Wednesday, 30 April 2008

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Το Κέντρο Συμπαράστασης 
Παιδιών και Οικογένειας 
είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση», ειδικά για τα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά, τα «παιδιά των δρόμων», όπως αποκαλούνται. 
Ανέλαβε να βοηθήσει τα παιδιά των περιοχών Μεταξουργείου, Κουμουνδούρου, Κεραμικού, Ακαδημίας Πλάτωνα κτλ. Παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες μουσουλμάνων τσιγγάνων της Δυτικής Θράκης, τουρκόφωνων της Δυτικής Θράκης και ολίγων τσιγγάνων και Αλβανών. Οι γονείς των παιδιών αυτών είναι αναλφάβητοι, χωρίς εργασιακή, εμπειρία και απαιτούμενη εργασιακή αντίληψη και συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η επιβίωση των πολύτεκνων οικογενειών να στηρίζεται στην «εργασία» των παιδιών, τα οποία πουλούν λουλούδια στις ταβέρνες, χαρτομάντιλα, ή καθαρίζουν τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια των δρόμων. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ανήκουν προβληματικές, μονογονεϊκές οικογένειες.
Ο αριθμός των παιδιών αυτών υπολογίζεται σήμερα (2006) περίπου στα 1.000, με ανεξέλεγκτο ρυθμό αύξησης, σε λίγα χρόνια θα είναι πολλαπλάσιος (παντρεύονται κατά τη διάρκεια της πρώιμης εφηβείας και έχουν μέσο όρο 8 – 10 παιδιά ανά οικογένεια).
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση πιστεύει πως η απάντηση στο πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών βρίσκεται κυρίως στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγησή τους.

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύθηκε το 1997 το Κέντρο Ημέρας, το οποίο προσφέρει εκτός από σχολική υποστήριξη και πολύπλευρη κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Με την βοήθεια του Κέντρου 30 παιδιά έχουν πάρει απολυτήριο δημοτικού. Το Κέντρο συνεχίζει την προσπάθειά του (σχολικής υποστήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας, παροχές σχολικού εξοπλισμού, κτλ.). Αυτή την στιγμή 40 παιδιά είναι ενταγμένα στο Δημοτικό σχολείο και καθημερινά παρακολουθείται η σχολική τους πρόοδος από το Κέντρο, που βρίσκεται σε επαφή με 15 σχολεία της περιοχής και παράλληλα προσπαθεί να στηρίξει τις οικογένειες των παιδιών.

Η Κοινωνική παρέμβαση του Κέντρου έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί πολλές φορές. Τον Δεκέμβριο του 2000 στα πλαίσια του διεθνούς έτους Εθελοντών, το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και η Ελληνική Ραδιοφωνία, που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης, αναγνώρισαν το Κέντρο ως την πλέον δραστήρια οργάνωση στο τομέα της κοινωνικής φροντίδας και βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης το Μάρτιο του 1999 το έργο του βραβεύθηκε από την Επιτροπή Δημοσιογράφων της ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) ως μέλος της κυβέρνησης των μη κυβερνητικών από την κοινωνία των πολιτών.
Η μικρή εθελοντική και μη κυβερνητική οργάνωση «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση» έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, το οποίο στηρίζεται στην οικονομική βοήθεια πολιτών και επιχειρήσεων, χορηγίες και συνδρομές. Κατά βάση οι οικονομικοί της πόροι προέρχονται από ιδιωτικές πηγές.

πηγή

Ελάτε για τουρισμό, θα 'χουμε και βεντέτες!!!

Τελικά κι ο φετινός απολογισμός αυτό το Πάσχα, θυμίζει περισσότερο πολεμικό ανακοινωθέν, παρά ειδήσεις γιορτής... 33 νεκροί, στην άσφαλτο, 4 νεκροί από κροτίδες, γύρω στους 1000 τραυματίες στα νοσοκομεία, με κομμένα χέρια, ποδάρια, με βγαλμένα μάτια, με σπασμένα τύμπανα, με σπασμένα κόκκαλα, νέα παιδιά που μετά από καιρό μπορεί κι αυτά να μπουν στο μνήμα από κάποια επιπλοκή, νέα παιδιά που δεν θα ξαναχαρούν τη ζωή, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που την χαιρόταν μέχρι τώρα...
Κι αν για όσα συμβαίνουν στο δρόμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, γιατί είμαστε αρκετά ηλίθιοι να πίνουμε δυό μπουκάλια σε σφηνάκια και μετά να πιάνουμε τιμόνι, ή να έχουμε πάρει ένα ψωροδίπλωμα και να ξεχυνόμαστε στην άσφαλτο με την αυτοπεποίθηση ενός Σουμάχερ, για
το έγκλημα με τις κροτίδες κάτι μπορούμε να κάνουμε...


Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά απαγορεύονται, όλοι το ξέρουμε κι όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια. Και η αστυνομία το ξέρει και ο Δήμος το ξέρει και η Δικαιοσύνη το ξέρει, όλοι το ξέρουν ότι είναι έγκλημα η κατασκευή τους, έγκλημα η κατοχή τους, έγκλημα η χρησιμοποίησή τους.
Απανθρακώθηκε ο νεαρός μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν πήραν φωτιά τα "πυρομαχικά" που κουβαλούσε... Πού κατασκευάστηκαν αυτά; Σε ποιόν χώρο, με τι συνθήκες ασφάλειας, ποιός ήταν ο κατασκευαστής και ποιός ο έμπορος; Τα 'ψαξε ποτέ κανένας αυτά, τιμωρήθηκε ποτέ κανένας; Όχι, μόνο ηλίθιοι νεαροί με κομμένα χέρια, ή τυφλοί, ή κουφοί και μαυροντυμένες μανάδες στα νεκροταφεία, μόνο αυτοί τιμωρήθηκαν...

Σκοτώθηκαν δυό νεαροί στη Σαντορίνη, ο ένας ήταν και γιός αντιδημάρχου και ο καημένος ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του, διερήγνυε τα ιμάτιά του, γιατί ήταν και ηθικά παιδιά βρε αδερφέ, από καλές οικογένειες και δεν το άξιζαν... Εντάξει Γιώργο μας,
από του χρόνου θα βάζουμε γυφτάκια, να μην σου χαλάει το feng-shui!!! Έφτιαχναν αυτοσχέδια εκρηκτικά και πετάχτηκε ο δήμαρχος από το τηλέφωνο να πει ότι τα 'φτιαχναν σε ιδιωτικό χώρο...
Άναψε ο νταγλαράς στο Αγρίνιο τα χαλκούνια, μόνο που ήταν τόσο πολύ εκστασιασμένος από την αναβίωση του εθίμου και ήταν τόσο απασχολημένος να σκιάζει τ' άλογα του Τούρκου κατακτητή, που δεν πρόσεξε την κοπελίτσα, που έφαγε όλο το φλεγόμενο θειάφι στα μάτια και τώρα παλεύουν μπας και μπορέσουν να διασώσουν λίγο από την όρασή της...
Είναι εκρηκτικά, σκοτώνουν, ακρωτηριάζουν, καταστρέφουν, είναι απαγορευμένα, υπάγονται σε πολύ σκληρές διατάξεις νόμων κι όμως όλοι σφυράνε αδιάφοροι... Γιατί;;;

Μα επειδή αυτά τα έθιμα, τραβάνε κόσμο, είναι τουριστικός μαγνήτης, τόσος και τόσος κόσμος κινάει για τον Βροντάδο της Χίου για να δούνε τον "ρουκετοπόλεμο" μεταξύ δυο ενοριών, δείτε το και στο hotelsline...


Γιαυτό τους χαίρομαι εγώ τους "ορθόδοξους πιστούς",  επειδή το μήνυμα της αγάπης το λαμβάνουν σαν αφορμή για πόλεμο και αντί να ανταλάσσουνε "φλώρικα" φιλιά, πετάνε μερικές χιλιάδες ρουκέτες!!! Φαντάζεστε να απαγορευότανε φέτος που υπάρχει και κρίση; Θα 'πεφταν οι ξενοδόχοι να τους "φάνε"... Ενώ τώρα, έβαλαν λέει κι έναν δημοτικό υπάλληλο να επιβλέπει και να παρεμβαίνει τάχα μου, τρομάρα του!!! Που να ευλογάει τον Αι-Μάρκο και την Παναγία την Ερυθιανή που δεν υπήρχε κανα παρατράγουδο, γιατί αυτόν θα έβρισκε ο δήμαρχος για εξιλαστήριο θύμα...
Και αν ρωτήσεις έναν αστυνομικό που κάθεται αμέριμνος σιγοτραγουδώντας το «Χριστός Ανέστη» και σκεπτόμενος όχι την Θεία Θυσία, αλλά την μαγειρίτσα που τον περιμένει στο σπίτι, γιατί δεν αρπάζει τον νεαρό να τον ρωτήσει από πού αγόρασε την βόμβα που πετάει, θα σου απαντήσει ενοχλημένος «Έλα τώρα, έθιμο είναι...»
Λοιπόν, εγώ αρχίζω σιγά-σιγά και καταλαβαίνω τα έθιμα και την σημασία τους στην διαφύλαξη της παράδοσής μας. Μάλιστα προτείνω να παλέψουμε όλοι μαζί, Πολίτες, Πολιτεία, Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές για την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων που ύποπτοι ανθελληνικοί κύκλοι φρόντισαν να απαγορέψουν και να τα βγάλουν απο το γιορταστικό πνεύμα!!!
Και γίνομαι συγκεκριμένος: Τέρμα η αγορά αρνιού και κατσικιού από κρεοπωλεία,
να αναβιώσει το ελληνικότατο έθιμο της ζωοκλοπής, στα δικά μας τα χωριά μέχρι πριν 50-60 χρόνια ήταν πολύ διαδεδομένο, στα ορεινά της Κρήτης ακόμη και σήμερα διατηρείται από λιγοστούς -δυστυχώς- ρομαντικούς. Εμπρός να το ξαναδιαδόσουμε σε όλη την Ελλάδα.
Και όσο για τα θύματα που ακούμε κάθε Πάσχα από τροχαία και από κροτίδες; Μα και γιαυτά υπάρχει το ανάλογο έθιμο:
Είναι η παραδοσιακή βεντέτα!!!
Ήπιες, πήρες τιμόνι κι έπεσες πάνω μας και μας ξεκλήρισες; Η οικογένειά μου ξεκινάει βεντέτα και το αίμα θα ξεπλυθεί με αίμα!!! Πέταξες τη μπόμπα σου και μου 'βγαλες το μάτι; Θα σου βγάλω κι εγώ το δικό σου και θα 'μαστε πάτσι!!! Πούλησες εκρηκτικά και έσκασαν στα χέρια του παιδιού μου; Κανένα πρόβλημα, γιαυτό υπάρχει η βεντέτα, θα τα βρούμε τα ζύγια!!!
Και όλο αυτό θα το "ντύσουμε" και μ' ένα ωραίο διαφημιστικό σύνθημα του στυλ
"Live your Death in Greece" και θα το λανσάρουμε σ' όλο τον κόσμο και θα πήξουμε στο τάληρο, τέλος και τα ελλείματα και τα άδεια ταμεία...Και του χρόνου αδέρφια... 
 

Ο εφιάλτης της παιδικής εργασίας

Στην παιδική αγορά εργασίας υπάρχουν παιδιά
ακόμα και επτά ετών
Σαν αντικείμενα πωλούνται χιλιάδες παιδιά στη νοτιοδυτική Κίνα προκειμένου να δουλέψουν σε πλουσιότερες περιοχές, όπως η επαρχία Γκουαντόνγκ, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Southern Metropolis. Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι καταβάλλει προσπάθειες για την καταστολή της δουλείας και της παιδικής εργασίας, μετά τις αναφορές ότι φτωχοί αγρότες, παιδιά και άνθρωποι με διανοητικά προβλήματα εξαναγκάζονται να δουλέψουν σε ορυχεία και σε υψικάμινους στις επαρχίες Σαντσί και Χενάν.
«Η άνθιση της αγοράς παιδικής εργασίας (στην επαρχία Σετσουάν) οφείλεται στους τοπικούς αρχιεργάτες που ο κάθε ένας ελέγχει από 50 ως 100 παιδιά», επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας στο οποίο προστίθεται πως γενικά τα παιδιά είναι από 13 ως 15 ετών, αλλά αρκετά φαίνονται μικρότερα από δέκα χρόνων. Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης ότι από τις γιορτές για το Νέο Έτος στην Κίνα, τον Φεβρουάριο, αγνοούνται 76 παιδιά από την περιοχή Λιανγκσάν και πιστεύεται ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν πουληθεί ως σκλάβοι. Στην παιδική αγορά εργασίας υπάρχουν παιδιά ακόμα και επτά ετών. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, ένα παιδί πληρώνεται με 3,5 γιουέν την ώρα (περίπου μισό δολάριο) και είναι υποχρεωμένο να δουλεύει τουλάχιστον 300 ώρες το μήνα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να σώσουν τα παιδιά αυτά, αλλά ορισμένα αρνούνται να φύγουν λέγοντας ότι τα πούλησαν οι γονείς τους ή προσφέρθηκαν μόνα τους να δουλέψουν.


πηγή: εφημ. Έθνος

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki