Sunday 31 January 2010

Αμερικανοί μέλη ΜΚΟ συνελήφθησαν να παίρνουν παιδιά από την Αϊτή

Δέκα Αμερικανούς πολίτες συνέλαβε η αϊτινή αστυνομία ενώ προσπαθούσαν να πάρουν 33 παιδιά (ηλικίας 2 μηνών ως 12 ετών) από τη σεισμόπληκτη χώρα για παράνομες υιοθεσίες. Αστυνομικοί έθεσαν υπό κράτηση την ομάδα της οποίας ηγείτο μια γυναίκα, η Σίλσμπι Λόρα Λαβόν, στο Μαλπάσο τον κύριο μεθοριακό σταθμό διέλευσης προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιβ Κρισταλέν είπε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ΜΚΟ New Life Children's Refuge, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει έδρα το Άινταχο. Η οργάνωση είχε ζητήσει online δωρεές για να μεταφέρει 100 παιδιά από την Αϊτή στην Δομινικανή Δημοκρατία και εθελοντές για να προσέχουν τα παιδιά.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέλος της οικογένειας ενός από τους συλληφθέντες είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας το Σάββατο, οι πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες κρατούνται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αφού συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής. Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση όταν η αϊτινή αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο ρουτίνας στο όχημά τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν έγγραφα για να αποδείξουν ότι είχαν πραγματοποιήσει νόμιμα την υιοθεσία των 33 παιδιών μέσω κάποιας πρεσβείας και επίσης δεν είχαν χαρτιά που να δείχνουν ότι τα παιδιά είχαν μείνει ορφανά εξαιτίας του σεισμού.

«Η ιδέα ήταν να πάμε τα παιδιά κάπου όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό», είπε η Λαβόν σε δικαστή στο αρχηγείο της αστυνομίας, που χρησιμοποιείται μετά το σεισμό και ως προσωρινή έδρα της κυβέρνησης. Η Λαβόν είπε ότι αγόρασε πρόσφατα μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Υποστήριξε ακόμα ότι επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή, κοντά στο Καμπαρέτε, ενόσω θα ανεγειρόταν το ορφανοτροφείο.
Ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. «Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής», σημείωσε.
Ο Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο πάστορες, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. «Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία», τόνισε.
Τα 33 παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς, ενώ αξιωματούχοι του προξενείου των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τους κρατούμενους.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ, η UNICEF και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι διάφοροι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που έπληξε την Αϊτή για να κάνουν παράνομες υιοθεσίες. Γενικά, οργανώσεις αρωγής έχουν κάνει έκκληση για μορατόριουμ στις υιοθεσίες παιδιών από τη σεισμόπληκτη χώρα τουλάχιστον έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Αϊτινοί τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν όσο οι Αμερικανοί καθυστερούν
Τραυματίες στην Αϊτή που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δεν μεταφέρονται πλέον από τον αμερικανικό στρατό για θεραπεία στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι μερικοί από τους ανθρώπους αυτούς θα πεθάνουν λόγω “διαφορών” στο θέμα της κάλυψης των εξόδων περίθαλψης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για να ξαναρχίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά τραυματιών, που σταμάτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, οι περισσότεροι από τους οποίους σε νοσοκομεία της Φλόριντας, όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ματαίωσαν τις πτήσεις την Τετάρτη επειδή δεν ήξεραν πλέον πού να τους πάνε.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Τσάρλι Κριστ ζητάει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί το κόστος της περίθαλψης ανθρώπων. Ο κυβερνήτης ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει μερικούς ασθενείς σε άλλες Πολιτείες και να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα πληρωθούν για την περίθαλψη.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι «αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή αρχίσαμε να μην έχουμε χώρο» και ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών. Αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες "επεξεργάζονται λύσεις", στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση των δυνατοτήτων να αντιμετωπίζονται κρίσιμες περιπτώσεις στην Αϊτή, αναφέρει σε δήλωσή του προεδρικός εκπρόσωπος.
09:12 - Κυρ 31/01/2010
tvxs.gr

Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί σε διαταραχές ύπνου στα παιδιά!!

Διαταραχές του ύπνου έχουν παρατηρηθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε έφηβους καπνιστές, όμως επίσης είναι γνωστό ότι όταν τα παιδιά εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου. Η έρευνα "Associations Between Secondhand Smoke Exposure and Sleep Patterns in Children," που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Pediatrics μελέτησε 219 ασθματικά παιδιά των οποίων οι γονείς κάπνιζαν
(σ.σ. Γονείς με ασθματικά παιδιά που καπνίζουν είναι δολοφόνοι της υγείας των παιδιών τους... μην κάνεις παιδί, το κέρατο μου μέσα, αν δεν μπορείς να το μεγαλώσεις σωστά!!!)
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ή έκθεση των παιδιών στον καπνό συνδέεται με προβλήματα του ύπνου στα ασθματικά παιδιά, όπως δυσκολία να κοιμηθούν, περισσότερες αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο, και αυξημένη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας. Η ικανότητα για ύπνο φαίνεται να βελτιώνεται με την θεραπεία του άσθματος, αλλά οι συντάκτες της έρευνας πιστεύουν ότι η ελάττωση ή η εξαφάνιση του παθητικού καπνίσματος θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις τόσο στην φυσική όσο και στην πνευματική υγεία των παιδιών, όσο και στις σχολικές επιδόσεις!

... πείνασα και μου δώσατε να φάω... - ... I was hungry and you gave me something to eat... - Η Αγάπη στην Πράξη

Οι Γιατροί του Κόσμου, συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, όπως: Ρύζι και Όσπρια

Δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς σήμερα, η Κυριακή του Ασώτου.
Η διάθεση πολλών καλή. Σχέδια για διασκέδαση, ξεφάντωμα.
Να ξεδώσει ο νους, να αποδράσει από τα δύσκολα της καθημερινότητας.
Ναι, να ξεφύγει αλλά να μην αποδράσει από την Ουσία, να μην ξεχάσει αυτά που Εκκλησία μας, την επόμενη Κυριακή και ΠΑΝΤΟΤΕ, μας θυμίζει:
... πείνασα και μου δώσατε να φάω· δίψασα και με ποτίσατε· ξένος ήμουν και με ντύσατε· αρρώστησα και με επισκεφτήκατε· ήμουν στη φυλακή και ήρθατε να με δείτε. Τότε θα του αποκριθούν οι δίκαιοι, λέγοντας· Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σου δώσαμε ψωμί ή να διψάς και σου δώσαμε νερό; Και πότε σε είδαμε ξένο και σε πήραμε μαζί μας ή γυμνό και σε ντύσαμε; Και πότε σε είδαμε άρρωστο ή στη φυλακή και ήρθαμε σε σένα; 
Και θα αποκριθεί ο Βασιλέας και θα τους πει: Σας βεβαιώνω πως ό,τι κάνατε σ’ έναν από τους πιο τελευταίους τούτους αδελφούς μου σ’ εμένα το κάνατε.


... δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σέ; καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾽ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε.
Matthew 25:34-40
... Come, you who are blessed by my Father; take your inheritance, the kingdom prepared for you since the creation of the world. 35For I was hungry and you gave me something to eat, I was thirsty and you gave me something to drink, I was a stranger and you invited me in, 36I needed clothes and you clothed me, I was sick and you looked after me, I was in prison and you came to visit me.'
37"Then the righteous will answer him, 'Lord, when did we see you hungry and feed you, or thirsty and give you something to drink? 38When did we see you a stranger and invite you in, or needing clothes and clothe you? 39When did we see you sick or in prison and go to visit you?'
40"The King will reply, 'I tell you the truth, whatever you did for one of the least of these brothers of mine, you did for me.

Saturday 30 January 2010

Οι ασυμβίβαστοι με το κακό: Χρόνια πολλά σε όλους τους μαθητές και τους δασκάλους τους

«εύγλωττοι κατά τον λόγον, 
ευγλωττότεροι κατά τον βίον, 
ευγλωττότατοι κατά τον θάνατον».

Αγώνας γονέων της Νίκαιας για ένα ειδικό σχολείο

http://eidikonikaias.blogspot.com/
όλη η πόλη στο πλευρό τους

Ο αγώνας των γονέων της Νίκαιας για την δημιουργία στην πόλη τους Ειδικού Σχολείου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών με βαριές αναπηρίες, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο. 
Το κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημα τους, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
Δεν ζητούν παρά ένα σχολείο... Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η ... λεπτομέρεια που έκανε τους γονείς της Νίκαιας να νιώσουν την ανάγκη να οργανωθούν και να πάρουν τις τύχες των παιδιών τους στα χέρια τους, ήταν ο τελευταίος περί ειδικής αγωγής ψηφισθείς νόμος 3699/08. “Όλοι οι γονείς που έχουμε παιδιά με αναπηρία τα οποία δεν έχουν ποτέ πάει σχολείο, διότι απλούστατα δεν υπάρχει σχολείο που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, νιώσαμε ότι μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα” μας μυεί στο τότε κλίμα ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος επί 8 χρόνια (2001- 2008) της ένωσης συλλόγων γονέων Νίκαιας. Σημειωτέον ότι στην περιοχή του δήμου Νίκαιας που είναι ο 8ος πληθυσμιακά μεγαλύτερος δήμος της χώρας,οι υπάρχουσες δομές ειδικής αγωγής εξαντλούνται σε κάποιες (μετρημένες) παράλληλες στηρίξεις, μόνο στα δημοτικά σχολεία και μόνο για απλές-εύκολες περιπτώσεις παιδιών (δυσλεξία, ελαφριά νοητική υστέρηση κ.ο.κ.) που μπορούν να ενταχθούν.
Με τις αρχές της περσινής χρονιάς, λοιπόν, οι πλέον απηυδισμένοι των γονέων προχώρησαν στη σύσταση επιτροπής, για την διεκδίκηση δημιουργίας ειδικού σχολείου στον δήμο Νίκαιας. Ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην προσπάθειά τους δεν ήταν τόσο μόνοι και λίγοι όσο στην αρχή της πίστευαν. Το κείμενο διεκδίκησης υπεγράφη από 4000 και πλέον συμπολίτες τους. “Θα υπέγραφαν και άλλοι, θα υπέγραφαν σχεδόν όλοι αν δεν σταματάγαμε κάποια στιγμή την συλλογή των υπογραφών” αποτιμά ο Κ. Παπαδόπουλος εκ των πρωταγωνιστών της όλης διαδικασίας.
Μετά τις υπογραφές, ξεκίνησαν τα υπομνήματα.Παντού! Προς κάθε πιθανό (να ενεργοποιηθεί και να προχωρήσει την υπόθεση) αποδέκτη. Προς το υπουργείο παιδείας, τα κόμματα, τους βουλευτές της περιοχής, τον δήμαρχο της πόλης, τις δημοτικές παρατάξεις, το νομάρχη. Οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν. Λιντζέρης, Διαμαντίδης, Λαφαζάνης, Νεράτζης, Αράπη, υπέβαλλαν επερωτήσεις στηρίζοντας το αίτημα και την αναγκαιότητα ικανοποίησής του. Μία πρώτη άτυπη συμμαχία για την δημιουργία του ειδικού σχολείου έμοιασε να γεννιέται, δημιουργώντας βάσιμη στους πρωτεργάτες γονείς αισιοδοξία, ότι τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Ότι αργά ή γρήγορα ο αγώνας τους θα δικαιωθεί ...
Δυστυχώς, στην αληθινή ζωή ποτέ δεν είναι απλά τα πράγματα, ενίοτε δε τα πλέον απρόβλεπτα – μη αναμενόμενα μπορεί να συμβούν, δημιουργώντας αδιέξοδα ή δυσκολίες. Η δημοτική αρχή Νίκαιας, λοιπόν, που βάσει της κοινής λογικής θα αναμένετο να σταθεί αλληλέγγυα στο αίτημα, ήταν αυτή που έπραξε το ακριβώς αντίθετο. 
Καταρχάς, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα απ’ την επιτροπή των αγωνιζομένων γονέων,δεν καταδέχτηκε καν να εντάξει το θέμα στα προς συζήτησιν του δημοτικού συμβουλίου.Κατόπιν, πιεζόμενοι οι της δημοτικής πλειοψηφίας από την μεγάλη κινητοποίηση για το ειδικό σχολείο που έμοιαζε να εδραιώνεται, κατήγγειλαν τους γονείς ότι οι πράξεις τους υπαγορεύονται από μικροπολιτική εναντίον του δημάρχου σκοπιμότητα! Και, εντέλει, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν στους γονείς την αγωνιστική πρωτοκαθεδρία, διαμήνυσαν ότι έχουν εντοπίσει για την δημιουργία του σχολείου το κατάλληλο οικόπεδο και ότι το πράγμα προχωράει ..
 Εξ’ όσων η επιτροπή για την δημιουργία ειδικού σχολείου στη Νίκαια μας ενημερώνει το συγκεκριμένο οικόπεδο – που έχει προταθεί στον ΟΣΚ για να περάσει υποτίθεται από επιτροπή καταλληλότητας- είναι κάτι παραπάνω από ακατάλληλο. Τόσο ακατάλληλο, που η επίκληση του και μόνο από πλευράς δημοτικής αρχής, δημιουργεί στους γονείς την υπόνοια της σκόπιμης μπλόφας! Όπως χαρακτηριστικά μας τονίζουν, “είναι απέναντι από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της άρσης βαρών, ο όλος χώρος είναι καταπατημένος, υπάρχουν εκεί σπίτια, δεν θα τους βγάλουν ποτέ...”
Μπλόφες με το δικαίωμα στην μόρφωση παιδιών με βαριές αναπηρίες και με τις αγωνιώδεις των γονιών τους προσπάθειες να το διασφαλίσουν; Γιατί όχι, όπως έχει αποδειχτεί σ’ αυτή την χώρα όλα είναι πιθανά. Οι γονείς, βέβαια, όχι απλώς δεν το βάζουν κάτω,αλλά έχοντας και τους αναπηρικούς φορείς συμμάχους στο πλευρό τους εντείνουν πεισμωμένοι την προσπάθειά τους. Πλέον, δεν ζητούν την συμπαράσταση μόνο των Νικαιωτών στον δίκαιο αγώνα τους, αλλά και του κάθε προοδευτικού Έλληνα πολίτη.
Ζητούν από τους πάντες να σπεύσουν, καταρχάς, να ενημερωθούν από το blog που έχουν δημιουργήσει για την διεκδίκηση του σχολείου http://eidikonikaias.blogspot.com 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο



Slide 01: The children are painting in the wall
Slide 02: The children are painting in the wall two hearts and the sun in the middle.
Slide 03: I take light from the sun
Slide 04: And I make it love And you‘re saying you like it.
Slide 05: I take light from the sun
Slide 06: And I make it love And you‘re saying you like it.
Slide 07: The children are singing on the roads And their voices change the world.
Slide 08: The darkness disappears
Slide 09: And the day flourishes like the flowers In the window
Slide 10: The darkness disappears
Slide 11: And the day flourishes like the flowers In the window
Slide 12: My heart is like a cloud
Slide 13: And life is a feast in a square,
Slide 14: I love you
Slide 15: and the immense world
Slide 16: How much it’s like a little town!
Slide 17: I love you
Slide 18: and the immense world
Slide 19: How much it’s like a little town!
Slide 20: Νοέμβριος 2009

Friday 29 January 2010

Πότε το μωρό πεινάει...

Πολλοί νέοι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδί αναρωτιούνται με αρκετή δόση άγχους πώς θα καταλάβουν εάν το μωρό τους κλαίει επειδή πεινάει.  
Υπάρχουν μερικές πολύ χαρακτηριστικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μωρό πεινάει:
* Θα γυρνάει το κεφαλάκι του από τη μια πλευρά στην άλλη.
* Θα ανοίγει το στόμα του και θα βγάζει έξω τη γλώσσα.
* Θα βάζει τα χεράκια, τα δάκτυλα ή τη γροθιά του στο στόμα.
* Θα σουφρώνει τα χειλάκια του.
* Θα ψάχνει το στήθος της μαμάς του.
* Εάν αγγίξετε το μαγουλάκι του, θα γυρίσει αμέσως το στόμα του προς το δάκτυλό σας (είναι αντανακλαστικό).

πηγή...

Ελεύθερα διαθέσιμα βοηθήματα για ΑμεΑ

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://access.uoa.gr/fs/
Τα βοηθήματα είναι ταξινομημένα κατά αναπηρία (τύφλωση, κινητική αναπηρία, χαμηλή όραση, απώλεια ακοής, αναπηρία λόγου) όπου παρουσιάζονται όλα τα βοηθήματα και οι λύσεις που παρέχουν οι υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής χωρίς κόστος.
 

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα βοηθήματα που επιλέχθηκαν ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο και δοκιμάστηκαν στο Εργαστήριο Φωνής και Πρόσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών http://speech.di.uoa.gr/
Για κάθε ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό δίνεται μια

τυποποιημένη σύντομη περιγραφή με τις περισσότερο χρήσιμες πληροφορίες όπως όνομα προϊόντος, έκδοση, κατασκευαστής, κατηγορία προϊόντος, σχετιζόμενες αναπηρίες, περιγραφή εφαρμογής, λειτουργικό σύστημα, διαδικασία εγκατάστασης, ρυθμίσεις, και τρόπος λήψης εγκατάστασης, ρυθμίσεις, και τρόπος λήψης του λογισμικού.
Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο http://access.uoa.gr/fs/ με τρεις τρόπους:

  • Επιλέγοντας συγκεκριμένη κατηγορία αναπηρίας, οπότε εμφανίζονται όλα τα βοηθήματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
  • Επιλέγοντας μια από τις κατηγορίες βοηθημάτων, οπότε εμφανίζονται όλα τα βοηθήματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
  • Επιλέγοντας την κατηγορία "Εμφάνιση Όλων", οπότε προβάλλονται όλα τα βοηθήματα.
Επίσης, στη διεύθυνση http://access.uoa.gr/ θα βρείτε Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών,που απευθύνεται στους φοιτητές με αναπηρίες.
 

Σημειώνουμε πως οι βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ είναι εξοπλισμένες με σταθμούς εργασίας ή εξειδικευμένα βοηθήματα για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και συγκεκριμένα για φοιτητές με τυφλότητα, μειωμένη όραση και εκείνους με κινητικές αναπηρίες στα άνω άκρα.
Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπουν στους φοιτητές με αναπηρία την πρόσβαση στις συλλογές των βιβλιοθηκών σε οποιαδήποτε μορφή (έντυπη, ηλεκτρονική, ακουστική), καθώς επίσης και στις υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά και τις κοινές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου.
Για πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών ΕΚΠΑ μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα:http://speech.di.uoa.gr/libaccess/

Περιμένοντας...


Μόνη και θλιμμένη η μικρή ορφανή περιμένει σε μια σκηνή της UNICEF στην Αϊτή. 
Με αρκετά από τα ορφανά να έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς για να υιοθετηθούν (κάτι που εγείρει και πολλές αντιρρήσεις), το μικρό κορίτσι φαίνεται να έχει επίγνωση των δυσκολιών που της επιφυλάσσει το μέλλον. 
(AP Photo/Ariana Cubillos) 

Thursday 28 January 2010

Εκστρατεία κατά του ροταϊού συνιστούν οι επιστήμονες
Ροταϊός και εμβόλιο

Η καταπολέμηση του ροταϊού θα μπορούσε να γλυτώσει από το θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ειδικά στην Αφρική, όπως υπογραμμίζουν δύο νέες μελέτες που προτείνουν την πραγματοποίηση εκστρατείας εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες.

Ο ροταϊός ευθύνεται για σοβαρής μορφής διάρροια ανάμεσα σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Τα αποτελέσματα των εργασιών δημοσιεύονται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Δείχνουν ότι ο εμβολισμός μειώνει την θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά 61% στην Αφρική και κατά 35% στο Μεξικό.
Από τον ροταϊό χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 500.000 παιδιά το χρόνο, τα μισά από αυτά στην Αφρική.
"Το εμβόλιο κατά των ροταϊών πρέπει να διανεμηθεί επειγόντως στις ζώνες μεγάλης θνησιμότητας και να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου της διάρροιας" επισημαίνει ο Δρ Ματουράμ Σαντοσάμ, καθηγητής της Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Το εμβόλιο ονομάζεται Rotarix, κατασκευάστηκε από την βρετανική GlaxoSmithKline και χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης στο Μαλάουι και στη Νότια Αφρική σε 4.000 παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Στο Μεξικό, το εμβόλιο κατά του ροταϊού, με την ονομασία RotaTeq, χρησιμοποιείται από το 2006. Ο εμβολιασμός μείωσε κατά 35% τους θανάτους ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών και κατά 65% ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.
Οι κλινικές δοκιμές στην Αφρική συντονίστηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από την συνεργασία της GlaxoSmithKline, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ομοσπονδιακών Κέντρων για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.



ΡΟΤΑΪΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Κυκλοφόρησε προ ημερών στη χώρα μας εμβόλιο κατά του ροταϊού (Rotarix). Περιέχει ανθρώπειο ζώντα εξασθενημένο ιό, είναι μονοδύναμο (στέλεχος G1 [P8], με διασταυρούμενη ανοσία προς άλλα στελέχη) και χορηγείται από το στόμα σε δύο δόσεις. 
Η χορήγηση καλό είναι να γίνεται πριν τη 16η εβδομάδα ζωής και οπωσδήποτε να ολοκληρώνεται πριν την 24η εβδομάδα. Η ελάχιστη ηλικία χορήγησης είναι η 6η εβδομάδα ζωής και το ελάχιστο μεσοδιάστημα δόσεων είναι ο ένας μήνας.
Προτεινόμενα σχήματα: 2, 4 μηνών ή 3, 5 μηνών.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή λοίμωξη από ρόταϊό.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με όλα τα εμβόλια ρουτίνας της βρεφικής ηλικίας. 

Σε παιδιά με οξεία διάρροια ή εμέτους...
περισσότερα από loimoxi 
και, ασφαλώς, από τον παιδίατρό σας 

Ένα 7χρονο παιδάκι μάζεψε 154.930 ευρώ για την Αϊτή!!



Ο 7χρονος Τσάρλι Σίμπσον θέλησε να μαζέψει χρήματα για τον έρανο της Unicef για την Αϊτή. 
Το εγχείρημα απλό. 
Θα διέσχιζε με το ποδήλατό του 5 μίλια για να συγκεντρώσει 500 λίρες. 
Το ποσό όμως έφθασε τα 154.930 ευρώ και εκείνος κέρδισε μια επίσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Άνοιξη του παιδικού βιβλίου μες στον χειμώνα

3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, 29/1-1/2 στη Ηelexpo (Μαρούσι) καθημερινά 9.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Άνθηση γνωρίζει το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα, όπως δείχνει και μεγάλη έκθεση που αρχίζει το Σάββατο στο Μαρούσι
Κατά 40% αυξήθηκε στην Ελλάδα η παραγωγή τίτλων παιδικού και εφηβικού βιβλίου από το 2003, φτάνοντας τους 2.100 τίτλους ετησίως. Το παιδικό βιβλίο, που καλύπτει πλέον πάνω από το 21% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, βρίσκεται σε πρωτοφανή άνθηση στην Ελλάδα- για «παγκόσμιο φαινόμενο», μιλάει η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη - κάτι που αποτυπώνεται και στην 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που ανοίγει το Σάββατο.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ηelexpo στο Μαρούσι και θα στεγάσει 75 Έλληνες εκδότες- έναντι 45 πέρυσι- και 142 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους μαζί με όλη την πρόσφατη ελληνική βιβλιοπαραγωγή.


Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γαλλία, με μεγάλη παράδοση στο παιδικό βιβλίο, και με την οργανωτική επιμέλεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με εννέα συγγραφείς και εικονογράφους βιβλία των οποίων κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αναγνωστήριο για όλους, συζητήσεις, διαλέξεις και προβολές.
«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της χρονιάς για το παιδί και το βιβλίο», λέει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. 

Η έκθεση, που οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, είναι πράγματι η μοναδική πλέον του είδους στην Ελλάδα, αφού και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, που είχε οργανώσει πέντε εκθέσεις στο Μετρό Συντάγματος, συνεκτιμώντας την απήχηση των δύο προηγούμενων εκθέσεων στη Ηelexpo, αποφάσισε, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γιώργο Ψύχαλο, να ενώσει και αυτός τις δυνάμεις του για την ισχυροποίηση του νέου θεσμού.
Στις εκδηλώσεις της έκθεσης, λέει η Κατρίν Βελισσάρη, «περιλαμβάνονται 75 συναντήσεις με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων, 19 εργαστήρια με εικονογράφους, 38 θεατρικά και μουσικά δρώμενα και 10 ημερίδες και ομιλίες για εκπαιδευτικούς και γονείς».
Στους επισκέπτες προσφέρεται φέτος δωρεάν στάθμευση στο πάρκινγκ του Carrefour. Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από το Μετρό (σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας) με μικρά λεωφορεία ανά 20λεπτο (9.00-20.00).

πηγή...

Wednesday 27 January 2010

π. Ανανίας Κουστένης: «Mας κουράζει το κακό»

Μας κούρασε το κακό,
δηλαδή πολύ το βαρεθήκαμε
Είναι λεβεντιά αυτός ο γέροντας
και πολύ τον γουστάρουμε


Ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης είναι μια πνευματική μορφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. 
Γεννήθηκε το έτος 1945 στην Δημητσάνα Αρκαδίας και ακολούθησε τον δρόμο του μοναχισμού, για να δοθεί στον Θεό και τον άνθρωπο. Έλαβε ανθρωπιστική παιδεία με σπουδές στην Θεολογία και την Βυζαντινή Φιλολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην υπηρεσία των ανθρώπων. Έχει μεταφράσει τον Ρωμανό τον Μελωδό και η πνευματική του δραστηριότητα είναι ανεξάντλητη. 
Ο λόγος του είναι ένας λόγος τιμής και αρχοντιάς, θαλπωρής και παραμυθίας, ελπίδας και χάριτος. Είναι ένας λόγος που εμπνέει και ενθουσιάζει, που διδάσκει και ξεκουράζει και που ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο. 
Ο πατήρ Ανανίας Κουστένης, όπως ο Θεοφάνης, μας παίρνει απαλά από το χεράκι και μας υψώνει πνευματικά και ψυχικά, φέρνοντας στην καρδιά το φως και την δροσιά της άνοιξης. Είναι η λεβέντικη και συνάμα ταπεινή ελληνική ψυχή με την αστείρευτη καλοσύνη και την αφειδώλευτη αγάπη. 
Γι' αυτό και η μετάφραση του Θεοφάνους δεν είναι απλώς η απόδοση της «Χρονογραφίας*» στην Νέα Ελληνική. Είναι κατάθεση ψυχής, είναι ταξίδι στον Βυζαντινό κόσμο, είναι προσφορά στην πνευματική μας κληρονομιά!

το κείμενο από το Περιζήτητο
* Θεοφάνης ο Ομολογητής, Χρονογραφία τομ.Α, Β, Γ, μτφρ.αρχιμ. Ανανίας Κουστένης, εκδ.Αρμός, Αθήνα 2007

Τα αξιώματα και η ουσία...


Για δεύτερη συνεχή θητεία ορκίστηκε ο δήμαρχος της Κομαγιαγκουέλα, της Ονδούρας, Ρικάρντο Αλβάρεζ. 
Μόνο ο γιος του δεν κατάλαβε τη σοβαρότητα της τελετής και το σπουδαίον του αξιώματος, και... έγειρε και κοιμήθηκε :))
πηγή...

I Love the World - Αγαπώ τον Κόσμο
Καλημέρα σας :)

 Να έχετε μια Καλή και παραγωγική Μέρα :)

Αγαπώ όλο τον Κόσμο!!!




από το πράσινο χαμομηλάκι

Tuesday 26 January 2010

Τί είδα στο Άγιο Όρος

Την εβδομάδα των Θεοφανίων, του 2010, πήγα στο Άγιο Όρος. Είχαν Χριστούγεννα εκεί. Δεν είχα ξαναπάει. Ένας φίλος φρόντισε και τακτοποίησε, τα της διαμονής. Μείναμε 3 βραδιές.
Το φυσικό κάλος ήταν απερίγραπτο.
Η πολιτισμική κληρονομιά ήταν μοναδική.
Θησαυρός, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Πήγα εκεί, συγκρατημένος, επιφυλακτικός, έτοιμος να κρίνω τα πάντα με την λογική, να καταλάβω τι γίνεται εκεί.
Το καραβάκι που μας μετέφερε ήταν γεμάτο νέους ανθρώπους, νέοι 24-25 μέχρι 30 το πολύ, οι περισσότεροι. Στο διάστημα που έμεινα εκεί, ήρθαν κι άλλοι, πεζοί από άλλη μονή ή με το καραβάκι, οι περισσότεροι νέοι. Εκεί που μείναμε, γνωρίσαμε κι άλλους, ανθρώπους που έρχονταν από την Θεσσαλονίκη και έμεναν στο μοναστήρι για το διάστημα της αργίας. 
Επαγγελματίες, επιχειρηματίες, που έρχονταν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και επέστρεφαν για να πάνε στη δουλειά τους. Προτιμούσαν να κοιμηθούν σε ένα δωμάτιο για μια-δυο βραδιές μαζί με άλλους 4 μέχρι 8. Αναρωτήθηκα γιατί το έκαναν αυτό. Στην επιστροφή προθυμοποιήθηκε ένας απ’ αυτούς να μας πάρει με το αυτοκίνητό του από την Ουρανούπολη και να μας γυρίσει στην Θεσσαλονίκη. Τον ρώτησα, κάθε πότε επισκέπτεται το Όρος και μου απάντησε όποτε μπορεί και, άμα δεν μπορεί, όταν το έχει ανάγκη.
 

Την πρώτη μέρα, ήρθαν τρία παλληκάρια, στη μονή, πεζοί, δεν ήταν Έλληνες. Τους πλησίασα. Είχαν έρθει από την Ρωσία, από την Μόσχα, από το Αρμπάτ. Είχα διαβάσει 3-4 τόμους ενός Ανατόλι Ριμπακώφ, «Τα παιδιά από το Αρμπάτ», και ήξερα. Το Αρμπάτ είναι η κεντρική πλατεία της Μόσχας. Από εκεί είχαν έρθει, ξεκίνησαν και ήρθαν. Την νύχτα, στην λειτουργία, είδα τον ένα νέο από τους τρεις, μπροστά-μπροστά. Εκεί μπροστά, όλη την νύχτα, όρθιος, να λάμπει το πρόσωπό του.
Οι μοναχοί, όλων των ηλικιών, στην πλειονότητα 35άρηδες, το 80% από αυτούς όλοι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου, απέκτησαν το πτυχίο και μετά επέλεξαν να μονάσουν. 
Όλοι ήταν απασχολημένοι, εκτός της συμμετοχής τους στην λειτουργία, είχαν και τις δουλειές τους ο καθένας. Δεν έπιαναν κουβέντα μαζί μας, αλλά όταν τους απευθύναμε τον λόγο ήταν ευγενικοί και χαμογελαστοί. Δεν ήταν «κάπως», ήταν «φυσιολογικοί», τους άκουσα να μιλάνε 2-3 μεταξύ τους για κάποια σύνδεση με USB
Ρώτησα για τον ηγούμενο τους. Όλοι καμάρωναν για τον Γεώργιο. Είχε προβλήματα υγείας, καρδιά και πρόβλημα στα γόνατα με λάμες. Ήταν ο πατέρας όλων. Έτσι τον αντιμετώπιζαν όλοι. Σπουδαίος άνθρωπος, αγόρασα δυο βιβλία του. 
Ήταν από διαλέξεις που είχε δώσει κατά καιρούς.
Ζορίστηκα να αγοράσω τα βιβλιαράκια, πάμφθηνα, τα έξοδα του τυπογραφείου, δεν ήθελαν να ανοίξουν την βιτρίνα, ήταν Χριστούγεννα. Πληρώνοντας, άφησα 2 ευρώ παραπάνω, και δεν ήθελαν να τα πάρουν. 
Σε δυο μοναστήρια πήγα, δεν υπήρχε εμπόριο, δεν υπήρχε εκμετάλλευση, ούτε πωλήσεις, ούτε τίποτε, ούτε λεφτά για τα κεριά δεν έριχνες. Έπαιρνες το κεράκι σου και το άναβες στον πρόναο. Μέσα, στην ολονυκτία, ένα κεράκι μόνο, άναβε για να διαβάζει ο μοναχός.
Στην πύλη της μονής ήταν ένας μοναχός, ήταν στην υποδοχή, πιάσαμε την κουβέντα. Μειλίχιος, ευγενικός, γαλήνιος, με το χαμόγελο. Τον ρώτησα:
— Τι κάνετε εσείς εδώ; Ποιος είναι ο σκοπός σας;
Χαμογέλασε και απάντησε:
— Ευχόμαστε, ευχόμαστε για όλους.
Είχα ακούσει, ότι κάθονται σε καρέκλες με 3 πόδια, έτσι ώστε, αν τους πάρει ο ύπνος, από την κούραση, να πέφτουν από την καρέκλα, να ξυπνούν και να συνεχίζουν τις ευχές τους. Πήγαινα στις ολονύκτιες λειτουργίες, νύσταζα, με έπαιρνε ο ύπνος, με ξύπναγαν, έφευγα, πήγαινα στο δωμάτιο, την έπεφτα, ξύπναγα και ξαναπήγαινα στην λειτουργία. 
Ήταν ένας καλόγερος, μεγάλος σε ηλικία, πολύ μεγάλος. Καθόταν πίσω από μια κολόνα, του έδωσαν ένα κερί αναμμένο. Τον έβλεπα, δεν άντεχε, το χέρι του κουράζονταν να βαστάει το κερί, το κεφάλι του έκλινε, το σώμα του έσκυβε κι εκεί που έλεγες τώρα θα πέσει, όρθωνε το σώμα του και σήκωνε το χέρι του με το κεράκι, πιο πάνω από το κεφάλι του. 
Είπα σε έναν νεαρό μοναχό, «θα πέσει ο γέροντας». Μου απάντησε: «Μην ανησυχείτε, αυτή είναι η δουλειά του. Εύχεται».
Μετά κατάλαβα, όταν τον έπαιρνε ο ύπνος, το κερί ήταν η δικλείδα ασφαλείας: τον έκαιγε και ... ξύπναγε, για να συνεχίσει τη «δουλειά» του.
Πήγαινα σε ένα μπαλκόνι να καπνίσω, πάνω από το κύμα, βράχια και αφρισμένο κύμα, έβλεπες τη θάλασσα, ήμουν πάνω από τη θάλασσα. Το μπαλκόνι ήταν πολύ μακρύ. Μια φορά συνάντησα, ένα καλόγερο. Πήγαινε πάνω-κάτω, πάνω-κάτω με σπουδή και σκυφτό κεφάλι. 
Μια στιγμή στάθηκε μπρος μου και με ρώτησε: «Ποιο είναι το όνομά σου;». Του απάντησα. «Θα εύχομαι και για σένα» μου είπε. Του είπα να μη μπει στον κόπο. Μου απάντησε: «Δεν είναι κόπος, αυτή είναι η δουλειά μου» και συνέχισε να πηγαίνει, πάνω-κάτω, πάνω-κάτω. 
Οι μοναχοί στο Όρος, μένουν ο καθένας μόνος του σε ένα κελί, λιτό κελί και όταν κλείνονται μέσα, η πόρτα είναι πάντα ξεκλείδωτη και κανείς δεν μπορεί να επισκεφθεί τον άλλον. Είναι απασχολημένοι. Διότι εύχονται. Εύχονται για όλα, για τα πάντα. Τεράστια η δύναμη της Ευχής έμαθα. Τελευταία η επιστήμη αρχίζει να αγγίζει την απόδειξη της δύναμης της Ευχής.
Τα δυο βιβλιαράκια που πήρα από το Όρος, είναι για την θέωση του ανθρώπου, ως ύψιστο προορισμό του, σ’ αυτή τη ζωή. Ο λόγος ήταν δομημένος και θεμελιωμένος. Ούτε μεταφυσική, ούτε υπερφυσική.
Αυτά είδα και έμαθα στο Όρος.

Σύλληψη 10 τεράτων για παιδική πορνογραφία

Με την κωδική ονομασία Twins - “Δίδυμοι” η αστυνομία ξεσκέπασε και συνέλαβε άλλα δέκα άτομα για παιδική πορνογραφία. Η επιχείρηση κράτησε τρεις μήνες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας καθηγητής γυμνασίου αλλά και ένας 26χρονος που είχε κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς!
Το υλικό που βρήκαν οι άντρες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι σκληρό και αφορά βίντεο και φωτογραφίες με παιδιά μηνών έως και 12 χρονών. 
Μάλιστα το συνολικό υλικό είναι χωριτικότητας 13 terra!!!
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι και ένα άτομο από την Ηγουμενίτσα. Αναμένονται σύντομα και άλλες ανακοινώσεις από την Αστυνομία.  
Αναρτήθηκε από epirusgate

Βρετανία: Στοιχεία σοκ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Περισσότερα από 21.000 αδικήματα που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά στη Βρετανία, κατά μέσον όρο 60 την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση φιλανθρωπικής οργάνωσης για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, στο Λονδίνο.
Η National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) τόνισε ότι η πραγματική εικόνα όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι ακόμα χειρότερη.
Με βάση στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν 43 αστυνομικά τμήματα σε Αγγλία και Ουαλία, στο χρονικό διάστημα 2008-2009 κατεγράφησαν 21.618 αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (κάτω των 18 ετών), συμπεριλαμβανομένων βιασμών και αιμομιξίας.
Τα κορίτσια που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι εξαπλάσια από τα αγόρια, ενώ το ένα στα δέκα είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πολλά παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά κάθε μέρα», δήλωσε ο διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης της NSPCC Φίλιπ Νόγες.
«Είναι σοκαριστικό, κυρίως γιατί πρόκειται για αδικήματα που καταγγέλλονται στην αστυνομία. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ορισμένα από τα παιδιά αυτά είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να μιλήσουν σε κανέναν γι΄αυτό που τούς συμβαίνει», τόνισε.
Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πέρυσι κατεγράφησαν 51.488 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ωστόσο σύμφωνα με την NSPCC τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτουν πόσα από τα θύματα είναι παιδιά. 
ethnos

Monday 25 January 2010

SOS για την Υεμένη εκπέμπει ο Ερυθρός Σταυρός
Η βόρεια Υεμένη θα «βυθιστεί σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση»

«Πιο σοβαρή από ποτέ» χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η βόρεια Υεμένη θα «βυθιστεί σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση». 

" Η σύγκρουση στη βόρεια Υεμένη αντιμετωπίζεται με αδιαφορία εδώ και πολύ καιρό. Η φτώχεια και η έλλειψη νερού και τροφίμων επιδεινώνουν την κατάσταση. Στη διάσκεψη του Λονδίνου είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση (στη βόρεια Υεμένη) είναι πιο σοβαρή από ποτέ.", δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ντομινίκ Στίλχαρτ, επιστρέφοντας από την Υεμένη. 
πηγή...

Ένα μωράκι από τα χαλάσματα...


Μόλις 18 ημερών είναι η Ελίζαμπεθ, και οκτώ από αυτές τις πέρασε κάτω από τα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού της Αϊτής. Η μικρή διασώθηκε και κοιμάται ασφαλής πια, σε ένα από τα πρόχειρα νοσοκομεία που έχουν στηθεί στο νησί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.  
(AP Photo/U.S. Navy, Petty Officer 2nd Class Daniel Barker)

Ρύζι και όσπρια για την Αϊτή


Οι Γιατροί του Κόσμου, συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, όπως: 
Ρύζι και Όσπρια 
  
τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3213150

Sunday 24 January 2010

Ιχνογραφίες: aspaonline

Όταν πήγαινα δημοτικό είχα δώσει στον μπαμπά μου 
την παρακάτω κάρτα:




Εντάξει, το πολυτονικό, ας μην το κάνουμε θέμα...
Υπήρχε πολυτονικό τότε, τι να κάνουμε;
Αλλά καταργήθηκε όταν πήγαινα Πέμπτη ή Έκτη...
Μαζί με την ποδιά!
Παρεμπιπτόντως, βλέπω ότι το όνομά μου έπαιρνε ψιλή!

Ιχνογραφίες

Αγαπητοί μας φίλοι,
σας καλούμε να συμπληρώσετε τη Συλλογή «Ιχνογραφίες».

Στείλτε να προβάλλουμε τις δημιουργίες των παιδιών σας, ή τις δικές σας όταν ήσασταν παιδιά.
Ζωγραφιές από τα ανίψια σας, τους βαφτισιμιούς και τις βαφτισιμιές σας, ζωγραφιές των μαθητών και των μαθητριών σας.

Αναρτήστε παιδικές ζωγραφιές στην ιστοσελίδα σας με την υπογραφή:
και στείλτε τις στο Χαμομηλάκι, για να τις προβάλλουμε.


Η πρόσκληση ισχύει για όλο τον κόσμο


Με αγάπη

Αϊτή, μια διεθνής ντροπή

Του Σ. Κούλογλου

Μόλις δύο μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας Naomi Klein έκανε μια συνταρακτική αποκάλυψη στην διάρκεια μιας εκπομπής-συζήτησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Democracy Now: στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Heritage Foundation που προωθεί διεθνώς τις ιδέες της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» υπήρχε η παρακάτω ανάρτηση: «Ανάμεσα στη συμφορά, η κρίση στην Αϊτή προσφέρει ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Παράλληλα με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η αμερικανική απάντηση στον τραγικό σεισμό στην Αϊτή προσφέρει δυνατότητες για την αναδιοργάνωση της αιτινής κυβέρνησης που υποφέρει από μακροχρόνια ανικανότητα και της οικονομίας…»


Αυτή η τόσο αυθάδης και ξεδιάντροπη ανακοίνωση αποσύρθηκε λίγο μετά, δεν παύει όμως να θυμίζει ότι σε τελευταία ανάλυση το πρόβλημα της Αϊτής είναι πολιτικό: όταν λοιπόν στις τηλεοπτικές σας οθόνες παρακολουθείτε φρικιαστικές εικόνες με οδοφράγματα από πτώματα- θύματα του σεισμού ή συνεισφέρετε -και σωστά θα κάνετε- σε τηλεοπτικούς μαραθώνιους για την Αϊτή, να θυμάστε ότι εδώ δεν έχει να κάνουμε μόνο με μια φυσική καταστροφή: πρόκειται για το τραγικό τέλος ενός κοινωνικού πειράματος που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη διεθνής κοινότητα και ο Εγκέλαδος απλώς αποτελείωσε.
Με μαέστρο την Ουάσιγκτον, το νεοφιλελεύθερο πείραμα είχε στόχο να αποδείξει ότι ένας υπάκουος λαός μπορεί να συντηρηθεί τρώγοντας μπιφτέκια λάσπης. Δεν πρόκειται για υπερβολή: εδώ και δύο χρόνια οι περισσότεροι από τα 10 εκατ. των Αϊτινών δεν έχουν την πολυτέλεια να φάνε κανονικό φαγητό. Οι διεθνείς οικονομικοί Οργανισμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν επιβάλλει στην κυβέρνηση της Αϊτής να καταργήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, πράγμα που οδήγησε στην εξαφάνιση της τοπικής παραγωγής και την εισαγωγή φθηνών δυτικών προϊόντων.
Όμως, πριν από 2 χρόνια οι τιμές των τροφών απογειώθηκαν διεθνώς με αποτέλεσμα ένα πιάτο ρύζι να κοστίζει στο Πορτ Ο Πρενς 5 δολάρια. Όπως ακόμη και για τους λίγους τυχερούς που βρίσκουν δουλειά ο μισθός δεν ξεπερνά τα 100 το μήνα, οι υπόλοιποι εφεύραν τα μπιφτέκια με λάσπη, αλάτι από την θάλασσα και λίγο βούτυρο που ψήνονταν στον ήλιο.
Πίσω από την τιμωρία της Αϊτής και των κατοίκων της υπάρχει μεγάλη ιστορία. Η Αϊτή ήταν κάποτε, το πλουσιότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο, εξ αιτίας του εμπορίου σκλάβων που μεταφέρονταν στο νησί από την Αφρική. Υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στην Λατινική Αμερική και το πρώτο κράτος στον κόσμο που κυβερνήθηκε από μαύρους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρις στην επανάσταση των μαύρων σκλάβων η οποία ξεκίνησε το 1791, δύο μόλις χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση. Οι επαναστάτες νίκησαν τους στρατηγούς του Ναπολέοντα, γεγονός που η Γαλλία δεν τους συγχώρησε ποτέ. Από το 1825 έως το 1947 το Παρίσι ανάγκαζε την Αϊτή να πληρώνει ετήσια αποζημίωση για τα χαμένα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων. Αυτά μέχρι το 1947. Μετά ανέλαβαν οι Αμερικανοί…
Στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν το δικτάτορα Ντιβαλιέ και αργότερα τον γιο του, που δολοφόνησαν πάνω από 60 χιλιάδες αντικαθεστωτικούς. Το 1991, μετά από 28 χρόνια στυγνής δικτατορίας, οι Αϊτινοί εξέλεξαν πρόεδρο τον ιερέα Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ ο οποίος όμως δίσταζε να ακολουθήσει τις επιταγές της Ουάσιγκτον και ανατράπηκε από τον στρατό και τον πατέρα Μπους. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στο χάος μέχρι το 2004 όταν ο Αριστίντ ξαναγύρισε στην εξουσία, για να απαχθεί αμέσως μετά και να απομακρυνθεί από την νησί υπό τις ευλογίες του υιού Μπους. (περισσότερα για την ιστορία του νησιού στο εξαιρετικό άρθρο του Greg Palast που δημοσίευσε το Tvxs).
Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση «οικονομικών δολοφόνων». (*) Ακόμη κι αν ήθελαν να κάνουν κάτι καλό, οι επόμενοι πρόεδροι δεν είχαν καμιά όρεξη να έχουν την τύχη του Αριστίντ. Για να δώσει βοήθεια στην χώρα που εν τω μεταξύ είχε στις πλάτες της ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι) το ΔΝΤ επέβαλλε την νεοφιλελεύθερη συνταγή. Από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες καταργήθηκαν. Σε όλη την Αϊτή υπάρχουν μόνο δύο σταθμοί Πυροσβεστικής. Λόγω της φτώχειας και της εσωτερικής μετανάστευσης των κατεστραμμένων από το διεθνές εμπόριο αγροτών που έφταναν στην πρωτεύουσα μήπως βρουν ένα κομμάτι ψωμί, οι κάτοικοι του Πορτ Ο Πρενς έμεναν σε παραπήγματα και τενεκεδούπολεις που με τον σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Δεν υπήρχαν πλέον ούτε πυροσβέστες να τους απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια ούτε νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν…
(*) Η βραβευμένη ταινία «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου» έχει αρχίσει να προβάλλεται στην περιφέρεια. Όσοι κινηματογράφοι ή λέσχες ενδιαφέρονται να την προβάλλουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον σκηνοθέτη της ταινίας Στέλιο Κούλογλου στο info@tvxs.gr
από tvxs 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki