Monday, 11 July 2022

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά;

Οι γονείς ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. 

    Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες των παιδιών είναι η ικανότητά τους να παρατηρούν – να παρατηρούν και να επεξεργάζονται τους πάντες και τα πάντα. 
    Εκατοντάδες έρευνες δείχνουν την τάση και τη θέληση των παιδιών να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. 
Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας τείνουν να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό τους γονείς τους. 
Αυτό το γεγονός αποδεικνύεται μεγάλη ευθύνη για τους γονείς διότι έχουν τεράστια επιρροή στην εξέλιξη των παιδιών τους.
Are Parents Powerful Role Models For Their Kids?

    Κοινωνικοί επιστήμονες και γενετιστές έχουν εντοπίσει πολλές συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται από τη μια γενιά στην επόμενη. Για παράδειγμα, τα παιδιά που οι γονείς τους καπνίζουν στο σπίτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και οι ίδιοι καπνιστές. Οι γονείς που κάνουν χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων είναι πολύ πιθανό να δουν αργότερα τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Οι γονείς που ασκούν βία στα παιδιά τους, είτε λεκτική είτε σωματική, το πιθανότερο είναι να μεγαλώσουν παιδιά που θα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στην οικογένειά τους.
    Δεν είναι όμως μόνο οι κοινές συμπεριφορές που μπορούν να παρατηρηθούν από γενιά σε γενιά. Είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υιοθετούν τα παιδιά από τους γονείς τους. Για παράδειγμα, οι γονείς που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πιθανότερο είναι να έχουν παιδιά που δεν πιστεύουν και τα ίδια στον εαυτό τους. 
    Οι γονείς που είναι αρνητικοί και απαισιόδοξοι ασκούν αρνητική επίδραση στα παιδιά γιατί και τα ίδια μεγαλώνοντας τείνουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από αρνητικό πρίσμα.

    Το ότι πολλές μελέτες και ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν επαναλαμβανόμενα συμπεριφορικά μοτίβα ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, δεν σημαίνει ότι έχουν καθορίσει επακριβώς τι είναι αυτό που που τα προκαλεί. Αυτό που είναι γενικότερα αποδεκτό στη... 

Δεύτερο μωρό στην οικογένεια...

Τι κάνω με το πρώτο;

Τα πάντα είναι έτοιμα για να υποδεχτείτε με τον καλύτερο τρόπο το νέο μωράκι σας. Όλοι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, μα εσύ όλο σκέφτεσαι ποιος είναι ο σωστός τρόπος να προετοιμάσεις το πρωτότοκο παιδί σου. 
Με ποιο τρόπο θα αποφύγεις τα επεισόδια και πως θα το διαχειριστείς άμεσα!
Το μέχρι τώρα μοναχοπαίδι της μαμάς και του μπαμπά δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα με την έλευση του δεύτερου παιδιού. Χάνει την αποκλειστικότητα του, όλη τη φροντίδα μα και την προσοχή της οικογένειας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα παιδί ξαφνικά να μάθει να μοιράζεται.

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού, πέρα από τη χαρά και την πληρότητα που φέρνει σε μια οικογένεια, αναπόφευκτα δημιουργεί πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις. Η αντίδραση του μεγαλύτερου παιδιού στον ερχομό του νεογέννητου αδελφού εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, την προσωπικότητά του, πόσο συνδεδεμένο είναι με τη μητέρα του και αν υπάρχουν ήδη και άλλα προβλήματα μέσα στην οικογένεια, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποδοχή της νέας πραγματικότητας.

Όσο πιο μικρό είναι το πρώτο παιδί, τόσο πιο ανέτοιμο είναι να μοιραστεί τους γονείς και ειδικά τη μητέρα του. Από την ηλικία των 3 περίπου ετών, τα παιδιά είναι σε θέση να αποχωριστούν την μητέρα, που αναγκαστικά θα προσκολληθεί στο βρέφος και να διαχειριστούν καλύτερα μέσα τους τη νέα αυτή συνθήκη.

Εκείνο το μόνο που βλέπει είναι ένα μικρό πλασματάκι, που χρειάζεται την απόλυτη φροντίδα της μαμάς του για να ζήσει. Απορία, ανεπάρκεια και ανασφάλεια είναι τα συναισθήματα που το κατακλύζουν. 
Είναι λογικό να θυμώσει με τους γονείς του μα ακόμη και με το μικρό του αδερφάκι. Σιγά σιγά όμως, με τον καιρό θα ξεκινήσει να αναπτύσσει πιο θετικά συναισθήματα απέναντι στο αδερφάκι του και σε αυτό παίζει ρόλο και το πώς θα το χειριστούν οι γονείς. 
Μια σχέση αγάπης θα δημιουργηθεί η οποία όλο και θα μεγαλώνει...

Με ποιούς τρόπους μπορώ να προετοιμάσω το παιδί;

1. Προετοιμάστε εγκαίρως το παιδί, ώστε να του δώσετε χρόνο να προσαρμοστεί. Τα παιδιά από μικρά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι να περιμένουν, ειδικά όταν οι αλλαγές τα επηρεάζουν άμεσα.

2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα θα πρέπει να εξηγεί με όρους που αρμόζουν στην ηλικία και τη νοημοσύνη του παιδιού για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν όταν θα έρθει το μωρό και πώς θα είναι στην αρχή το νεογέννητο.

3. Η επαφή με μωρά φίλων, το να δείξετε στο παιδί φωτογραφίες ή βίντεο από τότε που ήταν το ίδιο βρέφος, καθώς και να δείτε μαζί του φωτογραφικό υλικό από άλλα μωρά, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή παραμυθιού με σχετικό περιεχόμενο, όλα αυτά είναι τρόποι προετοιμασίας που θα βοηθήσουν το παιδί να εξοικειωθεί με την εικόνα, τους ήχους του νεογέννητου και τον ερχομό του στο σπίτι.

4. Έχετε υπόψη σας ότι ένα παιδί 2 ετών μπορεί να γίνεται το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας με την άφιξη του νεότερου μέλους, αλλά εξακολουθεί να παραμένει και το ίδιο μικρό, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελείτε να του δείχνετε την αγάπη σας. Επομένως, είναι λάθος να ασχολούνται όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι με το νεογέννητο και να αγνοούν το μεγαλύτερο παιδί.

5. Παρόλο που με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού οι υποχρεώσεις και η κούραση αυξάνονται ενώ παράλληλα ο χρόνος λιγοστεύει, είναι σημαντικό για το μεγαλύτερο παιδί να εξακολουθεί να έχει τον δικό του αποκλειστικό χρόνο και με τους δύο γονείς του.

6. Παροτρύνετε το μεγαλύτερο παιδί σας να συμμετέχει στη φροντίδα του νεογέννητου καθώς έτσι εξοικειώνεται με το μωρό και, κυρίως, δεν νιώθει απομονωμένο και παραμελημένο. Ο συνδυασμός παράλληλων δραστηριοτήτων (ενώ θηλάζει η μητέρα το μωρό, να διηγείται ένα παραμύθι στο άλλο παιδί) και με τα δύο παιδιά ευνοεί το κλίμα αρμονίας και σύνδεσης.

7. Κάθε φορά που το μεγαλύτερο παιδί συμμετέχει στη φροντίδα ή χαϊδεύει το νεογέννητο, οι γονείς θα πρέπει να ενισχύετε αυτήν τη συμπεριφορά με επιβράβευση και θετικά σχόλια.

8. Η ανταλλαγή δώρων, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο παιδί και το αντίστροφο, είναι επίσης μια κίνηση που προδιαθέτει θετικά συναισθήματα και αντιδράσεις για το μεγαλύτερο παιδί.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki