Saturday 31 May 2008

Αφαίρεση με δανεικό για τη Β' Δημοτικού

Μια συμβουλή για όποιον βοηθά στο διάβασμα παιδάκι δευτέρας δημοτικού που μαθαίνει «αφαίρεση με δανεικό».
Ο χαρακτηρισμός «δανεικό» αν δεν κάνω λάθος βγήκε τώρα, και πολύ εύστοχα, γιατί απ ό,τι θυμάμαι εμείς λέγαμε μόνο «7 βγάζω 9 δε γίνεται, το 7 γίνεται 17....»

Έστω ότι έχουμε 35-19. Το παιδάκι ξεκινάει... "πέντε βγάζω εννιά δε γίνεται, παίρνω δανεικό και το κάνω 15. 15 βγάζω εννιά 6." Οι περισσότεροι τι κάνουμε μετά; μετατρέπουμε το 1 σε δύο.


Το αποτέλεσμα βγαίνει σωστό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο που ένα παιδάκι (και οι μεγάλοι φυσικά) δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί μεγαλώνουν το ψηφίο αυτό, κι όπως είναι φυσικό το παιδάκι μπερδεύεται. Και μπερδεύεται γιατί έχει μάθει πρόσφατα και την πρόσθεση με κρατούμενο και τα χει κάνει έναν αχταρμά μέσα στο μυαλό του.

Η απλή λύση βρίσκεται στο πιο ευνόητο.
στην πράξη 35-19, όταν μετατρέπω το 5 σε 15 το παιδάκι λέει "παίρνω δανεικό και γίνεται 15".... ωραία.. Ποιος το δίνει το δανεικό στο 5; Το 3 φυσικά*. Αφού λοιπόν το 3 δίνει δανεικό, τότε το τρία χάνει, κι έτσι γίνεται 2. Και εδώ τελειώνει το μπέρδεμα. Όποιος δανείζει, αυτός χάνει απ την "τσέπη" του, άρα μικραίνουμε αυτόν.

*Για την ακρίβεια δεν δίνει το 3 ένα στο 5, αλλά το 30 δίνει μια δεκάδα στο 5. Υποτίθεται όμως ότι αυτό το εξηγούμε καλά στην αρχή και μετά χάριν συντομίας το απλοποιούμε στα λόγια μας καθώς κάνουμε τις πράξεις.

Δεν είναι καμιά φοβερή ανακάλυψη, το ξέρω... Αλλά βλέπω ότι οι περισσότεροι μάθαμε στα σχολειά μας να κάνουμε το ανάποδο, τελείως μηχανικά. Κι όταν ήρθα αντιμέτωπη μ ένα παιδάκι που μετά το ημερήσιο πρόγραμμά του χτυπούσε το κεφάλι του και προσπαθούσε να θυμηθεί "τώρα το δανεικό κατεβαίνει κάτω και μεγαλώνει τον αριθμό.. όχι.... τον μικραίνει... ουφ τι τον κάνει κυρία;" Κατάλαβα ότι κάποια πράγματα είναι ένα απλό κλικ.
Αφού δίνει ένα, τότε χάνει ένα, και τέλος.

Ελπίζω αγαπητό μου χαμομηλάκι, να βοήθησα όσους ασχολούνται 😊

Με τα μάτια της ψυχής...

Το κορίτσι με τα πράσινα μεγάλα μάτια είναι η μικρή Meem, 13 ετών, όπου όταν ήταν μόλις 2 ετών, ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια τους. 

Η Meem μεγάλωσε αρχικά σε ορφανοτροφείο, σήμερα όμως μένει και εκπαιδεύεται σε ένα ειδικό σχολείο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την Ντάκα. 

Περίπου 76 άτομα με προβλήματα όρασης, όπως η Meem, δέχονται την αγάπη και την φροντίδα των υπευθύνων του σχολείου στο οποίο βρίσκονται, ενώ η ειδική εκπαίδευση τους περιλαμβάνει ασκήσεις που καλύπτουν προβλήματα κινητικότητας, αντιμετώπισης των καθημερινων αναγκών, αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές σωματικές και ψυχικές ασκήσεις. 

Έθνος


Μελάνωμα: Η «αθώα» ελιά που σκοτώνει - Το ύπουλο μελάνωμα χτυπάει τους νέους

Μελάνωμα: Η «αθώα» ελιά που σκοτώνει

Το μελάνωμα, ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, συνεχίζει να προσβάλλει ολοένα και περισσότερους και μάλιστα και νεώτερες ηλικίες. Η υπεβολική έκθεση των νέων στον ήλιο, η μόδα με ρούχα που καλύπτουν λιγότερο το σώμα και οι περιβαλλοντικές αλλαγές, θεωρούνται τα αίτια αυτής της εξάπλωσης. Περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο ανακαλύπτουν ότι μια «αθώα» ελιά στο σώμα τους έγινε ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος.
Ο επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» κ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός ενημερώνει για τα σημεία εμφάνισης του μελανώματος, εντοπίζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο και προειδοποιεί για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Επίσης, συμβουλεύει πώς να κάνετε αυτοεξέταση για το μελάνωμα, πότε να ανησυχήσετε για μια ελιά και πώς να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τον ήλιο.
 
Το ύπουλο μελάνωμα χτυπάει τους νέους 
Τετρακόσια τουλάχιστον νέα κρούσματα μελανώματος εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η συχνότητα του πιο επιθετικού καρκίνου του δέρματος υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 30% την τελευταία πενταετία.
«Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη)», εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός».
«Σε αντίθεση με τα καρκινώματα του δέρματος, που προέρχονται από τα κερατινοκύτταρα και έχουν βραδεία τάση ανάπτυξης και καλή πρόγνωση (παλαιότερα τα λέγαμε επιθηλιώματα), το μελάνωμα έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ανθρώπου, εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα». 
Πού εμφανίζεται
Συχνότερα εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος, όπως η ράχη (στους άνδρες) και τα κάτω άκρα (στις γυναίκες), περιοχές δηλαδή που είναι προφυλαγμένες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και εκτίθενται απότομα σε έντονη ηλιακή έκθεση, όπως συμβαίνει κατά την αρχή του καλοκαιριού. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμα και σε σημεία που είναι προφυλαγμένα από την ηλιακή έκθεση, όπως το τριχωτό της κεφαλής ή οι γλουτοί.
Υπάρχει επίσης μία μορφή μελανώματος η οποία παρουσιάζεται στο πρόσωπο και αναπτύσσεται σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, στο έδαφος μίας προϋπάρχουσας κηλίδας που μεγαλώνει πολύ αργά με τον χρόνο (κακοήθης φακή).

Τα αίτια 
Σήμερα η κύρια αιτία ανάπτυξης μελανώματος είναι: - Η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτιβολία (αποτελεί τον ενοχοποιητικό παράγοντα στο 70%- 80% των περιπτώσεων).
Άλλοι παράγοντες που συμμετέχουν είναι:
  • Γενετικοί παράγοντες.
  • Ανοσοκαταστολή.
  • Παρουσία γιγαντιαίων συγγενών σπίλων («ελιών» που υπάρχουν από τη γέννηση).
  • Ορισμένες σπάνιες κληρονομικές δερματοπάθειες, όπως η μελαγχρωματική ξηροδερμία.
«Ο ήλιος αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα του μελανώματος στη πλειονότητα των περιπτώσεων», τονίζει ο κ. Στρατηγός. «Αν και ο μηχανισμός δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας στη γένεση του μελανώματος δεν είναι επακριβώς γνωστός, υποθέτουμε ότι η διαλείπουσα έκθεση (αυτή που προσλαμβάνουμε στις καλοκαιρινές διακοπές) είναι πιο σημαντική, ειδικά όταν συμβαίνει σε ανοιχτόχρωμο, μη προσαρμοσμένο δέρμα». Τα έντονα ηλιακά εγκαύματα σε οποιαδήποτε ηλικία αποτελούν δείκτη επικινδυνότητας για τη νόσο. «Το κατά πόσον τα ίδια τα εγκαύματα συμβάλλουν στην παθογένεση του μελανώματος με την πρόκληση ογκογόνων μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων ή αποτελούν απλώς έναν δείκτη της ευαισθησίας του δέρματος, βρίσκεται υπό διερεύνηση», λέει ο κ. Στρατηγός. 
Η κληρονομικότητα
Σε ένα ποσοστό 10% των περιπτώσεων υπάρχει κληρονομικότητα, με την έννοια ότι συνυπάρχουν και άλλα κρούσματα μελανώματος μέσα στην ίδια οικογένεια. Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, γενετική προδιάθεση συνήθως υπάρχει σε ασθενείς που εκδηλώνουν μελάνωμα σε νεαρή ηλικία (κάτω των 30 ετών) και σε ανθρώπους που εμφανίζουν περισσότερα...  

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki