Saturday 16 May 2020

Ο σκοτεινός 21ος αιώνας

Ζούμε τις επιλογές του παρελθόντος, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε το μέλλον.
Οι επιλογές του παρόντος διαμορφώνουν το μέλλον. 
Για να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τι μας συμβαίνει σήμερα θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά πίσω. 
Μόνο έτσι ίσως αποκτήσουμε και μια εικόνα για την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει το μέλλον (μας).
Το παρόν (μας) είναι αδιανόητο. 
Κανείς (μας) δεν θα μπορούσε να φανταστεί μόλις πριν από δυο - τρεις μήνες αυτό που ζούμε σήμερα.
 Ακόμη κι όταν έφτασαν στις οθόνες των τηλεοράσεών μας οι εικόνες από την άλλη άκρη του κόσμου, την Ουχάν, κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει όλα αυτά που σήμερα ζούμε εδώ, στην πλούσια και εύρωστη Δύση.
Η αδυναμία να δούμε και να κατανοήσουμε ωστόσο αυτό που συμβαίνει και αυτό που έρχεται δεν είναι δικαιολογημένη.
Γνωρίζαμε πώς είναι δομημένος ο κόσμος μας.
Ξέραμε ότι τα επιτεύγματά μας έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα έπρεπε να έχουμε κατά νου ότι το θεμελιώδες αξίωμα περί της ελεύθερης κυκλοφορίας των πάντων περιλαμβάνει, εκτός από κεφάλαια, εμπορεύματα και ανθρώπους, και κάθε συνέπεια που προκύπτει από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς προέκυψε ο ιός. Κάποιοι ωστόσο, οι εντεταλμένες υπηρεσίες των διεθνών οργανισμών, οι κυβερνήσεις, οι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η Ε.Ε., θα έπρεπε να γνωρίζουν (και γνώριζαν) από την πρώτη στιγμή πως ο κορωνοϊός θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Γης και να λάβουν τα μέτρα τους.

«Θυσίες» στην αγορά
Πιθανότατα όλοι αυτοί οι αρμόδιοι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει και τι έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης αμέσως μετά την πρώτη βδομάδα της επιδρομής του κορωνοϊού στην Κίνα. 
Ωστόσο το δόγμα της ελεύθερης διακίνησης που υπηρετούν δεν επέτρεψε καμία απόφαση που να διαταράσσει τη δομή και την οργάνωση της οικονομίας. 
Πώς, λοιπόν, να πάρει κάποιος αποφάσεις οι οποίες θα επιβραδύνουν την οικονομία;

Είναι, έχουμε την εντύπωση, προφανές ότι στο όνομα της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης αγνοήθηκαν οι προφανείς προληπτικές ενέργειες για τη συγκράτηση ή τουλάχιστον τον έλεγχο της επιδημίας. 
Το αόρατο χέρι της αγοράς αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που επιφέρει η δράση του στους πολλούς.
Όταν ο κορωνοϊός άρχισε να ταξιδεύει στην υδρόγειο, συνάντησε ένα «τοπίο» στον χώρο της δημόσιας υγείας το οποίο έχει διαμορφωθεί από συγκεκριμένες επιλογές. 
Δεν χρειάζονται μακροσκελείς αναφορές και παραθέσεις στοιχείων που αποδεικνύουν την υπονόμευση και εκθεμελίωση των εθνικών δημόσιων συστημάτων υγείας για χάρη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 
Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως στην Ελλάδα (και όχι μόνο) του 21ου αιώνα, και πριν τον κορωνοϊό, αν αρρωστήσεις και δεν έχεις χρήματα, «τελειώνεις».
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κανονίζουν με κάθε λεπτομέρεια πόσο και τι θα παράγει ο κάθε εταίρος, αλλά ουδέποτε επιχείρησαν να συντονίσουν ενέργειες και να επιβάλουν πρακτικές που να έχουν σχέση με τα λεγόμενα δημόσια αγαθά, όπως αυτά της Υγείας και της Παιδείας. Αυτά ρυθμίζονται από το «αόρατο χέρι» και η όποια παρέμβαση της Ε.Ε. σ’ αυτούς τους τομείς εκδηλώθηκε κατόπιν υποδείξεων των λόμπι του ιδιωτικού τομέα.

Μόνοι με τον φόβο
Το παρόν μας, λοιπόν, και σε ατομικό επίπεδο έχει διαμορφωθεί από την αντίληψη που καλλιεργήθηκε από τους «νικητές» του Ψυχρού Πολέμου. 
Μια αντίληψη που αποθέωσε την ασύδοτη οικονομική δραστηριότητα και κατέληξε στη θεοποίηση του ατομικού δικαιώματος, που στέκεται πια σε ένα βάθρο πάνω από το συνολικό και γενικότερο «καλό».
Έτσι, λοιπόν, η πανδημία μάς συναντά όπως ακριβώς έχουμε, με τις επιλογές μας, διαμορφώσει το παρόν μας: μόνους, χωρίς επαρκείς δομές δημόσιας υγείας, με ελάχιστη συναίσθηση περί του «γενικού καλού», με στρεβλή (αν υπάρχει καθόλου) αντίληψη αλληλεγγύης, φοβισμένους μπροστά σε ένα σκοτεινό μέλλον...
«Σταυροδρόμι»
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε σήμερα, αυτό είναι το παρόν μας και, καθότι εκ των πραγμάτων υποχρεωνόμαστε σε ακινησία, οι κίνδυνοι για τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας ερήμην μας πολλαπλασιάζονται εκθετικά.
Η πανδημία, είναι βέβαιο, θα αφήσει πίσω της θύματα και καταστροφή, αλλά θα περάσει. 
Βέβαιο επίσης είναι ότι οι επιλογές του παρόντος θα διαμορφώσουν το κοντινό και απώτερο μέλλον. 
Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τη διαμόρφωση ενός ζοφερού (για τους πολλούς) μέλλοντος κάποιοι εργάζονται ήδη.
Οι αναγκαίοι για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας περιορισμοί που επιβάλλονται παγκοσμίως δεν είναι αυτονόητο ότι θα αρθούν μετά την επίτευξη του στόχου. 
Μπορεί, όταν ο κορωνοϊός νικηθεί, να επανακάμψει το δόγμα της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και προϊόντων, αλλά δεν είναι βέβαιο και αυτονόητο ότι αυτό θα αφορά και την ελεύθερη «διακίνηση» ανθρώπων και ιδεών.
Κάτι που επίσης δεν είναι βέβαιο και σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετηθεί (ή έχει αρχίσει ήδη να διευθετείται) η διανομή ισχύος και επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, είναι αρκετή η καταστροφή που θα προκαλέσει η πανδημία στο σύστημα για να επανεκκινήσει και να αναπαραχθεί ή μήπως αυτό που ζούμε είναι απλώς η εισαγωγή σε ένα ακόμη πιο σκοτεινό και αιματηρό μέλλον;
Το μόνο ίσως θετικό απ’ όσα συμβαίνουν στο παρόν μας είναι η ευκαιρία που μας δίνει για περισυλλογή και η ανάγκη να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε. 
Απ’ αυτό το σημείο ενδεχομένως να προκύψει και συνειδητοποίηση για το πού θέλουμε ίσως να πάμε ή, τουλάχιστον, η σαφέστατη και έμπρακτη αντίδρασή μας σε μια σκοτεινή πορεία που θα προσπαθήσουν να μας επιβάλουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2118 στις 24-3-2020
topontiki.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τρόποι για να αγαπήσει το παιδί σας τα Μαθηματικά!/Maths: six ways to help your child love it

Τα μαθηματικά είναι ένα μάθημα με εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.
Οι βάσεις για τα μαθηματικά μπαίνουν ήδη από την πολύ μικρή ηλικία και τα παιδιά τα έχουν σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πώς μπορείτε εσείς σαν γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει σωστές βάσεις και να αγαπήσει τα μαθηματικά;
Maths: six ways to help your child love it
Ξεκινήστε με το μέτρημα
Η αρχή εκμάθησης των μαθηματικών είναι ασφαλώς το μέτρημα. Ξεκινήστε μαθαίνοντας στο παιδί σας να μετράει από το ένα μέχρι το δέκα και έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η επανάληψη είναι αυτή που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αξιοποιήστε καθημερινά αντικείμενα
Μετρήστε παρέα αντικείμενα που βλέπετε στο σπίτι, παιχνίδια, φρούτα ακόμα και αυτοκίνητα που μπορείτε να βλέπετε στον απογευματινό σας περίπατο. 
Η χρήση διαφορετικών αντικειμένων κάθε φορά, θα διευρύνει τη σκέψη του παιδιού σας και θα βάλει τις βάσεις για την σωστή αντίληψη των μαθηματικών.

Παίξετε παιχνίδια μαθηματικών
Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλά παιχνίδια που προάγουν την μαθηματική σκέψη των παιδιών ανάλογα με την ηλικία του. 
Επιπλέον, μπορείτε να σκεφτείτε και δικά σας παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε αξιοποιώντας αντικείμενα που έχετε στο σπίτι.

Μάθετε μαγειρεύοντας
Η μαγειρική μαζί με το μικρό σας έχει πολλά οφέλη για το παιδί. Το μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες, να είναι υπεύθυνο, δημιουργικό και επιπλέον μπορεί αν συμβάλλει και στην εκμάθηση αριθμητικής. 
Ψήστε κουλουράκια και βάλτε το να το μετρήσει ή ζητήστε του να μετρήσει τα υλικά μιας συνταγής.

Χρησιμοποιήστε αριθμητήριο
Το αριθμητήριο είναι ένα χρήσιμο και πολύ αγαπημένο αντικείμενο που έχει διδάξει αριθμητική σε πολλές γενιές. 
Τα παιδιά το βλέπουν σαν παιχνίδι και μαθαίνουν να κάνουν πράξεις παίζοντας.

Εντάξτε την αριθμητική στην καθημερινότητά σας
Προσπαθήστε να εντάξετε τα μαθηματικά στην καθημερινή σας ρουτίνα. 
Ακόμα και όταν πηγαίνετε το μικρό σας στο σχολείο και περιμένετε το φανάρι να γίνει πράσινο, ρωτήστε το πόσα αυτοκίνητα βλέπει μπροστά του. 
Στο μεσημεριανό, ρωτήστε το πόσα κεφτεδάκια ή αγγουράκια βλέπει στο πιάτο του και με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει πιο εύκολα και ασυναίσθητα αριθμητική και πράξεις.

alfavita

Κάνουμε το σπίτι ασφαλές για τα παιδιά

Τα παιδιά ή αλλιώς οι… μικροί εξερευνητές μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και τα πρώτα τους βήματα δεν θα αργήσουν.
Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αφού την μια στιγμή μπουσουλάν και την επόμενη κάνουν τα πρώτα τους βήματα και εξερευνούν τον χώρο γύρω τους. 
Αυτή η τάση για εξερεύνηση συνοδεύεται από το τράβηγμα αντικειμένων, το άνοιγμα συρταριών ή και ντουλαπιών
Ειδικά την περίοδο που το μικρό σας θα ξεκινήσει να περπατά, το σπίτι κρύβει πολλές «παγίδες» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα. 
Για να αποφύγετε ατυχή περιστατικά, θα μπορούσατε να προφυλάξετε τα παιδιά, καλύπτοντας συγκεκριμένες επιφάνειες ή μετακινώντας αντικείμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ατυχήματος.

1. Στρατηγική τοποθέτηση
Τα παιδιά είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα γύρω τους. Επομένως είναι φυσιολογικό να τραβούν αντικείμενα από επιφάνειες ή και ράφια. 
Εάν έχετε κάτι εύθραυστο, θα ήταν καλό να μην είναι εύκολα προσβάσιμο στο παιδί. Κλειδώστε το σε ένα ντουλάπι ή τοποθετήστε τα σε ύψους που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί.

2. Απομακρύνετε κεριά και σπίρτα
Αν και τα νήπια δεν μπορούν να ανάψουν ένα κερί, υπάρχει πιθανότατα να ανάψουν φωτιά κατά λάθος, δίνοντας βάση στις κινήσεις των γονιών του. 
Θα ήταν καλό, παράλληλα, να κρατήσετε μακριά τα κεριά, αφού το παιδί μπορεί να τα δαγκώσει ή και να τα μασήσει.

3. Προσοχή στις κορνίζες
Οι κορνίζες με τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων αποτελούν τα πιο όμορφα διακοσμητικά, είναι σημαντικό, ωστόσο, να βρίσκονται σε σημείο που το παιδί δεν μπορεί να φθάσει, διότι ενδέχεται να της ρίξει ή ακόμα και να κοπεί από το γυαλί. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε πλαστικές, με τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού, αν πέσουν.

4. Ασφαλίστε την τηλεόραση
Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να αγγίξουν ενστικτωδώς την τηλεόραση, αν δουν κάτι με πολλά χρώματα και δράση. 
Βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση είναι σωστά τοποθετημένη, ακόμα κι αν δεν μπορεί να την φτάσει το παιδί για να μειώσετε σημαντικά το ενδεχόμενο πτώσης.

5. Καλύψτε τις πρίζες
Πολλά νήπια εξερευνώντας, ενδέχεται να βάλουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, καθώς θέλουν να τις επεξεργαστούν. Αυτό βέβαια είναι κάτι επικίνδυνο και θα ήταν καλό να τις καλύψετε από σχετικά νωρίς, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να τις αγγίξει.

6. Επενδύστε σε ένα πρακτικό τραπέζι
Το κομψό γυάλινο τραπέζι σίγουρα προσδίδει άλλο αέρα στο σπίτι, όμως, ειδικά στην περίπτωση που είναι γυάλινο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί, αφού θα προσπαθήσει να σκαρφαλώσει και να το περιεργαστεί. 
Θα ήταν, επομένως, καλό να επενδύσετε σε ένα ξύλινο ή και πλαστικό σταθερό τραπέζι, που είναι πιο ασφαλές αλλά και πρακτικό για την καθημερινότητα των παιδιών.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki