Thursday, 31 March 2011

Επικίνδυνο κοκτέιλ, ενεργειακά ποτά και αλκοόλ
Mixing Alcohol & Energy Drinks May Spell Disaster

Στην Ελλάδα, τα ενεργειακά ποτά πωλούνται παντού, σε καφέ, μπαρ, φοιτητικές εστίες και σούπερ μάρκετ.

Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία καταναλώνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, κυρίως φοιτητές και αθλητές, δεν είναι και τόσο «αθώα» και μπορεί να καταστούν επικίνδυνα, ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ. 

Mixing Alcohol & Energy Drinks
May Spell Disaster
λλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ενώ σε κάποιες άλλες πωλούνται στα φαρμακεία.  
-Τι είναι τα ενεργειακά ποτά; 
-Ποια είναι τα συστατικά τους; 
-Τι προβλέπει γι' αυτά η νομοθεσία; 
-Τι μπορεί να συμβεί όταν τα ποτά αυτά καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ; 
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν οι ειδικευόμενοι ιατροί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Καψοκαλύβας και Ευγενία Πεταλά, στην εργασία τους, με θέμα «Αλληλεπιδράσεις των ενεργειακών ποτών με το αλκοόλ», την οποία παρουσίασαν στο διαδικτυακό συνέδριο EMUNI.

Τι είναι τα ενεργειακά ποτά;

Ως ενεργειακά ποτά μπορούν να θεωρηθούν αυτά που περιέχουν καφεΐνη, ταυρίνη και βιταμίνες και ενδέχεται να περιέχουν πηγές ενέργειας (π.χ. υδατάνθρακες) ή και άλλες ουσίες, που χρησιμοποιούνται με σκοπό να παράσχουν αληθινή ή υποτιθέμενη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της δραστηριότητας του ατόμου. Ωστόσο, ο ορισμός αυτός, όπως επισημαίνεται στην εργασία, αποδόθηκε από τις βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα ποτά κι έτσι δεν αναγνωρίζεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA).

Κύρια συστατικά των ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη, αλλά μπορεί να περιέχουν και ταυρίνη, γκουαρανά, νεράντζι, τζίνσεγκ, γκλουκουρολακτονή, σύμπλεγμα βιταμινών Β και άλλα συστατικά, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Τι προβλέπει η διεθνής νομοθεσία;
Στην ΕΕ, τα ενεργειακά ποτά πρέπει να φέρουν τη σήμανση «περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης», στον Καναδά απαιτείται η σήμανση «δεν πρέπει να αναμιγνύεται με αλκοόλ και να μην υπερβαίνει η καθημερινή κατανάλωση τα δύο κουτιά», στη Νορβηγία ορισμένα ενεργειακά ποτά πωλούνται στα φαρμακεία, στη Γαλλία, τη Δανία, την Τουρκία και την Ουρουγουάη απαγορεύεται η πώλησή τους, ενώ στην Αυστραλία απαγορεύονται όλα τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν καφεΐνη περισσότερη από 320mg/L. Μάλιστα, στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας απαγορεύεται η χρήση ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς ενεργειακού ποτού, η ετήσια κατανάλωση του οποίου, σε 100 χώρες του κόσμου ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια κουτιά!


Στην Ελλάδα, τα ενεργειακά ποτά πωλούνται παντού, σε καφέ, μπαρ, φοιτητικές εστίες και σούπερ μάρκετ.


Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ
Όπως επισημαίνουν στην εργασία τους η Ευγενία Πεταλά και ο Ιωάννης Καψοκαλύβας, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ προκαλεί διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ παράλληλα «κρύβει» τη μέθη και ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ.

«Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, λόγω αφυδάτωσης», επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καψοκαλύβας, αναφέροντας ότι κατά το διάστημα 1999-2005 καταγράφηκαν από το Κέντρο Δηλητηριάσεων της Ιρλανδίας δύο θάνατοι, έπειτα από κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

«Λόγω της καφεΐνης που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά προκαλούν διούρηση και ταχυκαρδία», αναφέρει από την πλευρά της η κ. Πεταλά, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι γνωστό, αν τα ενεργειακά ποτά είναι βλαβερά από μόνα τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η ταυρίνη που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά δρα διεγερτικά στον οργανισμό, αλλά πιθανόν να αναστέλλει την κατασταλτική δράση της αιθανόλης, που περιέχουν τα αλκοολούχα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την καφεΐνη, η οποία, όμως, μόνο σε μικρές δόσεις αναστέλλει την κατασταλτική δράση της αιθανόλης.

Φαίνεται ότι η καφεΐνη μειώνει την αποδιοργάνωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό, όμως ο συνδυασμός δεν τροποποιεί ιδιαίτερα τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα σε σχέση με το αν λαμβανόταν ξεχωριστά και έτσι δημιουργείται στον καταναλωτή η αίσθηση ότι δεν είναι μεθυσμένος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αιθανόλης και ενεργειακών ποτών είναι δοσοεξαρτώμενη, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοσολογία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.

Η αλληλεπίδραση ανθρακικού με το αλκοόλ
Συχνά, τα ενεργειακά ποτά είναι εμπλουτισμένα με ανθρακικό, προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση τους. «Ο συνδυασμός αλκοόλ-ανθρακικού έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο του αλκοόλ που απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά και την ταχύτητα απορρόφησή τους.


Αυτό σημαίνει ότι, όποιος καταναλώνει αλκοόλ με οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό, π.χ. ακόμη και ρετσίνα, μεθάει γρηγορότερα. Αντιθέτως, η γλυκόζη δεν φαίνεται να αλλάζει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, ενώ σε μία έρευνα αναφέρεται ότι η σουκρόζη μείωσε μερικές από τις υποκειμενικές επιδράσεις του αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδά του στο αίμα», αναφέρει η κ. Πεταλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ygeiaonline.gr

Καπάκια για καλό σκοπό!

Ελάτε να μαζέψουμε καπάκια για καλό σκοπό!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ "Αγία Ειρήνη"


Με την συλλογή 10.000 πλαστικών καπακιών θα δοθεί ένα αναπηρικό καρότσι εντελώς δωρεάν σε κάποιον που το έχει ανάγκη.


Μέσα σε μία εποχή που ο κόσμος έχει πληγεί από πολλές μεριές, σε μία εποχή που άνθρωποι με ή χωρίς προβλήματα υγείας πρέπει να ανταπεξέλθουν σε πολύ δύσκολους καιρούς, στην πόλη των Γιαννιτσών ιδρύθηκε ο Σύλλογος παραπληγικών και κινητικά αναπήρων Πέλλας "Αγία Ειρήνη"
Πριν από δύο χρόνια μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε πως στην πόλη των Γιαννιτσών πρέπει να υπάρξει ένας χώρος που θα αγκαλιάσει τους άπορους ανθρώπους, αυτούς που λόγω συγκυριών δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη ζωή, όλους αυτούς που λόγω κάποιου προβλήματος υγείας δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν όλα όσα οι άλλοι μπορούν.
Το 2008 λοιπόν η ''Αγία Ειρήνη'' πήρε σάρκα και οστά, με μόνο σκοπό της να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα αρκετοί άνθρωποι έχουν περάσει από το γραφείο του συλλόγου για να ζητήσουν βοήθεια αλλά και συμπαράσταση από τους αρμόδιους που υπάρχουν εκεί για αυτό και μόνο τον λόγο, χωρίς κανένα όφελος χωρίς κανένα κέρδος.

Το Δ.Σ ενημερώνει πως δέχεται οτιδήποτε θα μπορούσε να προσφέρει ο καθένας, από είδη που ίσως δε χρειάζεται πλέον και είναι σε καλή κατάσταση και θα ήταν χρήσιμο για κάποιον άλλο συνάνθρωπό του, όπως παιχνίδια για παιδιά, ρούχα, ακόμη και τρόφιμα. Με την συλλογή 10.000 πλαστικών καπακιών θα δοθεί ένα αναπηρικό καρότσι εντελώς δωρεάν σε κάποιον που το έχει ανάγκη. 

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο εγχείρημα του Συλλόγου για το οποίο έγινε και ευρύτερα γνωστός, είναι η συλλογή από καπάκια. Καπάκια που θα χαρίσουν αισιοδοξία σε κάποιους συνανθρώπους μας μιας και η πρόεδρος του Συλλόγου, Δ. Χριστάκη κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με μια εταιρία, όπου στόχος είναι να γίνει η ανταλλαγή των καπακιών με κάποιο μηχανοκίνητο όχημα για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. 

«Στόχος μας είναι να βοηθάμε όλους όσους μας χρειάζονται. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιβιώσουμε σαν Σύλλογος. Το μόνο που μας νοιάζει είναι ο κόσμος που μας εμπιστεύεται να μένει ευχαριστημένος. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο κάποιων ανθρώπων που φαινόταν μακρινό. Με τη συλλογή από καπάκια ίσως να μπορέσουμε να πάρουμε στα χέρια μας ένα μηχανοκίνητο όχημα. Χρειάζονται αρκετοί τόνοι, αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε για όλους όσους τα χρειάζονται» δήλωσε η πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας «στην "Αγία Ειρήνη" υπάρχουν περίπου 150 μέλη

Εμείς από τα μέλη μας δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από όσα μπορούν να μας δώσουν. Καθημερινά στο γραφείο μας έρχεται κόσμος από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και μας ζητούν πληροφορίες. Είναι χαρά μας να βοηθάμε τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον νέο δήμαρχο ο οποίος μας στηρίζει και μας το δείχνει». 

Στο σύλλογο λίγες μέρες πριν βρέθηκαν και τα παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου της πόλης των Γιαννιτσών όπου πρόσφεραν στην πρόεδρο τα δικά τους καπάκια όπου μάζεψαν με πολύ αγάπη θέλοντας και αυτά να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό τον σημαντικό αγώνα. 

O Σύλλογος σε συνεργασία με τον Σύλλογο αναπήρων όλων των Παθήσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας διαθέτουν, αλλά και δέχονται είδη ρουχισμού για άπορες οικογένειες. 
 
Για πληροφορίες: 
Σύλλογος παραπληγικών και κινητικά αναπήρων Πέλλας Ανοικτό Θέατρο Γιαννιτσών, Κολοκοτρώνη 10, Τ.Κ. 581 00 Γιαννιτσά Τηλ. 23820 81308 

Νικολέτα Στεφανίδου 
Εφημερίδα ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Σχετικά άρθρα:

SOS από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Αθήνας

Οκτώ παιδικοί σταθμοί έχουν βάλει λουκέτο, ενώ 36 λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Πρόβλημα και στη σίτιση με ελλείψεις στο μεσημεριανό. 
Το ένα τρίτο των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ήδη λήξει.

... κάποιες μέρες να δίνεται στα παιδιά μόνο ψωμί και τυρί
και παραλείπεται το μεσημεριανό.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας. 
Οι δυσκολίες εντείνονται την περίοδο αυτή λόγω των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα αρκετοί σταθμοί να έχουν βάλει «λουκέτο». 
Κάποιοι λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, κάποιοι άλλοι έχουν κλείσει τμήματα, ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση των παιδιών.
..............................
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Η μαργαρίτα και ο εγωισμός

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!! 

Μαργαρίτα
Ανθέμις η Χία
Είμαι μια μαργαρίτα σε ένα λιβάδι με μαργαρίτες... Αλλά μέσα σε τόσες άλλες... είναι αδύνατο να προσέξει κανείς την ομορφιά μου. 
Ένας άγγελος άκουσε τι σκεφτόταν η μαργαρίτα και σχολίασε:
Μα είσαι τόσο όμορφη...
Θέλω να είμαι μοναδική...
Για να μην ακούει παράπονα ο άγγελος, τη μετέφερε στην παραλία μιας πόλης... Μέρες μετά επισκέφτηκε την περιοχή ένας δημοτικός σύμβουλος, με τον κηπουρό για να την αναπλάσουν.
Δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον εδώ... σκάψτε το χώμα και φυτέψτε παντού γεράνια.
Μισό λεπτό ούρλιαξε η μαργαρίτα... θα με σκοτώσετε...
Αν υπήρχαν κι άλλες σαν κι εσένα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ωραίο παρτέρι...
Απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος:
Είναι αδύνατον όμως να βρεθούν μαργαρίτες εδώ γύρω και εσύ μόνη σου δεν κάνεις έναν κήπο...
Αμέσως μετά ξερίζωσε τη μαργαρίτα...! 

''paulo coelho''

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

«Όταν έχω άγχος είναι επειδή ζω στο μέλλον. 
Όταν έχω κατάθλιψη είναι επειδή ζω στο παρελθόν»….

Βιασμός… μία πράξη ερωτικού εξαναγκασμού προς το αντίθετο φύλο… μία πράξη που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση, καθώς όλο και περισσότερα περιστατικά καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη και στα θύματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και αθώα, μικρά, ανήλικα παιδιά…. 

ο αριθμός αυτών φτάνει τα 225.000.000 το χρόνο, τα οποία κακοποιούνται σεξουαλικά ακόμη και πριν την ηλικία των 12 χρόνων και οι θύτες είναι παντρεμένοι, θετοί γονείς, αλλά και οι βιολογικοί.

Στη χώρα μας, 1 στα 8 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια βιάζονται και συνολικά 5000 βιασμοί διαπράττονται κάθε χρόνο, όπου ΜΟΝΟ το 6% ακολουθεί τη νομική οδό…!!!

Μία πράξη λοιπόν, η οποία ακόμη και αν διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα, είναι ικανή ώστε να σκοτώσει τη ψυχή του βιασθέντος… ικανή να ισοπεδώσει κάθε αξιοπρέπεια, κάθε αθωότητα, κάθε ελευθερία, οποιαδήποτε θέληση για τη ζωή και την επίτευξη των ονείρων. Όλα αυτά εξαφανίζονται δια μαγείας  όταν ένας άνθρωπος κακοποιείται σεξουαλικά και τη θέση τους καταλαμβάνουν: ο φόβος, η ντροπή, η απελπισία, η κοινωνική αποστασιοποίηση, συναισθηματική αποκοπή, υπερδιέγερση  (κρίσεις πανικού, υπερβολικός εκνευρισμός), ενοχή για το συμβάν, τάσεις φυγής, τάσεις αυτοκτονίας, απογοήτευση,  αδιαφορία για τη ζωή, απαισιοδοξία…

Όλοι οι άνθρωποι, στις ώρες ανάπαυσης, βλέπουν όνειρα… όνειρα άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε πιο θλιβερά… ένα θύμα βιασμού βλέπει μονάχα βασανιστικά… ονειρεύεται κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον βιαστή του να επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες βάρβαρες κινήσεις… να φιλά, να
ακουμπά, να χτυπά και να έρχεται σε επαφή μαζί του, προκαλώντας του φόβο, ντροπή και αηδία για το ίδιο του το κορμί.  Αλλά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στον ύπνο… αντιμετωπίζει και παλεύει με τους εφιάλτες του, ακόμη κι όταν δε κοιμάται…νιώθει συνεχώς τα σιχαμένα χέρια πάνω στο σώμα του και
ακούει συνεχώς (και δυνατά) τις φωνές, τις απειλές, τις βρισιές-βωμολοχίες του βιαστή του, με αποτέλεσμα να ξημεροβραδιάζεται στο ντους προκειμένου να διώξει τη βρωμιά αυτή που υπάρχει στο σώμα… να χαλά αμέτρητα μπουκάλια οινοπνεύματος ή οτιδήποτε άλλο είναι ικανό να ¨σκοτώσει¨ τα
μικρόβια που υπάρχουν πάνω του. Αυτό, στη γλώσσα της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας, ονομάζεται «διεισδυτική αναβίωση της εμπειρίας»… στη γλώσσα του θύματος ονομάζεται ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ και ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ…!!!

Όλη αυτή η τρομακτική εμπειρία, του προκαλεί φόβο, τρόμο για οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινότητας. Φοβάται να βγει από το σπίτι και να πάει μία βόλτα για έναν καφέ, ένα ποτό όπως όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και να περπατήσει ένα τετράγωνο. Φοβάται οτιδήποτε κινείται γύρω του μήπως του επιτεθεί και το βιάσει ξανά, όπως επίσης έχει το αίσθημα της ντροπής… πιστεύει δηλαδή ότι οι πάντες(ακόμη και οι άγνωστοι) γνωρίζουν για τον βιασμό και είτε κοροϊδεύουν είτε κατακρίνουν είτε λυπούνται το θύμα, με αποτέλεσμα να απομονώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους χωρίς κανέναν άνθρωπο δίπλα του…!!!

Το κακοποιημένο άτομο λοιπόν, αρχίζει να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απόγνωση… έτσι, αναζητεί τρόπους και μέσα, ώστε να ξεφύγει από όλο αυτό το μαρτύριο που βιώνει. Λόγω όμως της ψυχικής του ανισορροπίας, οι τρόποι αυτοί είναι λανθασμένοι και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί. Ένα μεγάλο ποσοστό θυμάτων καταφεύγει στη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπου ο αριθμός και η
ποσότητα, μέρα με τη μέρα αυξάνεται… δημιουργείται δηλαδή τη ψευδαίσθηση, ότι πίνοντας, θα διώξει από το μυαλό του όλες αυτές τις άσχημες αναμνήσεις-σκέψεις, αγνοώντας κατηγορηματικά και πεισματικά οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του λόγω του ποτού. Ακολουθώντας τις στατιστικές, ένα θύμα βιασμού, είναι 26 φορές πιο πιθανό να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών μετά την επίθεση και η εξήγηση αυτού είναι η ίδια … θέλοντας να ηρεμήσει ψυχικά και πνευματικά, βρίσκει ¨παρηγοριά¨ στα ναρκωτικά (είτε αυτό συγκαταλέγεται σε ένα τσιγάρο μαριχουάνας είτε στην άσπρη σκόνη).

Η στιγμιαία και ολιγόωρη θολούρα που προκαλούν αυτές οι ουσίες, μοιάζουν θαυματουργές για το θύμα ,  δεν αργεί όμως η στιγμή που διαπιστώνει ότι το ¨φτιάξιμο¨ αυτό δε φέρνει την επίλυση των προβλημάτων και δεν καταπραύνει  τις ψυχικές του διαταραχές και ανησυχίες.
Στη συνέχεια, τα σκήπτρα παίρνει η κατάθλιψη και στη περίπτωση βιασμού, η βαριάς μορφής κατάθλιψη… σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, η κατάθλιψη υπάγεται στις ψυχικές διαταραχές… κατ εμέ, ανήκει και στις ¨εγκεφαλικές ασθένειες¨.. στη νέκρωση δηλαδή και στην αρνητικότητα του εγκεφάλου για οποιαδήποτε θετική σκέψη και δραστηριότητα…η συσσωρευμένη ψυχική ένταση, η σωματική και
πνευματική εξάντληση, οδηγεί τον άνθρωπο σ ένα τεράστιο αδιέξοδο δίχως διαφυγή. Η υπερφόρτωση αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων για το παρόν και το μέλλον καθηλώνουν το θύμα στον κόσμο της θλίψης και της απαισιοδοξίας… κοιμάται και ξυπνά με τη σκέψη της αυτοκτονίας καρφωμένη στο μυαλό… ΘΑΝΑΤΟΣ, μία λέξη με 7 γράμματα που στους περισσότερους προκαλεί φόβο. Για το θύμα όμως, ο θάνατος αντιστοιχεί με τα 7 γράμματα των λέξεων «ΛΥΤΡΩΣΗ», «ΔΙΑΦΥΓΗ» από όλα αυτά που ζει και νιώθει καθημερινά για αρκετό καιρό, ακόμη και χρόνια. 
Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται η παγίδα… οι περισσότεροι πιστεύουν, πως αν ο άνθρωπος ζητήσει ψυχιατρική υποστήριξη και αρχίσει να  αποκτά ξανά δυνάμεις, ότι διέφυγε τον κίνδυνο… λάθος… βάση επιστημονικών ερευνών, ο μεγαλύτερος κίνδυνος,  είναι στη περίοδο των 6 με 9 μηνών από τη βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών. Αν και φαίνεται παράδοξο, οφείλεται, στο ότι το θύμα έχει αποκτήσει αρκετή ενεργητικότητα για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο αυτοκτονίας που όλους τους προηγούμενους μήνες ¨έφτιαχνε¨ στο μυαλό του, αλλά λόγω ψυχικής και σωματικής αδρανοποίησης δε μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή.

Πριν αρκετά χρόνια, ο Harry Emerson Fosdick (Αμερικανός ιεροκήρυκας), είχε πει το εξής ρητό:
¨Όταν έχω άγχος είναι επειδή ζω στο μέλλον. Όταν έχω κατάθλιψη είναι επειδή ζω στο παρελθόν¨….

Δίνοντας την απαραίτητη προσοχή σε αυτό το ρητό και σε όλα όσα προανέφερα, θα συνεχίσετε να γυρνάτε τη πλάτη σας σε σεξουαλικά κακοποιημένους ανθρώπους…;;;



Το Θαύμα του Θηλασμού
Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);

Η μητρική αγκαλιά γίνεται μια μαγική φωλιά και ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό που θηλάζει δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.
Μη χάνετε την πίστη σας και μη φοβάστε
πως το μωρό δε θα τραφεί αρκετά. 
Ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να πείσουν μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της; 
Το μητρικό γάλα έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία για το βρέφος και ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του.  
Δεν στοιχίζει τίποτα, είναι «προσβάσιμο» 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα στη σωστή θερμοκρασία.
Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά σε σωστή ποσότητα και αναλογία που χρειάζεται το μωρό σας.   
Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό των κυττάρων, βρίσκονται στο μητρικό γάλα στην πιο εύπεπτη μορφή τους.  
Τα αντισώματα που περιέχει θα θωρακίσουν το μωρό ενάντια στις ασθένειες που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τους πρώτους μήνες της ζωής του.  
Μάλιστα, πολλές στοματικές διαταραχές και αλλεργίες μπορούν ακόμη και να αποφευχθούν.  
Είναι γνωστό τέλος, πως τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα προβλήματα πέψης από τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα.

Μύθοι και πραγματικότητα
Τα επιχειρήματα λοιπόν είναι πολλά και ισχυρά.  Κι όμως, αρκετές γυναίκες διατηρούν επιφυλάξεις, είναι διστακτικές και συχνά κάνουν πίσω.  
Κάποιες θεωρούν πως, αφού και τις ίδιες δεν τις θήλασαν οι μητέρες τους, δε θα καταφέρουν κι αυτές να θηλάσουν το μωρό τους.  
Άλλες, θεωρούν πως η διαδικασία του θηλασμού είναι δύσκολη, δεσμευτική, επιβαρυντική για τον οργανισμό τους ακόμη και ανεπαρκής για το σωστό μεγάλωμα του μωρού.  
Φοβίες και μύθοι που απλώς καταρρίπτονται από την σοφία της φύσης, από το φυσικό προορισμό μιας μητέρας να θρέψει μόνη της το παιδί της και από την ενστικτώδη ικανότητα του μωρού να αναζητήσει τροφή στο στήθος της μητέρας του.

Μια καλή αρχή
Όποιο κι αν είναι το σχήμα και το μέγεθος τους στήθους σας, μην έχετε αμφιβολία πως μπορείτε να θηλάσετε.  Ακόμη κι αν δε νιώθετε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε πως το στήθος  σας θα αρχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον μοναδικό και θαυμαστό τρόπο, η έγκριση του γάλακτος αρχίζει την 3η έως και την 7η ημέρα μετά το τοκετό.  
Τις πρώτες τρεις ημέρες ο μαστός παράγει ένα αραιό, κίτρινο υγρό που λέγεται πύαρ ή πρωτόγαλα, με σύνθεση και αντισώματα ανεκτίμητης αξίας.  
Καλό θα ήταν, λοιπόν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, να τοποθετείτε τακτικά το μωρό σας στο στήθος αρχικά μόνο για λίγα λεπτά σε κάθε θηλή, για να αποφύγετε δυσάρεστους ερεθισμούς.   
Τα περισσότερα μωρά δείχνουν φανερά ότι είναι έτοιμα να αναζητήσουν τροφή στο στήθος της μητέρας τους.  
Μη χάνετε την πίστη σας και μη φοβάστε πως το μωρό δε θα τραφεί αρκετά.  Δώστε χρόνο σ’ εκείνο και στον εαυτό σας, δοκιμάστε ξανά και ξανά, διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού και προτιμήστε να είστε μόνη σας.  
Ο θηλασμός, ειδικά τις πρώτες ημέρες μπορεί να σας κουράσει.  Είναι μια ιεροτελεστία που απαιτεί ηρεμία, υπομονή και προσοχή.
Όσο πιο συχνά και σωστά τραβάει το μωρό γάλα, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το στήθος σας.  Είναι σημαντικό να θηλάζετε το μωρό κάθε φορά και από τους δύο μαστούς, ώστε να μη μένει κανείς από τους δύο γεμάτος και «ανενεργός».

Τα ανακλαστικά της ροής του γάλακτος
Όταν το μωρό σας θηλάζει, η υπόφυση στον εγκέφαλο ερεθίζεται και απελευθερώνει δύο ορμόνες.  
Η μία, η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τη ροή του γάλακτος.  Μία ώρα μετά το θηλασμό, περίπου το 40% του γάλακτος έχει παραχθεί και πάλι και δύο ώρες μετά, γύρω στο 75%.  
Έτσι, γίνεται φανερό πως η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος γίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας του.  
Η δεύτερη ορμόνη η οξυτοκίνη, φροντίζει ώστε το γάλα να ρέει στους γαλακτοφόρους αδένες και να ελευθερώνεται.  Αυτό ονομάζεται και ανακλαστικό της παραγωγής του γάλακτος, το οποίο πολλές φορές μπορεί να μπει σε λειτουργία στη θέα ή στο άκουσμα και μόνο του μωρού με αποτέλεσμα το γάλα να ρέει μόνο του από τις θηλές.

Αντανακλαστικά αναζήτησης και θηλασμού
Είναι ένα έμφυτο ένστικτο που μπαίνει σε λειτουργία όταν κρατήσετε το μωρό κοντά στο στήθος σας κι αυτό ακουμπάει στο μάγουλο του.  Το μωρό θα ανοίξει το στόμα του και θα στραφεί αμέσως προς το στήθος.  Αν εκείνη τη στιγμή βάλετε τη θηλή στο στόμα του, θα σφίξει τα χείλη του γύρω της και το θαύμα του θηλασμού θα ξεκινήσει.
Κρατήστε το μωρό μισοξαπλωτό πολύ κοντά σας, η κοιλιά σας να εφάπτεται με τη δική του, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γυρίσει το κεφαλάκι του για να βρει το στήθος.  Αυτή η στάση άλλωστε, διευκολύνει πολύ και την κατάποση.  
Καθώς το πρώτο καιρό το μωρό είναι μικρόσωμο, εάν πρώτα το ξαπλώσετε σ’ ένα απαλό μαξιλάρι, θα το φέρετε πιο εύκολα κοντά σας.  Ίσως χρειαστεί να στηρίζετε το στήθος με το ελεύθερο χέρι σας, ώστε να σιγουρευτείτε ότι ολόκληρη η θηλή μπαίνει στο στόμα του μωρού κι ότι το μωρό αναπνέει ελεύθερα όταν θηλάζει, χωρίς το στήθος σας να κλείνει το μύτη του.

Τι είναι το πρωτόγαλα (πύαρ);

Ο οργανισμός σας από την πρώτη στιγμή της γέννησης του μωρού θα βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ανάγκες του νεογνού, γι' αυτό και τις πρώτες τρεις με πέντε μέρες μετά τον τοκετό θα παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ. 
Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις. 
Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του. 
Το πρωτόγαλα διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τη μορφή. Ενώ, δηλαδή, το μητρικό γάλα είναι λεπτόρρευστο και λευκό, το πύαρ είναι παχύρρευστο και έχει χρώμα κιτρινωπό. 
Επίσης, το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και δεν έχει την ίδια ποσότητα υγρού σε σχέση με το ώριμο μητρικό γάλα, αλλά καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σε αντισώματα. 
Η ανταπόκριση αυτή, του οργανισμού σας, στις ανάγκες του μωρού, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και το γάλα που παράγετε θα αλλάζει κάθε φορά σύσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού σας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki