Saturday 3 September 2011

Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη λοιπή εθνική νομοθεσία, αφορά όλους ανεξαιρέτως τους ανηλίκους
που ζουν στη χώρα.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξειδικεύεται σε επί μέρους δικαιώματα, που πρέπει να είναι σε γνώση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους, άλλωστε, αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον μιας κοινωνίας.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:


1. Δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης.
 
Κάθε παιδί δικαιούται να εγγράφεται στο σχολείο και να παρακολουθεί τα διδασκόμενα μαθήματα. Στο σχολείο γίνονται δεκτά και τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα, καθώς και αυτά που δε διαθέτουν

Άγιος Αριστίων

Χρόνια Πολλά στις Αριστούλες

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΙΩΝ
Ιερομάρτυρας επίσκοπος Αλεξανδρείας

Ο Άγιος Αριστίων
γεννήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. στην επαρχία της Συρίας Απάμεια και έγινε Χριστιανός από τον Άγιο Αντώνιο (9 Νοεμβρίου) σε ηλικία μόλις 10 ετών. 
Λόγω του ενάρετου βίου του, εκλέχτηκε από τον λαό, δεύτερος επίσκοπος της Αλεξάνδρειας της μικρής που βρισκόταν στην Κιλικία της Μικράς Ασίας (κοντά στην πόλη Ισσόν). 
Ως ποιμενάρχης, ο Αριστίων, ποίμανε θεάρεστα το ποίμνιο του και δίδασκε με παρρησία το Λόγο του Χριστού με αποτέλεσμά να γίνουν Χριστιανοί πολλοί ειδωλολάτρες. 
Αυτό όμως δεν άρεσε στον Ρωμαίο έπαρχο που διέταξε να τον συλλάβουν και να τον ρίξουν στην πυρρά. Μέσα στο καμίνι, ο Αριστίων, υμνώντας και δοξάζοντας τον Χριστό έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
 

Σχολικά Κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
να πωλούν στους μαθητές

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου έχει αρχίσει. Τα κυλικεία των σχολείων εφοδιάζονται τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές. Οι γονείς και αυτή τη σχολική χρονιά θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους στα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία ούτως ώστε να προστατευτούν τα παιδιά από ανεπιθύμητα διατροφικά ατοπήματα.
Οι μαθητές πρέπει να επιμορφώνονται στα σχολεία, για τη σωστή διατροφή, μέσα από ειδικά προγράμματα αγωγής καταναλωτή.
Ειδικότερα, βάσει της Υγειονομική Διάταξη, 93828/31.07.2006, για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, όπως αυτή δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006, τα σχολικά κυλικεία των σχολείων της χώρας πρέπει να πωλούν τα ακόλουθα:
Σχολικά Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων
* Σάντουιτς – τόστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλόν είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
* Απλά αρτοσκευάσματα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki