Thursday 15 November 2018

Μήπως το παιδί λαμβάνει περισσότερο αλάτι από όσο θα έπρεπε;

Το περισσότερο αλάτι προέρχεται από τροφές όπως η πίτσα, τα χάμπουργκερ, το ψωμί, τα έτοιμα σνακ και τις μακαρονάδες με σάλτσα. 
Φυσικά και το αλάτι δεν είναι εντελώς κακό. Είναι σημαντικό για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση ισορροπίας των υγρών στο σώμα. 

Η υπερβολική κατανάλωση όμως συνδέεται με υπέρταση και τεράστιο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, 70% των παιδιών από 1-3 ετών, 87% των παιδιών 4-5 ετών και 90% των παιδιών από 6-18 ετών καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ημερησίως. Εσείς αναρωτιέστε ακόμα για το αν το παιδί λαμβάνει περισσότερο αλάτι από όσο θα έπρεπε;

Παρακάτω θα βρείτε τις ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν.

Διψάει συνέχεια. 
Περισσότερο νάτριο στο σώμα σημαίνει ότι χρειάζεται και περισσότερο νερό. Αν είναι ασυνήθιστα διψασμένο και δεν υπάρχει φυσιολογική εξήγηση (λόγω σωματικής άσκησης ή καιρού), Ήρθε η ώρα να μειώσετε την ποσότητα αλατιού σε όλα τα γεύματα ενώ θα πρέπει να επανεξετάσετε τα ροφήματα που δίνετε στο παιδί και δεν είναι και τόσο υγιεινά.

Ζητάει περισσότερο αλατισμένα φαγητά. 
Προφανώς και το αλάτι κάνει πιο νόστιμη οποιαδήποτε τροφή. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσθέσετε άλλα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι και ο βασιλικός για να κάνετε το φαγητό πιο εύγευστο.

Υψηλή πίεση. 
Τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή, αλλά μεγάλο ποσοστό παιδιών πάσχει από υπέρταση ή υπόταση. Μετά την ηλικία των 3, μπορείτε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις στο παιδί μία φορά ετησίως.

Σκούρα ούρα. 
Αν και μπορούν να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, μία από αυτές είναι η υψηλή πρόσληψη νατρίου. Απευθυνθείτε στο γιατρό ώστε να βρείτε το αίτιο.

Τρώει ανθυγιεινά σνακ στο σχολείο. 
Αντί να του δίνετε κρουασάν και πατατάκια, επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ, όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα και βρείτε συνταγές με διαφορετικό τρόπο μαγειρικής.

Παίρνει βάρος χωρίς να τρώει γλυκά. 
Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι τα γλυκά και τα πολλά λίπη είναι η μόνη αιτία παχυσαρκίας. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα και να ελέγχετε διεξοδικά τις συσκευασίες.

Τρώτε συχνά έξω. 
Όσο βολικό και γρήγορο είναι, μπορεί να γίνει επιβλαβές για το παιδί. Περιορίστε αυτήν τη συνήθεια σε μία φορά την εβδομάδα και ζητήστε στην παραγγελία ανάλατο φαγητό ώστε να προσθέσετε εσείς την επιθυμητή ποσότητα.

Εσείς οι ίδιοι τρώτε πολύ αλάτι. 
Αν επιλέγετε τρόφιμα με πολύ αλάτι, δεν δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να φάει διαφορετικά. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες και να βοηθήσετε τόσο το παιδί, όσο και τον εαυτό σας.

Πηγή: vita.gr
tempo24.news
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki