμία
 
- Τελειώνοντας με τη θρεπτική αξία του αυγού, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στον κρόκο όσο και ασπράδι περιέχονται οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β συμπεριλαμβανόμενων της Β12 και του φολικού οξέος. Οι βιταμίνες αυτές είναι πολύτιμες για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Το αυγό είναι επίσης πλούσια πηγή στα ιχνοστοιχεία φωσφόρο, ψευδάργυρο, κάλιο.
 
Από ποια ηλικία μπορεί να παιδί να τρώει αυγό;
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα συστατικά του αυγού, ιδιαίτερα του κρόκου είναι εύπεπτα. Ο κρόκος του αυγού μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή των βρεφών από τον 10ο μήνα ενώ το ασπράδι από τον 8ο μήνα. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι όσο αργότερα ξεκινάει το αυγό τόσο αποφεύγονται οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, γεγονός όμως που δεν αποδεικνύεται.
 
Πόσα αυγά την εβδομάδα μπορεί να τρώει ένα παιδί;
Γενικά 3 έως 5 αυγά την εβδομάδα είναι λογική συχνότητα κατανάλωσης. Στα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να αυξηθεί το λιπιδαιμικό προφίλ λόγω χοληστερίνης. Μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα το ασπράδι το οποίο είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που δεν περιέχει λίπη.
 
Συμπερασματικά, το αυγό είναι μια ένα μικρό αλλά πολύτιμο τρόφιμο. Μικρό σε θερμιδική αξία (70 – 80 θερμίδες/ αυγό) αλλά πολύτιμο για την υγεία των παιδιών χάρη στην πληρότητά του σε θρεπτικά συστατικά και το αίσθημα του κορεσμού που προκαλεί. Ας το βάλουμε στη διατροφή των παιδιών συστηματικά για να χτίσουμε παιδιά όλο υγεία.

Από το σκοτάδι της ηρωίνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δρόμος στρωμένος από λευκή σκόνη. Στην αρχή λίγη μαριχουάνα, ύστερα χάπια και μετά o αργός θάνατος που προσφέρει η φτηνή ηρωίνη. Μονόδρομος.
«Πάνω από όλα όμως πρέπει να θέλεις να ξεφύγεις.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία και δεν έχει
την ίδια διάρκεια για όλους»
Ξεχνάς το σχολείο, απαλλάσσεσαι από ενδιαφέροντα, περιορίζεσαι στην «πιάτσα» και κάνεις παρέα με την κλίκα που σου προσφέρει «σνίφες» για να παραμείνεις φτιαγμένος. Όσο αντέξεις. Αν επιβιώσεις, την επόμενη μέρα θέλεις κι άλλο. Η σπίθα της παραζάλης είναι εθιστική.
Ο Θανάσης και ο Παναγιώτης ήταν περίεργοι να δοκιμάσουν. Πολύ νέοι όμως για να πεθάνουν. Σήμερα είναι μόλις 23 και 25 ετών, αντίστοιχα. Επινόησαν πολλές δικαιολογίες για να "μπλέξουν", αλλά τουλάχιστον βρήκαν μία πόρτα ανοιχτή για να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους.


Στη ΣΤΡΟΦΗ ανηλίκων του ΚΕΘΕΑ ο χρόνος είναι πολύτιμος, τα όρια αυστηρά και τα κριτήρια αξιολόγησης δεσμευτικά.
Το πρόγραμμα απεξάρτησης είναι στεγνό. Δεν περιλαμβάνει υποκατάστατα, όπως η μεθαδόνη. Μαθαίνεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, αποκτάς ενδιαφέροντα, συναναστρέφεσαι "καθαρούς". «Πάνω από όλα όμως πρέπει να θέλεις να ξεφύγεις. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και δεν έχει την ίδια διάρκεια για όλους», παραδέχονται.
Την απόφαση να διαβούν το κατώφλι της κοινότητας απεξάρτησης πήραν κυρίως, οι γονείς τους.

Και οι δύο ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων ψυχολογικής/συμβουλευτικής υποστήριξης και έφυγαν. Επέστρεψαν στο πρόγραμμα λίγο αργότερα, όταν η όρεξη για ζωή υπερίσχυσε της αυτοκαταστροφής. «Έμενα εβδομάδες στεγνός. Έπινα με την παρέα μου πέντε μπουκάλια κρασί για να την ακούσω. Δεν ήταν το ίδιο. Και ξαναέπεφτα με τα μούτρα στα ναρκωτικά», αναφέρει ο Παναγιώτης.

Στα παιχνίδια που παίζει το μυαλό, δεν μπορείς να είσαι μόνος. «Είδαμε συμμαθητές μας που καθάρισαν και είπαμε θα προσπαθήσουμε και εμείς». Ακόμα και εάν τα μερόνυχτα που ο πόνος έλουζε με ιδρώτα το κρεβάτι τους φάνταζαν ατελείωτα, η προσπάθεια άξιζε τον κόπο. «Έμεινα 27 ημέρες άυπνος. Δεν έκλεισα μάτι ούτε λεπτό. Όμως τώρα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όπως κατάφερα εγώ να ξεφύγω, μπορούν όλοι», λέει ο Παναγιώτης.


περισσότερα στην πηγή: madata

Έχασε την επιμέλεια του παιδιού της
λόγω της προσκόλλησής της στο διαδίκτυο

Ηράκλειο
.
Σέρφαρε στο ίντερνετ αντί να... μεγαλώνει το παιδί της μία μητέρα, που έχασε προσωρινά  με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού της.
.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια στον πατέρα ενώ υποχρεώνει τη μητέρα να καταβάλλει κάθε μήνα μέρος
της διατροφής για την κάλυψη βασικών αναγκών του παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζεται ειδική υποστήριξη για την πρόοδο του.

Με βάση πάντα τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο, αναφέρεται ότι η μητέρα «ασχολιόταν πάρα πολλές ώρες με το διαδίκτυο, βλέποντας ταινίες, ακούγοντας μουσική κλπ., χωρίς να γνωρίζει πού βρισκόταν το παιδί», το οποίο τις περισσότερες ώρες ήταν μόνο του ή έξω από το σπίτι, στο δρόμο.

Στα «ατοπήματα» της μητέρας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι διέκοψε το σχολείο του παιδιού προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό όπου διέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό ο πρώην σύζυγος της. Τον ενημέρωσε με ένα απλό μήνυμα και αφού είχε εγκατασταθεί σε πόλη της βόρειας Ευρώπης.
Η εξέλιξη αυτή αιφνίδιασε τον πατέρα, ο οποίος υπέβαλε μήνυση για αρπαγή ανηλίκου, καταθέτοντας αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για επιστροφή του παιδιού στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της σύμβασης της Χάγης.
Το παιδί επέστρεψε στην αγκαλιά του πατέρα του με τη συνδρομή αστυνομικών.
Όπως αναφέρεται, η νεαρή μητέρα σκόπευε να συναντήσει σε πόλη της Ελλάδος κάποιο πρόσωπο που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. Συγγενικό της πρόσωπο έσπευσε να ενημερώσει τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι εκεί , ειδοποιώντας την Αστυνομία.
Το δικαστήριο εκτίμησε ότι στη φάση αυτή η μητέρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την επιμέλεια του παιδιού, θεωρώντας ότι ο πατέρας είναι περισσότερο κατάλληλος καθώς του προσφέρει την σταθερότητα, την φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται.


πηγη www.cretalive.gr

Έξαρση της μηνιγγίτιδας σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες - Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο

Έξαρση της ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τη νόσο να προσβάλει κυρίως παιδιά.
. 
Ο Δεκέμβριος «έκλεισε» με 28 κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον που είχε δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (τα κρούσματα της ιογενούς μορφής ήταν 15). Συνολικά, το περασμένο έτος αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα προκαλείται, όπως μαρτυρά το όνομά της από ιούς, κυρίως εντεροϊούς, αναπνευστικούς και  άλλους ιούς.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μεταδίδεται όμως ο ιός και ανάλογα με τον οργανισμό όπου εισβάλλει προκαλεί απλή ίωση, γρίπη, μηνιγγίτιδα κοκ.
Εκτός από την ιογενή, υπάρχει και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα που εκδηλώνεται μετά την προσβολή του οργανισμού από μηνιγγιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο ή αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται λιγότερο σε παιδιά και περισσότερο σε ενηλίκους και η έκβαση της είναι πιο δύσκολη, ενώ αποδεικνύεται μοιραία σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περίπου 5 περιστατικά που καταλήγουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουν εκδηλώσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
........................................
Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία και εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.
Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει εάν πρόκειται για ιογενή ή για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, καθώς απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
Οι ιοί ή τα βακτήρια κάτω από συνθήκες που δεν είναι γνωστές, εισβάλλουν στον οργανισμό, διαπερνούν την άμυνά του και προκαλούν τη μηνιγγίτιδα. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται ότι είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, οι απλές ιώσεις, η κούραση, το στρες.
Αυξημένος κίνδυνος νόσησης εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, οι στρατώνες.

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης
Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό.
........................................
περισσότερα εδώ: infokids

Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας 
Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες είναι τα βρέφη και νήπια, τα οποία, εξαιτίας του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος και των μειωμένων μητρικών αντισωμάτων τους, παρουσιάζουν οκταπλάσιες πιθανότητες προσβολής από τη νόσο, καθώς και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, λόγω καπνίσματος, αναπνευστικών λοιμώξεων, στενής επαφής με φορέα, συνωστισμού, σωματικής επαφής και συγχρωτισμού σε πολυσύχναστα μέρη.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσοτέρων δυνατών βακτηριακών οροομάδων.
........................................
Ωστόσο, με το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (Bexsero) η κατάσταση αυτή αλλάζει.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης προσέγγισης «ReverseVaccinology», η οποία περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β.
Το Bexsero αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδικόκκου Β.
Το εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
περισσότερα εδώ: women

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki