.
Αρκετοί γονείς αμφισβητούν την χρησιμότητα των εμβολιασμών και αναρωτιούνται αν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον πραγματικά μεγάλο αριθμό εμβολίων που γίνονται κατά τα δύο πρώτα χρόνια.
.
κάποιες
συγκεκριμένες ασθένειες εμφανίζονται πλέον πολύ σπάνια, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη των εμβολίων |
Αν και στη χώρα μας και σε άλλες προηγμένες χώρες ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο κοκίτης, η πολιομυελίτιδα και η διφθερίτιδα έχουν εξαφανιστεί, σε άλλα μέρη του κόσμου συνεχίζουν να υπάρχουν.
Αν σκεφτείτε ότι οι μετακινήσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, μπορείτε να αναλογιστείτε πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί ο ιός στην χώρα μας και συνεπώς πόσο αναγκαίοι είναι οι εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί έχουν προσφέρει προστασία σε εκατομμύρια παιδιά κι έχουν σώσει χιλιάδες ζωές ανά τον κόσμο.
Είναι γεγονός, ότι κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες εμφανίζονται πλέον πολύ σπάνια, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη των εμβολίων. Επίσης κάποιοι γονείς θεωρούν ότι, αφού τα άλλα παιδιά είναι εμβολιασμένα, οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια νόσο το δικό τους παιδί είναι πολύ λίγες. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι κάθε παιδί, που δεν εμβολιάζεται, αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης των μεταδοτικών νοσημάτων.
Τα εμβόλια είναι δυνατόν να προκαλέσουν κάποιες αντιδράσεις στα παιδιά, όπως ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, πυρετό ή εμφάνιση εξανθημάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις ή άλλες σοβαρές επιπλοκές, όμως αν δεν εμβολιάσετε το παιδί σας και αρρωστήσει, τότε ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι πολύ πιο μεγάλος και η πιθανότητα θανάτου υπαρκτή.
Τέλος, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα εμβόλια συνδέονται με την εμφάνιση του αυτισμού ή άλλων ασθενειών, παρά την έντονη παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από το θέμα.
Να θυμάστε ότι, αν επιλέξετε να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, θέτετε σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο, αλλά και τα άλλα παιδιά που έρχονται σε επαφή μαζί του.
mother.gr