Saturday 29 August 2020

Το παιδί παθητικός καπνιστής

Παιδιά που εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αποτελεί πλέον τεκμηριωμένη γνώση ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός και περιέχει χιλιάδες επιβλαβείς ουσίες, η εισπνοή των οποίων αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μας. Έτσι ακόμη και αν κάποιος δεν καπνίζει ο ίδιος αλλά βρίσκεται σε περιβάλλον που καπνίζουν, εκτίθεται δηλαδή σε παθητικό κάπνισμα, η εισπνοή και μόνο του καπνού που υπάρχει στο χώρο είναι εξίσου επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα όπως εάν κάπνιζε ο ίδιος.
  
Στις ΗΠΑ το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περίπου 3000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους λόγω καρδιακών προβλημάτων σε μη καπνίζοντες ενήλικες κάθε χρόνο.
Εκατομμύρια παιδιά είναι παθητικοί καπνιστές στα σπίτια τους.
Στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία τους επειδή οι πνεύμονές τους ακόμη αναπτύσσονται.

Περίπου 4 στα 10 παιδιά ηλικίας 3-11 ετών (40,6%) στην Αμερική και 2 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Έχει δε αποδειχτεί ότι όταν τα παιδιά βρίσκονται σε περιβάλλον με καπνίζοντες ή εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας συγκριτικά με τα παιδιά που δεν εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου. Παρόλο ότι η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα έχει μειωθεί την τελευταία 15ετία τα παιδιά εξακολουθούν να εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου πολύ περισσότερο από ότι οι ενήλικες .

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού που απελευθερώνεται από τη καύση του αναμένου τσιγάρου, της πίπας ή του πούρου. Ο καπνός περιέχει περίπου 4000 χημικές ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι επικίνδυνες και περίπου 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Κάθε φορά που το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής εκτίθεται σε αυτές τις χημικές ουσίες. Οι πλέον επιβλαβείς για τον οργανισμό είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και η πίσσα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τη μεταφορά Οξυγόνου στους ιστούς.

Η πίσσα είναι καρκινογόνος και η νικοτίνη προκαλεί βλάβη στον οργανισμό γιατί επιδρά στο νευρικό σύστημα, καταστρέφει τα αγγεία, το ήπαρ και άλλα όργανα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί εξάρτηση από το τσιγάρο.

Παθητικό κάπνισμα και υγεία των παιδιών

Παιδιά που εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας ή προβλήματα υγείας που συνεχώς χειροτερεύουν.

Παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα:
  • ωτίτιδες
  • λαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, πνευμονία και γενικότερα λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού
  • επεισόδια βήχα και συριγμού
  • σοβαρούς ασθματικούς παροξυσμούς (τα παιδιά με γνωστό άσθμα)
  • ερεθισμό στα μάτια, πονοκέφαλο, ναυτία
Το παθητικό κάπνισμα όμως μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά προβλήματα και αργότερα στη ζωή τους όπως:
  • πτωχή ανάπτυξη των πνευμόνων
  • καρκίνο του πνεύμονα
  • καρδιολογικά προβλήματα
  • καταρράκτη
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει κατευθύνει τις έρευνες τελευταία στις επιπτώσεις του καπνίσματος από τρίτο χέρι (thirdhand smoke) και βρήκε ότι είναι εξίσου βλαβερές και επικίνδυνες για την υγεία. Ως τριτογενές κάπνισμα θεωρείται η έκθεση των ανθρώπων στα σωματίδια καπνού (τοξίνες) τα οποία παραμένουν σε χώρους καπνιστών και μετά το σβήσιμο του τσιγάρου αλλά και σε κάθε επιφάνεια του χώρου, όπως έπιπλα, κουρτίνες, ταπετσαρίες επίπλων και αυτοκινήτων. Επίσης σωματίδια καπνού παραμένουν και στα ρούχα, δέρμα, τα μαλλιά όχι μόνο του καπνιστή μετά το σβήσιμο του τσιγάρου αλλά και των παρευρισκόμενων ατόμων. Τα σωματίδια αυτά είναι επικίνδυνα γιατί αντιδρούν με στοιχεία του περιβάλλοντος και δημιουργούνται τοξικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές μπορούν να παραμείνουν στο χώρο, σπίτι ή αυτοκίνητο, για αρκετές μέρες ή μήνες. Η εισπνοή των ουσιών ή η απορρόφηση τους από το δέρμα ή η κατάποσή τους με τις τροφές είναι βλαπτικές για τον οργανισμό μας.

Κάπνισμα και κύηση

Το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης εκθέτει το μωρό στις βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός. Έτσι το έμβρυο γίνεται παθητικός καπνιστής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο την έκβαση της κύησης όσο και την υγεία του μωρού και περιλαμβάνουν
  • Αποβολή
  • Γέννηση πρόωρου νεογνού ή λιποβαρούς νεογνού
  • Αυξημένο κίνδυνο του νεογνού ή του βρέφους για σύνδρομο αιφνίδιου    θανάτου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου στο καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει αργότερα στο παιδί ακόμη και μαθησιακές    δυσκολίες ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από το παθητικό κάπνισμα;

Ακολουθώντας οι γονείς τις παρακάτω συμβουλές μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από το παθητικό κάπνισμα και τις βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία.
  • Εάν καπνίζετε κόψτε το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν. Πέραν των επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος στην υγεία, τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν το πιθανότερο είναι να γίνουν αργότερα τα ίδια καπνιστές.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα. Ακόμη και αν δεν καπνίζει κανείς την ώρα που θα βρίσκονται εκεί, χημικές ουσίες από τον καπνό παραμένουν στις επιφάνειες των δωματίων μέρες μετά, αφότου έχουν καπνίσει στους χώρους αυτούς.
  • Κάνε το σπίτι ελεύθερο καπνού. Έτσι μέχρι να κόψεις το κάπνισμα μη καπνίζεις μέσα στο σπίτι ούτε κοντά σε παιδιά. Μην έχεις σταχτοδοχεία στο σπίτι. Να θυμάσαι ότι ο καπνός του τσιγάρου πηγαίνει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
  • Κάνε το αυτοκίνητό σου ελεύθερο καπνού. Έτσι μέχρι να κόψεις το κάπνισμα μη καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο. Να ξέρεις ότι το κάπνισμα στο περιορισμένο χώρο του αυτοκινήτου είναι 23 φορές πιο τοξικό από ότι το κάπνισμα στο σπίτι. Το να ανοίξεις τα πίσω παράθυρα δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει ο χώρος και επιπλέον μπορεί να οδηγήσει τον καπνό στο πρόσωπο των επιβατών που κάθονται στο πίσω κάθισμα.
  • Μην επιλέγεις άτομο που καπνίζει για να προσέχει το παιδί σου όταν λείπεις.
  • Ενθάρρυνε το παιδί σου να συμμετέχει στη προσπάθεια αποφυγής της έκθεσης των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα ώστε και το σχολείο του να είναι ελεύθερο καπνού
  • Σίγουρα εάν καπνίζετε το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε ως γονείς για την υγεία τη δική σας αλλά και των παιδιών σας είναι να κόψετε το κάπνισμα. Η αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί  τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της έκθεσης  των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και συνεπώς της έκθεσής τους στις βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες του καπνού.
Ευαγγελία Λαγκώνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

iatronet.gr

Παιδί - Τιμωρία: Πότε κάνει κακό και πότε είναι αποτελεσματική

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κυρία Ελπίδα Παναγιωτουνάκου παραθέτει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες, η τιμωρία μπορεί να αποβεί αποτελεσματική…

Όλοι οι γονείς, ακόμα και οι πιο ανεκτικοί, επιβάλλουν στα παιδιά τους κάποιες τιμωρίες στην προσπάθειά τους να τα κοινωνικοποιήσουν. Έτσι, οι τιμωρίες είναι στενά συνδεδεμένες με την κοινωνική ζωή, καθώς στόχος τους είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά στη συμβίωσή τους με τους άλλους, μέσω της τήρησης κάποιων ηθικών κανόνων. 

Με άλλα λόγια, απόλυτη ελευθερία δεν υπάρχει ούτε στο παιδί, αλλά ούτε και στους μεγάλους, αφού όλοι πρέπει να ζουν βάσει των ηθικών νόμων της κοινωνικής συμβίωσης.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, η τιμωρία διαδραματίζει πληροφοριακό ρόλο και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αλληλεπίδρασης γονέα – παιδιού. Λίγο πριν την εφηβεία το παιδί αντιδρά, καθώς θέλει να ακούγεται και η δική του γνώμη.


 Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να καταφεύγουν στο είδος της πειθαρχίας που βασίζεται στην οριοθέτηση. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια όπου οι σχέσεις είναι οικείες και διέπονται από αγάπη είναι πιο εύκολο να μιλάμε για οριοθέτηση παρά για πειθαρχία. Επιπλέον, τα όρια δεν απειλούν τη συναισθηματική ασφάλεια στις σχέσεις και εστιάζουν στην ικανότητα του παιδιού να κάνει εποικοδομητικές επιλογές. 

Είναι σημαντικό να διατυπώνονται θετικά π.χ. «Μπορείς να δεις ταινία αν έχεις διαβάσει ως τις 7» όχι «Δεν θα δεις ταινία αν δεν έχεις τελειώσει ως τις 7», με σαφήνεια και να τεκμηριώνονται με λογικά επιχειρήματα.
Υπό ορισμένες συνθήκες, η τιμωρία μπορεί να αποβεί αρκετά αποτελεσματική. Αυτό που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, είναι το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο επιβάλλεται. Τιμωρίες που επιβάλλονται συστηματικά σ’ ένα πλαίσιο απορριπτικό και εχθρικό, οδηγούν αργότερα σε προβληματικές καταστάσεις.



 Εδώ θα πρέπει να θιχτεί ιδιαιτέρως το θέμα της σωματικής τιμωρίας, καθώς εάν δεν επιβληθεί με προσοχή και μέτρο, εύκολα οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Αυτό γιατί όταν ο γονιός χτυπάει το παιδί του:

  • Το κάνει να τον φοβάται και να τον μισεί
  • Το μαθαίνει στην τυφλή υπακοή και όχι στην τήρηση ηθικών αξιών
  • Του δίνει κακό παράδειγμα για μίμηση
  • Η σωματική τιμωρία συνήθως αναστέλλει προσωρινά και δεν εξαλείφει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών
Όμως, στόχος την πειθαρχίας είναι να κάνει το παιδί να επιθυμεί να συμπεριφέρεται σωστά και όχι απλά να αλλάξει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά!

Οι γονείς που χρησιμοποιούν τις εξηγήσεις ως βασική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, συνήθως χρησιμοποιούν και ψυχολογικές ποινές οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι οι αποτελεσματικότερες, καθώς μαθαίνουν στο παιδί κανόνες που τους αποδέχονται και τα ίδια επειδή ακριβώς έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά τους.



 Όπως φαίνεται από μακρόχρονη έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο «μηχανισμοί» που συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά ευσυνείδητοι και ευγενικοί ενήλικοι: ο αυτοέλεγχος και οι ενοχές. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που ένιωθαν εντονότερη στενοχώρια και δυσαρέσκεια όταν έσπαγαν ένα παιχνίδι μεγαλώνοντας είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Για να υπάρχει βέβαια αυτή η θετική επίδραση του τρικ των τύψεων πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να προκαλούν «ενοχές» στα μικρά παιδιά με την έννοια της συνέπειας και όχι της ενοχοποίησης.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους γιατί τους αγαπούν υπερβολικά. Ακριβώς γι’ αυτό, όταν κάνουν κάποιο λάθος, καλό είναι οι γονείς να τους δείχνουν πως η πράξη αυτή τους στενοχωρεί είτε με σιωπηρή στάση- που εκφράζει λύπη- είτε με τη φράση «αυτό που έκανες με στενοχώρησε πολύ». Θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό γιατί ακόμη κι αν δεν συμμορφωθούν εκείνη τη στιγμή σίγουρα θα καθίσουν μετά να το σκεφτούν.

Βέβαια, υπάρχουν και οι ψυχολόγοι που υποστηρίζουν ότι καλύτερη είναι η μικτή πειθαρχία (συνδυασμός ψυχολογικών και σωματικών μορφών πειθαρχίας).

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό η τιμωρία να επιβάλλεται μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης και σεβασμού, όπου το παιδί θα είναι επαρκώς και έγκαιρα ενημερωμένο για τις συνέπειες των πράξεών του.

thermisnews.gr

Σωστό και Λάθος

Λάθος και Σωστός τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά

Λάθος : Μην θυμώνεις!
Σωστό : Κι εγώ θυμώνω κάποιες φορές.
.
Λάθος : Τέλος το tamplet!
Σωστό : Υπάρχουν και άλλες ασχολίες. Τι θα έλεγες αν..
.
Λάθος : Μην χτυπάς τα παιχνίδια σου.
Σωστό : Εάν τα σπάσεις δεν θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις.
.
Λάθος : Δεν μπορώ να παίξω τώρα μαζί σου.
Σωστό : Με βοηθάς να τελειώσω τις δουλειές μου και μετά να παίξουμε.
.
Λάθος : Αυτά είναι θέματα για μεγάλους.
Σωστό : Πες μου τι θέλεις να μάθεις.
.
Λάθος : Δεν πρέπει να φοβάσαι.
Σωστό : Θέλω να μάθω τον λόγο που φοβάσαι.
.
Λάθος : Μα γιατί αργείς;
Σωστό : Πόσο χρόνο ακόμα θα χρειαστείς;
.
Λάθος : Μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις έτσι!
Σωστό : Με στεναχωρεί που μίλησες έτσι και θα ήθελα να το συζητήσουμε.



4o Νηπιαγωγείο Θήβας
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki