Καραντίνα με παιδιά… Οι μέρες περνούν και η διάθεσή μας ανεβοκατεβαίνει. Κάπως έτσι το βιώνουν και τα περισσότερα παιδιά, γεγονός που εξαρτάται από την ηλικία τους.
Αρχικά τα παιδιά χαίρονται, που είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια στο σπίτι και δεν έχουν πρωινό ξύπνημα για το σχολείο. Τις πρώτες ημέρες θα ήσασταν όλο αγκαλιές, φιλιά και παιχνίδι (αφού στην πραγματικότητα χαιρόμαστε κι εμείς μαζί τους για τον χρόνο που μπορούμε να περνάμε μαζί). Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός, τους λείπει η καθημερινότητά τους, οι φίλοι τους, τα χόμπι που αγαπούν να κάνουν, το παιχνίδι έξω.

Με απλά λόγια λοιπόν κάνε την αντιστοιχία των δικών σου συναισθημάτων στη δική τους ηλικία, προσπάθησε να τους εξηγήσεις τι συμβαίνει, να κατανοήσεις αυτά που αισθάνονται και να συνεχίσεις να περνάς δημιουργικά και αγαπημένα τις ημέρες της καραντίνας με τα παιδιά.

Μένουμε σπίτι και εξηγούμε στα παιδιά

Τα παιδιά έχουν απορίες σχετικά με τον κορονοϊό και πολλές φορές, φόβους. Μπορεί ήδη να έχετε ακούσει την ερώτηση “Θα πεθάνει η γιαγιά;”ή “Θα ξαναβγούμε από το σπίτι;” και άλλες παρόμοιες. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλάμε στα παιδιά και να τους εξηγούμε συχνά μέσα στην εβδομάδα τι συμβαίνει και πως προχωράμε με αυτή την καραντίνα και τον ιό.

Εξάλλου, τα παιδιά στρέφονται στους γονείς προκειμένου να κατανοήσουν τι συμβαίνει και μετά να αντιδράσουν ανάλογα. Αν για παράδειγμα νιώσουν πως οι γονείς είναι υπερβολικά αγχωμένοι, τότε θα φοβηθούν και θα αγχωθούν περισσότερο.

Έτσι οι γονείς συμβουλεύουμε τα παιδιά για τις απλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν, βάσει των οδηγιών, στην καθημερινότητά τους και τους εξηγούμε πως με αυτό τον τρόπο θα είναι πλήρως προφυλαγμένα τόσο εκείνα όσο και ολόκληρη η οικογένεια.

Προσέχουμε τη διατροφή μας, πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας, παίρνουμε τις βιταμίνες που μας δίνει ο οικογενειακός γιατρός και ο φαρμακοποιός μας και μένουμε σπίτι.

Ουσιαστικά ακολουθούμε πιστά τις καθημερινές συνήθειές μας. Όπως φροντίζουμε για τη στοματική υγιεινή μας κάθε μέρα, πρωί- βράδυ, έτσι κάνουμε και με τα χέρια μας.

Καραντίνα με παιδιά και φανταζόμαστε τι θα κάνουμε μετά

Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά στο σπίτι είναι πολλά και έχουμε διαβάσει ήδη αρκετά άρθρα, με ωραίες ιδέες όπως:

  • Κάνουμε online tour σε αγαπημένα Μουσεία του κόσμου
  • Παρακολουθούμε online παιδικές παραστάσεις
  • Φτιάχνουμε παρέα μία δική μας, ιστορία σαν το οικογενειακό παραμύθι
  • Κατασκευάζουμε lego και παζλ με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το παιδικό δωμάτιο
  • Μαγειρεύουμε μαζί
  • Γυμναζόμαστε και χορεύουμε, μικροί- μεγάλοι
  • Οργανώνουμε βραδιές σινεμά με ποπ κορν, κατάλληλο φωτισμό που θυμίζει σινεμά και την αγαπημένη τους ταινία
  • Φυτεύουμε λουλούδια και παρακολουθούμε την πορεία τους με καθημερινή φροντίδα
  • Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια
  • Παίζουμε παιχνίδια, όπως τα κλασικά αγαπημένα και απλοϊκά Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα ή Παντομίμα, με τους φίλους μας μέσω βιντεοκλήσης

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά όμως, είναι να οραματιζόμαστε τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Να τους ζητήσουμε να μας ετοιμάσουν μία λίστα με τα πράγματα που θέλουν να κάνουν, όταν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι. Κάποια μπορεί να αφορούν κι εμάς, αφού θα τα κάνουν μαζί μας (π.χ. ένα ταξίδι). Άλλα πάλι ενδέχεται να περιλαμβάνουν μόνο εκείνα και τους φίλους τους και υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα παιδιά θα ζητήσουν να ξεκινήσουν κάτι τελείως διαφορετικό από όσα έκαναν μέχρι τώρα.

Βλέπεις, ο ελεύθερος χρόνος δίνεται και σ’ εκείνα τώρα για να σκεφτούν τι τους αρέσει περισσότερο να κάνουν. Και όσο πιο δημιουργικά περνάμε τον χρόνο μας μαζί τους, ενώ μένουμε σπίτι, τόσο πιο δημιουργικές ιδέες θα “κατεβάζει” το παιδικό μυαλουδάκι τους!