Wednesday, 21 September 2011

Εργαστήρι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στα ΓλύκαΜαγειρεματα

Τα αγαπημένα σας ΓλύκαΜαγειρεματα συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τους δραστηριότητα και τηρούν την υπόσχεσή τους ότι θα προσπαθούν πάντα να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των μικρών chefs. 
Τα χεράκια θα πλυθούν
τα μαλλιά θα μαζευτούν
την ποδιά μου θα φορέσω
τα εργαλεία θα μαζέψω.

Για τα παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω που επιθυμούν να έχουν μια πιο συστηματική σχέση με τη μαγειρική και θέλουν να διδαχθούν μυστικά και χρήσιμες συμβουλές για την αγαπημένή τους ασχολία, φέτος εγκαινιάζεται ένα σταθερό ολιγομελές τμήμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που θα διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα. 
Θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 2.30-4.30μμ στην Κηφισιά με αρχή το Σάββατο 1η Οκτωβρίου και θα βασίζεται σε θεματικές ενότητες που θα αλλάζουν κάθε μήνα καλύπτοντας όλα τα είδη πιάτων.
ΓλύκαΜαγειρεματα
http://www.glykamageiremata.gr
Φανή Ματσινοπούλου
Υπεύθυνη σεμιναρίων
Τηλ: 210 86 26 606 – 693 24 79 119

Ζωγραφίζουμε με κιμωλία στην Πλατεία Κοτζιά (24-25/9)

Το 1ο Φεστιβάλ Εφήμερης ζωγραφικής, Κ.I.Μ.Ο.L.I.A. Τέχνη του δρόμου, είναι μια καλλιτεχνική δράση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, με σκοπό την ενθάρρυνση της παιδικής και εφηβικής δημιουργικής δραστηριότητας μέσω της σύγχρονης τέχνης και την γνωριμία των παιδιών με το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν μια εκδοχή
της εφήμερης τέχνης...


Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, 21 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί ζωγραφίζουν εφήμερα έργα τέχνης στο πλακόστρωτο της πλατείας με μοναδικό μέσο την κιμωλία.

Συμμετέχουν: Aλέξανδρος Αβρανάς, Απόστολος Γεωργίου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Λίνα Θεοδώρου, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Αλέξανδρος Λάιος, Παναγιώτης Λιανός, Μάρω Μιχαλακάκου, Iωάννα Μύρκα, Nίκος Παπαδόπουλος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ράνια Ράγκου, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Σαββίδης, Δημήτρης Τάτταρης, Πάνος Φαμέλης, Δημήτρης Χρηστίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η κιμωλία, το προσφιλές αυτό εργαλείο μάθησης αλλά και παιχνιδιού για τα παιδιά γίνεται στα χέρια του καλλιτέχνη το αποκλειστικό μέσο δημιουργίας ενός έργου τέχνης.
Η ζωγραφική του δρόμου δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να παρακολουθήσουν, σε πραγματικό χρόνο, τη διαδικασία δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού έργου, να γνωρίσουν από κοντά τους καλλιτέχνες και να συνομιλήσουν μαζί τους.

Στο παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!» υπό την καθοδήγηση του Κώστα Μπεβεράτου, τα παιδιά ζωντανεύουν μια ολόκληρη πόλη με χρωματιστές κιμωλίες, συμμετέχοντας σε ένα απίθανα διασκεδαστικό παιχνίδι ζωγραφικής!
Τα παιδιά ανακαλύπτουν μια εκδοχή της εφήμερης τέχνης, εμπνέονται από τις ζωγραφικές συνθέσεις των καλλιτεχνών και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, κάνουν τις δικές τους εφήμερες δημιουργικές παρεμβάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, νέοι, έφηβοι και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας αφήνουν το δικό τους εφήμερο ζωγραφικό αποτύπωμα στο δάπεδο της πλατείας.

Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, του Very Υoung Contemporary Art, που έχει ως αποστολή την καλλιέργεια της εικαστικής αντίληψης των παιδιών, τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων για τη σύγχρονη τέχνη, την ανάδειξη αυθόρμητων εικαστικών πειραματισμών και νέων καλλιτεχνικών τρόπων έκφρασης.
Τα παιδιά βιώνουν τους τρόπους και τις διαδικασίες με τους οποίους παράγεται το εικαστικό έργο, κατανοούν βαθύτερα τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται, τον ρόλο, τη λειτουργία του και εντέλει τους ερμηνευτικούς τρόπους προσέγγισής του.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

24 Σεπτεμβρίου
Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν από τις
Παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!» (11π.μ. – 6μ.μ.)

25 Σεπτεμβρίου
Ελεύθερη ζωγραφική από νέους και μαθητές σχολείων της Αθήνας
Παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!»
(10π.μ. – 6μ.μ.)


Το infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης

Όταν η ζήλια συνοδεύεται από επιθετικότητα
Jealousy in Kids & Children

Μια από τις πιο «επικίνδυνες» ηλικίες για την εκδήλωση ζήλιας του μεγαλύτερου παιδιού προς το νέο μωρό είναι γύρω στα 2-4 χρόνια. Αυτή η ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές και μία από τις σοβαρότερες είναι η επιθετικότητα.
... πάρτε το παιδί μακριά από το μωρό
και οδηγήστε το σε ένα άλλο δωμάτιο.
Αν το παιδί σας ζηλεύει υπερβολικά το νεογέννητο και εκφράζει αυτό το συναίσθημα με βίαιο τρόπο, τότε το πρόβλημα γίνεται σοβαρό και χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση για την αποφυγή μιας δυσάρεστης εξέλιξης.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το παιδί σας δαγκώσει ή χτυπήσει το μωρό, η αντίδραση από μέρους σας πρέπει να είναι άμεση. Πρώτα πρώτα, πάρτε το παιδί μακριά από το μωρό και οδηγήστε το σε ένα άλλο δωμάτιο. Εκεί με ήρεμο τρόπο, χωρίς να φωνάξετε και να χάσετε την ψυχραιμία σας, εξηγήστε του ότι δεν θα του επιτρέψετε να κάνει κακό στο μωρό. Συζητώντας μαζί του ίσως ανακαλύψετε ότι δεν έχει κακές προθέσεις, αλλά αυτή είναι η αντίδρασή του μπροστά στη θέα ενός μικρού παιδιού στο σπίτι σας. Μια άλλη πολύ συνηθισμένη αντίδραση είναι το τράβηγμα των μαλλιών του μωρού. Ξεκινήστε λοιπόν να κουβεντιάζετε -καθημερινά- για το πώς θα πρέπει όλοι στην οικογένεια να συμπεριφέρεστε στο νέο μέλος και ποιες «αρμοδιότητες» έχετε απέναντί του καθένας από εσάς ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να γίνει η δική σας πολύ προσωπική έκφραση επικοινωνίας με το μεγαλύτερο παιδί σας και μάλιστα μπορεί να σταθεί ικανή να υποσκελίσει το συναίσθημα της ζήλιας που βαραίνει την ψυχούλα του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εσείς, οι γονείς, θα επαναπαυθείτε. Για τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αφήσετε τα δύο παιδιά μόνα τους, αλλά η συνύπαρξή τους θα τελεί υπό την επίβλεψή σας.
Όπως μας λέει η Στεργιοπούλου Ελευθερία, Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια (http://www.eleftheriastergiopoulou.gr) «στη νηπιακή ηλικία εμφανίζεται η ζήλια συνήθως με τον ερχομό ενός καινούριου μέλους στην οικογένεια. Το παιδί φθονεί το νέο μωρό και καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ξανακερδίσει την κυρίαρχη θέση που είχε για την μαμά του. Κι όμως, το συναίσθημα αυτό που μας δημιουργεί τόσα πολλά προβλήματα, αντιπροσωπεύει μια κατάκτηση στην ανάπτυξη του παιδιού, που καταδεικνύει την ικανότητά του να αγαπήσει.»
Μέχρι πότε όμως το παιδί θα βασανίζεται -γιατί σίγουρα και το ίδιο δεν περνάει καλά- από αυτό το «άγριο» συναίσθημα;  
Η κ. Στεργιοπούλου είναι καθησυχαστική, λέγοντας ότι «Μετά από κάποιο διάστημα η ζήλια συνήθως εξαφανίζεται. Είναι και αυτό μέρος της φυσιολογικής αναπτυξιακής πορείας του παιδιού. Τα παιδιά καθίστανται ικανά να πουν ότι ζηλεύουν και αυτό τους δίνει την δυνατότητα να συζητήσουν σχετικά με το αντικείμενο της ζήλιας τους, πράγμα που μπορεί να τα βοηθήσει. Μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνουν να αντέχουν τα άσχημα συναισθήματα που έχουν, βρίσκουν τρόπους μέσα από την φαντασία τους να εκτονώσουν τις ανάγκες τους και μαθαίνουν να παρηγορούν τον εαυτό τους. Έτσι αποκτούν την ικανότητα σιγά, σιγά να ανέχονται την ζήλια, με αποτέλεσμα να μπορούν να την αντιμετωπίζουν με ηρεμία και να την χρησιμοποιούν σαν κίνητρο για δράση.»

Ελεύθερο λογισμικό για άτομα με ειδικές ανάγκες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στόχος της ιστοσελίδας αυτής είναι η ενημέρωση τον Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τις λύσεις που τους παρέχουν οι Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής χωρίς κόστος.
Συγκεκριμένα παρουσιάζονται με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα βοηθήματα που επιλέχθηκαν ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο και δοκιμάστηκαν στο Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για κάθε Ελεύθερα Διαθέσιμο Λογισμικό δίνεται μια τυποποιημένη σύντομη περιγραφή με τις περισσότερο χρήσιμες πληροφορίες όπως: όνομα προϊόντος, έκδοση, κατασκευαστής, κατηγορία προϊόντος, σχετιζόμενες αναπηρίες, περιγραφή εφαρμογής, λειτουργικό σύστημα, διαδικασία εγκατάστασης, ρυθμίσεις, και τρόπος λήψης του λογισμικού. 

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής προσφέρουν σήμερα σημαντικές δυνατότητες που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή και την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των ηλικιωμένων.
Οι λύσεις αυτές που ονομάζονται Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, αποτελούνται από ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό για Η/Υ και παρουσιάζονται με συστηματικό τρόπο στην ιστοθέση http://www.e-bility.com/.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki