Thursday 24 October 2019

Τριχόπτωση στα Παιδιά - hair loss in a child

Η τριχόπτωση στα παιδιά δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο γι΄αυτό και όταν συμβαίνει ανησυχεί τους γονείς.
Οι λόγοι που ένα παιδί έχει τριχόπτωση είναι πολλοί.
 Αίτια
Πρόκειται για μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από έναν μύκητα. Μεταδίδεται όταν τα παιδιά μοιράζονται αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα. Γίνεται αντιληπτή η μόλυνση καθώς αναπτύσσονται μπαλώματα στο κεφάλι με μαύρες κουκίδες εκεί που έχουν πέσει οι τρίχες. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακές τοπικές κρέμες και αντιμυκητιακά σαμπουάν.

Γυροειδής αλωπεκία
Πρόκειται για αυτοάνοσο δερματολογικό νόσημα που επηρεάζει τους θύλακες των τριχών. Τα παιδιά με αλωπεκία χάνουν κομμάτια μαλλιών και μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πρόβλημα στα νύχια.

Ανεπάρκεια Βιταμινών
Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και βασικών μεταλλικών στοιχείων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών. Η υπερβολική απώλεια μαλλιών στα παιδιά μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια σε:
  • βιταμίνη H, επίσης γνωστή ως βιοτίνη
  • Μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδηρο
  • Τριχοτιλλομανία
Αυτή είναι μια άλλη κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος, όπου το παιδί τραβάει τα μαλλιά του (και όχι μόνο). Η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής στην αρχή, επειδή τα περισσότερα παιδιά τείνουν να τραβούν τα μαλλιά τους τη νύχτα ενώ κοιμούνται. Η αντιμετώπιση της αιτίας του άγχους ή του στρες, αντί της πτώσης ή απώλειας των μαλλιών, αποτρέπει αυτή την κατάσταση.

Ενδοκρινικά προβλήματα
Στα παιδιά, η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό καθώς η θυρεοειδική ορμόνη δεν είναι τόσο ενεργή όσο θα έπρεπε.

Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση έχει συναισθηματικό αντίκτυπο σε ένα παιδί. Γι΄αυτό ίσως χρειαστεί εκτός από τη θεραπεία να στηρίξετε και ψυχολογικά το παιδί.

Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει, εξηγήστε γιατί έχει τριχόπτωση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δώστε του με σαφήνεια να καταλάβει, ώστε να ξέρει τι να περιμένει.
Αν τα σημάδια της τριχόπτωσης είναι εμφανή, πείτε στο παιδί σας ότι είναι όμορφο, ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για την εμφάνισή του.
Εάν το παιδί θέλει να χρησιμοποιήσει περούκα σε περίπτωση μακροχρόνιας ή μόνιμης απώλειας τρίχας, αφήστε το, εκτός εάν ο γιατρός διαφωνεί.

Εναλλακτικές μορφές θεραπείας
Η απώλεια μαλλιών λόγω διατροφικής ανεπάρκειας και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή διατροφή. Αν η απώλεια μαλλιών όμως οφείλεται σε παθολογικά ή άλλα αίτια, η ιατρική θεραπεία είναι επιτακτική.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης:
  • Το έλαιο καρύδας καθαρίζει σε βάθος τα μαλλιά και τα προστατεύει από πιτυρίδα.
  • Το ελαιόλαδο τρέφει επίσης τα μαλλιά διατηρώντας τα δυνατά και λαμπερά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι jojoba ή έλαιο μουστάρδας που βοηθά στη θρέψη των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχόπτωση.
  • Μια υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Ε, ψευδάργυρο και σίδηρο βοηθούν επίσης σημαντικά στην ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής.
  • Ξεκινήστε μια ρουτίνα περιποίησης μαλλιών που περιλαμβάνει λούσιμο, στέγνωμα, βούρτσισμα και χτένισμα των μαλλιών. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά δεν θα ταλαιπωρούνται με απότομα βουρτσίσματα ή χτενίσματα.
Η απώλειας μαλλιών στα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά με τη σωστή θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

hair loss in children

pronews.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Λεκτική κακοποίηση: Τι δεν θα πρέπει να λέτε στο παιδί σας

Αν και ακούγονται απλές εντούτοις αυτές οι φράσεις που επαναλαμβάνουμε καθημερινά στα παιδιά μας μπορεί να του δημιουργήσουν ενοχές.
«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» λένε οι παλιοί και μάλλον κάτι ξέρουν. Και οι γονείς είμαστε άνθρωποι και κάποια στιγμή η υπομονή μας τελειώνει. 
Υπάρχουν όμως κάποιες φράσεις που θα πρέπει να αποβάλλουμε από την επικοινωνία μας με το παιδί γιατί μπορούν να του δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα και να το κάνουν να αισθάνεται ένοχο.

Ας δούμε ποιες είναι 
και ας προσπαθήσουμε να τις αποφεύγουμε:
«Αν δεν σταματήσεις, θα πας κατευθείαν στο κρεβάτι!»
Συνδυάζοντας την τιμωρία με την ώρα του ύπνου, το παιδί σας θα καταλήξει να θεωρεί ότι το να κοιμάσαι είναι πραγματικά μια τιμωρία και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να κοιμηθεί. 
Προσπαθήστε να μετατρέψετε τη φράση σας σε συμβουλή αντί για απειλή και το παιδί σας δεν θα κάνει αρνητική σύνδεση μεταξύ των δύο. Με το 
«Χρειάζεστε λίγη ξεκούραση, πηγαίνετε για λίγα λεπτά», 
θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την αρνητική ερμηνεία.

«Είσαι κακός» ή «Δεν είσαι ωραία!»
Φυσικά, όταν ο γιος σας χτυπά τη μικρή του αδερφή, λέτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό για να το σταματήσετε και να τον κάνετε να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι το παιδί που είναι κακό. 
Η ενέργεια του είναι. Λέγοντας στο παιδί ότι είναι κακό δημιουργεί αυτή την εικόνα για τον εαυτό του σε μια στιγμή που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του. 
Δοκιμάστε καλύτερα να πείτε: «Δεν είσαι κακός αλλά αυτό που μόλις έκανες δεν ήταν ωραίο. Δεν θέλω να το κάνεις ξανά.»

«Θα μου λείψεις!»
Το κοριτσάκι σας ξοδεύει το Σαββατοκύριακο στους παππούδες της και θέλετε να της δείξετε πόσο την αγαπάτε λέγοντας της ότι θα σας λείψει πολύ. 
Μην επιμένετε υπερβολικά σε αυτό. Το παιδί σας θα αισθάνεται ειδικά όταν περνάει καλά και διασκεδάζει εκεί που είναι χωρίς εσάς. Επιλέξτε να πείτε: «Θα σε σκέφτομαι και ελπίζω να περάσεις ωραία!» 
Θα την κάνει να καταλάβει πόσο την αγαπάτε χωρίς να νιώθει ένοχη.

«Σταμάτα να κλαις σαν μωρό!»

Αυτό το λέμε όταν δεν μπορούμε να ακούμε πια τη γκρίνια του παιδιού ελπίζοντας ότι θα σταματήσει. Ένα παιδί που κλαίει και διαμαρτύρεται εκφράζει συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, θυμού ή κόπωσης. 
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το συναίσθημά του, καθώς θέτουμε τα όριά μας με έναν ευγενικό και σταθερό τρόπο. 
«Ξέρω ότι είσαι λυπημένος, καταλαβαίνω ότι είναι απογοητευτικό, ξέρω ότι είσαι θυμωμένος κλπ., αλλά πρέπει να σταματήσεις. Πες μου τι σου συμβαίνει…». 
Αυτό θα το καθησυχάσει και θα καταλάβει πώς δεν εκφράζεται με τον σωστό τρόπο.

«Μου κοστίζεις πάρα πολλά»
Φυσικά, ένα παιδί έχει έξοδα, αλλά δεν του το λέμε. 
Όταν το κάνουμε είναι σαν να δίνουμε οικονομική αξία στην αγάπη για το παιδί μας.

«Ο μπαμπάς σου και εγώ δεν θέλαμε ποτέ παιδιά» 
«Ήσουν ένα ατύχημα» 
«Η εγκυμοσύνη μου ήταν φοβερή»
Ένα παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα για τη γέννησή του, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. 
Το μόνο που χρειάζεται να ξέρει είναι πόσο το αγαπάτε. 
Κρατήστε λοιπόν τα μικρά σας μυστικά για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας.

Μιλήστε από την καρδιά σας

Μην πανικοβάλλεστε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σωστοί. 
Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχουν στο παιδί ορισμένες φράσεις ή λέξεις ειδικά αν τις επαναλαμβάνουμε συχνά. 
Με τον καιρό εξασκηθείτε στο να αντικαταστήσετε τα λόγια που χρησιμοποιείται με άλλα πιο θετικά ώστε να καθησυχάζετε το παιδί σας για την αγάπη σας και να του στέλνετε το σωστό μήνυμα.

Mothersblog
newsbomb
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το ελληνικό σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών

Πόσοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν αστρονομικό παρατηρητήριο ή να γνωρίζουν καν τι είναι τα ηλιακά ρολόγια; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι θα σκεφτούμε πως είναι σχεδόν αδύνατο ένα ελληνικό σχολείο να δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις.

Κι όμως στη Δράμα ένα σχολείο προσφέρει στους μαθητές αυτή την ευκαιρία. Το δημόσιο γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις, στο Δήμο Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας, είναι ίσως το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που διαθέτει και αστρονομικό παρατηρητήριο, και υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών. Μπορεί οι μαθητές να είναι μόνο 63 και οι καθηγητές 17, όμως το σχολείο είναι πολύ σημαντικό για όλα τα σχολεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι μαθητές των οποίων επισκέπτονται αυτό τον χώρο.
Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών βρίσκεται στη Δράμα
Ο καθηγητής Φυσικής, Μιχάλης Δογραματζίδης, που κατάγεται από το Νικηφόρο, υπηρετεί στο σχολείο από το 2009 και είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλονται το αστρονομικό παρατηρητήριο, το ηλιακό πάρκο και το υπαίθριο εργαστήριο φυσικής. Το κόστος για την αγορά από το εξωτερικό του θόλου του παρατηρητηρίου καλύφθηκε από τον Σύλλογο «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά», από τον επιχειρηματία Σάββα Τριανταφυλλίδη αλλά και από πολλές μικρότερες δωρεές από τοπικούς Συλλόγους.

«Για εμάς, που ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί ένα αστεροσκοπείο, αυτό που έγινε εδώ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια ο ερευνητής αστρονομίας Άγγελος Τσιάρας, ενώ η διευθύντρια του σχολείου Υπερμαχία Πατσιάβρα συγκινημένη ευχαρίστησε όλους εκείνους που στέκονται δίπλα στο σχολείο και τόνισε πως «Θέλουμε να αναδείξουμε το σχολείο, να μην πάψουν τα παιδιά μας να έχουν οράματα και να βάζουν συνεχώς νέους στόχους για να τους επιτυγχάνουν».
Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών βρίσκεται στη Δράμα
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

enallaktikidrasi.com 
https://enallaktikidrasi.com/2019/10/drama-elliniko-sxoleio-astronomiko-paratiritirio-parko/
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki