Friday, 23 February 2007

«Επιδημία» τα προβλήματα ακοής σε παιδιά και εφήβους

Ο Μάικλ «εθίστηκε» στα ακουστικά κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Περπατούσε στους δρόμους του Μπρούκλιν ακούγοντας ακατάπαυστα την αγαπημένη του μουσική. Λίγο μετά τα 20 του, ανακάλυψε ότι τα αισθητήρια τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό των αυτιών του είχαν καταστραφεί για πάντα και δεν μπορούσε να ακούσει τις υψηλές συχνότητες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Ίδρυμα Ακοής Παίδων (CΗΙ) στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις - και το ένα τρίτο της βλάβης οφείλεται στη δυνατή μουσική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, ήδη ένα στα οκτώ παιδιά και εφήβους πάσχει από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια παιδιά στη Δύση (5 εκατ. υπολογίζονται μόνο στις ΗΠΑ) πάσχουν από μια αναπηρία που θα τα συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους, αλλά θα μπορούσαν να την έχουν αποφύγει.
Η Ακαδημία άρχισε μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για να πείσει τους νέους να χαμηλώσουν τη μουσική. Συχνά το πρόβλημα δεν ανιχνεύεται παρά μόνον όταν οι έφηβοι αναπτύξουν επίμονο «κουδούνισμα» των αυτιών ή όταν αρχίσουν να εκδηλώνουν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς στο σχολείο επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν καλά τι τους λένε οι άλλοι.


Παρότι η ακοή των νεογέννητων ελέγχεται συστηματικά, δεν συνιστάται ανάλογος έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους. Επιπλέον, ακόμα και όταν γίνεται ακοολογικός έλεγχος στα παιδιά, δεν δοκιμάζεται πάντοτε η ακουστική ικανότητα που αφορά τις υψηλές συχνότητες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην επιθεώρηση «Ρediatrics».

Θόρυβος παντού...
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε πολύ ηχηρό κόσμο. Μικροί και μεγάλοι εκτίθενται σε θορύβους τους οποίους λίγο μπορούν να επηρεάσουν: μοτοσυκλέτες, αεροπλάνα, συναγερμοί, σειρήνες, μηχανήματα, φορτηγά, μεγάφωνα, συναυλίες. Παράλληλα στο σπίτι, τηλεοράσεις, DVD και παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών συχνά ακούγονται τόσο δυνατά ώστε οι ένοικοι δεν ακούν το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο.
Για όποιον θέλει να ξέρει αν εκτίθεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ήχου ή όχι, υπάρχει ένα απλός γενικός κανόνας: κάθε φορά που αναγκάζεται να φωνάζει για να τον ακούσει ο διπλανός του, πιθανότατα εκτίθεται σε επικίνδυνα δυνατό ήχο.

Και σαν να μην έφτανε ο θόρυβος γύρω μας, δίνουμε στα παιδιά ιδιαίτερα θορυβώδη παιχνίδια και στους εφήβους ατομικά συστήματα ήχου τα οποία επιβαρύνουν την ακοή τους. Παιχνίδια εγκεκριμένα για την ασφάλειά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μπορεί να εκπέμπουν ήχους έως 138 ντεσιμπέλ- τόσα εκπέμπει όμως και ένα... τζετ την ώρα της απογείωσης!
Μία σειρά μελετών που διεξήχθησαν το 2002 στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι ακόμα και ο μέτριος ήχος του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση των νηπίων, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία σε ιδιαίτερα θορυβώδεις γειτονιές έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα από ό,τι τα παιδιά που κάνουν μάθημα σε ήσυχες γειτονιές.

Κίνδυνοι από τα mp3 players
Η μείωση της ακοής λόγω του θορύβου μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: από τη σύντομη έκθεση σε πάρα πολύ δυνατό ήχο ή από τη συνεχή έκθεση σε μέτριου επιπέδου ήχους. Γι΄ αυτό τον λόγο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς η συνεχής χρήση των mp3 από τους εφήβους, οι οποίοι προσπαθώντας να αποκλείσουν τους ήχους των δρόμων γυρνούν την ένταση στο μέγιστο.
Η μέγιστη ένταση ενός mp3 player όμως φτάνει περίπου σε 105 ντεσιμπέλ. Ο ήχος αυτός είναι 100 φορές εντονότερος από όσο ένας ήχος των 85 ντεσιμπέλ, που θεωρείται το όριο πάνω από το οποίο αρχίζουν οι βλάβες της ακοής (για κάθε αύξηση του ήχου κατά 10 ντεσιμπέλ πάνω από τα 85, η έντασή του δεκαπλασιάζεται).

Μη αναστρέψιμες βλάβες
Το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΝΙΟSΗ) των ΗΠΑ αναφέρει ότι ήχοι της τάξεως των 110 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή έπειτα από 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα έκθεσης.
Μάλιστα, αν εκτεθεί κάποιος σε ήχους τόσο δυνατούς ώστε να αισθανθεί πόνο, μόνο μία φορά αρκεί για να υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες.
Όταν υποστούν βλάβη, τα τριχοειδή κύτταρα του αυτιού δεν διορθώνονται ούτε αντικαθίστανται. Ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να ακούει τους υψηλής συχνότητας ήχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι ήχοι που εκπέμπουμε όταν μιλάμε και οι φωνές των γυναικών και των παιδιών. Άλλη συνέπεια μπορεί να είναι το βουητό των αυτιών.


Τρόποι προστασίας από δυνατούς ήχους
Προτού οι γονείς αγοράσουν στο παιδί τους ένα παιχνίδια που εκπέμπει ήχους, καλό είναι να το ακούσουν για να διαπιστώσουν πόσο δυνατοί είναι. Αν ένα παιχνίδια έχει κουμπί για την ένταση, πρέπει να φροντίζουν να είναι γυρισμένο στο χαμηλότερο επίπεδο.
Καλό είναι επίσης να επιστρέφουν τα δώρα που εκπέμπουν δυνατούς ήχους, ή να εξουδετερώνουν τη λειτουργία του ήχου, ή να επιτρέπουν τη χρήση του μόνο σε υπαίθριους, ανοιχτούς χώρους.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να μάθουν να έχουν την ένταση του ήχου χαμηλά, ενώ η μουσική στα mp3 players και τα iΡod πρέπει να διατηρείται στο μεσαίο επίπεδο της έντασης και ποτέ παραπάνω.
Όσον αφορά τον κινηματογράφο, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στους πολύ δυνατούς ήχους που εκπέμπουν οι ταινίες δράσης, ενώ γενικώς αν ο ήχος στην αίθουσα είναι πολύ δυνατός, οι γονείς πρέπει να ζητούν να χαμηλώνει.

Εξάλλου, αν ένας έφηβος συμμετέχει σε συγκρότημα μουσικής ή χρησιμοποιεί οποιοδήποτε εξοπλισμό εκπέμπει δυνατό ήχο (λ.χ. ηλεκτρικά εργαλεία), πρέπει να φοράει προστατευτικά ακοής.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
τα Νέα

Η Ελλάδα από χώρα διακίνησης έγινε χώρα παραγωγής παιδικού πορνό - Σε μαύρη λίστα για την παιδοφιλία

Στη μαύρη λίστα της Ιντερπόλ μπήκε φέτος η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης έξαρσης της παιδοφιλίας: «Από χώρα διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού, η Ελλάδα πλέον έχει μετατραπεί σε χώρα παραγωγής του», αποκαλύπτει στα «NEA» ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Μέλη κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούσαν ακόμη και παιδικές χαρές και κατασκηνώσεις για να ικανοποιούν το αρρωστημένο πάθος τους, ενώ βρέθηκαν τουλάχιστον δύο μέλη που κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους ή παιδιά συγγενών και φίλων τους

Το αρμόδιο τμήμα της Ιντερπόλ που ασχολείται με τον εντοπισμό κυκλωμάτων που παράγουν και προωθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας έχει κατατάξει την Ελλάδα στην ομάδα των «επικίνδυνων» χωρών καθώς η εγχώρια παραγωγή παιδικής πορνογραφίας έχει αυξηθεί υπερβολικά την τελευταία διετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 119 κατηγορουμένους για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας που εντοπίστηκαν από την Αστυνομία από το 2001 ώς σήμερα, οι 47 βρέθηκαν το 2005 στη διάρκεια δύο επιχειρήσεων του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο, κανείς δεν είναι αυτή τη στιγμή στη φυλακή - και καμία υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

Η επιχείρηση «Καταιγίδα»
Τον Οκτώβριο, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε 20 άτομα, που διακινούσαν ιδιαίτερα «σκληρό» υλικό. Στο υλικό, που αποτελείτο από εκατοντάδες βίντεο και χιλιάδες φωτογραφίες, απεικονίζονταν νήπια ηλικίας 2 έως 6 ετών τα οποία βιάζονταν ακόμη και από ζώα. «Για πρώτη φορά παγκοσμίως εντοπίστηκε τέτοιο υλικό το οποίο περιέχει ακόμη και κτηνοβασίες ανηλίκων», αποκαλύπτει ο κ. Σφακιανάκης.

Το υλικό εξετάζεται από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί - εκτός των άλλων - αν το κύκλωμα χρησιμοποίησε και Ελληνόπουλα. «Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια. Το υλικό που κατασχέθηκε είναι έτσι φτιαγμένο που ο εντοπισμός των θυμάτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Τα παιδάκια σε όλα τα βίντεο των βιασμών ήταν φιμωμένα και ακούγονται μόνο οι κραυγές τους, ενώ οι δράστες δεν φαίνονται καθόλου. Φυσιογνωμικά πάντως τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι και Ελληνόπουλα», παραδέχεται ο κ. Σφακιανάκης.
Οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται στις τοπικές κοινωνίες Βέροιας, Δράμας, Ελασσόνας, Λάρισας, Νάουσας, Σερρών και Αγίου Νικολάου, πόλεις στις οποίες κυρίως δραστηριοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος. Τα ποσά που κέρδιζε το κύκλωμα από τη διακίνηση και την παραγωγή των βίντεο ήταν τεράστια. Μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό μιας γυναίκας μέλους του κυκλώματος, η οποία εργαζόταν ως εργάτρια σε βιοτεχνία, βρέθηκαν 60.000 ευρώ, τα οποία παραδέχτηκε πως αποκόμισε μέσα στο 2005 από τη διακίνηση του παιδικού πορνογραφικού υλικού. Για κάθε φωτογραφία το κύκλωμα χρέωνε 3 δολάρια. Οι τιμές για τα βίντεο άρχιζαν από 50 ευρώ και κόστιζαν μέχρι και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη σκληρότητα των εικόνων.

Νόμος-εμπόδιο
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ουσιαστικά εμποδίζει την Αστυνομία να συλλάβει τους παιδεραστές. «Στη χώρα μας δεν υφίσταται νομοθεσία που να υποχρεώνει ή να δεσμεύει τους φορείς παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ στη χρονική διάρκεια τήρησης ψηφιακών αρχείων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση ηλεκτρονικών εγκλημάτων, που διαπράττονται μέσω του Διαδικτύου, ενώ οι οποιοσδήποτε πληροφορίες από τους φορείς παρέχονται κατόπιν σχετικού δικαστικού βουλεύματος», λέει ο κ. Σφακιανάκης. Όσοι όμως εντοπίζονται να διακινούν παιδοφιλικό υλικό χωρίς να παίρνουν χρήματα γι' αυτό, δεν μπορούν να διωχθούν. Ασύλληπτοι επίσης μένουν και οι παιδόφιλοι - παιδεραστές που δρουν ατομικά και όχι σε συνεργασία με άλλους!!!

Θύματα ακόμα και μωρά δύο ετών
TON ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2005 το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησε ταυτόχρονα σε 6 πόλεις της Ελλάδας την επιχείρηση «Purity» (Αγνότητα). Ύστερα από επιχείρηση σε Δράμα, Μύκονο, Χανιά, Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη προέκυψε η εμπλοκή 27 Ελλήνων. Εγκέφαλος του κυκλώματος στην Ελλάδα θεωρήθηκε ο 72χρονος Π. Μπ., πρώην διευθυντικό στέλεχος στην αμερικανική βάση του Ελληνικού. Στο σπίτι του στην Κηφισιά κατασχέθηκαν εκατοντάδες βίντεο με βιασμούς ανηλίκων. Η ηλικία των θυμάτων άρχιζε από 2 ετών. Ο 72χρονος προφυλακίστηκε στις φυλακές του Ναυπλίου, αλλά αποφυλακίστηκε ήδη από το καλοκαίρι...

Ομαδικοί βιασμοί
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ήταν ομαδικοί βιασμοί τετράχρονων και εξάχρονων και σαδιστικά βασανιστήρια με θύματα ανηλίκους. Αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι λειτουργούν και στην Ελλάδα κυκλώματα που προμηθεύουν έναντι αδράς αμοιβής τους παιδεραστές με ανήλικα Ελληνόπουλα. «Ελάχιστα από τα μέλη του κυκλώματος γνωρίζονταν μεταξύ τους. Όλοι όμως ήταν μέλη μιας ορισμένης παιδοφιλικής κοινότητας και αντάλλασσαν μεταξύ τους μηνύματα για το πού θα γίνουν οι φωτογραφίσεις και οι βιντεοσκοπήσεις των οργίων με τους ανηλίκους. Ουσιαστικά κάποιοι έδιναν οδηγίες και κάποιοι τις εκτελούσαν», λέει ο κ. Σφακιανάκης.

Πατέρας με κόρη
Στην Ηλιούπολη της Αθήνας εντοπίστηκε πατέρας, μέλος του κυκλώματος, ο οποίος είχε γυρίσει βίντεο με ερωτικές σκηνές με τη συμμετοχή της 8χρονης κόρης του και μιας συνομήλικης φίλης της. Από τη μέχρι τώρα εξέταση του υλικού προκύπτει πως τουλάχιστον 10 παιδιά «πρωταγωνιστούν» σε αρκετά βίντεο, γεγονός που οδηγεί τις αστυνομικές αρχές στην εκτίμηση ότι το κύκλωμα διακινούσε τα παιδιά αυτά, πιθανότατα Ελληνόπουλα, από πόλη σε πόλη προκειμένου να γυριστούν τα βίντεο.

ΤΑ ΝΕΑ , 14/11/2005 , Σελίδα: N15
Κωδικός άρθρου: A18390N151
ID: 494438

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ (1910-1975) ("Πέθανε" σαν σήμερα πριν 33 χρόνια)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Στο Γιώργο Θεοτοκά

Έβραζε το κύμα του γαρμπή.
Ήμαστε σκυφτοί κι οι δυο στο χάρτη·
γύρισες και μου 'πες πως το Μάρτη
σ' άλλους παραλλήλους θα 'χεις μπει.
Κούλικο στο στήθος σου τατού,
που όσο κι αν το καις Δε λέει να σβήσει.
Είπαν πως την είχες αγαπήσει
σε μια κρίση μαύρου πυρετού.
Βάρδια πλάι σε κάβο φαλακρό
κι ο Σταυρός του νότου με τα στράλια.
Κομπολόι κρατάς από κοράλλια
κι άκοπο μασάς καφέ πικρό.
Το Άλφα του κενταύρου μια νυχτιά
με το παλλινώριο πήρα κάτου.
Μου 'πες με φωνή ετοιμοθανάτου:
- Να φοβάσαι τ' άστρα του Νοτιά.
Άλλοτε απ' τον ίδιον ουρανό
έπαιρνες, τρεις μήνες στην αράδα,
με του καπετάνιου τη μιγάδα,
μάθημα πορείας νυχτερινό.
Σ' ένα μαγαζί του Nossi Bι
πήρες το μαχαίρι, δυο σελλίνια,
μέρα μεσημέρι απά στη λίνια
ξάστραψε σα φάρου αναλαμπή.
Κάτου στις αχτές της Αφρικής
πάνε χρόνια τώρα που κοιμάσαι.
Τα φανάρια πια δεν τα θυμάσαι
και τ' ωραίο γλυκό της Κυριακής.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki