Sunday 23 September 2018

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίου έχουμε φθινοπωρινή ισημερία. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Από αυτή την ημέρα και μετά, οι ημέρες αρχίζουν να μικραίνουν σε σχέση με τις νύχτες στο βόρειο ημισφαίριο. Έρχεται το φθινόπωρο, η πιο ρομαντική εποχή του χρόνου!
Στην αστρονομία, ισημερία καλείται η αστρική ημέρα, κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται το ίδιο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα και -κατά τη διάρκεια της οποίας- οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών στον Iσημερινό.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση, όπου οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον Iσημερινό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω, σχετικές με το θέμα, αναρτήσεις!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ἕξις, δευτέρα φύσις. - "Ηρωίνη από data"

"Το κλειδί είναι να αποτρέψεις τα παιδιά από το να κολλήσει σε οθόνες. Αυτό σημαίνει πραγματικά τουβλάκια αντί των ψηφιακών τους avatar, βιβλία αντί για tablets, φύση και άθληση αντί για τηλεόραση... Οι ψυχολόγοι καταλαβαίνουν πως η υγιής ανάπτυξη των παιδιών περιλαμβάνει επικοινωνία, δημιουργικό φανταστικό παιχνίδι και επαφή με τον αληθινό, φυσικό κόσμο. Ο εθιστικός κόσμος της οθόνης θαμπώνει και εμποδίζει αυτές τις διαδικασίες υγιούς ανάπτυξης".
Η Καλή Δασκάλα υποδέχτηκε τα παιδάκια για το ξεκίνημα της καινούριας χρονιάς.
Τα ήξερε τα παιδάκια, τα είχε και στην πρώτη Δημοτικού.
Τα αγαπούσε τα παιδάκια, τα περίμενε και τους έκανε και από ένα δωράκι στο καθένα, ένα σακουλάκι με δωράκια και από ένα γραπτό τρυφερό καλωσόρισμα.
Πέρασε μια βδομάδα και η Καλή Δασκάλα, διαπίστωσε ότι τα παιδάκια είχαν αλλάξει, δεν ήταν όπως τα άφησε πριν το καλοκαίρι. Προβληματίστηκε, έκανε τις δοκιμές της, και αποφάσισε να καλέσει τους γονείς των παιδιών.

Μαζεύτηκαν οι γονείς, είπαν τις ευχές τους και κάθισαν σοβαρά-σοβαρά να ακούσουν τι είχε να τους πει η Καλή Δασκάλα.

Η Δασκάλα, έδειχνε εξαρχής προβληματισμένη, στεναχωρημένη.
— Σας κάλεσα εδώ, επειδή θέλουμε να συζητήσουμε κάποια πράγματα, δηλαδή ένα πράγμα δύσκολο....
— ;;;
— Εφέτος, βλέπω, ότι τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Τους μιλώ και μόλις διακόψω και ρωτήσω, να μου πουν τι λέγαμε λίγο πριν, με κοιτάζουν με απορία. Με κοιτάζουν, λες και δεν άκουσαν αυτά που έλεγα.
Προσπαθώ επανειλημμένα, αλλά κάθε φορά διαπιστώνω το ίδιο. Όλα τα παιδάκια, εκτός από ένα-δυο, είναι αφηρημένα. Δεν παρακολουθούν, χαζεύουν. 
Είναι έξυπνα παιδιά, αλλά χαζεύουν.
Γνωρίζω τα παιδιά και δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε.
Μέχρι κάποια στιγμή, έκανα να ανοίξω το PC, για να τους δείξω κάτι.
Τα παιδιά ήρθαν γύρω μου, άκουσαν με εκπληκτικό ενδιαφέρον ό,τι είπαμε και αποτύπωσαν πλήρως ό,τι τους έδειξα. Μετά από αυτό, όλα τα παιδιά μπορούσαν να αναπαράγουν κάθε πληροφορία που έμαθαν με το PC.
.........
— Αγαπητοί γονείς, τρομοκρατήθηκα, τα παιδιά διαπιστώνω ότι ζουν σε ένα άλλο κόσμο, στο κόσμο της ταμπλέτας, του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή. Το είδα και το καλοκαίρι, νέοι γονείς με τα παιδάκια τους, στην παραλία, ο καθένας από ένα κινητό χωρίς καμία επαφή μεταξύ τους.
.........
— Αγαπητοί γονείς, για να καταλάβετε τον κίνδυνο, θα σας πω ότι, παλιά είχαμε το κάπνισμα, είχαμε τον αλκοολισμό, είχαμε τα ναρκωτικά, τώρα έχουμε αυτές τις συσκευές.
.........
— Είναι τέτοια η εξάρτησή τους, που πεθαίνουν.
Είναι τόσο μεγάλη η συνήθεια που χάνουν το ενδιαφέρον τους για οτιδήποτε άλλο.
Φτιάχνουν έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και ζουν μέσα σε αυτόν.
Χάνουν την κριτική σκέψη, αποβλακώνονται γίνονται ζόμπι.
.........
— Δεν θα πετάξουμε την τεχνολογία από τη ζωή των παιδιών μας, αλλά μην επιτρέπετε να κυριεύει τα παιδιά σας.
Να μιλάτε με τα παιδιά σας, να τα ρωτάτε και να περιμένετε τις απαντήσεις τους, να τα βοηθάτε στο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Να βγαίνετε έξω, να παρατηρείτε μαζί τον κόσμο, να σχολιάζετε....
------------
Και μη νομίζετε ότι όλα αυτά γίνονται τυχαία. Ο πελάτης των συσκευών αυτών είναι το παιδί. Οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν το παιδί μελετάνε. Όλος ο σχεδιασμός έχει ως στόχο το παιδί. Άπαξ και κέρδισε ως πελάτη το παιδί η εταιρεία, τελείωσε, πέτυχε.
Χτες στη Μόσχα νομίζω, εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέου IPhone οι ουρές ήταν τεράστιες από μέρες. 
Μία θέση στην ουρά αναμονής, πουλιόταν στην μαύρη αγορά 3.000 ευρώ. Η θέση αναμονής, όχι η συσκευή.
Πρώτη εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο, σε πωλήσεις είναι η Apple. Δεύτερη είναι η IBM. 
Η IBM είναι ένας γιγάντιος παγκόσμιος κολοσσός και βγάζει μεταξύ άλλων γιγάντιους παγκόσμιους υπολογιστές. 
Εεε, δεν έχει την πρώτη θέση η IBM, αλλά η Apple και αυτό από τα κινητούλια μόνο.

Σκεφθείτε πόσο χρήμα έχει επενδυθεί πάνω στην κατάκτηση των παιδιών και, αν δεν προλάβουμε, θα τα χάσουμε τα παιδιά μας.
Επειδή: Ἕξις, δευτέρα φύσις

Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki