Tuesday 24 February 2009

Αναθεώρηση της διεθνούς νομοθεσίας


Σε μια εποχή όπου τα παιδιά είναι ευάλωτα σε κάθε είδους κακοποίηση, η πορνογραφία, η σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω του Ίντερνετ και η παιδοφιλία, βρίσκονται σε έξαρση, σημαντικές αποφάσεις για την προστασία των παιδιών από το Ίντερνετ ελήφθησαν στο πλαίσιο της συνάντησης του Διεθνούς Κέντρου για τα Χαμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης (ICMEC), που διοργανώθηκε στο Κάιρο με πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας της Αιγύπτου Σούζαν Μουμπάρακ και της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη. Συγκεκριμένα, ζητείται η άμεση αναθεώρηση της διεθνούς νομοθεσίας –οι παραβάτες να καταδικάζονται σε ισόβια– και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ώστε να διασφαλιστεί το διαδίκτυο και να μη λειτουργεί εις βάρος των παιδιών.

TVXS

Εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς

Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιεί το έργο γονείς.gr το οποίο αφορά στην εκπαίδευση γονέων μαθητών υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), και στην Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς μαθητών που θα εγγραφούν στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2008-2009.
Πρόκειται για μια νέα δράση η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), φορέα εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι δικαιούχοι γονείς έχουν το δικαίωμα δωρεάν κατ’ οίκον εκπαίδευσης από ειδικούς εκπαιδευτές, και πρόσβασης σε εκπαιδευτικά πακέτα αυτόνομης μάθησης μέσω Διαδικτύου (e-learning). Επιπλέον, το έργο επιδοτεί την απόκτηση νέας, ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο διάρκειας δύο (2) μηνών, για τους ωφελούμενους γονείς που δεν την διαθέτουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο Δικαιούχος να έχει στο σπίτι Η/Υ (σταθερό ή φορητό) με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μέσω Διαδικτύου, οι γονείς θα δικαιούνται να συμμετάσχουν δωρεάν σε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ σε τουλάχιστον τρεις (3) από τις ενότητες βασικών γνώσεων.
Η εγγραφή γονέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα παρατείνεται έως την Παρασκευή 17/4/2009. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 15/5/2009.
Όσοι γονείς διαθέτουν ήδη Κωδικό Έναρξης, ακολουθούν την διαδικασία ως είχε μέχρι τώρα. Επιλέγουν Φορέα Εκπαίδευσης στον οποίο και δίνουν τον Κωδικό Έναρξης ώστε να αρχίσει η εκπαίδευσή τους.
Κάθε νέος γονέας που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο πρέπει αρχικά να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής Γονέων. Δείτε εδώ την αναλυτική διαδικασία συμμετοχής. 

Βρετανία: «Πάνω από 700.000 έχουν πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία»

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, ανακοίνωσαν βρετανικές οργανώσεις για τα παιδιά τη Δευτέρα.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Συνασπισμός των Φιλανθρωπικών Οργανώσεων για τα Παιδιά και την Ασφάλεια στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ (CHIS), στον οποίον ανήκουν οργανώσεις για το παιδί όπως οι Barnardo's, Action for Children και NSPCC, ανακοίνωσε ότι για το γεγονός ευθύνονται κάποιοι παροχείς υπηρεσιών ΙΝΤΕΡΝΕΤ που εξακολουθούν να δίνουν άδεια σε τέτοιες ιστοσελίδες.

Σημειώνεται ότι το 2006, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι με βάση την κυβερνητική πολιτική θα θεσπιζόταν ένας μηχανισμός ο οποίος θα απαγόρευε την πρόσβαση σε εικόνες παιδικής πορνογραφίας μέχρι το τέλος του 2007.

Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 95% των χρηστών του διαδικτύου καλύπτονταν από τη νέα πολιτική, αλλά στις αρχές του μήνα ο υπουργός Εσωτερικών Άλαν Κάμπελ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για το εναπομείναν 5%.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πάνω από 700.000 χρήστες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε παράνομες ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία.
 
 πηγή: GreekWorldNews

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki