Monday 8 April 2019

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις υιοθεσίες - Πώς θα λειτουργεί για υποψήφιους θετούς γονείς και παιδιά

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε εκδήλωση, με θέμα το νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, προαναγγέλλοντας την έναρξη της εφαρμογής του νόμου. 
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο για διαφανείς διαδικασίες, καθώς, όπως είπε, τόσο το κράτος όσο και ο κάθε εμπλεκόμενος (υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονιός), έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την κα Φωτίου, ο νόμος ορίζει ότι εντός 48 ωρών, το παιδί πρέπει να αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο ενώ για όλα τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στα ιδρύματα, πρέπει να δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελός τους.
Ο  Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας, τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες που έχουν παλαιότερες αιτήσεις υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονέων να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής και να προηγηθούν αυτές οι περιπτώσεις όσον αφορά στην εξέταση των αιτήσεών τους, ανεξάρτητα σε ποιο στάδιο βρίσκονται.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, Σοφία Κωνσταντέλλια, από τη στιγμή που θα μπαίνει ένα παιδί στο ίδρυμα, θα πρέπει να κατατίθεται σε τρεις μήνες το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
  • - Ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγει μία ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής. Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνεται.
  • - Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία, που σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή του. Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.
  • - Μειώνεται ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου ανάδοχου ή θετού γονέα με την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας και με τη μεγάλη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα. Προβλέπονται 8 έως 12 μήνες αναμονής, με απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς διαδικασίες.
  • - Θεσπίζονται ειδικά και, στη συνέχεια, εθνικά μητρώα υποψήφιων αναδόχων ή υποψήφιων θετών γονέων στα οποία καταγράφονται με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά οι οικογένειες ή και τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
  • - Τα εθνικά μητρώα εξασφαλίζουν ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά που αναζητούν οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το που έχει υποβάλει την αίτησή του.
  • - Η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία δρομολογείται η νομική διαδικασία, για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση.
  • - Το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει την ισονομία, αφού για κάθε παιδί αναζητείται ο κατάλληλος ανάδοχος ή θετός γονέας, με απόλυτο σεβασμό στη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από την εγγραφή στο εθνικό μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
kathimerini.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Χειρούργησαν αγέννητο μωρό και το επανατοποθέτησαν στην κοιλιά της μητέρας του

Βέλγοι χειρούργοι πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή επέμβαση, η είδηση της οποίας κάνει τις τελευταίες μέρες το γύρο του διαδικτύου. 
Οι γιατροί κατάφεραν να βγάλουν από τη μήτρα μιας μητέρας το παιδί της ώστε να το εγχειρήσουν για να το σώσουν από μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια. 
Στη συνέχεια, κατάφεραν να το επανατοποθετήσουν στην κοιλιά της μητέρας του ώστε να ολοκληρωθεί φυσιολογικά η κύηση.
Η Μπέθαν Σίμπσον από το Έσσεξ της Αγγλίας βρισκόταν στην 20η εβδομάδα κύησης όταν το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου αποκάλυψε ότι δυστυχώς ότι δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως η σπονδυλική στήλη του εμβρύου.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διέγνωσαν μια σπάνια γενετική ανωμαλία με το όνομα spina bifida (δισχιδή ράχη) και έτσι έδωσαν στους γονείς του εμβρύου τρεις επιλογές: 
ή θα συνέχιζαν την κύηση με όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν, ή θα προχωρούσαν σε άμβλωση, ή θα επιχειρούσαν να κάνουν επέμβαση στο αγέννητο ακόμα μωρό. Το ζευγάρι δεν δίστασε πολύ και επέλεξε το τελευταίο.

Η 26χρονη μέλλουσα μητέρα δήλωσε πως «έπρεπε να το κάνουμε… Χρειάστηκε όμως πρώτα μια αμνιοκέντηση, μαγνητικές τομογραφίες και αμέτρητες εξετάσεις. Τελικά πήραμε το ΟΚ στις 17 Δεκεμβρίου και αρχίσανε να ετοιμαζόμαστε για την επέμβαση. Τις επόμενες εβδομάδες οι ζωές μας ήταν σε τρενάκι του ιλίγγου».

Η επαναστατική εγχείρηση έγινε στο University of College London Hospital, όπου οι Βέλγοι χειρούργοι ζήτησαν τη συνδρομή συναδέλφων τους από το βρετανικό νοσοκομείο, Great Ormond Street Hospital. 
Έβγαλαν το μωρό από τη μήτρα, αποκατέστησαν το πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια το επανατοποθέτησαν στην κοιλιά της μητέρας του.
Φυσικά, η εγχείριση στέφθηκε με επιτυχία και τώρα η μέλλουσα μητέρα δηλώνει «Νιώθω το μωρό να κλωτσάει μέσα μου. Είναι πολύ ιδιαίτερη, έγραψε ιστορία και έδειξε πόσο πολύ αξίζει να ζήσει». Αυτή η περίπτωση δίνει το χώρο και τις ελπίδες και σε άλλους γονείς να τολμήσουν την ίδια κίνηση σε περίπτωση τέτοιων ανωμαλιών ανάπτυξης του εμβρύου τους.

enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki