Saturday 31 August 2019

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί

Η μουσική παρέχει πολλά ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη. Ένα από αυτά είναι ότι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να επικεντρωθούν και να επιτύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους.

Γενικά, όταν τα παιδιά παίζουν ένα μουσικό όργανο, καταλήγουν να συμμετέχουν σε μια ορχήστρα ή ένα μουσικό σύνολο. Αυτό τους επιτρέπει αυτόματα να κοινωνικοποιούνται με τους συνομηλίκους τους και να μαθαίνουν να εργάζονται ως μέλη μιας ομάδας.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ομαδική εργασία μόνο συμμετέχοντας στον αθλητισμό. Ωστόσο, η ακρίβεια που απαιτείται για να γίνει ένας συμφωνικός ήχος καλός και συντονισμένος απαιτεί επίπονη συνεργασία και πρακτική ως ομάδα.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενεργοποιεί επίσης την ευαισθησία στις τέχνες και τον πολιτισμό. Μαθαίνουν επίσης πολλά για την επαγγελματική ανάπτυξη και τον σωστό τρόπο ενσωμάτωσης στην κοινωνία.

cretablog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι βάρος πρέπει να έχει η σχολική τσάντα;

Ποια είναι τελικά η κατάλληλη λύση;

Λογικό είναι, ότι μια υπερφορτωμένη τσάντα δεν είναι εύκολη στο κουβάλημα, ειδικά αν το παιδί πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο.

Όμως σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο περπατώντας, παραπονιόταν για λιγότερους πόνους στην μέση και στον αυχένα, από τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο με το λεωφορείο, ή το αυτοκίνητο των γονιών τους. Φτάνει βέβαια το βάρος της τσάντας να μην ξεπερνούσε το 15% του σωματικού βάρους των παιδιών.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, η τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10 με 20% του σωματικού βάρους του μαθητή.

 Αν δηλαδή το παιδί είναι περίπου 50 κιλά, η τσάντα θα πρέπει το πολύ να ζυγίζει 5 με 10 κιλά.
Στα μικρότερα παιδιά που έχουν βάρος περίπου 25 κιλά, η τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους τους, δηλαδή πρέπει να ζυγίζει το πολύ 2,5 κιλά.
Το θέμα της συνεχόμενης αύξησης του βάρους της σχολικής τσάντας, απασχολεί τόσο πολύ γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδίατρους που πριν από μερικά χρόνια ετέθη ως ερώτημα στην Ελληνική Βουλή. Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλέστηκαν πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων σύμφωνα με τα οποία, το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού βάρους του μαθητή από το δημοτικό, μέχρι το λύκειο.
Η κοινή λογική λέει ότι καλό είναι ο μαθητής να μην την κουβαλάει από τον ένα ή τον άλλο ώμο, αλλά η τσάντα να φοριέται στην πλάτη.
Επίσης η τακτοποίηση στις θήκες πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το βάρος των βιβλίων και των τετραδίων να μοιράζεται σε όλο το εσωτερικό της τσάντας.
Σημαντικό είναι τέλος να ρωτάμε και τα παιδιά πώς αισθάνονται με την φορτωμένη τσάντα τους, αν τους δυσκολεύει με το βάρος, αν πονά η πλάτη, ή η μέση τους.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να αγοράσουμε τσάντα τρόλεϊ, ώστε το παιδί να μην την κουβαλά, αλλά να την σέρνει.

Συντάκτης: Τζίνα Σπάρτακου 
Πηγή:allyou.gr
star.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki