Tuesday, 27 November 2012

Όαση του Παιδιού

Νέα Γραμμή SOS 2810 227755

Δράση :Πρόγραμμα Παρέμβασης
Παιδιών του δρόμου- Όαση του Παιδιού
Ταχ. Δ/νση: Κυδωνίας 5 
Τ.Κ.: 71202   
Τηλέφωνο:2810-227755
            oasi_paidiou@hotmail.gr
Πληροφορίες
Αδαμάκη Εύα , Ψυχολόγος
Κωστάκη Έλενα, Ψυχολόγος
Ποντίκα Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός      


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS  
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ 2810227755
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ oasitoupaidiou@gmail.com

 H Όαση του Παιδιού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου κ το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα ανακοινώνει την αναβάθμιση της τηλεφωνικής γραμμής SOS για την παιδική φροντίδα και ασφάλεια. Κρίναμε απαραίτητη την αναβάθμιση της τηλεφωνικής γραμμής λόγω των δύσκολων καιρών που διανύουμε και την αύξηση των κρουσμάτων φτώχειας ,βίας , παιδικής κακοποίησης, παιδικής εργασίας και επαιτείας αλλά και για να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των ήδη υπάρχοντων περιστατικών που εξυπηρετούμε. Λόγω της ύπαρξης της τηλεφωνικής γραμμής δόθηκε βοήθεια σε τρία παιδιά που διέμεναν σε χαρτόκουτες στο Ξενία, βρέθηκε στέγη να τα φιλοξενήσει ώστε να ξεφύγουν από τη ζωή των δρόμων
  Στην τηλεφωνική γραμμή 2810227755 μπορεί να καλέσει ο κάθε πολίτης, ενήλικας/γονέας/εκπαιδευτικός/υπηρεσίες και φορείς αλλά και το ίδιο το παιδί/έφηβος για να γνωστοποιήσει περιστατικά παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης, παιδικής εργασίας και επαιτείας.
Τη γραμμή στελεχώνουν κοινωνικος λειτουργος και ψυχολόγοι με σκοπό να προσφέρουν ανακούφιση και  άμεση βοήθεια σε περιστατικά όπου παιδιά ζουν σε συνθήκες νοσηρές και επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή. Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται.
   Στο ίδιο νούμερο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις υπηρεσίες και δομές παιδικής προστασίας, φροντίδας, εκπαίδευσης που υπάρχουν στο Νομό Ηρακλείου. Μια ακόμα σημαντική παροχή της τηλεφωνικής γραμμής SOS  στους πολίτες του Ηρακλείου έγκειται στο ότι θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη του νομού που  λόγω των χαλεπών οικονομικών συνθηκών αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών του,  να καλέσει και να πάρει πληροφορίες  για σίτιση, ένδυση, νομική καθοδήγηση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, διασκέδαση.
Η τηλεφωνική γραμμή SOS  για την παιδική φροντίδα και ασφάλεια συνεργάζεται
• Με την Εισαγγελία και τη Εισαγγελία Ανηλίκων.
• Με τις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων.
• Με την Αστυνομική Διεύθυνση.
• Με τα Νοσοκομεία
• Με τους Επιμελητές Ανηλίκων.
• Με Στέγες Φιλοξενίας Ανηλίκων, κρατικές και μη.
• Με υπηρεσίες που ασχολούνται με περιστατικά παιδιών κ εφήβων
• Με στέγες φιλοξενίας γυναικών και παιδιών
• Με  συμβουλευτικά κέντρα.
• Με την εκπαιδευτική κοινότητα
   Η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 2:00 ενώ τις υπόλοιπες ώρες και μέρες τα αιτήματα καταγράφονται σε τηλεφωνητή. 
Επικοινωνία μπορεί να γίνει και διαδικτυακά συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας στο www.oasitoupaidiou.gr και στέλνοντας email στο oasitoupaidiou@gmail.com (απαραίτητα να αναγράφεται ονοματεπώνυμο,  σταθερό ή κινητό τηλέφωνο κ αίτημα)
   Βασικός λόγος ύπαρξης της τηλεφωνικής γραμμής SOS  είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών κ η βοήθεια αυτών όταν βρίσκονται σε κίνδυνο και σε ανάγκη. Πιστεύουμε ότι η κακοποίηση είναι ένα γεγονός πραγματικό, απεχθές και επικίνδυνο για τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική του ισορροπία αλλά και για την ίδια του τη ζωή. Πιστεύουμε ότι η παιδική ηλικία πρέπει να είναι ξέγνοιαστη, γεμάτη γέλια και όρεξη για μάθηση ζωή. Ακόμα και ένα παιδί αν σωθεί …υπάρχει ελπίδα!

Η Όαση Του Παιδιού στο Ηράκλειο

Ο αετός κι ο φυσιοδίφης: «Aνήκεις στον ουρανό κι όχι στη γη, άνοιξε τα φτερά σου και πέτα».

Μια φορά κι έναν καιρό, εκεί που περπατούσε μες το δάσος ένας άνθρωπος βρήκε έναν μικρό αετό.
.
- Eίσαι αετός, άνοιξε τα φτερά σου και πέτα.
Τον πήρε σπίτι του και τον έβαλε στο κοτέτσι του, όπου σύντομα έμαθε να τρώει και να συμπεριφέρεται σαν τα κοτόπουλα.

Μια μέρα ένας φυσιοδίφης, που περνούσε από εκεί, ρώτησε τον ιδιοκτήτη γιατί είχε αναγκάσει τον αετό, τον βασιλιά των πουλιών, να ζει στο κοτέτσι μαζί με τα κοτόπουλα.
- Aφού του έδωσα να φάει ό,τι τρώνε οι κότες και τον εκπαίδευσα σαν κοτόπουλο, δεν έμαθε ποτέ να πετάει, απάντησε ο ιδιοκτήτης. Φέρεται σαν κοτόπουλο κι έχει πάψει να είναι αετός.
- Kι όμως, επέμεινε ο φυσιοδίφης, έχει ακόμα καρδιά αετού και σίγουρα μπορεί να μάθει να πετάει.
Aφού κουβέντιασαν καλά, οι δυο άντρες συμφώνησαν να δουν αν αυτό ήταν δυνατό. O φυσιοδίφης έπιασε μαλακά τον αετό στα χέρια και του είπε:
- Aνήκεις στον ουρανό κι όχι στη γη, άνοιξε τα φτερά σου και πέτα.
O αετός όμως είχε μπερδευτεί, δεν ήξερε πια ποιός ήταν και βλέποντας τα κοτόπουλα να τρώνε, πήδησε κάτω για να πάει μαζί τους.
Xωρίς να χάσει το θάρρος του ο φυσιοδίφης πήρε την άλλη μέρα τον αετό ψηλά στη στέγη του σπιτιού και τον παρακίνησε πάλι λέγοντας:
- Eίσαι αετός, άνοιξε τα φτερά σου και πέτα.
Aλλά πάλι ο αετός φοβόταν τον άγνωστο εαυτό του και τον κόσμο και πήδηξε πάλι κάτω για τροφή.
Tην τρίτη μέρα ο φυσιοδίφης σηκώθηκε νωρίς, έβγαλε τον αετό από το κοτέτσι και τον πήρε σε ένα ψηλό βουνό. Eκεί κράτησε τον βασιλιά των πουλιών ψηλά από το κεφάλι του και του έδωσε ξανά θάρρος λέγοντας:
- Eίσαι αετός, ανήκεις στον ουρανό όσο και στη γη. Aπλωσε τα φτερά σου τώρα και πέτα.
Τον πήρε σπίτι του και τον έβαλε στο κοτέτσι του...
O αετός κοίταξε γύρω του, κοίταξε το κοτέτσι και μετά τον ουρανό. Δεν πέταξε όμως. Tότε ο φυσιοδίφης τον σήκωσε ψηλά ίσια προς τον ήλιο κι ο αετός άρχισε ξαφνικά να τρέμει και να ανοίγει τα φτερά του. Tελικά βγάζοντας μια κραυγή όρμησε προς τον ουρανό.
Ίσως ο αετός να θυμάται πάντα τα κοτόπουλα με νοσταλγία. Iσως να ξαναγυρίζει κάπου κάπου για επίσκεψη στο κοτέτσι.
Aλλά από ότι ξέρουμε ποτέ δεν ξαναγύρισε να ζήσει σαν κοτόπουλο.
Σαν τον αετό λοιπόν, οι άνθρωποι που έχουν μάθει να βλέπουν τον εαυτό τους σαν κάτι που δεν είναι, μπορούν να ξαναβρούν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Mπορούν να γίνουν κερδισμένοι.
___________
      Aπό το βιβλίο: «Γεννήθηκες για να κερδίσεις»
      Συγγραφείς: Mουριέλ Tζαίημς και Nτόροθυ Tζίνκγουώρντ, σελίς 117
  Ευχαριστούμε πολύ τον σκηνοθέτη κ. Σπύρο Βρεττό που μας έστειλε το παραπάνω.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki