Monday 25 November 2019

Γυναικοκτονίες: Μια παγκόσμια και επίμονη μάστιγα – 137 δολοφονίες καθημερινά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες».
Σε παγκόσμια μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες και τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, η οποία έχει οριστεί από τον Οργανισμό ως η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών», είναι σοκαριστικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες».
Γυναικοκτονίες: Μια παγκόσμια και επίμονη μάστιγα – 137 δολοφονίες καθημερινά | in.gr
Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Το σπίτι, το πιο επικίνδυνο μέρος

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας».
Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων.
Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες.
«Η βία από κάποιον σύντροφο συνεχίζει να έχει δυσανάλογα βαρύ τίμημα εις βάρος των γυναικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Έρευνα του BBC

Τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών συνοψίζουν τις διαπιστώσεις για το 2017 που βασίζονται σε πληροφορίες για ανθρωποκτονίες, τις οποίες παρείχαν κυβερνητικές πηγές.
Το BBC πραγματοποίησε δική του έρευνα καταγράφοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των γυναικοκτονιών την 1η Οκτωβρίου του 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ανταποκριτές του δικτύου σε διάφορα σημεία του κόσμου μέτρησαν ότι τα μίντια ανέφεραν τις δολοφονίες 47 γυναικών, προφανώς για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους, σε 21 διαφορετικές χώρες.
Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες ερευνώνται ακόμη.
–Τον μεγαλύτερο κίνδυνο (69%) να χάσουν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους διατρέχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για 3,1 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

3.000 δολοφονίες στην Ευρώπη από σύντροφο ή συγγενή

–Τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους για το 2017 κατέγραψε η Ασία με συνολικά 20.000 γυναικοκτονίες. Ακολουθεί η Αφρική με 19.000, η Βόρεια Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Αμερική (8.000), η Ευρώπη (3.000) και η Ωκεανία (300).
–Το 2017 στο Σαλβαδόρ σημειώθηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες από πρόθεση παγκοσμίως: 13,9 στις 100.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ. Ακολουθεί η Τζαμάικα (11 στις 100.000), η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (9,1 στις 100.000 με στοιχεία του 2011) και η Ονδούρα (8,4 στις 100.000 με βάση στοιχεία του 2017).
–Από τα 5.000 «εγκλήματα τιμής»’ που σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.000 σημειώνονται στην Ινδία. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία, «243 εγκλήματα τιμή σημειώθηκαν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013».
–Στις εμπόλεμες ζώνες ο βιασμός γυναικών θεωρείται «πολεμικό όπλο» που τρομοκρατεί τον πληθυσμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια εκστρατεία με διαστάσεις γενοκτονίας στο βορειοδυτικό Ιράκ εις βάρος των Γιαζίντι και συνέλαβε ως σκλάβες του σεξ πολλές γυναίκες από αυτή την μειονότητα. Περισσότερες από 6.400 Γιαζίντι υποχρεώθηκαν σε σκλαβιά και μόνο 3.300 διασώθηκαν ή διέφυγαν.
–Στο Κίβου της ΛΔΚονγκό οι γυναίκες και τα κορίτσια πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την εφηβεία του παιδιού σας

Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια!

Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε; Πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι δικοί σας γονείς; Μέσα από τη σχέση και τις διαμάχες με το παιδί, θα ανακαλύψετε πόσο ανάγκη έχει την απόκτηση της δικής του ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Γι αυτό και θα προκύψουν διαπληκτισμοί, ασεβής συμπεριφορά, η αυτοεικόνα του σώματός του αλλά και οι πρώτες ερωτικές σχέσεις, όπως αναφέρει το vita.

Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη.
Θέστε κανόνες και όρια. Οι ξεκάθαροι οικογενειακοί κανόνες για τη συμπεριφορά και την επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι της ανεξαρτησίας του. Θέτουν ασφαλή όρια επιτρέποντάς του να εξερευνήσει νέα ενδιαφέροντα και να κάνει νέους φίλους. To ζητούμενο είναι να συνδυάσετε τη σταθερότητα των κανόνων με την αγάπη και τη στοργή.

Κάντε διαπραγματεύσεις. Αν χρειαστεί, φανείτε ελαστικοί και βρείτε μαζί με τον έφηβο λύση στο πρόβλημα. Καταλήξτε σε μία απόφαση που να ευνοεί και τις δύο πλευρές.
Παρακολουθήστε με διακριτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα του παιδιού, αλλά ότι φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα, το σχολείο, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους του.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Το δικό σας ευ ζην είναι σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν πρότυπο για τον έφηβο. Βρείτε χρόνο για να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν, τραφείτε σωστά, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε και περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki