Friday, 27 June 2014

Με ένα πρόωρο μωράκι στο σπίτι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Αν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα… είστε μέσα στη μόδα της εποχής! Σήμερα όλο και περισσότερα μωρά γεννιούνται λίγες ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού – πάνω από 12%, σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές έρευνες.

 Όσο περισσότερες είναι οι γυναίκες που κυοφορούν σε μεγαλύτερη ηλικία, όσο περισσότερες είναι οι πολύδυμες κυήσεις χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τόσο αυξάνονται οι πρόωροι τοκετοί. Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα «μίνι» μωράκια επιστρέφουν στο σπίτι τους υγιή, ύστερα από μερικές εβδομάδες στη μονάδα πρόωρων του μαιευτηρίου.
Ένα βρέφος θεωρείται πρόωρο αν έχει γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα, ενώ χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, τα μωρά αυτά έχουν πια πολύ καλές πιθανότητες, όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και φυσιολογικής ψυχοκινητικής ανάπτυξης και υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία (AAP), τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα και ζυγίζουν πάνω από ενάμισι κιλό, έχουν 95% ή  και περισσότερο πιθανότητες επιβίωσης.

Τι είναι η «διορθωμένη» ηλικία 
Τα πρόωρα μωρά μπορεί να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό απ’ τα τελειόμηνα, συνήθως όμως τα «προλαβαίνουν» στο ύψος και το βάρος στα δύο τους χρόνια. Όταν πάρετε στο σπίτι το πρόωρο μωράκι σας θα συζητήσετε με τον παιδίατρο σχετικά με το τι να περιμένετε απ’ την ανάπτυξή του και την ιατρική παρακολούθηση που θα χρειαστεί, η οποία πιθανότατα θα είναι διαφορετική απ’ αυτή ενός τελειόμηνου μωρού.
Η παρακολούθηση του πρόωρου μωρού θα γίνεται με βάση τη «διορθωμένη» ηλικία του. Δηλαδή, εκτός απ’ την πραγματική, τη χρονολογική του ηλικία, που έχει σχέση με τη μέρα που γεννήθηκε, υπολογίζουμε και ένα δεύτερο σημείο αναφοράς, τη διορθωμένη ηλικία. Πρόκειται για την ηλικία που προκύπτει αν αφαιρέσετε από τη χρονολογική ηλικία του μωρού σας τον αριθμό των εβδομάδων της προωρότητας ή αλλιώς, των εβδομάδων που μεσολαβούν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας είναι 20 εβδομάδων αλλά γεννήθηκε 6 εβδομάδες νωρίτερα, η αναπτυξιακή/διορθωμένη ηλικία του είναι 14 εβδομάδων. Τα ορόσημα της ανάπτυξής του, το βάρος και το ύψος του θα ακολουθούν σε γενικές γραμμές αυτή την ηλικία. Ακόμη κι έτσι όμως προσπαθήστε να μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά – αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πρόωρα αλλά και για τα τελειόμηνα, αφού κάθε παιδάκι έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Η ηλικία στην οποία συγκλίνει η χρονολογική και η διορθωμένη ηλικία στα περισσότερα πρόωρα μωρά είναι τα δύο έτη, και δεν θα είναι πια απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τη διορθωμένη ηλικία. Αν όμως το παιδί υστερεί ακόμη αναπτυξιακά σε κάποια σημεία, θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη διορθωμένη ηλικία για λίγο ακόμη καιρό.

Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα υπόλοιπα  
Όπως είπαμε, τα πρόωρα μωράκια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με λίγο πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με τα τελειόμηνα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει, θυμηθείτε όμως να μην συγκρίνετε την ανάπτυξη του παιδιού σας με αυτή ενός άλλου παιδιού ή με το πώς ήταν τα άλλα σας παιδιά στην ίδια ηλικία. Επιπλέον, ανάλογα με το βαθμό προωρότητας –όσο πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού γεννήθηκε το μωρό σας τόσο λιγότερες θα είναι οι αποκλίσεις στην ανάπτυξή του- το μωρό σας έχει να αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ακόμη ορισμένα προβλήματα υγείας και δυσκολίες.
  • Μπορεί να χρειάζεται να πίνει γάλα κάθε 2-3 ώρες ώσπου να φτάσει στο βάρος των 2,5 κιλών, οπότε θα πρέπει να το ξυπνάτε τόσο τη νύχτα όσο και στη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις καθώς βγήκαν απ’ το προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας προτού προλάβει να ολοκληρωθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, τόσο για τις επισκέψεις και τις επαφές του μωρού με άλλα παιδιά όσο και για τους εμβολιασμούς.
  • Τέλος, πολλά πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο, τις κινητικές ικανότητες, την ακοή ή την όρασή τους.
Πρόωρα VS τελειόμηνα μωράκια 
Οι διαφορές είναι πολλές, αφού τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης το έμβρυο «τελειοποιεί» τη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού του ώστε να μπορεί να ζήσει αυτόνομο στο εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, όσο νωρίτερα γεννηθεί ένα μωρό, τόσο πιο ευαίσθητα θα είναι ορισμένα συστήματα ή θα χρειάζονται ιατρική υποστήριξη (π.χ. το αναπνευστικό του). Επίσης, το μωρό σας θα είναι μικρότερο σε βάρος και μήκος, μπορεί να μην έχει χάσει το ελαφρύ τρίχωμα που προστατεύει το κορμάκι του μέσα στον αμνιακό σάκο, να μην ανοίγει τα μάτια του. Το δέρμα του θα είναι πιο διάφανο και μπορεί να διακρίνετε τα αγγεία από κάτω του, αφού το μωρό σας δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου λίπος. Όταν γεννηθεί ένα πρόωρο μωράκι μπαίνει κατευθείαν στη θερμοκοιτίδα ή στην εντατική μονάδα θεραπείας νεογνών, όπου υποστηρίζονται τα ζωτικά του συστήματα και δέχεται τις φροντίδες των ειδικών γιατρών. Όταν με το καλό το μωράκι σας φτάσει σε βάρος περίπου δύο κιλών και είναι καλά στην υγεία του, θα το πάρετε στο σπίτι όπου θα το φροντίσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος.

Η καθημερινότητα με ένα πρόωρο μωράκι
Ο ύπνος του:
  • Τα πρόωρα μωρά έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ τα τελειόμηνα, συνήθως γύρω στις 20 ώρες τη μέρα.
  • Καλό είναι να έχετε το μωρό κοντά σας στο υπνοδωμάτιο, μέσα στο κρεβάτι ή την καλαθούνα του όμως όχι στο ίδιο κρεβάτι με σας.
  • Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου και να αποφεύγετε τα ρεύματα στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό.
  • Μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας θα σας βοηθήσει να ...

38χρονη μανούλα με οξεία λευχαιμία
Έκκληση του πατέρα της για βοήθεια - Διαδώστε το

Καλημέρα σας, 
επικοινωνώ μαζί σας σχετικά με την ανάρτηση που έχετε κάνει εδώ στο Χαμομηλάκι.
Στην προσπάθεια μας όλοι να βοηθήσουμε έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Αγνωστοι βρίσκουν το τηλέφωνο της κοπέλας και της ζητάνε πληροφορίες, πηγαίνουν στο νοσοκομείο και απαιτούν να γίνουν δότες μυελού των οστών, αποκλειστικά για εκείνη. Η Φοιβιάννα βρίσκεται σε ειδική μονάδα θεραπείας, όλη αυτή η αναστάτωση σίγουρα την επηρεάζει ψυχολογικά. Επιπλέον καθώς φαίνεται τα τμήματα μεταμόσχευσης δεν είναι τόσο εξοπλισμένα ωστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υπερβολική κινητικότητα των τελευταίων ημερών. Γιαυτό θα σας παρακαλούσα να αφαιρέσετε την συγκεκριμένη ανάρτηση ή έστω το επώνυμο και τα στοιχεία ταυτότητας της, ωστε να μην προκληθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.  Αποκλειστική δωρεά δεν υπάρχει, γιαυτό και τα αναρτημένα στοιχεία της Φοιβιάννας μόνο σύγχυση προκαλούν.
Σίγουρα η ενημέρωση για δωρεά μυελού πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η Ελλάδα έχει μια απο τις ποιο μικρές τράπεζες παγκοσμίως και η αναζήτηση δότη για όσους το έχουν ανάγκη αποτελεί επίπονη διαδικασία. Μπορείτε να ενημερώστε τον κόσμο για την ανάγκη αυτή.
Ισχύουν τα κέντρα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων  καθώς και ο σύλλογος Ελπίδα, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί την μέθοδο διαλογής δείγματος σάλιου για υποψήφιους δότες που δεν μπορεί να πάει απο τα γραφεία του που βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία για λήψη δείγματος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω σε ενημέρωση σας οτι έχετε κάνει τις κινήσεις που πρέπει.

Παπαδάκη Ειρήνη, φίλη της Φοιβιάννας.

«Η κόρη μου 38 ετών (με ένα παιδί 4,5 ετών) στον Άγιο Σάββα με οξεία λευχαιμία, ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση.
Μπορείς να ΣΩΣΕΙΣ μία ζωή, ίσως του παιδιού μου.
ΣΑΣ ΕΚΛΙΠΑΡΩ.

Αν δεν μπορείς να πας, τηλεφώνησε. Σου στέλνουν με courier στο σπίτι το set. Γλύφεις μία μπατονέτα και το επιστρέφεις.

(σημ. από το χαμομηλάκι: Η καλή μας φίλη BUTTERFLY μας πληροφόρησε ότι ο Ευαγγελισμός δεν στέλνει το set με courier. Καλό θα είναι τηλεφωνικά να επικοινωνήσετε με τα άλλα νοσοκομεία).
Έτσι ελέγχουν. Αν βρεθεί συμβατότητα (Θεέ μου, σε παρακαλώ) σε καλούν να δώσεις αίμα (νέα μέθοδος). Δεν τρυπάνε την σπονδυλική στήλη ή αλλού. Απλή αιμοληψία ΠΛΕΟΝ.

Τίποτα το επίπονο. 

Σκέψου, θα ξέρεις μετά, ότι ΕΣΥ, ΕΣΩΣΕΣ μία ζωή.

Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα βάθη της ψυχής μου.

Ο πατέρας της.
 

Γι' αυτήν ζω. Παρακαλώ μεταδώστε το όσο πιο πολύ μπορείτε.»

Τα σημεία επικοινωνίας είναι:  


ΑΘΗΝΑ
1. Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία τηλ. 2132013763-4.
2. Νοσοκομείο Ευαγγελισμός τηλ.
2132043166. 
3. Μαιευτήριο Ελενα τηλ. 2106453759.
4. Οραμα ΕΛΠΙΔΑ-Μαριάννα Βαρδινογιάννη τηλ.
2107485030.
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νοσοκομείο Ιπποκράτειο τηλ.
2310892650.

ΛΑΡΙΣΑ
Πανεπιστημιακό Λαρίσης τηλ.
2413502579.

ΠΑΤΡΑ
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών τηλ.
2610969872.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ η καταγραφή στις αιμοδοσίες όλων των νοσοκομείων.


they want your help

Τότε που τα θέλω μας χώραγαν σε μία μέρα ...
Η ιστορία μιας φωτογραφίας...

Ήταν τότε που κυκλοφορούσαμε ξυπόλητα με ένα σορτσάκι κάτω από τον ήλιο και μας έκανε καλό. Τότε που αν δεν γυρνούσαμε σπίτι μες το χώμα και τη σκόνη ήταν αξιοπερίεργο, όχι το αντίθετο. Τότε που τα θέλω μας χώραγαν σε μία μέρα ...


Προσωπική φωτογραφία στην Ανάβυσσο του 1972 με τον Μπροντ του γείτονα τσοπάνη. Συνήθιζα να το κάνω άλογο χωρίς ποτέ να δυσανασχετεί...

από Κοινός Θνητός

«Ξέρω πως ο ήλιος φτιάχτηκε για να ανατέλλει.»
Coldplay - Paradise: "I know the sun's set to rise."

 
When she was just a girl,
She expected the world,
But it flew away from her reach,
So she ran away in her sleep.

Dreamed of para-para-paradise,
Para-para-paradise,
Para-para-paradise,
Every time she closed her eyes.

more



Δεν ήταν παρά ένα κοριτσάκι
που λαχταρούσε τον κόσμο,
αλλά αυτός  πέταξε μακριά της
κι έτσι αποκοιμήθηκε.

Ονειρευόταν έναν παράδεισο,
κάθε φορά που τα μάτια της έκλεινε.

Δεν ήταν παρά ένα κοριτσάκι
που λαχταρούσε τον κόσμο,
αλλά αυτός  πέταξε μακριά της
και σφαίρες πιάστηκαν στα δόντια της.
Η ζωή συνεχίζεται,
γίνεται τόσο δυσβάστακτη
ο τροχός σχίζει την πεταλούδα.
Κάθε δάκρυ, ένας καταρράχτης.
Μέσα στη νύχτα, την άγρια νύχτα,
έκλεισε τα μάτια της.
Μέσα στη νύχτα, την άγρια νύχτα,
πέταξε μακριά.

[Ρεφρέν]

Ονειρεύομαι έναν παράδεισο,
Ωωωωωωωω

Ονειρευόταν έναν παράδεισο,
Ωωωωωωωω

Ακόμη ξαπλωμένη κάτω από τους θυελλώδεις ουρανούς.
Είπε «Ωωωωωω,
Ξέρω πως ο ήλιος φτιάχτηκε για να ανατέλλει.»
(μετάφραση: χαμομηλάκι)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki